Moi anonyymi! » Login | Uusi käyttäjä

Øresund Space Collective -haastattelu, tammikuu 2006

Astro kirjoitti noin 18 vuotta sitten (0 kommenttia)
Øresund Space Collective on uusi, hieno bändi, jonka jäsenet ovat kotoisin sekä Kööpenhaminasta, Tanskasta että Ruotsin Malmöstä. He soittavat täysin improvisoitua psykedeelistä ja instrumentaalista space rockia. Bändin nimi on tullut nämä kaksi maata yhdistävästä sillasta. He julkaisevat tällä viikolla debyytti -CD:nsä, joten oli sopiva aika kysyä heiltä muutama kysymys. Kysymyksiini vasta pitkäaikainen space rock –fanaatikko Scott ”Dr. Space” Heller.




1. Miten OSC sai alkunsa, kenen idea oli perustaa instrumentaalista, improvisaatioon perustuvaa space rockia soittava yhtye?

Scott: Se oli minun ideani saada minut ja Mantric Musen ja Bland Bladenin kaverit jammaamaan yhdessä. Olin hyvä kaveri bändin Mantric Muse (Kööpenhamina) ja Bland Bladen (Malmö, Ruotsi) kanssa, ja he olivat soittaneet muutamia keikkoja yhdessä, ja minä olin lopettanut syntetisaattorin soiton Gas Giantissa, ja halusin todella jatkaa musiikin soittamista. Huhtikuussa 2004 kysyin, voisimmeko kaikki kokoontua jammailemaan, ja meillä oli kaikilla niin hauskaa ja musiikki oli supercoolia alusta asti, joten me aloimme järjestää säännöllisesti jamisessioita vuorotellen Ruotsissa ja Tanskassa. Tämä on ollut todella onnistunut juttu, ja olemme nyt todellinen, samanhenkisistä muusikoista koostuva ryhmä.

2. Miten kuvailisit musiikkianne?

Scott: Minusta soittamamme musiikki on hyvin erikoista. Se on 100%:sti paikan päällä improvisoitua. Me yritämme yhdistää luonnolliset musikaaliset energiat jotka lähtevät mielestämme ja käsistämme, kun me kaikki olemme samanlaisessa musiikillisessa ja henkisessä ympäristössä. Siinä on erilaisia musiikillisia piirteitä johtuen kaikista eri soittajista. Minä tuon mukaan avaruusäänet, Magnus antaa musiikille Ozric Tentacles –fiiliksen, kun taas Sebastian on välillä hyvin folk –henkinen, mutta tuo mukaan myös enemmän 70-luvun kitarasoundia, Ola on meidän portinvartijamme, hän soittaa kaikki siistit rytmit musiikin alle joihin sekä Michael että Søren kiinnittyvät ja joka mahdollistaa avaruusaluksemme lennon, kun taas Morgan tuo mukaan jatsimman tunnelman soundiin. Hieno yhdistelmä joka mahdollistaa meille tutkimusmatkailun musikaaliseen avaruuteen.

3. Voin kuulla musiikissanne Ozric Tentaclesin ja kenties jossain biiseissä myös Korai Örömin vaikutusta. Mihin yhtyeisiin itse vertaisitte bändiänne jos on pakko?

Scott: Luullakseni Ozric Tentacles on monen kollektiivin jäsenen suosikkeja ja heidän vaikutuksensa meihin on epäilemättä suuri. Luulisin, että vaikkemme kuuntelekaan paljon kraut rockia yhdessä, sillä on kuitenkin meihin suuri vaikutus, bändeillä kuten CAN, Cosmic Jokers, Amon Duul. Pidämme kaikki myös hyvin rytmisestä tavarasta kuten Korai Öröm, Ole Lukkøye ja Hidria Spacefolk. Henkilökohtaisella tasolla Doug Walkerin Alien Planetscapes on vaikuttanut suuresti siihen että haluan tehdä ja tutkia musiikkia, mihin suuntaan tahansa se sitten meneekin.

4. Kerro jotain teidän tavallisista jamisessioistanne. Kuinka kaikki toimii?

Scott: Yleensä kokoonnumme aikaisin perjantai- tai lauantai-iltaisin ja tervehdimme, otamme oluen tai kaksi, pistämme kamat pystyyn (mikä voi olla aika hankalaa kolmien kosketinkamojen, kahden kitaristin, joilla on usein paljon pedaaleja ja kamaa sekä joskus rumpujen lisäksi myös perkussionistin takia). Sitten poltamme jokusen jointin ja jammaamme! Ensimmäinen jamimme on useimmiten lyhyt koska haluamme tehdä vähän soundcheckiä nauhoitusta varten koska meille on hyvin tärkeätä saada mahdollisimman hyvä soundi nauhoitusta varten. Sitten seuraa 3 tai 4 jamia jotka kestävät jotain 30 tai 80 minuuttia jokainen joiden välissä pidämme taukoja ja juomme ja poltamme lisää ja soitamme niin kauan kunnes tulee liian myöhä tai luovuus loppuu.




