Moi anonyymi! » Login | Social login | Uusi käyttäjä

Parhaat levyt 1988

Kcrimso kirjoitti noin 7 vuotta sitten (4 kommenttia)
Parhaat levyt 1988!
Vuodesta vuoteen -projektin 20. vuosi.

1. Talk Talk: Spirit of Eden
2. The Herb Robertson Brass Ensemble: Shades of Bud Powell

Aivan kammottava musiikkivuosi. Ylivoimaisesti surkein tähän mennessä. Lohtua tuo sentään se että tästä ei taideta enää syvemmälle sukeltaa. En keksinyt kuin kaksi levyä jotka kehtasin kelpuuttaa päälistalleni. Ne sentään ovat onneksi hienoja albumeita molemmat. Toinen art rockia, toinen jazzia. Vuodelta 1988 löytyisi luultavast kelpo jazz-levyjä enemmänkin tilannetta parantamamaan, mutta sen verran vähän kasarijazziin olen vielä tutustunut että ei auta nyt tähän hätään.

Spirit of Eden
Harvalla yhtyeellä on niin kiinnostava ja radikaali kehityskaari kuin Mark Hollisin luotsaamalla Talk Talkilla. Talk Talk aloitti 80-luvulla syntsapopilla jota verrattiin lähinnä niinkin turhaan yhtyeeseen kuin Duran Duraniin ja päätyi lopulta kahdella viimeisellä albumillaan tekemään hyvin omalaatuista täysin käsinsoitettua ja pitkälti improvisoitua musiikkia jossa oli vaikutteita jazzista, klassisesta, ambientista, progesta ja ties mistä. Vuoden 1988 Spirit Of Eden siis on ensimmäinen näistä bändin radikaaleista albumeista Vuoden 1986 The Colour Of Spring oli jättimenestys jonka myötä Talk Talk sai itselleen täydellisen taiteellisen vapauden ja ”rajattoman” levytysbudjetin. Bändi vetäytyi studioon vuodeksi ja pestasi avukseen valtavan määrän taitavia muusikoita (jazzin suunnalta lähinnä) ja heitti edellisten albumeiden syntesisaattorit mäkeen. Näiden apumuusikoiden kera bändi sitten improvisoi loputtomasti ja editoi näistä pätkistä mestarilliset kappaleet kasaan.

Spirit Of Eden on jännä albumi siitä että ennen kuuntelua aina muistelee että kyseessä on aika seesteistä tunnelmointia, mutta itseasiassa musiikissa on valtavasti kontrasteja ja etenkin äkilliset sähkökitarapurskahdukset ovat välillä varsin rujoja. Myös Mark Felthamin viiltävä huuliharpun soitto tuo mukanaan mukavasti särmää. Bändi käyttää dynamiikkaa ja tilaa taitavasti hyväkseen ja minimalistisista osuuksista siirrytään taitavasti varsin suureellisiinkin hetkiin jossa bändi kuulostaa useine erilaisine puhaltimeen lähes kuin pieneltä orkesterilta. Kappalerakenteet eivät noudata perinteisiä pop-kaavoja tai oikein mitään muitakaan sääntöjä vaan ovat vapaita ja absrakteja. Mark Hollisin ajoittaiset kertosäkeet tuovat sentään hieman muistutusta välillä siitä että on kyse yhtyeestä joka teki vielä muutamaa vuotta aiemmin hyvinkin kaupallista popmusiikkia. Levy-yhtiölle Spirit Of Eden oli valtava järkytys ja kaupallisesti levy floppasikin pahasti. Spirit Of Eden sai ilmestyessään ristiriitaiset arvostelut, mutta on vuosien myötä noussut oikeutetusti kunnioitetuksi klassikoksi jota kiitellään etenkin jonkinlaisena postrock-genren (itse en täysin yhteyttä hahmota) lähtölaukauksena. Upeaa ajatonta ja uniikkia musiikkia.

Shades Of Bud Powell
Shades Of Bud Powell on Trumpetisti Herb Robertsonin tribuutti 1966 kuolleelle jazz-pianisti Bud Powellille. Kuten yhteen nimestä voi päätellä niin puhaltimet ovat vahvasti pääosassa ja itseasiassa vaikka alunperin kyse on pianistin säveltämistä kappaleista niin Robertsonin luovissa sovituksissa ei pianoa kuulla lainkaan. Välillä meininki yltyy yllättävänkin rankaksi tuuttailuksi. Shades Of Bud Powell on yksi suurimmista suosikeistani mitä jazz-levyihin tulee. Hurja meininki ja mahtavat soundit (vaikea uskoa 80-luvun levyksi).


+/- saldo : 0 |

    Kcrimso kirjoitti noin 7 vuotta sitten+/- saldo : 0
    BUBBLING UNDER:

    James Horner: Willow
    Jon Anderson: In the City of Angels
    Queensrÿche: Operation: Mindcrime
    Giraffe: The View From Here
    Philip Glass: Dance Nos. 1-5
    Dead Can Dance: The Serpent's Egg
    Cardiacs: A Little Man and a House and the Whole World Window
    Kauko Röyhkä: Paha maa

    (satunnaisessa järjestyksessä)

    R2-D2 kirjoitti noin 7 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Leevi and the Leavings : Häntä koipien välissä
    Richard Thompson : Amnesia
    Talk Talk : Spirit of Eden
    Tracy Chapman : s/t


    Janus kirjoitti noin 7 vuotta sitten+/- saldo : 0
    1. Nick Cave & The Bad Seeds: Tender Prey
    2. Tracy Chapman: s/t
    3. The Go-Betweens: 16 Lovers Lane
    4. Talking Heads: Naked
    5. Living Colour: Vivid
    6. Talk Talk: Spirit of Eden
    7. The Church: Starfish
    8. Vaya Con Dios: s/t
    9. Hector: Varjot ja lakanat
    10. Yello: Flag

    JarkkoH kirjoitti noin 7 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Miriodor: Miriodor
    Nuova Era: L'ultimo Viaggio