Moi anonyymi! » Login | Uusi käyttäjä

Øresund Space Collective: The Black Tomato

Astro kirjoitti noin 17 vuotta sitten (0 kommenttia)
1188823274.gifTransubstans Records (Transubstans032)

Minä rakastan itsekin muusikkona improvisaatiota, koska puhtaan ennakkoluulottoman improvisaation avulla voi päästä paikkoihin, minne ei ikinä voi mennä etukäteen loogisesti järjestellyn ja suunnitellun musiikin avulla. Tietenkään improvisaatio ei aina lähde edes liikkeelle, mikä voi olla turhauttavaa. Studiossa improvisoinnissa on kuitenkin se hyvä puoli livetilanteeseen verrattuna, että yleisön korviin asti ei tarvitse päästää kuin sellaista materiaalia, missä todella tapahtuu jotain mystistä!

Tanskalais-ruotsalainen Øresund Space Collective soittaa täysin improvisoitua, psykedeelistä avaruusrockia. Pidän paljon bändin periaatteesta tarjota internetin välityksellä faneille ilmaiseksi suurin osa heidän treeni- ja livejameistaan. Tämä on heidän kolmas studiolevynsä, jolla on kolme kappaletta. Pari ensimmäistä (”RumBle” ja ”The Black Tomato”) ovat hyvin pitkiä, ja ne onkin jaettu osiin kuuntelun helpottamiseksi. Bändin kokoonpano vaihtelee jonkin verran, mutta yleensä kehissä on kaksi kitaristia, kolme kosketin/syntetisaattorinsoittajaa, basisti ja rumpali. Tällä levyllä on kaksi eri basistia ja kolme kitaristia. Muutaman vuoden jammailun jälkeen ryhmän yhteissoitto on kehittynyt huomattavasti sitten debyytin. Studiossakin ryhmä pystyy nyt päästelemään täysillä ja ilman estoja. Black Tomato sisältää bändin ehkä raskaimmat jutut, ja kitaristit pääsevät parhaimmillaan korkealle taivaalle sooloissaan. Levyltä löytyy myös todella kosmisia, leijuvia kohtia. Rytmiryhmä on tiukempi kuin koskaan. Jotkut groovit rytmit ja syntetisaattorijutut tuovat mieleen Ozric Tentaclesin, ja yhtymäkohtia löytyy myös esim. moniin vanhoihin saksalaisiin happo/jamibändeihin kuten Ash Ra Temple ja Cosmic Jokers. Jotkut kohdat tuovat myös mieleen vanhan Gongin. Pääosin yhtye kuulostaa kuitenkin lähinnä vain omalta itseltään. Kuuntelijan tarvitsee vain kenties ottaa jotain pientä fiilikseen sopivaa ja sulkea silmänsä, niin musiikki vie hänet mitä ihmeellisimpiin maailmoihin.


Levyllä ei ole käytetty päällekkäisnauhoituksia, vaan kaikki kuulemasi musiikki on nauhoitettu livenä. Tehokeinona on kuitenkin esim. joihinkin ”RumBlen” raitoihin lisätty venäjän kielistä narraatiota, mikä on hyvä ja hallusinatorinen lisä. Suosikkeja on täysin mahdotonta nimetä, sillä levy toimii kokonaisuutena aivan loistavasti. Miksaus ja masterointi on myös toteutettu oikein hyvin, ja Black Tomato onkin ehdottomasti yksi tämän vuoden parhaista levyistä ja voin suositella sitä lämmöllä! Tämä bändi myös soittamaan Roadburniin, kiitos...

Arvosana : 9

+/- saldo : 0 |