Moi anonyymi! » Login | Social login | Uusi käyttäjä

12. Roadburn -festivaali, 013, Tilburg, Hollanti, 20. - 21.4.2007

Astro kirjoitti noin 17 vuotta sitten (1 kommenttia)
Tämä oli minun toinen Roadburn –kokemukseni, jo viime vuoden loistavien juhlien jälkeen odottelinkin innolla festivaaleja. Tämä kerta oli kaiken lisäksi vielä erikoinen: pääsin soittamaan levyjä Green Roomiin englantilaisen Kozmik Kenin kanssa! Esiintyjälistakin oli varsin mainio, vaikka täytyy myöntää, että en ollut monesta bändistä ennen kuullutkaan.

Lähdin Helsingistä perjantaiaamuna, ja pieni jännitys oli päällä, josko halpalento lähtisi ajallaan, koska perille Tilburgiin oli ehdittävä kahden - kolmen maissa. Lento myöhästyi onneksi vain vähän, ja samassa koneessahan oli tuttuja naamoja Circlestä ja Pharaoh Overlordista, jätkät kun olivat menossa soittamaan juuri kyseisille festareille. Minulla kävi lisäksi niin hyvä tuuri, että PO:n kosketinsoittaja Juha oli estynyt tulemasta työkiireiden vuoksi, ja mahduin juuri mukaan bändin kuljetukseen Amsterdamin kentältä Tilburgiin ja vältyin sekoilusta junien kanssa. Jaoimme Kenin kanssa huoneen samassa hotellissa kuin bänditkin, joka oli vielä aivan festaripaikan (013) lähellä. Rupateltuamme ja rentouduttuamme tovin Kenin kanssa ehdimme hyvissä ajoin festaripaikalle, ja saimme rannekkeet, ruokaliput ja olutmerkit, minkä jälkeen keskityimme illan tehtäviimme. Ovet aukaistiin perjantaina klo 16.00, ja aloitimme Kenin kanssa DJ-settimme alakerrassa sijaitsevassa Green Roomissa. 013 on melkoisen valtava rakennus, jossa on kolme erillistä soittotilaa sekä melko iso takahuonealue, jossa oli saatavilla ruokaa ja virvokkeita.

[img]juttukuvat/roadburn/Sword.JPG">

The Sword oli ensimmäinen bändi festivaaleilla, ja he aloittivat juuri Green Roomissa klo 17.00. Porukkaa alkoi pikkuhiljaa valua paikalle, ja bändin soittaessa tila olikin hyvin miehitetty. Texasin Austinista kotoisin oleva The Sword soittaa tiukkaa heavy metallia ja kuulosti todella yllättävän hyvältä. Heillä oli hieman tuollaista NWOBHM –asennetta, mutta heidän musiikkinsa oli vielä tiukempaa ja tuoreempaa. Välillä he menivät myös aika raskaisiin, suorastaan doom metal –tunnelmiin. Kuten Ken kommentoi: ”they pour a lot of soul in it”. Olisi kiva kuulla tätä myös levyltä! Pharaoh Overlord aloitti Green Roomissa 17.45, ja ehdin nähdä heidän raskasta junnaustaan jonkin aikaa, ja oikein hyvin pojat vetivätkin. Kuulin monelta taholta myöhemmin, että PO:n keikka oli ollut yksi parhaista festivaaleilla. Koskettimiin saatiin onneksi tuuraamaan Imatran voiman/Itäväylän Perttu, joka asuu tällä hetkellä Hollannissa.

[img]juttukuvat/roadburn/PharaohOverlord.JPG">

Tässä Pharaoh Overlordin settilista:

1. Nimetön
2. Black Horse
3. Nimetön
4. Nimetön
5. Mangrove
6. Skyline

Keikka on kuultavissa osoitteessa:

