Moi anonyymi! » Login | Social login | Uusi käyttäjä

POTLATCH-festivaali 20.-22.1.2006, Oranssi-klubi, Helsinki

Hezzu kirjoitti noin 18 vuotta sitten (0 kommenttia)
Mistä on kyse Oranssi-klubin tiloissa Herttoniemessä 20.-22.1. järjestettävässä POTLATCH-festivaalissa?

Vaikutusvaltaisen englantilaisen WIRE-lehden numerossa 250 (12/04) ilmestynyt laaja artikkeli toi uuden suomalaisen undergroundin kokeellisen musiikin harrastajien tietoisuuteen. Tämä muutaman kaupungin ja vilkkaan keskinäisen puuhastelun ympärille kutoutuva "skene" on toiminut yhtenä Potlatch-klubien ja -festivaalin peruspilareista jo viiden vuoden ajan, minkä vuoksi olemme tämän vuoden ohjelmaa kootessamme pohtineet, edustaako Potlatch-festivaali sittenkin vain yhtä alakulttuuria. Epäilemättä ensikosketus antaa tällaisen vaikutelman: meidän ohjelmamme koostuu valtavirran ulkopuolisista yhtyeistä - useita ei ole edes mainittu Suomen musiikkimediassa. Ulkomaisen kiinnostuksen myötä ovat AVARUKSEN ja KEMIALLISTEN YSTÄVIEN kaltaiset nimet hitaasti löytäneet tiensä muutamiin musiikin marginaaleja haistelevien journalistien juttuihin. Mediaväen kiinnostus on usein liittynyt musiikin tekemisen esteettis-sosiaalisiin edellytyksiin: niihin arvostuksiin, tyyleihin ja yhdessä olemisen tapoihin, joista musiikki syntyy. Lähestymistapa on täysin järkevä, mutta sen seurauksena musiikin rakastajalle, joka lehtiartikkelin kautta ensi kertaa tutustuu näihin kuvioihin, syntyy helposti kuva yhtenäisestä ja omalakisesta alakulttuurista. Kuva on väistämättä yksinkertaistava ja sen samastaminen festivaaliohjelmaan olisi vähintäänkin ongelmallista. Perjantai-illan ohjelma toimikoon esimerkkinä.

Lähes isiemme ikäiseen singer-songwriter SAMI KUKKAAN olemme tutustuneet illan viimeisen esiintyjän, JOOSE KESKITALON epäsuoralla myötävaikutuksella. Savonlinnan ratapiha-alueella äänitetty Joosen ensialbumi Luoja Auta (Helmi, 2004) otettiin vastaan ihmetyksellä ja ihailulla niin levyjä pursuavissa yksiöissä kuin levynkeräilijäpiirien ulkopuolellakin. Sen apokalyptiset rukoukset ovat jännittyneitä, runollisia ja karuja. Sami Kukka on vaikuttanut Joosen musiikkiin ennen muuta vuonna 1988 ilmestyneen, liian vähälle huomiolle jääneen ensilevynsä kautta, ja kiitos Joosen herättämän innostuksen, nousee levytysstudiossa yleensä äänittäjänä häärivä Esa Santonen (alias Sami Kukka) Potlatchissa lavalle uuden sukupolven iloksi ja liikutukseksi. Tammikuun esiintyminen on Sami Kukalle ensimmäinen Helsingissä vuosikausiin ja tuo melkein jo unohtuneen vaikuttajan sen yleisön kuultaville, joka osaa arvostaa hänen herkän henkilökohtaisia laulujaan.

ISLAJA (Merja Kokkonen) puolestaan on Suomi-undergroundin kohuttuja nimiä, joka viimeisen vuoden aikana on hurmannut niin yhdysvaltalaiset vaihtoehtomusiikin harrastajat Amerikan kiertueellaan kuin ruotsalaiset TV-katsojat This is our music -ohjelmassa. Hänen Palaa aurinkoon -levynsä (Fonal, 2005) äänimaailma omavireisine kitaroineen, leluinstrumentteineen ja suomeksi laulettuine, vaikuttavine unikuvineen on yksi vuoden kiinnostavimmista suomalaisista julkaisuista. Kuluneen vuoden aikana Islaja esiintyi myös Potlatch-klubilla marraskuussa ja tammikuun festivaalilla Merja soitti ja lauloi kolmen eri yhtyeen riveissä. Islajan kaksi levyä ovat ilmestyneet FONALilta, joka ulkomailla mielletään suomalaisen undergroundin lippulaivaksi.

