Moi anonyymi! » Login | Uusi käyttäjä

Kameralaukku

EsaJii kirjoitti noin 18 vuotta sitten (0 kommenttia)
Oli torstai, perjantaina oli pyhä. Chicagon ohi mennessä oli pikkasen ruuhkaa sen takia. Perille tultiin klo 22 paikallista aikaa, oli menetetty tunti aikaeron takia. Naisen sisko oli nukahtanut yläkerrassa sohvalle mutta tuli heti ovelle.


Mies ja nainen olivat autossa matkalla Michiganiin. Sinne ajoi päivässä. Poika ja tyttö olivat jo niin isoja, että matkustelu oli helpompaa. Matkaa lähdettiin keskipäivällä.
Mies heräsi ensimmäisenä. Kahvia oli valmiina keittimessä, teepusseja ei kannattanut hakea. Mies selasi yläkerrassa olevan verannalla teeveetä. Koska sen pällä oli antenni, se ei ollut yhdistetty satelliittiantenniin joka oli katolla. Mies huomasi pihalla uima-altaan, joka ei ollut siellä muutama vuosi sitten. Televisiosta tuli vain yksi kanava. Joku suomalainen kiekkoilija oli vaihdettu toiseen joukkueeseen.

Lapset tietenkin löysivät uima-altaan, kun taas mies huomasi unohtaneensa uimahousut. Hän lähtikin Wal Martiin jossa sai tytön kahdet lasit huolletuksi, kolmannet olivat urheilulasit kuminauhalla. Nillä voi uida. Marketissa oli myös halvat uimahousut.

Uitiin, mutta tuli äkkinäinen myrsky. Pian sen jälkeen oli taas aurinkoista, ja naisten veli saapui. Talossa oli nyt koolla kuusi aikuista, jotka olivat tunteneet toisensa 20 vuotta, ja neljä lasta. Puuttui eräs, nuorin sisko, mutta emme ala selostaa hänen tilannetta, sillä tarinan on kuljettava, kameralaukkuun.

Näitä vikkonloppuja saadaan aikaiseksi noin joka toinen vuosi. Muitakin suurempia sukukokouksia pidetään, mutta ei aina kaikkien näiden kanssa. Tämä on lähisuku, ihmisiä viidenkympin molemmin puolin. Siskosten äiti on melkein ainoa isovanhempi, paitsi kahdella lapsella on myös toinen isoäiti.

Viikonloppuun koitetaan saada jotain ohjelmaa. Ohjelmaa on yleensä sen verran, että kaikkien autoja saa kokeilla. Joskus jopa joku ajaa toisen autoa, mutta esimerkiksi mies ajaa vain omaansa. Kenties tämä autovertailu on tärkeäkin rituaali. Siinä mitataan kai jotain, ehkä onnistumista? Siskosten veli on lapseton, ja niin pääsee kuluttamaan suuren osan tuloistaan matkusteluun, mutta kyllä esimerkiksi kaikki lapset ovat olleet Euroopassa. Nuorimman sikon, joka ei ole paikalla, vain vanhempi tyttö on ollut Ranskassa. Velimies on jopa käynyt etelämantereella.

Tässä piirissä alkoholin käyttö on vähäistä, mutta ei sen takia että oltaisiin jotain tiukkapipoja. Kenties he ovat jonkin verran kuivahkoja henkilöitä. Liikuntaa harrastetaan, muttei sitäkään liikaa. Velimies on huumorintajuinen ja yrittää pelleillä lasten kanssa uima-altaassa. Nainen otti veljestä ja lapsistaan kuvia. Mies ei ottanut videoita, joita hän joskus otti, sillä videokamera oli kotona, takaluukku oli aika täysi. Mutta kameralaukku linsseineen salamavaloineen oli mukana. Olisi sitä yhden viikonlopun pärjännyt pikkukamerallakin.

Joskus 20 v sitten katsottiin jopa dioja, varsinkin kun ei ollut lapsia tapaamisissa vielä. Nyt on ihmisten asenne, muidenkin, matkailuun ja kuviin erilainen. Matkailu on elämyksiä, joita ei helposti kuviin talleta. Kuvia ja videoita katsotaan vain tosi erikoisista tapahtumista.

Syödään illalla, syödään aamulla ja päivällä, mutta vain illan ruokailuun on mennyt enemmän vaivaa talon omistajilta.

Oli alunperin meinattu kämppäillä Wiscosinissa. Se olisi kai vaatinut melkoisen tavarakasan raahaamista ruuanlaittoon ja muuhun. Kaksi pakettiautoa ennen teki sen helpommaksi, mutta toinen on nyt myyty pois ja toinen on 20 vuotta vanha VW mtkailuauto, vanha pop-up kattoinen. Camping-viikonlopun lopulta jätti hyväksymättä vanhin sisko ja otti viikonlopun järjestelyn käsiinsä. Mutta samalla säästyi itse ajamiselta. Kukaan heistä ei asunut Wisconsinissa, mutta se oli sopiva matka kaikille.

Viimeisenä iltana on videon katselemista. Vaikka isäntäperheellä on varakkuutta, tekniikan vempeleet eivät ihan heti tule heille, ja heillä ei ole DVD-soitinta. Kesken James Bond videon mennään autoilla syömään jäätelöä. Katsotaan loppufilmi.

Suihkuja käytetään illalla ja aamulla ja lapset altaasta tultuuan. Joskus täytyy muutaman odottaa, vaikka kylpyhuoneita on kolme plus yksi pelkkä WC.

