Moi anonyymi! » Login | Uusi käyttäjä

LAL LAL LAL -festivaali 3.–5.5. Helsingissä

Hezzu kirjoitti noin 17 vuotta sitten (0 kommenttia)
Ennakkotietoa pienlevy-yhtiö Lal lal lalin toukokuun festivaaleista.

Lal lal lal on vuodesta 2001 toiminut pienlevy-yhtiö, jota pyörittävät Roope Eronen, Kevin Regan ja Arttu Partinen. Toiminta linkittyy myös keikkajärjestelyyn Turussa, Helsingissä ja Tampereella sekä Avarus-yhtyeen (jonka jäseniä kolmikon kaikki jäsenet ovat) toimintaan. Alunperin Lal lal lal perustettiinkin levittämään Avaruksen musiikkia. Toiminta laajeni kuitenkin jo ensimmäisen kuukauden aikana muidenkin artistien musiikin julkaisuun.

Levy-yhtiön nimi juontaa juurensa lallattelusta – ihmisille luontevasta tavasta ilmaista iloaan. Lal lal lal hakee artisteiltaan samanlaista luontevuutta: vilpitöntä ja innokasta, heittäytyvää tapaa luoda musiikkia. Tämä kristalisoituu etenkin Lal lal lalin julkaisemassa sarjassa lasten ja teini-ikäisten tekemää musiikkia. Nuorten amatöörien tuotannossa haettu heittäytyminen ja innokkuus ovat voimakkaasti läsnä. Lisäksi Lal lal lal on julkaissut paljon tuoretta ja innovatiivista kokeellista sekä improvisoitua musiikkia.

Vaikka kaksi merkittävää linjaa on tällä tavoin osoitettavissa, on Lal lal lalille merkittävää yllättäminen sekä genrerajojen hämärtäminen. Lal lal lalin katalogista löytyy muun muassa lasten improvisoitua punkia, omituista, mutta tanssittavaa elektronista musiikkia, minimalistinen piano-lp, noiserockia sekä Kemiallisten ystävien ja Avaruksen edustaman tuoreen kotimaisen kokeellisen rintaman tuotoksia.

Kaikki festivaalin esiintyjät ovat levyttäneet tai levyttämässä Lal lal lalille. Festivaalilla myös julkaistaan levy-yhtiön uudet tuotokset – ruotsalaisten Renegade Scannersin ja The Ray Pacino Ensemblen LP:t sekä festivaalin esiintyjät kattava kokoelmalevy. Torstain klubi tuotetaan yhteistyössä helsinkiläisen säännöllisesti kokeellista musiiikkia ja elokuvaa esittävän Black Box -klubin kanssa.

***************

Torstai-illan ulkomainen vieras on ruotsalainen THE RAY PACINO ENSEMBLE. TRPE:n musiikki tuo yhteen elementtejä niin folkista ja polkasta kuin lo-fi elektronisesta popista ja noiserockista. Yhtyeen groovessa kuuluu myös 1960-luvun ruotsalaisen progressiviselle rockille tyypillinen toistolle perustuva hypnoottisuus. Samat henkilöt tunnettiin aikoinaan hillittömänä yhtyeenä Johannes Nilsson, joilta legendaarinen Bad Vugum julkaisi yhden seiskatuumaisen ja kävivätpä herrat tuolloin herättämässä pahennusta muutamalla Suomen keikallakin.

Illan maineikkain esiintyjä lienee jo toistakymmentä vuotta psykedeelistä folkiaan levyttänyt KEMIALLISET YSTÄVÄT. Viime aikoina laajaa kansainvälistäkin huomiota saaneen yhtyeen äänimaisema on muuttunut viime vuosina elektronisemmaksi ja äänimaisemiltaan monimutkaisemmiksi.

KHETA HOTEM on yksi Lal lal lalille levyttäneen ja kokeellisella folkillaan mainetta keränneen Keijo Virtasen yhtyeistä. Kheta Hotemin musiikille leimaa-antavaa on shamanistinen lähestymistapa, mikä tuottaa keskittyneitä ja vähäeleisiä improvisaatioita. Yhtyeen estetiikkaan kuuluvat myös monista eri musiikkikulttuureista poimitut sävyt ja vaikutteet.

Illan neljäs yhtye MANIACS DREAM koostuu Avaruksesta tutuista jäsenistä. Siinä missä levyjä kuvaa hyvin kaoottinen ja leikkisä improvisaatio tai psykedeelinen punk, kuvaa esiintymisiä hämmennys ja riskien ottaminen. Tämä näkyy hyvin esitysten palautteissa, jotka jakavat yleisön innostuneisiin ja Maniacs Dreamia Suomen huonoimpana yhtyeenä pitäviin. Festivaalilla yhtye esiintyy vuoden 2006 syksyllä tekemänsä elokuvan kanssa.

*****************

Perjantain ilmaiskonsertti tapahtuu galleria Myymälä2:ssa, jonka näyttelyitä Lal lal lalin tavoin usein yhdistää tuoreus ja innovatiivisuus. Illan artisteja yhdistää äänentoistolaitteiston niukkuus. Keikat ovat akustisia tai tapahtuvat parin vahvistimen voimin.

