Moi anonyymi! » Login | Social login | Uusi käyttäjä

Mistä löytyy Helsingin paras lammaskorma?

KimmoVesajoki kirjoitti noin 21 vuotta sitten (2 kommenttia)
Pääkaupunkimme Helsingin etnisten ruokaravintoloiden joukosta löytyy todellisia helmiä, joissa kannattaa vannoutuneiden "nakit ja muussi" ihmistyyppienkin käydä hakemassa uusia ja upeita ruokaelämyksiä. Arvostelussa Hesan nepalilaiset ravintolat.

Helsingissä on paljon hyviä ruokaravintoloita, joista mieleeni ovat etenkin ne vähän eksoottisemmat ravintolat, joissa tarjoillaan muutakin kuin perinteistä suomalaista murkinaa. Yksi mielestäni parhaista ruokakulttuureista löytyy Nepalista, jonka perinteinen ruoka on alueelle tyypillisen (Intia ja lähialueet) ruokakulttuurin parasta antia. Tässä artikkelissa kerron lyhyesti kokemuksistani Helsingin nepalilaisissa ravintoloissa. Helsingissä sijaitsee kuusi nepalilaista ravintolaa: Mount Everest, Everest, Satkar, Himalaya, Annapurna ja Mountain. Näistä kaikki tarjoavat varsin mauttavaa ruokaa ja hyvää palvelua. Nepalilaiseen ruokaa kuuluu tyypillisesti basmatiriisin ja lämpimän kastikkeen lisäksi naan-leipä, raita-jugurtti sekä tietysti tuliset pappadam-levyt alkupalaksi. Toisin sanoen nepalilaisessa ravintolassa ruokailevan vatsa tulee varmasti täyteen.

Lapinrinteellä sijaitseva ravintola Mount Everest oli ensimmäinen kosketukseni nepalilaiseen ruokaan. Kokemus oli siinä määrin onnistunut, että jäin heti koukkuun ja olenkin kiertänyt nepalilaisissa ravintoloissa siitä lähtien aina Hesassa ollessani. Mount Everest on laadukas, viihtyisä ja siisti ravintola, jossa tarjotaan hyvää ruokaa hyvällä maulla. Palvelukin on kohdallaan vaikka tarjoilijat ovat minun käynneillä olleet aina suomalaisia. Ainoastaan melko tyyris hintataso jää hampaankoloon, sillä
kuten myöhemmin opin, saa Helsingistä yhtä hyvää ruokaa halvemmallakin.

Fredrikinkadun ravintola Annapurnan sisäänkäynti sijaitsee viehättävästi talon kulmassa osoittaen kohti viereistä risteystä. Sisustus, musiikki ja ruoka ovat perinteistä nepalilaista hyvällä maulla, mutta makuelämyksenä Annapurna ei pärjää Mount Everestille tai Satkarille. Tämän lisäksi ravintolan tupakkapuolen ilmastointi ei taida oikein toimia, sillä tupakoimattomatkin saavat leijonanosan tupakansavusta ja hajusta, mikä ei tietenkään ole miellyttävää varsinkaan kesken ruokailun. Luotsikadun ravintola Everest, Ratakadun Himalaya ja Nordenskiöldinkadun Mountain ovat ruoaltaan Annapurnan kanssa keskitasoa, mikä tarkoittaa siis varsin hyvää (etenkin kun niitä peilaa muuhun maamme ruokatarjontaan).

Hesan kunkku nepalaisen ruoanlaiton alalla on mielestäni ravintola Satkar, joka sijaitsee osoitteessa Lönnrotinkatu 26. Satkar ei välttämättä veda vartoja muille ravintoloille sisustuksen suhteen ja voi näyttää ulospäin hieman epäilyttävältä, mutta ruoka on siellä vailla vertaa! Erinomaisen ruoan lisäksi huomaavaiset nepalilaiset tarjoilijat ja edullisimmat hinnat nostavat ravintola Satkarin kilpailijoidensa ohi ykköseksi. Lounasaikaan saa Satkarista mittavan annoksen mainiota ruokaa 30-40 markalla, eikä lounasajankaan ulkopuolella annosten hinnat päätä huimaa.