http://3voor12.vpro.nl/speler/ondemand/34436527

Päälavalla soittava Orange Sunshine jäi ikävä kyllä näkemättä, mutta Ken päästi minut ystävällisesti tehtävistäni jotta ehdin katsomaan On Trialia yläkerran Bat Caveen. Tämä tanskalainen psykerock –bändi oli yksi tärkeimmistä kokemuksista minulle näillä festivaaleilla, sillä olen digannut bändiä paljon jo kauan, mutta en ollut heitä ennen nähnyt. ”Blinded by the Sunilla” tiukasta aloittanut bändi oli hyvässä vedossa, ja yläkerran pienempi sali oli tupaten täynnä porukkaa. Sitten iskettiin stoner rock –vaihde päälle, ja bändi esitteli raskaampaa puoltaan uudella, fuzzintäyteisellä kappaleella. Jossain vaiheessa puolet yleisöstä siirtyi seuraamaan ilmeisesti Cluchia päälavalle, mutta se ei menoa haitannut. On trial veti kaikin puolin aivan loistavan keikan jossa oli oikeassa suhteessa rankempaa rutistusta ja kaunista, melankolista tunnelmointia, ja tietysti 13th Floor Elevators ja Roky Erikson lainat. Yleisö oli hyvin mukana varsinkin nopeammissa, rokkaavissa paloissa. Volyymi oli loppukeikasta melkoisen kova ja korvani olivat kovilla jo baarin vieressäkin, joten en voinut enää mennä ottamaan valokuvia lähemmäksi lavaa. Porukka huusi hulluna ja heilui kappaleiden mukana. Yksi parhaista keikoista mitä olen nähnyt! Olisi vihdoinkin hoidettava On Trial myös Suomeen.

Täällä voit kuunnella On Trialin keikan:

http://3voor12.vpro.nl/speler/ondemand/34754315

[img]juttukuvat/roadburn/OnTrial3.JPG">

[img]juttukuvat/roadburn/OnTrial4.JPG">

On Trialin jälkeen katselin hieman Pornia, joka ei ollut mitenkään psykedeelistä, vaikka hieman stoner –vaikutteita heillä oli. Lähinnä bändi veti hidasta ja raskasta kamaa ärjyvällä laululla. En ollut ennen bändiä kuullutkaan, ja eihän se mitenkään huono ollut. Harmitti kovasti, mutta tämä oli jo toinen kerta kun ehdin katsoa mahtavaa englantilaista space/psyke –bändiä Earthling Societyä vain hetken, mutta heidän esiintymisensä oli todella vaikuttavaa. Kannattaa ehdottomasti hankkia bändin uusin levy, jonka Nasonin Hans-Georg ystävällisesti jossain vaiheessa iltaa työnsi käteen! Ensi kerralla lupaan katsoa bändin koko keikan…

Tässä Earthling Societyn settilista:

1. Kosmik Suite no.2
2. Council House Mystics
3. Outsideofintime
4. Kosmik suite no.1
5. Wromg!

Keikka kuunneltavissa osoitteessa:

http://3voor12.vpro.nl/speler/ondemand/34754283

Sitten täytyi vetäytyä syömään, ja löysin itseni herkullisen annoksen kanssa Guru Gurun pukuhuoneesta vastapäätä bändin rumpalia. Sitten taas soittelemaan levyjä Green Roomiin, jossa oli aloittamassa Sun Dial 20.30. Tämä keikka oli minulle ehkä tärkein koko festivaaleilla, sillä Sun Dial on ollut yksi suosikkibändeistäni jo vuosikaudet, mutta en ollut heitä ennen livenä nähnyt. Bändi oli paikalla ihan trio –kokoonpanolla, joten koskettimia ei ollut mukana. Keikka aloitettiin seesteisellä introlla kitaralla ja symbaaleilla, jonkun tyypin runoillessa mikkiin. Seurasi rauhallista fiilistelyjamia, joka muuttui pian lähes stoner rockiksi. Sitten seurasi toinen ennen kuulematon kappale, jossa Gary meni aivan villiksi kitaransa kanssa, ja basistin Rickenbacker jyräsi myös täysillä. Todella tiukkaa jamia, ja salin täyttävä yleisö diggasi ihan kympillä! Bändi yllätti minut soittamalla perään vielä kolmannen uuden kappaleen. Sitten palattiin tutumpaan materiaaliin, joista kuulimme nopeita versioita. ”Exploding in Your Mind” oli omistettu festareiden pääorganisaattorille Walterille, ja kappale toimi erittäin hyvin. ”Rollercoasterin” jälkeen tuli taas uusi biisi/jami, ja keikka loppui hurjaan, hypnoottiseen ja psykedeeliseen versioon ”Mindtrainistä”, jonka aikana basisti vaikutti saavan jonkinlaisen mielenhäiriön ja makasi välillä lavalla. Aivan loistava keikka, täytyy sanoa! Olin kuin uudestaan syntynyt tämän kokemuksen jälkeen. Sun Dial on ehdottomasti maailman parhaita bändejä!