Festivaalillamme Sampo Lassilan ja Janne Tuomen kanssa esiintyvän JORMA TAPION näkemys musiikista on Edward Vesalan kuoleman jälkeen osoittautunut suomalaiselle jazz-elämälle aivan liian laveaksi. Ensi silmäyksellä tämä 80-luvulta asti jazzin rajoja koetellut saksofonisti näyttäisi pelaavan eri peliä kuin Wiren jutussa esitelty ystäväpiiri DIY-asenteineen ja kasettinauhureineen. Helsingin NON REPETAT -klubilla Jorma Tapion free jazzista ponnistava improvisointi ja opistojatsin ulkopuolella vaikuttavien nuorten soittajien vapaat äänet ovat kuitenkin löytäneet resonaatiota toisistaan. Näiden tahojen välinen vuorovaikutus on avannut korvia ja kantaa koko ajan uutta satoa.

Tähän tapaan voitaisiin käydä läpi koko ohjelmisto: yhteyksiä ja eroamisia, pitkänmatkan vaikutuksia ja paikallisia ystäväverkkoja, galleriatiloja ja makuuhuoneita, vienon hiljaista ja perkeleellisen kovaäänistä. Potlatch-festivaali ei edusta mitään yksittäistä ilmiötä, vaan lähes huomaamatonta ja silti valtakunnallista liikehdintää, monista lähteistä kumpuavaa ja moneen suuntaan haarautuvaa innoitusta. Erityisinä inspiraation lähteinä on mainittava kaksi festivaalin ulkomaisista vieraista, MATS GUSTAFSSON ja CHARLES HAYWARD, jotka ovat sinnikkäästi hiihtäneet omia latujaan jo vuosikausien ajan. Kun nämä vaikuttajat nyt saadaan saman katon alle nuorten, itsepäisesti musiikista kiinni pitävien henkien kanssa, voi luvassa olla tajutonta riemua.

Tuomalla yhteen musiikkia eri ympyröistä ja lähtökohdista, eri kategorioihin kuuluvia ääniä - psykedeelistä poppia, freetä, folk-improvisaatiota, noisea... - mestareita ja oppipoikia, sisäpiiriläisiä ja ulkopuolisia haluamme kyseenalaistaa musiikillista kapeakatseisuutta ja kategorisointia. Omista sosiaalisista ja historiallisista lähtökohdistamme käsin yritämme avata korvamme uusille äänille - samalla meille rakkaista ihmisistä ja musiikeista kiinni pitäen. Mikäli pyrimme johonkin - paitsi järjestämään loistavan musiikki-juhlan - niin tahdomme kiihdyttää liikehdintöjen risteytymisiä, emme luoda uutta skeneä tai alakulttuuria. Lisää ystävyyksiä, lisää ristiriitoja, lisää meteliä, lisää hiljaisuutta: lisää elämää (ja kuolemaa!).

---

POTLATCH-FESTIVAALI
20.-22.1.2006
Oranssi-klubi, Helsinki (Hiihtäjäntie 1, M Herttoniemi)


OHJELMA
======
festivaalipassi 14e

pe 20.1.
klo 19-22
päivälippu 6e


19 SAMI KUKKA
20 ISLAJA
21 TAPIO-LASSILA-TUOMI TRIO
22 JOOSE KESKITALO ORKESTEREINEEN

la 21.1.
klo 14-23
päivälippu 7e


14 LAUHKEAT LAMPAAT
15 PASILIAN SAVUT
16 MUSTA HEVONEN
17 CHARLIE CHARLIE (AUS/FRA)

19 THE MICRAGIRLS
20 PYMATHON
21 SISTER FLO
22 CHARLES HAYWARD (UK)

su 22.1.
klo 13-23
päivälippu 7e


13 VILLE SAHLAKARI
14 PÄIVÄNSÄDE
15 KUUPUU
16 AINEETTOMAKSI TEMPERAMENTIN
17 BORIS MORGANA

19 FRIVOLVOL
20 RULLA + CARLOS GIFFONI (USA)
21 MATS GUSTAFSSON (SWE)* festivaalin kotisivut työn alla: www.oranssi.net/potlatch

* festivaalipassien (80 kpl) ennakkomyynti 16.-19.1.: Digelius Music (Laivurinrinne 2)

* Oranssi-klubin yleisökapasiteetti on 200 henkeä

* Oranssi on alkoholiton ja ikärajaton tila

* kahvilassa tarjolla edullista kasvisruokaa

* myyntipöydillä pienkustanteita: mm. äänilevyjä ja sarjakuvia

lisätietoja:
======
Juuso Paaso, p. 050-538 9744
Taneli Tuominen, p. 041-546 1856
Petra Virtanen, p. 0400-461 557
sähköposti: etunimi.sukunimi@helsinki.fi

+/- saldo : 0 |