Moi anonyymi! » Login | Uusi käyttäjä

Jooga - hyvää oloa keholle ja mielelle

Hezzu kirjoitti noin 18 vuotta sitten (6 kommenttia)
Pari kuukautta sitten aloitin jooga-harrastuksen kansalaisopiston kurssilla. Olin jo aiemmin omatoimisesti harrastanut jonkinlaisia venyttelyharjoituksia useamman kuukauden ajan joka aamu. Kroppani ei siis ollut enään ihan rautakangen jäykkä, joten kurssille meno ei enää niin arveluttanut, vaikken aloittelijoitten ryhmään päässytkään.

Kansalaisopiston kurssilla harjoitetaan Hatha-joogaa, eli fyysistä joogaa. Hatha on yleisin joogalaji länsimaissa ja kaikissa Hatha-joogan muodoissa harjoitukset ovat pohjimmiltaan samoja, vaikka suuntauksia onkin useita. Kurssin taustalla ei ole minkäänlaista filosofista tai uskonnollista maailmankatsomusta, tai jos onkin, sitä ei ainakaan tuoda esille millään lailla. Tokihan jokainen kurssilainen voi nähdä harjoitteissa minkälaisia elämää suurempia filosofioita haluaakin. Veikkaan kuitenkin, että valtaosa kurssilaisista on mukana ainoastaan kuntoilun vuoksi. Hatha-jooga on nimittäin hyvä kuntoilumuoto myös hieman huonokuntoisemmille tai vanhemmille henkilöille, sillä sen liikeharjoitteet ovat varsin hidastempoisia. Fyysistä rasitusta ei ole juurikaan, joogatessa ei tule edes hiki. Meidän ryhmässä ikähaitari taitaa olla jotakuinkin 20 - 70 v.

Joogassa ei ole myöskään kyse minkäänlaisesta kilpailusta. Emme kilpaile siitä kuka on notkein ja taipuisin, vaan kukin tekee harjoitteet omien kykyjensä ja taitojensa mukaan. Jos jokin liike tuntuu liian vaativalta ja kroppa ei taivu niin paljoa kuin tarkoitus olisi niin sillä ei ole mitään merkitystä, taipuu sen verran kuin itselleen sopivaksi tuntee. Ja kyllä se kroppa siinä hiljalleen vertyy ja taipuisuus kasvaa.

Joogaa on myöskin hiljaista hommaa. Ainoastaan ohjaaja puhuu rauhallisesti ja muut ovat mykkinä. Tila on myöskin järjestetty leppoisaksi, vain kaksi suurta himmeää lamppua tuomassa hieman valoa hämäryyteen. Ei musiikkia tai muutakaan taustamelua.

Jooga alkaa rentoutuksella ja päättyy rentoutukseen, lisäksi melkein jokaisen liikkeen jälkeen rentoudutaan hetki. Jooga onkin siis lähinnä rentoutus- ja venyttelyharjoitus. Tempo on rauhallinen ja se vaatii hyvää keskittymistä ja rauhoittumista, turhaa jännitystä ja lihastyötä vältetään, ainoastaan se lihasryhmä jota kulloinenkin harjoitus vaatii on aktiivisesti käytössä, muuten pyritään olemaan mahdollisimman rentona. Hengitys on myöskin merkittävässä roolissa ja liikkeet tehdään hengityksen tahdissa. Esim. "kissaharjoituksessa" sisäänhengityksen aikana selkä painuu notkolle, pää ja häntäluun pää nousevat ylös ja vastaavasti uloshengityksen aikana selkä taipuu kaarelle ja pää painuu alas käsivarsien väliin.

Joogalla sanotaan olevan myönteisiä vaikutuksia lihaksiston lisäksi myös syvemmälle kehoon; jänteisiin, niveliin, sisäelimiin ja hermoihin saakka. Omakohtaisesti olen huomannut joogan auttavan erityisesti niska- ja selkävaivoihin. Varsinkin jos istuu pitkiä aikoja tietokoneen ääressä niin äkkiähän siinä niskat kipeytyy ja kroppa ja selkä rupeavat olemaan kankeana. Jooga auttaa näihin, kivut hellittävät ja keho vetreytyy.

Toki jooga auttaa myöskin mielen rentoutumisessa ja se parantaa keskittymiskykyä. Joogaa voidaankin oikeastaan pitää eräänlaisena meditaatioharjoituksena. Meditaatiohan on eräänlainen mielenhallintamenetelmä ja siihen kuuluu samanlainen hengitysharjoitus kuin joogaankin. Meditoidessa ihminen on läsnä itselleen ja tälle hetkelle, rentoutuen.