[img]juttukuvat/roadburn/SunDial1.JPG">

[img]juttukuvat/roadburn/SunDial3.JPG">

Missasin täydellisesti legendaarisen Blue Cheerin, mutta kuulin parilta kaverilta että he olivat olleet pienoinen pettymys. Samoin kävi ikäväkseni ruotsalaiselle Siena Rootille ja Englannin Josiahille, jotka olisin kyllä kummatkin halunnut nähdä. Melvinsiä ehdin sentään seurata hetken, ja ihan hyvältähän bändi kuulosti pääsalin ollessa täpötäysi. Saksalainen kraut rock –legenda Guru Guru aloitteli hieman aikataulusta myöhässä Green Roomissa, ja aloitti heti psykedelialla. En ollut yhtyettä aikaisemmin nähnyt ja odottelinkin innolla, minkälainen setistä muodostuisi. Setissä oli rockimpaakin materiaalia, mutta melko lailla kraut rockissa pysyteltiin. Paljon klassikkoja vuosien varrelta kuultiin, ja bändi toimi moitteettomasti. Keikalla oli myös sopivasti pientä hulluttelua ja huumoria, ja välillä Neumaier esiintyi outo naamari päässään, ja veti myös bravuurikseen muodostuneen epämääräisten metalliesineiden kilistelyshown ja kunnon rumpusoolon. Hieno keikka, ei voi muuta sanoa, ja yleisö huusi hulluna mukana.

[img]juttukuvat/roadburn/GuruGuru3.JPG">

[img]juttukuvat/roadburn/GuruGuru4.JPG">

[img]juttukuvat/roadburn/GuruGuru5.JPG">

Tanskalainen Causa Sui julkaisi debyyttinsä Nasonilla vuonna 2005, ja pidän levystä kovasti. Bändi soitti perjantaina illan toiseksi viimeisenä aktina Green Roomissa, ja heillä oli muista salin bändeistä poiketen myös omat videoprojektiot, joita Walter itse hoiteli. Bändi vetikin todella hienon keikan psykedeelisien projektioiden kanssa, ja diggasin heistä kovasti. Bändiltä on ilmestynyt nyt myös uusi levy, jota en tosin vielä ole kuullut.

Causa Suin soittamat kappaleet:

1. Intro
2. White Sun
3. Interlude
4. Top of the Hill
5. El Paraiso
6. Newborn Road

[img]juttukuvat/roadburn/CausaSui3.JPG">

Tämän jälkeen katselin Green Roomissa vielä Voltin, josta ei pahemmin ole enää mielikuvaa, koska Walter antoi meille vielä lisää olutpoletteja, mutta muistaakseni bändi soitti melkoisen raakaa ja rokkaavaa tavaraa… Aivan loistava ilta! Tämän jälkeen yritimme Kenin ja Lehtisalon Jussin kanssa vielä muihin paikallisiin baareihin jatkamaan iltaa, mutta niihin ei enää otettu uusia asiakkaita. Niinpä meidän täytyi tyytyä hotellihuoneestani hakemaani Salmiakki Koskenkorvaan ja juttelimme kadulla monien ihmisten kanssa, väittäen olevamme viikinkejä. Saimme kutsun myös jatkobileisiin jonkun paikallisen luo, mutta älyä oli vielä sen verran päässä että hakeuduimme kuitenkin pian hotellihuoneeseen ja parin drinkin jälkeen nukkumaan.

[img]juttukuvat/roadburn/Volt2.JPG">

Lauantaina ovet aukesivat 013:ssa jo klo 15, jota ennen ehdin kierrellä hieman Tilburgissa ja löysin mm. muutaman levykaupan. Ihan mukavan tuntuinen kaupunki. Olo oli hieman kohmeinen, mutta muutama olut yms. paransi tilannetta kummasti. Liveannin aloitti Acid King päälavalla, mutta minulta jäi se kokonaan näkemättä. Kymmentä yli neljä aloitti Green Roomissa Growing, josta minulla ei ollut aikaisemmin mitään hajua. Bändissä oli kaksi tyyppiä kitaroiden kanssa ja helvetisti efektejä, ja heidän keikkansa alkoi hyvin rauhallisesti psykedeelisellä pulputtelulla. Sitten mukaan tuli ilmeisesti sekvensseriltä jotain pohjia, ja kaikki hajosi jossain vaiheessa todella tripahtavaksi psykeäänimaastoksi. Paikoitellen kaverit menivät jo minusta hieman liian pitkälle ja musiikki meni suorastaan ilkeäksi. Ja tämä oli vasta ensimmäinen kappale! Toinen kappale alkoi epämääräisenä häröilynä, jota seurasi riffittelyä ja todella kummaa kamaa. Seuraava kappale meni reippaasti metsän puolelle, todella far-out –osastoa. Ihan mielenkiintoinen bändi joka tapauksessa, mutta mielenterveyteni kannalta oli hyvä, että he soittivat hieman lyhyemmän setin.