Sukukokouksen lisäksi nuorempi sisko on viemässä miehen kanssa lapsiaan bussille, joka menee Wisconsinista Minnesotaan. Se olisi ollut helppo juttu ensimmäisessä suunnitelmassa, mutta nyt on ajettava muutamia tunteja ja herättävä sunnuntaina klo 6. Lapset syövät aamulla puoliunessa jotain, ja nukahtavat heti alettaessa ajaa. Velimies ilmoitti ajavansa siskonsa perässä Wisconsiniin, jossa yritetään syödä lounas yhdessä, ennen lasten bussimatkaa.

Ajaminen alkaa pienessä hämärässä. Ensimmäisellä pysähdyspaikalla veli ihmettelee, että siskon mies vaihtaa nopeutta koko ajan. Onhan teillä vakionopeuden säädin, hän mainitsee. Mutta siis mies oli ratissa eikä koskaan käytä sitä, kuten sisko. Vaihdetaan kuskia, että veljellä on helpompi seurata. Chicagossa tarvitsee pysähdellä ja heitellä kolikoita tullitien porteilla. Ajetaan lentokentän ohi lännen puolelta. Veli ajaa joskus edellä osoittaen haluamansa reitin tällä tavoin.

Saavutaan yliopistokaupunkiin, jossa mies ja nainen aikoinaan tapasivat ja käydään melkein joka vuosi. Tällä kertaa vain tuotiin lapset puolimatkaan, bussille joka vie Minnesotaan kesäleirille. On tarpeeksi aikaa lounaaseen, mennään lasten suosimaan paikkaan. Ruoka ei ole mitenkään kamalan erikoista, mutta ravintola on sisustettu sadoin härvelein.

Velimies vaimoineen lähtevät katsomaan Frank Lloyd Wright museota, joka oli mahdollisena ohjelmana tapaamisen ekassa suunnitelmassa.

Mies ja nainen saattavat lapset bussille ja jakavat neuvoja ja tsekkaavat varusteita. Otetaan kuvia lapsista ja muista bussin luona, mutta lähtiessä bussi on melkein tyhjä. Leiriohjaaja vahtii lapsia matkan ajan.

Mies osoittaa liikennettä moottoritiellä. Se matelee jo näin puolen päivän aikaan pitkänä viikonloppuna. Eteläisen Wisconsinin ja Chicagon välinen pätkä on tukossa, ja kolareitakin sattuu. Heillä on motellivaraus täällä.

On pientä kinaa päivän ohjelmasta. He ovat täällä käyneet kymmeniä kertoja, ja ostoksiin ja ateriaan menee vain muutama tunti. Mitä sitten?

Nainen saa suunnitelman muutetuksi niin, että lähdetään noin klo 20 ajamaan, vaikka on edelleen jonkin verran ruuhkaista. Ajetaan tunti, sitten pysähdytään. Normaalina viikonloppuna olisi ajettu vaikka suoraan kotiin kahdeksan tuntia. Tässä olisi tietyötä aamulla, maanantaina, joten sen ohi pääsi nyt illalla. Motelli on saman ketjun kuin peruutettu motelli.

Tavaraa kannetaan huoneeseen. Katsotaan ikivanha elokuva DVD:ltä kannettavasta, vaikka ääntä ei kaksi helpolla kuule.

Aamulla mies menee autolle. Miksi kaikki neljä ikkunaa ovat kaikki pikkasen auki? Hän ottaa muutaman tavaran autosta ja laittaa kassinsa taakse. Naiselle hän mainitsee ikkunoista. Lasten tavarat sekä korvalappustereot ovat edelleen takapenkillä.

Mies juo teetä, tullaan alkakertaan viimeisten kassien kanssa. Miten näitä kasseja onkin aina jopa tusina? Nainen järjestelee tavaroita. Missä on kameralaukku? Mies ei muista nähneensä sitä huoneessa. Sen on täytynyt olla autossa. Melkein varmasti takaluukussa.

Seikkaperäisen tutkinnan ja joka laukun pengonnan jälkeen ilmenee että kameraa ei ole. Nainen muistaa nähneensä sen autossa sen jälkeen kun lapsista otettiin kuvia. Mies muistaa ottaneensa kamerasta filmirullan ja antaneensa sen naiselle, joka laittoi sen taskuun. Mutta hän laittoi sen kameralaukkuun, ettei katoaisi, joskus myöhemmin.

Soitetaan vakuutusyhtiölle ja paikalliselle poliisille. On rankkasade. Odotetaan kolme varttia. Poliisi tulee, mukava mies. Ottaa tiedot, kuluu 15 minuuttia. He saavat numeron, joka tapaukselle annetaan. Poliisi ei muista muita murtoja tämän motellin luona.

Täytetään papereita vakuutuksen takia, mutta omavastuu on aika korkea. Kameraa ilman moottoreita ei helpolla saa uutta. Mies huomaa autolla, Hondan uudehko malli, että vaikka hän on laittanut hälytyssysteemin päälle joka kerta, töissäkin, niin se ei oikeastaan taida toimia. Ja työkalupakki, jossa oli lähes käyttämätön komea puukko, on myös kadonnut! Perkele! Olisiko Honda osittain vastuussa? Hälyytyksen toimiessa murto motellin edessä olisi ehkä jäänyt kesken. Luukun saa kyllä varmemminkin avaimella lukituksi, vaikka muut systeemit pettäisivät.

Kotona mies kaivaa vanhan Pentaxinsa, K1000, esille. Sillä saisi ainakin ulkona kelvollisia kuvia. Ei läheskään niin hieno kamera kuin varastettu. Selviää myös systeemejä tutkimalla, että Hondassa ei ole hälytyssysteemiä, vain auton ryöstön esto rattilukossa, joka myös hälyttää. Perheen toisessa autossa, jota ei otettu, olisi kunnon hälytys.

Copyright Esa Järvi 2003

+/- saldo : 0 |