KUKKIVA POLIISI on vuosituhannen alusta toiminut improvisaatio-yhtye. Sen musiikkia kuvaavat kirkkaat äänenvärit ja monen vuoden yhdessäsoitolla tavoitettu yhtenäisyys. Kukkivan poliisin keikat ovat energisiä ja soittamisen iloa tartuttavia, ja juuri parhaimmillaan Myymälä 2:n tapaisissa intiimeissä tiloissa.

ARTTU PARTINEN AND HIS PARTIERS on taas Partisen (Avarus, Hetero Skeleton, Amon Düde) ensimmäisten nauhoituskokeilujen muisteluyritys –ja keikkana toistaiseksi arvoitus. Tällä nimellä etenkin rumpalina profiloitunut free-muusikko julkaisi ensimmäiset (banjon rämpytyksestä ja ulisevasta laulusta koostuvat) nauhoituksensa Lal lal lalin julkaisemalla kokoelmalla Kuolleena haudattuja.

Samaiselta kasetilta löytyy REIJO PAMIN omituista huumoria viljelevää vähäeleistä vokaalitaidetta. Myös Paavina ja yhtyeen Munuaissymposium 1960 riveissä levy-yhtiölle levyttäneen Pamin tyyliä kuvaa sinnikkyys, mutkattomuus ja kekseliäisyys. Esimerkiksi Pamin edesmenneen aliaksen Paavin esiintyminen saattoi koostua pitkästä improvisaatiosta, jonka äänilähteenä toimi leluhevosten hankaaminen narisevaan muovimattoon.

NUSLUX taas on Roope Erosen (Avarus, Maniacs Dream, Pylon) tänä keväänä käynnistynyt sooloprojekti, jonka pyrkimyksenä on yhdistää elektroninen minimalismi, dynaamiset muutokset ja humoristinen yllättävyys. Lal Lal Lal julkaisee Nusluxin esikoisjulkaisun hieman ennen festivaalia.

****************

Lauantain ulkomainen vieras on yhdysvaltalainen THE SKATERS. Laajaa kansainvälistä suosiota saavuttaneen Spencer Clarkin ja James Ferraron duon humorististen ja kovaäänisten improvisaatioiden äänilähteenä toimii pitkälti laulu. Lauluimprovisaatiot tuovat heidän musiikkinsa voimakkaan ritualistisen sävyn sekä humoristista teatraalisuutta. The Skaters oli yksi vuoden 2006 Avanto-festivaalin esiintyjistä.

Illan varsinainen harvinaisuus on Jan Anderzénin (Kemialliset ystävät, Tomutonttu) ja Janne Laurilan (Office Building, Laurila) progressivinen psykedeliaduo SNAKE OF LIFE. Yhtye on niittänyt pientä kulttimainetta jo 1990-luvun puolelta saakka, vaikkei se ole julkaissut yhtäkään kappalettaan. Lal lal lalille levy on on kuitenkin ollut tilauksessa jo pitkän aikaa. Sitä odotellessa Lal lal lal onnistui houkuttelemaan duon tekemään ensiesityksensä!

Ensimmäisen kaikkansa tekee myös PSILOCYBE SOUNDSYSTEM, jonka takana oleva Tomi Vähä-Aho on antanut Lal lal lalille julkaistavaksi teini-ikäisenä Maryfist nimen alla tekemäänsä dark industrialia. Uudessa projektissa kuullaan mitä luultavimmin sävyjä Vähä-Ahon viime aikojen kehityksestä ihmis-beatboxina. Tässä hiphopin osa-alueessa pyrkimyksenä on imitoida ihmisäänen avulla rumpuja ja levysoittimen pyörittelyä.

MASTER QSH tunnetaan paremmin pari vuotta sitten aktiivisemmin toimineen free-jazzia soittaneen Rauhanorkesterin sivuaskeleena. Samat muusikot keskittyvät Master Qshissa enemmän ääniin ja äänimaisemiin, vaikka free-jazztausta pysyy vahvasti läsnä. Lal lal lalin julkaisemalla kasetilla pääosassa ovat muinaiset suomalaiset akustiset soittimet, mutta äänekkäässä klubiympäristössä yhtye on uhannut soittavansa noise-keikan.

***************

To 3.5. SEMIFINAL (Urho Kekkosenkatu 6) Klo 21. Liput 6 €.
* The Ray Pacino Ensemble
* Kemialliset ystävät
* Kheta Hotem
* Maniacs Dream

pe 4.5. MYYMÄLÄ 2 (Uudenmaankatu 23) Klo 18. Ilmainen sisäänpääsy.
* Kukkiva Poliisi
* Arttu Partinen and his Partiers
* Reijo Pami
* Nuslux

la 5.5.KANTIS (Ruoholahdenkatu 4) Klo 21. Liput 6 €.
* The Skaters
* Snake of Life
* Psilocybe Soundsystem
* Master Qsh


+/- saldo : 0 |