Kaikenkaikkiaan jooga on siis erittäin mukava harrastus ja piristävää hommaa monellakin tavalla, suosittelen testaamaan. Varusteiksi riittävät verkkarit tai muut löysät vaatteet ja alustaksi pehmeä matto. Kansalaisopiston kursseissa on sekin hyvä puoli, että työttömät pääsevät mukaan puoleen hintaan, lompakkokaan ei rasitu!


+/- saldo : 0 |

    Doc.B.D kirjoitti noin 18 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Mietityttää, miten voidaan sanoa, että kurssin taustalla ei ole filosofista maailmankatsomusta, sillä ko. joogasysteemi perustuu oletukseen kehon olemuspuolesta, joita länsimainen fysiologia ei tunne. Intiassa on omat perinteiset menetelmät fyysisen kunnon ylläpitoon, joita käyttävät esim. painijat ja niillä ei ole juuri yhteyksiä joogaan. Jos joku joogaopettaja väittää, että tekniikan taustalla ei ole metafyysistä oppirakennelmaa, henkilö valehtelee tai on tietämätön. Yleensä joogaopettajat ovat jälkimmäisiä. Hatha-jooga -systeemin tarkoituksena on kehittää senlaatuinen keho, että se ei häiritse transsijooga. Transsijoogassa kehotietoisuus on kokonaan menetetty, ja tämä on tietenkin vaikeaa jos vaikka päätä särkee. Toisaalta hatha-jooga on myös menetelmä, joka tekee transsijoogan mahdolliseksi. Transsin saavuttaminen ja kehotietoisuuden menettäminen edellyttää muutoksia ns. energiakehossa, jota yritetään koulia hatha-joogan fyysisillä harjoituksilla.

    Fyysiset harjoitukset, asanat ja niihin liittyvät hengitysharjoitukset, mudrat ja bandhat vaikuttavat nadeihin, kanaviin, joissa parapsyykkinen "energia" prana tai shakti kulkee. Pranan hallinan avulla myös mieli saadaan hallintaan, koska mielen liikkeet ovat vain pranan värähtelyä. Kun mieli, buddhi, on rauhallinen, yksilö voi saada välähdyksen psykospirituaalisesta tasosta, omasta sielustaan, atmanista. No tämä oli yksi nähkökulma asiaan, itse olen harrastanut lähinnä tantrista joogaa ja en yleensä puhu tällaisista asioista julkisesti.

    TT kirjoitti noin 18 vuotta sitten+/- saldo : 0
    No, pointti tässä taitaakin olla se, että kansalaisopiston kurssilla ei suoraan tähdätä mihinkään 'parapsyykkiseen', vaan tavoite on hathajoogan avulla notkistaa ja vetreyttää kehoa, mikä tuo terveyttä ja hyvää oloa.

    aloc kirjoitti noin 18 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Juu, kyllä täytyypi tähän myös sanoa, että kyllä noilla joogalla ja meditaatiolla on monia erinäisiä vaikutuksia moniin eri asioihin ihmisessä, mutta ennenkaikkea ja lopulta ne ovat tie jota pitkin ihminen voi kulkea itsestä Itseen.



    Se, että näillä harjoituksilla ON tämä henkinen tausta ei tietenkään tarkoita etteikö niitä voisi muutoin harrastaa, koska niillä tosiaan on monia positiivisia vaikutuksia eri olemisen aspekteihin, eikä niiden harjoittaminen vaadi sitoutumista mihinkään henkiseen tiehen, mutta on tosiaan hyvä muistaa mistä (ja miksi) nämä tekniikat ja harjoitukset ovat peräisin sen sijaan että sanottaisiin että "niillä ei ole mitään henkis-filosofista taustaa".



    Mielestäni esim. joogan harrastaminen tuossa Hessun kuvaamassa mielessä on täysin ok, koska sillä tosiaan on voimakas vaikutus moniin kehollisiin aspekteihin, mutta ei sen alkuperää tarvitse siltikään peitellä, vaikkei näistä "korkeammista" tasoista olisikaan kiinnostunut.



    Ja lopultahan tällä jaarittelulla ei ole niin väliä sillä, sillä subjekti ja objekti ovat ei-kaksi ja me kaikki olemme valaistuneita jo nyt, ja nyt, ja nyt. Atman on Brahman ja Atman on ollut minussa jo ennen vanhempieni syntymää, jo ennen Big Bangiä. Valaistuminen ei ole ajallinen tila, jonka voi saavuttaa, vaan ajaton, kaikkien tilojen Perusta. Niinpä "kaikki elämä on joogaa (=liitto)!"