Tässä settilista:

1. Limbo
2. Sword Fight
3. Lightfoot
4. Old Man Time
5. Morning Drive

[img]juttukuvat/roadburn/Growing1.JPG">

Seuraavaksi Circle teki soundcheckin, ja kävin katsastamassa hieman aikaa Hidden Handiä pääsalissa. Wino on vanha idolini Saint Vitus ja Obsessed ajoiltaan, ja olinkin kiinnostunut näkemään, mitä äijä nykyään puuhailee. Hidden Handin musiikki oli raskasta, mutta välillä melodisempaakin tavaraa oli tarjolla. Todella kova bändi, ja Wino oli hyvässä vedossa varsinkin sooloissa. Sali oli täynnä, ja jengi tuntui todella pitävän kuulemastaan. Joku kappaleista oli hiukan stoner rock –henkinen, todella tiukka ja jopa funkahtava. Mieletön svengi! Täytyy hankkia bändin levyjä…

Hidden Hand kuunneltavissa osoitteessa:

http://3voor12.vpro.nl/speler/ondemand/34754992

[img]juttukuvat/roadburn/HiddenHand2.JPG">

Circle aloitti Green Roomissa 17.40 mantramaisella maalailulla. Erityisesti Roadburnia varten kootussa setissä oli paljon uutta materiaalia ja improvisaatiota, ja liveshow sisälsi mm. Rätön paikallaan hölkkäämistä sekä Rätön ja Lehtisalon kädenvääntökamppailun. ”Nopeuskuninkaasta” kuultiin todella nopea versio, ja muutenkin bändi veti todella rokkaavan, hevivoittoisen setin vähäisillä koskettimilla. Mukana oli toki myös kraut rock –poljentoa ja rauhallisempaa jamittelua. Yleisö vastasi raikuvilla aplodeilla! Oli kiva kuulla myös Jussin ja Jannen laulavan. Kyllä suomen pojat osaavat tämän kaljapsykedelian…

Tässä Circlen soittamat kappaleet:

1. Intro (nimeämätön impro)
2. Feed My Rabbit
3. U.M.F.G. Horsemen
4. Neverending Dinner
5. Uhraus
6. Nopeuskuningas
7. Nimetön kaaos -impro
8. Tulilintu
9. Puutiikeri
10. Nimetön nostatus -impro
11. Murheenkryyni
12. Earthworm
13. Outro (nimetön)

[img]juttukuvat/roadburn/Circle4.JPG">

[img]juttukuvat/roadburn/Circle5.JPG">

Orthodox soitti Green Roomissa Circlen jälkeen, ja he aloittivat keikkansa munkkikuorointrolla, jonka jälkeen kolmikko saapui lavalle mustiin, hupullisiin kaapuihin pukeutuneina. En ollut kuullut bändiä ennen, mutta pidin heidän raskaasta musiikistaan paljon. Meno oli yleensä hidasta ja synkkää doomia, mutta mukana oli myös nopeampia metalliosuuksia ja jopa psykedeelisiä jamielementtejä. Välillä bändi kuulosti jopa space rockilta! Oikein mukava uusi tuttavuus, ja olen myöhemmin bändin levyjäkin kuunnellut. Sääli vaan, että bändiltä saamani uuden, tulevan levyn CD-R –kopio ei toimi kunnolla.