5. Miten ensimmäisen studioalbuminne nauhoitus erosi treenijameistanne? Käytittekö päällekkäisnauhoituksia? Kuinka paljon tavaraa teidän piti jättää pois?

Scott: Se oli melko samanlaista kuin treenijamimmekin, kamojen pystyttäminen vei vain pidempään (noin 4 tuntia) ennen kuin pääsimme jammaamaan, mutta lähestymistapa oli sama. Toinen pääero oli että emme kuulleet toisiamme PA:n kautta vaan kuulokkeilla. Tämä ei ollut ideaalitilanne joillekin muusikoista, ei varsinkaan Sebastianille, jolla oli paljon ongelmia laitteidensa ja kaikkien kuulemisen kanssa, kun tilanne taas oli mahtava Olalle, Magnukselle ja minulle. Me vedimme 4 jamia jotka vaihtelivat pituudeltaan 30 ja 60 minuutin välillä, kaiken kaikkiaan kaksi ja puoli tuntia. Kaikesta siitä improvisaatiosta saimme aikaan n. 90 minuuttia hyvää kamaa. Mukana oli myös kolme kappaletta (”Oresund Space Boogie”, ”Exploding into Space” ja ”Space Burst Cinema”), joita emme käyttäneet, koska miksaus ei ollut niin hyvä kuin olisi voinut olla. Mitä päällekkäisnauhoituksiin tulee, Magnus nauhoitti uudestaan leadkitaraa biisiin ”Exploding into Space”, mutta tämä oli ainut päällekkäisnauhoitus. Sen sijaan että olisimme tehneet päällekkäisnauhoituksia, me otimme miksatessa paljon tavaraa pois. Mogensilla oli huono piuha ja hänen Hammondinsa oli hieman epävireessä sessioiden loppupuolella, joten valitettavasti osa hänen uruistaan jouduttiin jättämään pois. Sabastianilla oli myös sessioiden aluksi paljon kitaraongelmia ja suuri osa hänen soitostaan otettiin myös pois, mutta muuten kaikki on tallella…

6. Miten on livekeikkojen laita? Pystyttekö luomaan saman jamitunnelman studiossa ja livenä kuin treeneissä?

Scott: No, meillä on ollut vain kaksi keikkaa tähän asti, ja ne menivät kummatkin suhteellisen hyvin ja soitimme ensimmäisellä keikalla 3 ja toisella 2 tuntia. Ihmiset pitivät musiikista ja me olemme saaneet hyvää palautetta Live Archive.orgista (www.archive.org), josta molemmat konsertit voi käydä lataamassa. Olen sitä mieltä, että liveolosuhteissa soitamme nopeampaa ja vähemmän avaruudellista kamaa kuin jammaillessamme vain keskenämme. Jotkut jamit tapaavat olla myös lyhyempiä. Luullakseni livekonserttimme tulevat olemaan yhtä hyviä tai parempia kuin treenijamit, kunhan alamme soittamaan useammin.

7. Miksi päätitte julkaista debyyttilevynne ruotsalaisella Transubstance –merkillä? Olisiko ollut muita vaihtoehtoja?

Scott: Lähetimme CD-sessiot useisiin levy-yhtiöihin, ja 3 osoitti kiinnostusta CD:n julkaisemiseen, mutta me valitsimme lopulta Transubstancen koska Johnny oli todella myötämielinen aikataulusuunnitelmallemme levyn julkaisusta ja me saimme sovittua reilun diilin mitä promootioon ja levyjen painamiseen tulee, ja he ovat lisäksi lähellä ja heidän kanssaan on helppo työskennellä.

8. Onko vaikeaa tai aikaa vievää, kun jäsenenne asuvat kahdessa eri maassa? Mitkä ovat tämän seikan hyvät puolet?

Scott: Tämä on oikeastaan ollut melko helppo järjestää johtuen Øresundin sillasta ja junasta joka yhdistää Malmön ja Kööpenhaminan. On hyvin helppoa ajaa vain yli kamojen kanssa kun jammaamme Malmössä tai ruotsalaisille tulla junalla tai autolla tänne. Sääli kyllä, silta on vitun kallis (noin 80$ edestakaisin ajettaessa!). Uskoisin että ainut hyöty tässä on se, että pääsemme vierailemaan toistemme maissa ja ruotsalaiset voivat tulla juomaan halpaa ja paljon parempaa tanskalaista olutta!

9. Vaikuttaa siltä, että sessioissanne on usein hieman eri miehitys, vaikka jotkut pysyvätkin mukana lähes aina. Ajatteletteko, että bändinne kokoonpano on pysyvä, vai haluatteko pitää sen joustavampana?

