Moi anonyymi! » Login | Social login | Uusi käyttäjä

Kielletäänkö minulta oikeasti halvalla ostaminen?

k.p.tikka-ri kirjoitti noin 18 vuotta sitten (0 kommenttia)
Piraattikeskustelua seuranneena haluaisin selvennystä muutamiin asioihin,jotka kulminoituvat kysymyksiin: Kuka määrittelee, mikä tuote on piraatti ja mikä ei sitä ole, ja miten minä erotan piraattituotteen laillisesta tuotteesta?
Ulitza Dimitrovan levykauppias Viipurissa sanoo, ettei myy piraatteja. Onko suomalainen lainvalvoja samaa mieltä? Ostajana minun on tiedettävä tämä.


Kun Neuvostoliitto 80-luvulla alkoi murentua ja lopulta 90-luvulla hajosi, suuri joukko länsimaisia yrityksiä rynni tällä valtavalle markkina-alueelle bisnesta tekemään. Niin myös levy-yhtiöt, jotka tiesivät kysyntää olevan tarjonnalleen. Mutta kas kummaa: Eihän potenttiaalisilla ostajilla ollut rahaa maksaa levyistä länsimaisia hintoja. Eikä ole muuten vieläkään. Mitä sitten? No, joko laskette hintoja kysynnän resursseja vastaavaksi tai ette tee bisnestä ollenkaan; Kysyntää tyydyttämään syntyy piratismi.

No miten kävi? Onko meidän uskottava, että lisenssejä tehdä levyjä halvalla ei annettu, vaan kaikki Venäjällä tarjolla olevat länsilevyt ovat piraatteja? Ei kai? Ja toisaalta jos näin kävi, länsimaiset levy-yhtiöt ovat piratismin ansainneet omalla ahneudellaan (koska tähän pisteeseen päästään isojen hintapolitiikalla Suomessakin...?). Suomalaiset siis ainakin jäivät piratismiloukkuun Wiipurin torin tarjonnassa, mutta miten on, onko kaikki muukin länsilevyjen tarjonta, puhumattakaan venäläisten omasta levytuotannosta, jota ei virallisia teitä edes tuoda Suomeen, todellakin piratismia? Ettei se vaan ole sitä Suomessa kovasti epäsuosiossa olevaa kilpailun muotoa, kilpailua HALVOILLA HINNOILLA... Mielenkiintoinen kysymys levykaupassa on tämä tulonjako; Kun minä kuluttajana sijoitan 20 euroa, ja vain 20 euroa rockmusiikkiin, niin moniko ihminen tätä rahaa onkaan jakamassa? Jakoon per nuppi tuleva rahamäärä tietysti suurenee ja jakajien määrä taas vastaavasti pienenee sitä mukaa, mitä kalliimpaa tavaraa kaksikymppiselläni ostan; Yhden 20e maksavan cdn, kaksi 10e maksavaa vai kymmenen 2e maksavaa? Jotenkin tuon edellisen kappaleen yhtälöstä tulee mieleen, että se Mafia, jota piraattibusineksen kovasti sanotaan hyödyntävän, istuu kyllä jossain muualla kuin Wiipurin torin myyntipöytien takana. Eikä se itseasiassa myy niitä piraatteja ollenkaan, vaan allekirjoittaa sopimuksia ja säädättää bisneksensä suojaksi lakeja.

No mutta siis, kun eräänä päivänä meillä on voimassa laki, joka kieltää tuomasta yli 10 tai vaikka yhtään piraattia Venäjältä Suomeen, niin onko nyt niin, että käytännössä tämä tarkoittaa, että tulli lopettaa saman tien kaiken turistien levyntuonnin sieltäpäin? Jos lakia tulkitaan noin, se on jo pahemman laatuista protektionismia ja todellista uhkaa kulttuurille, suoranaista rasismia.

Mistä minä senjälkeen hankin itselleni seuraavan Akvariumin, DDT:n, Tequilajazzzin ja Grazhdanskaya Oboronan albumin? Ja onko minun uskottava todellakin, että ne kaikki King Crimsonin, Procol Harumin, Beatlesien jne. Venäjällä näkemäni albumien paikalliset painokset ovat siellä laittomasti, siis oikeasti tämä osa nk. länsimaista kulttuuria on edelleen kiellettyä Venäjällä?: Nyt, kun sitä ei enää kiellä NKP, sen kieltävät Ne Länsimaiset Markkinavoimat?!!!

+/- saldo : 0 |