Moi anonyymi! » Login | Uusi käyttäjä

Arvoja ohjelmistotuotantoon?

KimmoVesajoki kirjoitti noin 23 vuotta sitten (0 kommenttia)
Hakkereiden ruhtinas ja GNU:n luoja Richard Stallman vieraili Jyväskylässä luennoimassa vapaasta softasta, moraalista ja etiikasta.

GNU-projektin isä Richard Stallman vieraili Jyväskylässä 14.-15.7.2001 järjestetyn Finncon/Baltcon:in kunniavieraana luennoiden aiheista: "Free Sotfware" (vapaa ohjelmisto) ja "Copyright vs. Community" (copyright vastaan yhteisö). Stallman kehitti 1980 ja -90 luvulla GNU käyttöjärjestelmän, jota hänen omien sanojensa mukaisesti ympäri maailmaa kutsutaan virheellisesti Linuxiksi.

Stallmanin väitteessä on kyllä vinha perä, sillä hänen GNU-projektinsa työstämät GNU komponentit muodostavan valtaosan (arvailut sijoittuvat 90%:n tietämille) Linux käyttöjärjestelmästä. Lähes ainoa osa joka ei kyseisessä käyttöjärjestelmässä ole GNU:ta on sen kerneli, jonka Linus Torvalds koodasi 90-luvun alussa ennen kuin GNU-projekti sai oman "HURD" kernelinsä valmiiksi. Linus Torvaldsin julkaistua kernelinsä GPL-lisenssillä (Gnu Public License), eli kaikille täysin avoimena kerättiin hänen kernelinsä ympärille kaikki valmiina olevat GNU komponentit jotka olivat myös julkaistu Internetissä. Näin syntyi järjestelmä, jota nykyisin yleisesti kutsutaan Linuxiksi. Osuvampi nimi lienisi tosin GNU/LINUX, kuten Stallman luennollaan esitti. Tästä sekaannuksesta johtuen termi "GNU" on nykyisin suurelle yleisölle varsin tuntematon.

GNU:n julkaisija on Richard Stallmanin perustama Free Software Foundation (FSF), joka pyrkii promotoimaan filosofiaansa vapaudesta ja vapaiden ohjelmistojen eduista patentoituihin, yksinoikeudella valmistettuihin ohjelmistoihin nähden. FSF taistelee Microsoftin kaltaisia ohjelmistojättejä vastaan, jotka dominoivat ohjelmistojensa käyttäjiä monopoli asemansa ja "de facto" -standardiensa turvin. FSF:n filosofia pohjautuu kolmeen vapauteen, joiden mukaan ohjelmistojen käyttäjillä tulee olla vapaus muokata käyttämiään ohjelmistoja tarpeittensa mukaisesti ja julkaista niitä edelleen palvelemaan paremmin lähimmäisiään ja ympäröivää yhteisöä. Kuten GNU on FSF tosin suurelle yleisölle harmillisen tuntematon, joka johtuu osin siitä että tunnustus useista sen saavutuksista on annettu sen kilpailijalle Open Source Movementille, joka ei pyri edistämään FSF:n filosofiaa.

Richard Stallman epäilemättä ajaa hyvää asiaa ja edustaa klassista kansalaisjärjestöaktiivia, joka pyrkii muuttamaan vallitsevia oloja paremmiksi. Kirjoittajan mielestä FSF:n filosofia ei kuitenkaan ole yksistään riittävä voima muutoksen aikaansaannille. Tarvitaan laajempaa arvokeskustelua ja asennemuutosta suuren yleisön keskuudessa. Arvot, moraali ja etiikka tulee nostaa voimakkaasti esille niin informaatioteknologian alalla kuin yleisemminkin ihmisten edesottamuksia punnittaessa. Ehdotankin täten että Palasokerin lukijat ottaisivat asiaan kantaa ja avaisivat näin yhden areenan niin kipeästi kaivatulle arvokeskustelulle tämän asian tiimoilta. Eli kommenttejanne ja mielipiteitänne kaivataan! Lisätietoja Richard Stallmanista ja GNU-projektista löytyy osoitteesta GNU.ORG.

+/- saldo : 0 |