Moi anonyymi! » Login | Social login | Uusi käyttäjä

Saa tulla pyyhkimään!

k.p.tikka-ri kirjoitti noin 16 vuotta sitten (0 kommenttia)
Upsalan yliopistollisen sairaalan psykologi Håkan Erikson on erään hra Ojapellon mukaan todennut, että joka neljäs ruotsalainen on liian tyhmä tähän maailmaan. Vähälahjaisille asetetaan yksinkertaisesti aivan kohtuuttomia vaatimuksia nyky-yhteiskunnassa. Nyt panee tietysti kysymään, mikähän mahtaa olla tuo suhdeluku täällä Koto-Suomessamme, kun kuitenkin on niin, että suomalaiset ovat pudonneet puusta paljon ruotsalaisia myöhemmin..?

Hyvä mahdollisuus tutkia, mitä tuo ensikappaleen väittämä oikein tarkoittaa, on hankkiutua työvoimatoimiston asiakkaaksi ja sitten yrittää lukea ja ymmärtää sieltä postin tuomia työvoimapoliittisia lausuntoja ja niihin liittyviä Kansaneläkelaitoksen eli Kelan (huom! verbi "kelata"!) vastaavia... Jotenkin tuollainen näppituntuma noista nooteista on jäänyt kytemään, että jos niiden ymmärtämistä pidetään työmarkkinoille sopivuuden (älykkyys)testinä, eivät suurehkot työttömyysprosentit enää muita selityksiä kaipaakkaan.

Kelahan se on tunnetusti viimeaikoina keskittynyt köyhimpien asiakkaidensa pennosten kelaamiseen edestakaisin. Näiden asiakkaiden näkökulmasta voisipa sanoa että suorastaan mankeloimiseen; Ensin annetaan jotakin, sitten huomataan, että onkin annettu väärin, kenties jo pitkäänkin, ja sitten aletaan kelaamaan väärinannettuja takaisin ihmisiltä, joiden tilanne useimmiten on tositiukoilla jo ilman tätä kelaamistakin: Hölmöläisten peitonjatkaminen yläpäästä alapäästä leikatuilla palasilla sitten täydentyy, kun nämä köyhät joutuvat hakemaan kelatut pennoset isänmaan toisesta taskusta, sosiaalitoimistosta, toimeentulotukena.

Aivan erinomaisen tehokas tämän myllyn pyörittäjä ovat kaikenlaiset muotiintulleet pätkä- ja määräaikaistyöt: Kun rahantulo katkeaa työn loppumiseen ja työnantajan byrokratian hitaisiin liikkeisiin, jatkuu asiakkaan nälkäkuuri takuuvarmasti myös työvoimatoimen byrokratian takia... Tai ehkä ihannetilanne olisikin, että kuuliainen huonostityöllistettävä kansalainen hiljalleen kuolisi nälkään ja kuihtuisi pois tässä koneistojen välissä?... "Yhä joustavampaa yhteistyötä" ehdotetaan työ- ja sosiaalihallinnon aktiiviyhteistyömietinnössä. Puoli vuotta töitä ja monta vuotta kortistoa? Ihan niinkuin ennenkin!

Työmarkkinoiden ja sosiaalitoimen työnjako toimii selvästi niin, että työvoimatoimen puoli hoitaa tämän innovointipuolen keksimällä alati uusia, työnhakijoille voittopuolisesti hämäräksi jääviä syitä joutua karenssiin, ulos työmarkkinoilta, ja sosiaalitoimen elätettäväksi: Liikettä luukulta luukulle, tulosvastuullista säästämistä Meidän Virastossa!...

Mut hei! eiks "työvoimatoimisto" viittaa jotenkin sellaseen, et niitä töitähän sen kuulus ihmisille innovoida...? Miten esimerkiksi järjellä voidaan selittää se, että maataloushommista luopunut emäntä, 58 vuotta, voidaan tulkita ensikertaa työmarkkinoille tulevaksi, kun hän tulee ilmoittautumaan työnhakijaksi kaikkien taiteen sääntöjen mukaan? Ehkä niin, että "työmarkkinat" on se, ja vain se aktiviteetti, jota työvoimatoimistossa harjoitetaan. Jokatapauksessa, 6kk ja sillei karenssia mummolle heti kättelyssä! No, positiivisesti ajateltuna onhan se kiva pitää tollasta lomaa, vaikka palkatontakin, 40 vuoden lehmänlypsyrupeaman päälle....Vai mitä? Niin, mutta vieläkin jäi epäselväksi, miksi ekakertaa työmarkkinoille tuleva tarvitsee 6kk karenssin? Etenkin aikuisen ihmisen luulisi kyllä nk. maalaisjärjellä ajateltuna tarvitsevan rahaa leivän ostoon, elämiseen...? Hänelle myös melko varmasti kelpaisi työ, josta hän saisi sitä rahaa sen leivän ostoon palkkana... Ei ollu liian vaikeeta, eihän?

Paitsi käytännössä. Työvoimaviranomaisten tehtävänähän on ylläpitää työvoimareserviä, ja sitä se tottavie tekeekin tehokkaasti: Sitä on jatkuvasti/pysyvästi sellainen n. 10% työvoimasta varastomiehinä ja -naisina, ylläpitokorvauksella.

Toinen innovaatiotoiminnan muoto firmassa on selvästi jonkinlainen "paistinkääntämisrutiini". Se on se, kun epäsäännöllisin väliajoin näille varastoihmisille lähetetään kutsu saapua jollekin lähinnä absurdille kurssille tahi pätkätyöhön, ja jolla käytännössä ainoastaan pidetään huoli ja testataan, ettei varastohenkilö vaan ole jo alkanut juurtua paikalleen, oppimaan olemaan stressaantumatta jouten.

Tähän rutiiniin liittyy myös olennaisesti edellämainittu karenssiinjoutumisvaara, mitä ihmeellisimmistä ja samalla tajuttomimmista syistä. Tämä johtuu varmasti ainakin osittain siitä, ettei tuo työvoimareservi saa muodostua liian suureksi, siis tilastoissa, joten osaa varastoihmisistä on aina välillä tuuletettava ulkona varastosta.

No, tuollainen praktiikka takaa ainakin muutamille kyseisten virastojen itseensätyöllistämille ihmisille töitä, ja reilusti. Tuosta tulikin mieleeni Perkele, lisää kuvia Suomesta-dokkarissa haastatellun työvoimaviranomaisen kommentin työmarkkinatuesta/työttömyyskorvauksesta, joka meni jotenkin, että kyllähän tuollainen syöttöautomaatti sopii navettaan, karjan hoitoon, mutta ei se oikein pitemmän päälle ihmisille sovi, työ-markkinakelpoisuus alkaa kärsiä...

Ne siis pelkäävät, että työkulttuurin tilalle syntyy köyhälistön vapaa-aikakulttuuri, alati suureneva hallitsemattoman rakennemuutoksen jakojäännös, se joukko ihmisiä, joilta ensin häviää käsitys elämisestä työnteolla, ja sen jälkeen kaikki muutkin nk. perinteisen normaalin elämänmallin rutiinit; "Saa tulla pyyhkimään!...Mut hei varo noita injektioruiskuja..... " Ja joitakin uusia alkaa tulla tilalle.....

Munincipal Hitman

+/- saldo : 0 |