Moi anonyymi! » Login | Uusi käyttäjä

Laman lietsojat ladon taakse

Jake kirjoitti noin 23 vuotta sitten (1 kommenttia)
Tulee taas joka tuutista lamaa ja laskevia suhdanteita. Tv-uutiset lähettivät tällä viikolla kilpaa uutisia siitä, kuinka talous on lähtenyt alamäkeen ja vastuu talouskasvusta on kuluttajilla. Tässä pitäisi varmaan vähän muistella mitä tapahtui viimeksi 80- ja 90-luvun vaihteessa.

Tarkoituksenani ei ole tässä lähteä kovin syvällisesti spekuloimaan talouden kasvu- ja kehitysnäkymiä vaan päästellä hieman liikoja höyryjä pihalle, koska viimeaikaiset merkit alkavat näyttämään siltä, että pian ollaan taas edellisen laman kaltaisessa syöksyssä ja suurelta osin syyttä. Tällä tarkoitan juuri kuluttajan asemaa tapahtumaketjun aloittajana, koska nyt mediavälineiden lietsoma taloudellinen taantuma ja lamavuosien muistelu on varmasti omiaan tyrehdyttämään kuluttajien ostohalut täysin ja silti pokkana tehdään uutisia, missä yritetään selittää että taloudellisen kasvun vastuu on nyt kuluttajilla, näiden tulisi ostaa entistä enemmän. Täytyy ihmetellä että kuinka tyhmiä täytyy uutisoijien olla, että uskovat että tällaisella uutisoinnilla oikeasti saataisiin kuluttajat ostamaan jotain. Vaikutukset ovat melkoisen varmasti täysin päinvastaiset, eli kuluttajat lyövät rahapussien nyörit tiukasti kiinni ja laittavat kaikki suuremmat investoinnit jäihin, koska "talouden kehitysnäkymät ovat niin epävarmat".

Kohta sitä sitten ihmetellään kun talouskasvu hiipuu entisestään ja tästä tietysti media saa lisää löylyvettä lyödä höyryä lamauutisiin. Sitten voikin seuraavat pari vuotta uutisoida kuinka lama syvenee tai ehkä pohja on saavutettu ja parempaa voidaan odotella. Olisikin mielenkiintoista käydä kirjastossa lueskelemassa n. kymmenen vuotta vanhoja sanomalehtiä, todennäköisesti huomaisi että tuolloinkin media hehkutti päivästä toiseen että nyt ollaan lamassa, olkaa varovaisia kuluttajat ja älkää ostako mitään (rivien väleistä luettuna). On se perkele kun ei ihmiset opi kerrasta, samoja virheitä pitää tehdä yhä uudestaan ja uudestaan.

Voisin tähän samaan juttuun ottaa vielä käsittelyyn nykyaikaiset tulosjohdetut yritykset, jotka osaavat nähdä oman tulevaisuutensa maksimissaan kvarttaalin verran, eli ainoa huolenaihe tuntuu olevan että miten kvartaalitulos (3kk) saadaan näyttämään hyvältä sijottajien näkökulmasta. Taitaa olla kuitenkin parempi että tuosta päästelee höyryt toisen kerran, nyt on jo verenpaine reilusti yli terveellisen rajan.

Kommentoikaahan olenko näkemykseni kanssa yksin vai onko joku muukin samaa mieltä, että media lietsoo lamaa ja aiheuttaa talouden alamäen ainakin osittain?

+/- saldo : 0 |

    MikkoRauhamala kirjoitti noin 23 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Olen Crawlerin kanssa jälleen kerran samaa mieltä.

    Kymmenisen vuotta sitten alkoi lama ja autokauppa romahti. Menin tekemään aiheesta juttua paikalliseen ilmaisjakeluun ja haastattelin muuatta tuttua autokauppiasta. Tätä kertoi että kyllä se kauppa käy ja kielsi kirjoittamasta ettei kävisi koska ihmiset ovat niin säälittävä sopulilauma että jos yksi ei jotain niin eivät muutkaan jne.

    Realisteja on siis ollut aina olemassa ja tulee olemaan, onneksi. Ei lietsota lamaa, leikataan huhulta siivet ja laitetaan tilipussi menemään samaan tapaan kuin ennenkin. Mikäli mitään lama tulee, se ei kuitenkaan vaikuta suurimpaan osaan palkansaajista millään lailla. Ei se palkka siitä laske. Päinvastoin, ostovoima lisääntyy kun asuntojen hinnat laskevat ja rakentaminen halpenee.