Moi anonyymi! » Login | Uusi käyttäjä

Nippu DVD-elokuvia

Sunkka kirjoitti noin 23 vuotta sitten (0 kommenttia)
Tässä artikkelissa on muutama huomio muutamista DVD-elokuvista, kaikki eivät ole juuri ilmestyneitä eivätkä kaikille takuulla vieraitakaan. Elokuvat: The Matrix, Nirvana, American Beauty, The Cell, Total Recall ja Fucking Åmål. Artikkelin lopussa Filmifriikin sivuilta kerättyjä piekkoin ilmestyvä leffoja.

Total Recall

Arnold Schwarzenegger & Sharon Stone, Ohj. Paul Verhoeven (1990)
Upea toimintascifirymistely ja nokkela juoni. Juuri DVD:lle ilmestynyt Total Recall in tietenkin K-18 ja sisältää kaiken oleellisen eli sitä eivät ole psykopaatit leikelleet. Philip K. Dickin novellista (kirjoittakaa nyt edes Philip oikein, yksi ällä…) paisutettu elokuva on sikäli luova että Dickin alkuperäisessä novellissa (”We can remember it for you wholesale” 1965) ei edes käyty Marsissa vaan novelli perustui muistisiirrännäisiin ja Rekal-nimiseen firmaan. Käsikirjoittajat ovat vääntäneet lähtökohdista monitasoisen ja –mutkaisen toimintaelokuvan joka on mielestäni jäänyt ihmeen vähälle huomiolle. Tarina on loistava ja tehosteet hienoja, kymmenen vuoden takaisiksi. Silloinhan ei digitaalitehosteita vielä paljoa käytetty, ei ainakaan tässä leffassa.

Tekstitys on pohjanoteeraus. En muista nähneeni toista yhtä huonoa suomennosta ja vertailukohtia on, DVD:llä on nimittäin käytetty se sama tekstitys joka riivasi aikanaan jo Filmnetin lähetyksissä (about 8 vuotta sitten), eikä kukaan ole edes vaivautunut tarkistamaan tekstitystä… Oleellisia asioita jätetty tekstittämättä, osa käännetty väärin ja vitsejä raiskattu käsittämättömiksi. Katsojilta odotetaan englanninkielentaitoa.

DVD:n extroja ovat huono traileri ja lyhyt ”näin tehtiin elokuva”. Mutta leffa on hieno.

American Beauty
Kevin Spacey, Annette Bening sekä Mena Suvari ja Thora Birch. Ohj. Sam Mendes (2000)
Viiden oscarin voittajalta odottaisi jotenkin seesteistä ja viihdyttävää meininkiä eikä säväyttävän ja ahdistavan rankkaa, silti komediallista draamaa. Paikoin huvittava ja paikoin hyvin ahdistava ja raju kertomus lähiöisästä joka saa uutta potkua elämäänsä tyttärensä tyttökaverista, lähinnä kuitenkin tähän liittyvistä haaveista. Teatteriohjaajan elokuvadebyytti on vanhan kuvaajakonkarin filmaama, loistava ja hieno paketti. Yllättävän hieno leffa. Bonuksena pari traileria, teosta kertova dokkari ja muuta sälää.

Fucking Åmål
Alexandra Dahlstöm & Rebecca Liljeberg, Ohj.& käsik. Lukas Moodysson (1998)

Anttilan alekorista 49,- loistavaa hurrikomediaa ja draamaa! Real life-tyyliin ja rakeiseksi filmillä kuvattu pohjoismainen yllättäjä oli suotta alekorissa, vaikka tietysti tämä ei DVD-formaattia erityisesti kuvanlaadunpuolesta hyväksi käytäkään. Hilpeää dialogia ja hankalia tilanteita, nuorien tyttöjen oman identiteetin etsintää. Jos et ole tätä nähnyt ja löydät sen vielä alekorista, korjaa talteen.

