Moi anonyymi! » Login | Uusi käyttäjä

Lost in Israel - Part II

KimmoVesajoki kirjoitti noin 23 vuotta sitten (2 kommenttia)
Jees, jutut Israelin reissulta jatkuvat. Tässä toisessa "hukassa Israelissa" jutussa kerrotaan tarinaa kolmen meren rannalta yhden viikon ajalta.

Negevin autiomaan kuivan kuumuuden jälkeen olin täynnä intoa suunnatessani kohti Eilatia, Israelin eteläisintä kärkeä. Toisin kuin Mooses, joka vietti 40 vuotta Negevin autiomaassa koulimassa juutalaisista itsenäisen kansan edustajia Egyptin orjuuden jälkeen, olin itse valmis vaihtamaan maisemia päivän patikoinnin päätteeksi. Ajatus Punaisen meren koralliriutoista oli saanut minut niin malttamattomaan mielentilaan, että bussimatka Mitzpe Ramonista Eilatiin tuntui ikuiselta. Pääsin kuitenkin perille juuri ennen illan pimenemistä, etsin kylän edullisimman majatalon ja painuin rannalle nauttimaan Shawarmasta Siinain yössä.

[img]./juttukuvat/israel/eilat.jpg" alt="Eilat">
Lyhyen yöunen jälkeen suuntasin täynnä intoa kohti koralliriuttoja. Olin kuullut edullisista sukellusvälinevuokraamoista, jotka sijaitsevat Coral Beachin ja Egyptin rajan vällissä olevien täysin ilmaisten ja upeiden rantojen vieressä. Malttamattomana päätin lähteä kävellen kohti päämäärääni ja typerän turistikartan johdattamana (joka ei noudattanut mitään mittakaavaa) kävelinkin 40-asteen helteessä ripeästi reilut 1½ tuntia ennenkuin saavuin Divers Villageen, josta olin sukellusvälineeni päättänyt vuokrata. Meri tuntui taivaalliselta ylipitkän kävelymatkan päätteeksi!

Koralliriuttojen kauneus ja niiden eksoottisten asukkaiden kirjavuus yllättivät minut täysin! Veden kirkkaus mahdollisti näkyvyyden useiden kymmenien metrien päähän. Korallit kasvavat heti rannasta lähtien ja isokokoiset kalat uiskentelevat utelijaina sukeltajien ympärillä jatkuvasti. Kokemus oli upea, eikä sitä voi kunnolla sanoin kuvata. Voin vain suositella lämpimästi kaikille meren ystäville näitä harvinaislaatuisen kauniita ja niin helposti tavoitettavia koralliriuttoja, jotka ovat todellakin näkemisen arvoisia!

Vinkkinä Eilatiin suuntaville voin sanoa, että riutoilla sukellellessanne kannattaa pitää päällä valkoista t-paitaa, sillä muuten palaa selkä aika mukavasti. Aurinkorasvaa kannattaa levittää myös kursailematta pohkeisiin ja kaikkiin sellaisiin paikkoikin, joita ei yleensä muista suojata sillä aurinko on sukeltajalle tosi armoton! Koko päivän mittaisen sukellussession päätteeksi olin täysin poikki ja nukahdinkin Divers Villagen varjoisalle terassille asetettujen mukavien tyynyjen väliin. Kolme vaikuttavinta sukelluskokemusta olivat tapaaminen tonnikalan kanssa (joka on muuten aika hemmetin kokoinen örkki), värikkään rauskun surrealistinen lento vedenpinnan alla ja mureenan tapaisen parimetrisen käärmekalan luikertelu korallien keskellä.

Raskaan sukellusurakan päätteeksi päätin vaihtaa maisemia ja rentoutua kellumalla Kuolleessa meressä. Seuraavana aamuna istuin siis bussissa suuntana Ein Gedin luonnonpuisto, joka sijaitsee tämä kuuluisan mutta huonokalaisen meren rannalla. Koko alue on varsin erikoisluontoinen. Ein Gedi sijaitsee maailman matalimmassa paikassa, yli 400 metriä merenpinnan alapuolella. Tämä yhdistettynä korkeaa kuumuuteen ja kuivuuteen sekä maaperän mineraalien ainutlaatuiseen koostumukseen on tehnyt paikasta luonnon parantolan, jonka ilmassa on 10% normaalia enemmän happea ja jonka maaperän savi parantaa ja kuumat lähteet parantavat todistetusti useita vaikeita sairauksia. Kokemuksena itse kelluminen Kuolleessa meressä oli mielestäni yllättävä mutta vain kuriositeettiarvoltaan kiinnostava. Vartin kelluttua totesinkin että "Tulipahan tämäkin koettua" ja lähdin etsimään jotain kiinnostavampaa.

Kauan ei minun tarvinnut etsiä, sillä Ein Gedin luonnonsuojelualue osoittautui kauneudessaan ainutlaatuiseksi alueeksi. Juudean aavikon korkeahuippuisilla vuorilla sijaitsevat runsasvetiset Ein Gedin lähteet, ovat synnyttäneet keskelle aavikkoa vihreän kanjonin joka on täynnään raikastavia vesiputouksia ja niiden muodostamia laguuneita. Patikoin uikkareissa vuorten huipulle virkistäytyen tasaisin väliajoin lähdevedessä kuumuuden käydessä sietämättömäksi. Ainoa harmillinen asia oli alueen runsaan vuorikauris populaation loistaminen poissaolollaan juuri kyseisenä päivänä. No, jääpähän jotain uutta nähtävää seuraavalle kerrallekin.

[img]./juttukuvat/israel/engedi.jpg" alt="Engedi">

Joo, alkaa taas vaikuttamaan siltä etten saa saivartelultani asioita kerrottua loppuun matkakertomukseni toisessa osassakaan. Kolmannesta merestä, eli Välimerestä, sanottakoon sen verran etten tullut tällä kertaan siinä uineeksi Tel Avivin ja Haifan kauniista rannoista huolimatta, mutta näin kuitenkin sen klassisen Välimeren auringon ja eritoten auringonlaskun, josta ei voi saada tarpeekseen. Ennen Välimerelle saapumista kävin tosin Jerusalemissa, missä tunnelma oli aika kireä edellispäiväisten pommitusten tiimoilta. Tästä ja sapatin vietosta, joka on kyllä viety aika pitkälle Israelissa, kirjoittelen kuitenkin lisää seuraavassa tarinassani.

[img]./juttukuvat/israel/deadsea.jpg" alt="Dead Sea">


+/- saldo : 0 |

    Anonyymi kirjoitti noin 23 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Huvä juttu oli! Eilatin turistikartta pitäis kuiteski näkyä - antais vähän perspektiiviä sen älyttömistä mittasuhteista, sekä auttaisi muita matkaajia suunnistaa ilmasille rannoille.

    Lennokas kerronta piritstää :)

    Greets,

    Hauska Vesa



    KimmoVesajoki kirjoitti noin 23 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Jep, voisin kyseisen kartan skannata ja laittaa näkyviin. Netistä tosin löytyy Eilatin karttoja useampiakin. Ilmaisille rannoille suunnistajille kerrottakoon, että helpoiten sinne pääsee kun ottaa linja-auton Coral Beachille (taisi olla nro. 15) ja jatkaa kyseisen kohteen ohi lähelle Egyptin rajaa, jossa ilmaiset rannat sijaitsee. Bussista voi jäädä pois Divers Villagen, Scuban tai Princess Hotellin luona.