Moi anonyymi! » Login | Uusi käyttäjä

Finanssiviihdettä : Markkakolikoiden vuosiluvut

AlexHell kirjoitti noin 22 vuotta sitten (3 kommenttia)
Nyt kun säästöpossu pitäisi viedä pankkiin tyhjennettäväksi ja viimeiset markkakolikot luovutettava, en voinut vastustaa kiusausta teurastaa possu ja tutkia kolikoita viimeisen kerran. Rahojenkeräysharrastushan on viimepäivinä noussut ykköshuviksi sekä poistuvien markkojen osalta, että ensikäden eurojen ja varsinkin virhepainamien suhteen. Panin kolikoissani merkille muutaman omituisen säännönmukaisuuden joka saattaa oli numismaatikoiden arkipäivää mutta meille rahojakeräämättömille aika yllättäviä.

Rahojen keräilyssä on rahan kunnon lisäksi tärkeää vuosiluku. Laskettuani säälittävät säästöni, jotka kaikenlisäksi vielä koostuvat lähinnä Prisman pullonpalautusautomaatin kolikoista, keksin kasata rahat pinoihin vuosilukujen perusteella. Niin, voisinhan tietysti hankkia elämänkin, joku siellä ajattelee…

Kymmenpennisiä oli runsaasti koska ne olen aina poistellut lompakosta tilaa viemästä, niillähän ei oikeasti edes tee mitään muuta kuin ruokkii säästöpossua. Kolikot jakautuivat 90-luvulle, mutteivät lainkaan tasaisesti:


[img]juttukuvat/kolikot/kuva1.gif">


1990-vuoden kolikoita oli julmetusti enemmän! Mistähän tämä mahtaa johtua? Kyseinen kolikko laskettiin liikkeelle 1.11.1990. Kolikoita painettiin kerralla oikein kunnolla? Toinen selkeä piikki oli –96 mutta se voi olla sattumaa, tilastoharhaa joka johtuu pienehköstä otannasta. Mutta 90-vuoden raju määrä tuntuu silti yllättävältä. Varsinkin kun 1- ja 2-senttisiä kolikoita ei Suomessa nyt sitten kai paljoa painateta ja syyksi ilmoitetaan se, että pienet kolikot hukkuvat ja jäävät lojumaan joka tapauksessa johonkin. Olisi kiva tietää kymmenpennisten alkuperäinen painomäärä vuosittain jotta voisi laskea, kuinka paljon niitä suhteessa on vielä liikenteessä.

Viisikymmenpennisiä oli possussa huomattavasti vähemmän, mistä sitten johtuneekin.


[img]juttukuvat/kolikot/kuva2.gif">


Kolikot painottuvat dramaattisesti 90-luvun alkuun, liikkeelle se on laskettu samaan aikaan 10-pennisen kanssa eli 1.11.1990. Ilmeisesti 50-penniset säilyvät hyvin kierrossa koskapa tästä päätellen uusia ei ole juuri tarvinnut lyödä. Taaskin kolikon ilmestymisvuosi on runsaimmin edustettuna.

Markankolikoissa taas oli ihmeteltävää:


[img]juttukuvat/kolikot/kuva3.gif">


1994-markkoja oli melkein yhtä paljon kuin muita yhteensä! Ja 96-kolikot olivat kiiltäviä. Eli näyttää siltä, ettei 94-kolikko ainakaan keräilyharvinaisuudeksi muodostu. Uudempi markankolikko taisikin tulla vasta –93 käyttöön. Mutta määrä ei painotu yhtä selvästi julkaisuvuoteen kuin monien muiden kolikoiden osalta.

Viitosen kolikoissa vuosiluvut painottuvat taas alkupäähän.


[img]juttukuvat/kolikot/kuva4.gif">


Kuvanveistäjä Antti Neuvosen suunnittelema kolikko laskettiin liikkeelle –93. Tosin 1992 lyötiin jo 800.000 kpl:n erikoispainos uutta kolikkoa, niissä on vuosiluku 1992. Näitä rahoja ei tietenkään sattunut mukaan.

Kympin kolikoitakin oli possussa:


[img]juttukuvat/kolikot/kuva5.gif">


Nekin painottuvat aika hyvin julkaisuvuoteen. Näiden kolikoiden luulisi säilyvän kierrossakin aika kauan koska niillä saa jo yhtä sun toista eli niitä ei tule hukattua niin helposti. Jakauma painottuu silti alkupäähän, samoin kuin kymmenpennisellä. Hmm… Onkohan niin että 1 ja 2-senttisten painamattomuuden syy ei sittenkään ole se kierrosta poistuminen vaan jokin muu?

Lopuksi vielä iloksenne yhdistetty taulukko, vain siitä ilosta, että olen viimeinkin oppinut käyttämään Exeliä:


[img]juttukuvat/kolikot/kuva6.gif">


+/- saldo : 0 |

    Jake kirjoitti noin 22 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Eihän sulla vaan Aleksi ollut excel-harjoitustyö rästissä? :-)

    Anonyymi kirjoitti noin 22 vuotta sitten+/- saldo : 0
    On sulla ollu hirveet sukanvarsisäästöt! :-) Eihän normaali-ihmisellä oo koskaan noin paljoo käteistä!? :-)

    pasil kirjoitti noin 22 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Vai olisiko Aleksilla ollut jopa tekemisen puutetta =)