Levyllä lisäksi traileri josta ei saa mitään selvää koska sitä ei ole tekstitetty (Ruotsi: Abrobatur), elämänkertasivut (suomeksi) ja ohjaajan kommentit, nekin ruotsiksi eli minulle hyödyttömät…

Nirvana
Christopher Lambert! Ohj. Gabriele Salvatores (1996)

Christopher Lambertin (Highlander) suhteellisen uusi scifiseikkailu jonka miljöö on pöllitty Blade Runnerista… Sekava juoni ja mukanokkela tulevaisuuskuva joka nyt jo viiden vuoden kuluttua vaikuttaa hieman kömpelöltä. Lavasteisiin ja äänimaailmaan on silti panostettu, äänet ovat muhkeat ja surround on kunnolla käytössä. Kohtausvalikossa on vain about 10 kohtaa. Lamberthan on tietysti hyvä eikä tätäkään leffaa viitsisi muuten katsoa, kestoa on melkein 2 tuntia. Itseasiassa tässä elokuvassa olisi aineksia parempaankin mutta jotakin jää puuttumaan, vai olisiko sitä liikaa? Ei tämä läpeensä huono ole kuitenkaan. (Anttila 79,-)

The Matrix

Keanu Reeves & Carrie-Anne Moss Ohj.& käsik. The Wachowski Brothers (1999)
DVD:n omistajan ehdoton ykkösfilmi ja tarpeellinen hankinta. Huippuäänet ja huippukuva, huippuelokuva ja huippukaikkea! Huippuextrat ja huippu Carrie-Anne Moss. Referenssielokuva. Jos ostat DVD:soittimen, varmista että sinulla on tämä levy.

The Cell
Jennifer Lopez! Ohj. Tarsem Singh (2000)

Juuri DVD:lle tullut The Cell on psykologinen trilleri hyvin erikoisesta sarjamurhaajasta ja psykologista joka koettaa pelastaa viimeisen uhrin hengen. Ohjaaja Singh on tehnyt aiemmin paljon mainoksia (mainoselokuvia) ja se näkyy erittäin visuaalisena tyylinä, elokuvan keinotodellisuusjaksot ovat vertaansa vailla kauneudessaan ja kauheudessaan. Paikoin kaunis, paikoin vastenmielinen. The Cell on jännittävä ja tunnelmallinen. Se on vähemmän fantasiaa kuin teatteritraileri antoi odottaa, pikemminkin dekkari. Juoni on ovela mutta selvähkö. Levyllä on paljon kivoja extroja.

Muutamia tulevia tai juuri ilmestyneitä DVD-leffoja Filmifriikin sivuilta:(http://www.filmifriikki.fi)

Highlander - ilmestyy 9.8. (There can be only one!)
Airplane! - Hei, Me Lennetään - ilmestyy 6.7.
Airplane 2 - Hei Taas Me Lennetään - ilmestyy 6.7.
Chinatown - ilmestyy 6.7.
Dyyni - Dune - ilmestyy 6.7.
Lawnmower Man - Director´s Cut - Ruohonleikkaaja - ilmestyy 6.7.
Mission Impossible - Vaarallinen Tehtävä - ilmestyy 6.7.
Mission Impossible 2 - Vaarallinen Tehtävä 2 - ilmestyy 6.7.
Saint - Pyhimys - ilmestyy 6.7.
Saving Private Ryan (2 DVD) - Pelastakaa Sotamies Ryan - ilmestyy 6.7.
Screamers - Sirius 6B - Tuhon Planeetta - ilmestyy 6.7. (Philip K. Dick!)
Shaft - ilmestyy 6.7.
Sleepy Hollow - Päätön Ratsumies - ilmestyy 6.7.
Space Balls - ilmestyy 2.7.
Top Gun - ilmestyy 6.7.
Crouching Tiger, Hidden Dragon - Hiipivä Tiikeri, Piilotettu Lohikäärme - ilmestyy 27.7.
Red Planet - Punainen Planeetta - ilmestyy 27.7.
Cross of Iron - Rautaristi - ilmestyy 9.8.
Tillsammans - Kimpassa - ilmestyy 27.7.
Battlefield Earth - Taistelukenttä Maa - ilmestyy 10.8.
Deer Hunter - Kauriinmetsästäjä - ilmestyy 9.8.
Exorcist - Director´s Cut - Manaaja - Ohjaajan versio - ilmestyy 10.8.
Graduate - Miehuuskoe - ilmestyy 10.8.

+/- saldo : 0 |