Moi anonyymi! » Login | Social login | Uusi käyttäjä

Grillausvinkkejä kesään

Sunkka kirjoitti noin 21 vuotta sitten (1 kommenttia)
Kesä saapuu ja grillit kannetaan pihalle. Sytytysnesteen ja hyttysspiraalien tuoksua ei voita mikään. Hämärtyvä ilta, marinoitua eläimen lihaa ja kaljaa/muita viinaksia. Sitä on odotettu koko synkkä talvi. Lue Palasokerin grillausvinkit ja syöksy toimeen.


Grillaus lähtee helpoiten/huokeimmin liikkeelle kaikista yksinkertaisemmalla pallogrillillä, hinnat alkaen 129,-. Monilla lukijoilla saattaa olla muurattuja pihagrillejä ja kaikenlaisia kaasuhärveleitä mutta tässä artikkelissa keskitytään tuohon kaikkein huokeimpaan eli aloitustason vekottimeen. Olisihan kaasugrilli tietysti hieno ja suht’ vaivaton mutta steriili ja tyttömäinen. Tosimies käsittelee tulta.

Hiilet:
Supermarketeissa on erilaisia hiililajikkeita saatavilla. Palasokerin testiryhmä on jo tänä keväänäkin ehtinyt testata puolestanne muutaman lajikkeen. Kaikista ei ole tietoja jäänyt saataville… Viimeisin ja parhaaksi (varauksin) havaittu Grillisti Lehtipuuhiili (Favorit Tuote Oy, Kauttua) joka päihitti Landmannin Barbecue Grillibriketit nopeudellaan.
Hyvät puolensa kummassakin:

- Grillibriketit eivät tahdo palaa kunnolla ja sytytyksen jälkeen sammuvat helposti. Puhaltelusta tulee pää kipeäksi. Hiilloksen valmistuminen kestää kauan. Toisaalta kun hiillos on viimein saatu aikaan, se on kuuma ja kestää kauan eikä grillistä lennä paljoa tuhkahaituvia tuulellakaan.
- Lehtipuuhiili puolestaan syttyy helposti ja hiillos syntyy nopeasti. Toisaalta tuhkahaituvia lentelee paljon ja hiillos palaa nopeasti pois.
Malttamaton testiryhmämme valitsi Grillisti Lehtipuuhiilet parhaaksi.

Sytytysneste:
Markkinoilla liikkuu erilaisia sytytysnesteitä mutta yksi on ylitse muiden: Aspokem Oy:n Sytytysneste. Aineen tunnistaa mustasta pullosta ja punavalkoisesta tekstistä. Läpinäkyvät pullot keltaisin tekstein ovat tytöille, Aspokemin Sytytysneste on oikeasti vaarallisen näköisessä pullossa, eikä petä. Todella tuhtia tavaraa. Leimahdusvaara! Kyllä syttyy!

Valmistelut:
Sytytysneste kannattaa imeyttää hiiliin jo viimeistään 15min ennen sytytystä. Näin neste imeytyy kunnolla. Älä säästele sen aineen kanssa, käytä vähintään 2dl mutta levitä tasaisesti. Juuri ennen sytytystä voidaan nestettä spruittia vielä vähän ja sitten tulta perään. Lieskat ovat komeat ja grilli jää palamaan. Muista paloturvallisuus. Oikeasti. Hetken päästä voidaan orastavaa hiillosta hieman viimeistellä ja hehkuttaa puhaltelemalla…

Lihat:
Lihana olemme käyttäneet valmiiksi marinoituja porsaan kassler-lihoja. Grillikastiketta on usein pakkauksessakin jonkin verran pohjalla mutta lisäksi olemme levitelleet Lihamestarin Marinadikastiketta jota saa puolen litran muovipulloissa. Lihoja sopii käännellä 5min välein ja kypsentää 20-30min.

Grillialusta:
Onhan miehekästä grillata suoraan grilliritilän päällä mutta vielä parempaan tulokseen päästään jos käytetään jonkinlaista alustaa. Testiryhmän suosikki on Arina Grillilautanen jossa on reikiä, lihat eivät käristy eivätkä hiillostu mutta eivät samalla lailla ui marinadissa kuin umpinaisella alumiinilautasella.
Hyttys-spiraalit:
Johnsonin Off! Hyttyssavu on klassikko. Tehoaineena luonnon pyretriini. Ja paskat. Eivät ne pikku inisijät ole moksiskaan savuista, olemmepa nähneet niiden jopa huilailevan käynnissä olevan spiraalin päällä. Mutta tunnelmaa nuo savut luovat! Pakkohan sellainen on laittaa palamaan vaikkei hyttysiä näkyisikään. Ja tuotteen valmistusmaa on Kenia! Kuinka monta muuta Kenialaista tuotetta tulee mieleen?

Eli grillailu on ennen kaikkea happening. Saisihan sitä ruokaa helpommallakin muttei yhtä tunnelmallisesti.

+/- saldo : 0 |

    Sunkka kirjoitti noin 19 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Kevät tulee ja grillit kannetaan esiin. Tämähän on pian taas ajankohtainen artikkeli. Artikkelin päivämäärä vaan on lipsahtanut syksylle, vaikka kyllä se on jo 2001 keväällä kirjoitettu...