Tässä heidän soittamansa kappaleet:

1. Geryon´s Throne
2. Solemne Triduo
3. El lamento del Cabrón
4. Parte II. Apogeum

[img]juttukuvat/roadburn/Orthodox1.JPG">

[img]juttukuvat/roadburn/Orthodox2.JPG">

Pelican aloitti klo 20.30, ja tätäkään yhtyettä en ollut ennen kuullut. Yhtye ei oikein ollut ihastunut DJ-musiikkiimme, ja sen ymmärsi kun he aloittivat settinsä. Bändillä oli aika raskas, post-metalli -soundi, eikä heidän musiikkinsa oikein uponnut minuun, koska psykedeelinen elementti puuttui täysin. Ihan ok bändi, joka tapauksessa, ja välillä heillä oli hieman post-rock –otetta. Yhdessä kohdassa olin melko pitkästynyt, mutta lopussa bändi rokkasi kivasti ja yleisö oli pähkinöinä.

[img]juttukuvat/roadburn/Pelican1.JPG">

Lauantain osalta missasin kaikki Bat Caven bändit sekä Hidden Handiä lukuun ottamatta myös kaikki bändin pääsalissa, mutta ei voi mitään. DJ –homma Kozmik Kenin kanssa oli kuitenkin todella antoisaa, ja usein onnistuimme hyvin jatkamaan toisen luomaa tunnelmaa soittaessamme levyjä vuorotellen. Tähän tarjoutui otollinen hetki ennen illan viimeistä esiintyjää, saksalaista Colour Hazeä, joka on varmasti yksi parhaimmista stoner –genren edustajista tällä hetkellä. Meillä olikin yllättäen kaksi tuntia aikaa pyöritellä levyjä, ja Ken tekikin viisaasti ja haki lisää CD:itä hotellilta. Colour Haze soitti pitkän setin 23.30-1.15, ja todisti ainakin minulle olevansa yksi festareiden parhaista bändeistä. Trio osaa jammailla hienosti, ja heillä on melkoisen omaperäinen tyyli. Lisäksi Stefanin kitaratyöskentely ja laulu on todella hyvän kuuloista. Mahtava keikka ja oikein hyvä tapa päättää hienot festivaalit! Sunnuntaina matkustin vielä tanskalaisten ystävieni kanssa Kööpenhaminaan muutamaksi päiväksi, mutta se onkin jo eri tarina. Matka lentokentälle taittui taas hullunkurisessa seurassa Circle/Pharaoh Overlord –porukan kanssa, ja naurussa oli todella pitelemistä heidän krapulaisia juttujaan kuunnellessa… He esimerkiksi kutsuivat Kozmik Keniä Meteor Jackiksi tai Cosmic Johniksi, kun eivät oikein muistaneet hänen taiteilijanimeään…

[img]juttukuvat/roadburn/ColourHaze1.JPG">

[img]juttukuvat/roadburn/ColourHaze2.JPG">

Kaiken kaikkiaan Roadburn 2007 oli erittäin onnistunut tapahtuma, enkä oikein keksi mitä olisi voitu tehdä paremmin. Tietenkin musiikkimaut vaihtelevat, ja kaikki eivät voi pitää kaikista bändeistä, mutta yleisesti ottaen tuntui, että yleisö oli hyvin tyytyväinen tarjontaan. 013:n henkilökunta oli todella ammattimaista ja ystävällistä porukkaa, ja oli mukavaa tavata Walter ja Jurgen, festivaalien organisoijat, jotka tuntuivat todella nauttivan menosta myös itse. Hienoja miehiä! Yksi tällaisten festivaalien hienoimpia puolia on se, että siellä voi tavata ystäviä ympäri maailmaa, joiden kanssa muuten on tekemisissä vain internetin välityksellä. On mukavaa laittaa nimille myös kasvot! Nyt ei muuta kuin odottelemaan seuraavan vuoden festivaaleja, jotka ovat neljän päivän mittaiset! Toivon todella, että pääsen taas osallistumaan tavalla tai toisella, sillä näiden festivaalien takia olen valmis tekemään enemmänkin.

Täältä löytyvät lähes kaikki festivaalien keikat:

http://3voor12.vpro.nl/artikelen/artikel/34437273

Kuvia perjantailta:

http://www.goodwin.ee/pir/fotod/ROCK_2005/Roadburn/1/index.html

Kuvia lauantailta:

http://www.goodwin.ee/pir/fotod/ROCK_2005/Roadburn/2/index.html

http://www.roadburn.com

+/- saldo : 0 |

    Vyötiäinen kirjoitti noin 17 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Vau, upealta festarilta kuulostaa ja näyttää. Ensi vuonna lupaan saapua paikalle, liput ym. pitää hankkia jo syksyllä.

    Muuten, eihän Pelicaniin voi pitkästyä. Mahtava pändi.