    Näin monet pyhimykset ja mystikot ainakin raportoivat!:)



    --no joo, minäkään en tällaisia yleensä jaksa setviä (and certainly this isn't the right place), mutta tuosta Docin viestistä nyt jotenkin innostuin. Forgive me.



    Ja niin Hessu, jatka toki hienoa harrastetta, mukava kuulla että se on vaikuttanut! Olisipa minullakin sen verran itsekuria, että jaksaisin moiseen tosissani ryhtyä.

    Hezzu kirjoitti noin 18 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Kuten tuolla sanottiin: "Kurssin taustalla ei ole minkäänlaista filosofista tai uskonnollista maailmankatsomusta...". Tämä ei tietenkään sulje pois sitä, että joogalla on moinen tausta, vai mitä? ;) Sehän nyt on selvää että on :D Itseäni kiinnostaa myös joogan tämä puoli, mutta en halunnut sitä korostaa, koska se ei tässä yhteydessä ole oleellista.

    Doc.B.D kirjoitti noin 18 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Hezzu kirjoitti:

    "Kuten tuolla sanottiin: "Kurssin taustalla ei ole minkäänlaista filosofista tai uskonnollista maailmankatsomusta...". Tämä ei tietenkään sulje pois sitä, että joogalla on moinen tausta, vai mitä? ;)"



    Niin, kyllä sen nyt ymmärtää, että kurssilla ei ole tarkoitus tehtailla Mahadevoja tai jotain muita Maailmankaikkeuden Valtiaita, mutta kyllä monella mummolla menisi ruikka housuun jos todella perehtyisi joogan takana olevaan teoriaan. Sitä vaan halusin sanoa.

    athene kirjoitti noin 18 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Itsekin olen joogaillut tavalla tai toisella jo kymmenisen vuotta. Aloittelin hathalla ja tekemällä itsenäisesti erilaisia meditaatioharjoituksia, joita löysin alaa käsittelevistä kirjoista. Kunnolla homma kolahti kuitenkin vasta reilu kuusi vuotta sitten, kun löysin sahaja yoga -meditaation, jossa pyritään kundalinin nousun kautta saavuttamaan itseoivallus ja joogan (eli yhteyden) tila, joiden "bonussivutuotteena" ihminen löytää myös tasapainoisen elämäntavan.



    Olen opiskellut myös intialaista lääketiedettä eli ayurvedaa jonkin verran ja siinä hatha yoga -liikkeet eli asanat nähdään lääkkeiden kaltaisena hoitomuotona. Tärkeätä onkin olla tietoinen omasta kehotyypistä ja kehon heikoista kohdista, joita sitten asanoiden avulla lähdetään hoitamaan. Olen kuullut sellaisen vertauksen asiasta, että jos tekee kaikenlaisia asanoita summittaisesti, on se kuin vetäisi kaikenlaisia lääkkeitä sekaisin.



    Eli kaiken kaikkiaan vosi todeta, että oikein käytettynä hatha yoga on hyvä asia. Harmillista kyllä monet joogaopettajat eivät tiedä paljoakaan näistä asioista ja hyvää tarkoittaen saattavat ohjata oppilaita välillä harhaan.



    Ayurvedasta löytyy paljon tietoa netistä ja kirjoja löytyy kirjastosta yms, eli asiaan on melko helppoa perehtyä itsekin ja oppia sitten tekemään niitä liikkeitä, jotka omalle keholle sopivat.



    Halusin kertoa tästä jutusta siksi, että olen tavannut joitakin henkilöitä, joilla on ilmennyt ikäviä oireita vääränlaisten asanoiden tekemisen seurauksena. Hurjin näistä kuulemistani oli se, että viikonloppuintensiivikurssin jälkeen eräällä nuorella miehellä vasen käsi meni täysin halvaantuneeseen tilaan ja kesti melko pitkän aikaa ennen kuin tilanne korjaantui.



    Astangasta ja varsinkin tantrasta olen kuullut myös sellaista, että harjoitusten seurauksena jotkut ovat kokeneet sellaisen kivuliaan tuntemuksen, jossa tulinen patsas nousee heidän selkärankaa pitkin. Tätä harhaisesti luullaan kundalini-energiaksi, mutta sitä se ei ole. Kundalini tuntuu noustessaan miellyttävälle ja viileähkölle tuntemukselle. Tulinen patsas (kuten muutkin kiputilat) on elimistön varoitussignaali siitä, että henkilö on tehnyt jotakin keholle vahingollista.



    Eli oma järki käteen näissäkin asioissa. Kaikkea ei kannata sokeasti uskoa. Jokainen on viime kädessä oma opettajansa.