Lopuksi mainittakoot vielä muutama vinkki ensikertaa nepalilaista ruokaa kokeilevalle. Ruoka voi olla tulista, mutta yleensä kuitenkin intialaista ruokaa miedompaa. Jos et tykkää currysta, ei kannata välttämättä vaivaantua sillä valtaosa (ellei kaikki) kastikkeista on curry-pohjaisia. Ja lopuksi: tikka ja korma, varsinkin lammaskorma ovat vailla vertaa ja parasta Helsingin lammaskormaa saat Satkarista. Kokeile siis heti!

+/- saldo : 0 |

  Anonyymi kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Osannet myös kertoa tarvitseeko tietää nepalilaisesta kulttuurista jotain erityisen oleellista ennenkuin menee ko. kulttuuria edustavaan ravintolaan. Vaikkakin Suomessa ollaan, on varmasti hyvä tietää jos jotain olisi syytä tietää esim. ruokailutavoista tai jostain muusta sellaisesta oleellisesta. Hävettää olla jossakin kiinalaisessa ravintolassa, missä paikan pitäjä pitää kiinni kiinalaisesta kulttuurista ja kantaa pöytään ruokaa jatkuvasti suomalaisten ahtaessa sitä ihmeissään sisäänsä. Käsittääkseni kiinalaiseen kulttuuriin kuitenkin kuuluu että ruokaa pitää aina jäädä yli, olisiko jollekin hengille tai jollekin. Siinä sitten Mauno ja Tarja (sorry, ei ole tarkoitus ketään varsinaisesti nimensä perusteella halveksua) vetävät kaiken mahaansa mitä eteen kannetaan.

  Tämän vuoksi olisin kiinnostunut kuulemaan jos nepalilaisessa tai ylipäätänsä muissakin etnoruokapaikoissa olisi syytä tietää jotakin erityistä myös kulttuurista, vaikka perusolettamus tietysti ehkä pitäisi olla että yleissivistystä pitäisi edes vähän löytyä jos haluaa korrektisti ruokailla näissä etnopaikoissa.  KimmoVesajoki kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
  No joo, tuo on ihan hyvä pointsi. Jotainhan olisi tietysti hyvä tietää kun eri kulttuurin piiriin tulla tupsahtaa missä tahansa tilanteessa, oli kyseessä sitten ruokailu tahi matkailu. En ole kyllä törmännyt Suomessa yhteenkään ravintolaan (kiinalaiseen tai ei), jossa perinteitä noudatettaisiin talouden kustannuksella. Eli kiinalaisessa ravintolassakin ei ainakaan Suomessa saa mitään muuta kuin sitä mitä on tilannut ja vain yhden annoksen.

  Tähän väliin mainittakoon kuriositeettinä eilinen eka vierailuni Salon kaupungissa ja siellä sijaitsevassa kiinalaisessa ravintolassa nimeltä "Kiinan muuri". Ruoka ja palvelu oli siellä tosi hyvää, suosittelen kaikille!

  En voi väittää olevani nepalilaisen ruokakulttuurin huippuasiantuntija, mutta vaikutelmani oli että vaikka Nepalissa syödään usein ilman ruokailuvälineitä oikeaa kättä käyttäen on Helsingin ravintoloissa ihan oikein syödä sapuskat perinteisesti haarukkaa ja veistä käyttäen. Ruoka tuodaan yleensä peltilautasella, jossa on useampi lokero eri aineksille (riisi, papumuhennos, raita ja pääruoan kastike) ja niitä syödään riisin kera. Myös naan-leipää voi dipata kastikkeisiin (eritoten raita-jugurtin kanssa se on tosi hyvää) ja alkupalaksi voi napostella pappadamia samoin kuin nachoja syödään tex-mex ravintoloissa. Toivottavasti tämä vastaan kysymykseeni jollain tapaa.