Scott: Uskoisin, että pidämme melko lailla vakiintuneena OSC:n kokoonpanona Scott, Mogens ja Ola syntsissa, Søren rummuissa, Michael bassossa ja Magnus ja Sebastian kitaroissa. Meillä on ruotsissa hyviä kavereita jotka ovat tulleet jammailemaan kanssamme kuten Kaufmann (ex-Bland Bladen -rumpali), joka soitti monissa alkuaikojen sessioissamme ja liittyy meihin todennäköisesti lyömäsoittajana vuonna 2006. Dave (basso), myöskin Bland Bladenista, on osallistunut moniin sessioista ja luullakseni tulee soittamaan myös kanssamme. Meillä oli makeat jamit Sgt. Sunshinen Eduardin kanssa sekä Carpet Knightsin Tobiaksen ja Jocken kanssa. Stefan (Gas Giant) on luvannut tulla jammailemaan kanssamme tänä vuonna! Uskoisin, että tulemme olemaan jatkossakin melko joustavia.

10. Faninne voivat ladata ilmaiseksi netistä suurimman osan ikinä soittamastanne musiikista. Mikä on suuri suunnitelma tämän takana? Aiotteko jatkaa tätä tällaisenaan ikuisesti? Onko teillä tietoa, kuinka paljon tavaraa sivuiltanne on ladattu?

Scott: Minä ajattelen niin, että kun olemme soittaneet musiikin, se on meidän kohdaltamme siinä ja nyt se kuuluu faneille. MP3 –tiedostot sivullamme tulevat aina olemaan faneille ilmaisia ja konserttimme tulevat aina olemaan ilmaiseksi ladattavista archive.comista. Mitään suunnitelmaa ei ole, mutta me haluaisimme pikku hiljaa rakentaa fanipohjaa ja tarjota maailmalle niin hyvää musiikkia kuin voimme. Me toivomme, että saamme aikaiseksi coolimpaa ja coolimpaa musiikkia ja toivomme myös voivamme siirtyä 24-raitanauhoitukseen kaikissa jameissamme mutta se maksaa rahaa. Me etsimme musiikkidiggaria joka voisi auttaa meitä taloudellisesti. Katsotaan… Jopa 24-raitanauhoituksella, me tulemme silti jakamaan MP3 –tiedostot ilmaiseksi, minun nähdäkseni. Studiomateriaalimme tulemme varaamaan vain CD:tä varten eikä näitä tulla laittamaan MP3 –tiedostoiksi vaan kannustamme ihmisiä kannattamaan meitä ja ostamaan CD:tämme. Olemme aloittaneet sarjan parhaista livejameista nimeltään Picks in Space. Nämä ovat valikoitu 11 ensimmäisistä jameistamme, ja niitä voi ostaa CD-R:llä tai FLAC –downloadina. Mitä lataamiseen tulee, olen melko häkeltynyt siitä määrästä, mitä sivuilta on ladattu. Viime kuukausina keskiarvo on ollut yli 10GB kuukaudessa, ennätys oli 13,2 joulukuussa 2005. Ihmiset ympäri maailmaa paikoista kuten Valko-Venäjä, Meksiko, Uusi-Seelanti, Singapore, Japani, Saksa kuulevat musiikkiamme, mutta suurin osa latauksista tulee Ruotsista ja USA:sta.

11. Onko teillä suunnitelmia soittaa muualla kuin Tanskassa ja Ruotsissa?

Scott: Me todella haluaisimme soittaa ympäri Eurooppaa. Me toivomme, että pääsemme soittamaan kesällä muutamille festareille Saksaan ja ehkäpä päästä Suomeen keikalle Psychotropic Zoneen. Hollantiin olisi myös kiva päästä. Saa nähdä… Uskon, että saattaa kestää muutaman vuoden ennen kuin meillä on niin laaja fanipohja että meillä on varaa lähteä kiertueelle. Meillä on kuitenkin 7 tai 8 jäsentä ja paljon laitteistoa joten tämä vaatii kaksi pakettiautoa tai yhden melko ison pakettiauton. Saa nähdä…

12. Onko muita tulevaisuuden suunnitelmia joita haluaisitte jakaa kanssamme?

Scott: Ihan seuraavaksi meillä on levynjulkaisubileet tammikuun 21. päivä täällä Kööpenhaminassa. Toivotaan, että porukkaa tulee paljon ja tulemme jammaamaan monta tuntia. Aiomme myös mennä Black Tornado Studioon maaliskuun 10. ja 11. päivä nauhoittamaan seuraavaa CD:tämme, josta tulee tuplalevy. Me myös nauhoitamme toivottavasti kolmannen studiosession myöhemmin tänä vuonna. Yritämme myös järjestää muutamia keikkoja Tanskaan ja ehkä Ruotsiin ex-CAN:in Damo Suzukin kanssa.

13. Mikä on teidän päämääränne bändinä, jos teillä on sellaista?

Scott: Bändin päämäärä on pitää hauskaa tekemällä musiikkia. Me toivomme, että se tulee olemaan sellaista, josta muut ihmiset tulevat pitämän ja johon he voivat identifioitua. Jos ei, se ei kauheasti meitä haittaa. Me haluaisimme menestyä ja soittaa konsertteja ympäri maailmaa, mutta katsotaan. Elannon hankkiminen musiikilla on äärimmäisen vaikeaa, jollet soita popmusiikkia, mikä on melko vaikeaa kun soitat mitä milläkin minuutilla sattuu päästäsi tulemaan, kuten me!

http://www.oresundspacecollective.com/

+/- saldo : 0 |