Moi anonyymi! » Login | Uusi käyttäjä

Nostaako euro hinnat?

AlexHell kirjoitti noin 23 vuotta sitten (4 kommenttia)
Koko kansakunta odottaa euron tuloa kauhuissaan, toiset pelkäävät hintojen nousua, toiset tottumista uuteen valuuttaan. Siitä, nostaako euro hintoja, on kaksi koulukuntaa ja näkemystä. Perusteluja on puoleen ja toiseen.

Palasokeri haastatteli kaupanalan henkilöä joka haluaa esiintyä nimettömänä. ? Euroihin muuttaminen tarjoaa kaupanalalle mahdollisuuden tarkastaa hintoja mutta mahdollinen hintojen nousu ei johdu ahneudesta. Nyt kun Yhdysvaltain dollari on ollut 7 markan hintainen, hintojen nostopaineita on kovasti ja monien tuontitavaroiden hinnat nousevat joka tapauksessa mutta jos dollari laskee 5.50 markkaan eli lähemmäs ns. normaalia tasoa, tai edes alle kuuden, saattavat hinnat yhtä hyvin laskea euroihin siirryttäessä. Suomeen tuodaan aika paljon tavaraa joka maksetaan USD:llä, ei pelkästään Yhdysvalloista vaan myös muualta, esim. Aasiaan maksetaan dollareilla ja myös konttirahtien hinnat ovat dollareina. Jos dollari laskee paljon, kilpailu aiheuttaa sen että hinnat laskevat kautta linjan. Siinä tapauksessa olisi tietysti typerää vaatia että eurohintojen pitäisi olla tasan samat kuin markkahintojen. Pitäisikö hintojen laskeminen jäädyttää alkuvuoden ajaksi? Aika paljon on puhuttu myös siitä että kauppiaat muka kusettaisivat kuluttajia jos hintoja yhtään nostetaan. Kyllä kaupoilla on omat muuttuvat kulunsa, ei tavaraa voida myydä omillaan. Onko se aina kusetusta jos kassaan jää tavarasta jotain hankintahinnan jälkeen?

Nykyisin hinnat ovat muutenkin monesti keinotekoisia, 29,- voisi kauppiaan normaalin katelaskennan mukaan olla 25,- tai 35,- mutta tilanteen mukaan se laitetaan 29,- jos se tuntuu hyvältä. Ja jos eurohintojen pyöristyksiä ei sallita, tuottoa pitää ottaa muualta eli laitetaan uusien tuotteiden hinnat sellaisiksi että katetta tulee, niitähän ei voida verrata vanhoihin markkahintoihin. Toisaalta entiset 29,90-hinnat laitetaan varmasti 4,95 ? eli 29,43mk ja toisaalta 6,95? on 41,32mk. Lisäksi monien palveluiden hinnat ovat melko abstrakteja ja keinotekoisia, niiden pieni pyöristäminen suuntaan tai toiseen ei suuresti haittaa. Ja miltä tuntuu, jos aiemmin tarjous on ollut esim. satasella 5 kpl, onko se tammikuusta lähtien 5kpl/ 16,82?? Tuskin, joko se on 6kpl/20? (3,36?/20mk/kpl) tai sitten 5kpl/ 20? (4?/23,78mk/kpl) riippuen siitä mitä kauppias uskoo ihmisten maksavan tai toisaalta kuinka halvalla tuotteen voi myydä. Kyllä kysyntä ja tarjonta muokkaavat hintoja euron aikakaudellakin.

Useimmat meistä ovat matkustaneet ulkomaille. Viikossa oppii jo hyvin ajattelemaan vieraan maan rahayksikössä että mikä on kallista ja mikä ei, sama juttu eurojen kanssa. Aiemmin sovittu siirtymäaika pitäisi riittää jokaiselle, sen jälkeen voimme käyttää laskimia ja niitä mittatikkuja joita monet pankit ovat jakaneet asiakkailleen. ? Aivan, monissa kaupoissa ollaan jo vuoden alusta hinnoiteltu eurot näkyviin, älkää sanoko ettette ole niitä katsoneet! Laskuissa on eurot mukana ja osakekauppakin on ollut jo puolitoista vuotta euromääräistä.

Pitäisikö kansalaisten vahtia eurohintoja, tai jopa jonkinlaisen valvontakomission? - Että jokin elin oikein vahtisi, etteivät eurohinnat nouse? Pari esimerkkiä: Ilta-lehti ja -sanomat. Kummankin hinta nousi kuuteen markkaan jokin aika sitten. 20%! Jos lehtitalot saavat perustella 20%:n hinnannoston muuttuneilla kustannuksilla, miksikäs eivät muut?
Eurojen pyöristämättömyys taas aiheuttaa valtavan päässälaskuvirheiden tulvan. Yhtäkkiä pitäisi laskea sentilleen kaikki hilutkin. - Monissa pikkuliikkeissä eli erikoismyymälöissä voidaan antaa alennusta ja pientä pyöristystä jotta hinta saadaan lähemmäs tasalukuja kun taas marketeissa kassakone laskee palautusrahat. Mutta ei siinä ole kaikki. Kuluttajien kannattaa olla entistä tarkempana palautusrahojen suhteen, varsinkin jos mukana on paljon hiluja.

- Tasaluvut ovat helpompia muistaa, käyttää ja vertailla. Kyllä eurojen pyöristely tasaisempiin lukuihin on ihan luontevaa eikä sitä pitäisi pelätä, kirota tai väittää kusetukseksi. Vaikka alkuvuodesta 2002 moni hinta olisikin varustettu senteillä, loppuvuodesta hinnat ovat taas lähempänä tasalukuja ja psykologisia hintoja, uskokaa vaan.

+/- saldo : 0 |

  SariKeskinen kirjoitti noin 23 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Olihan tuossa pointtiakin, tuskin tosiaankaan kaikki kauppiaat hieroskelevat setelintuoksuisia käsiään yhteen ja nauravat räkäisesti, kun tyhmä rahvas ostaa samaa tuotetta kalliimmalla. Tosin en kyllä allekirjoita tuota, että eurojen käyttöönotto olisi ihan noin kivutonta. Suurin osa meistä kyllä ulkomaillakin kääntää automaattisesti hinnat markoiksi eikä sisäistä vieraan valuutan hintoja. Ja vielä Iltasanomista ja Iltalehdestä: vaikka hinta nousikin 20 prosenttia, niin se on kuitenkin tosi pieni summa rahassa, jotain 5%:n nostoa ei olisi edes kannattanut tehdä. Kirjoittaja ei varmaan tarkoittanut, että hänen mielestään Iltiksien esimerkkien mukaan on ihan ok mille tahansa alalle nostaa hintoja 20%?  Jake kirjoitti noin 23 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Mielenkiintoista on että erilaiset valvontaviranomaiset on kovasti huolissaan siitä, että eurohintoihin siirtyminen aiheuttaa inflaatiota ja hui hirvitys. Samaan aikaan valtionlaitokset ilmoittelevat kilpaa siirtyvänsä eurohinnoitteluun ja siinä sivussa nostavansa hintoja kymmenillä prosenteilla, perusteltuna mm. seuraavilla jouhevilla sanahelinöillä: "näissä meidän hinnoissa on ollut jo pitkään korotuspaineita ja katsoimme että nyt on sopiva väli korottaa hintoja" ja "nykyinen kustannustaso on aiheuttanut sen, että joudumme korottamaan hintoja tämän euroon siirtymisen yhteydessä". Ymmärrän kyllä jos hintoja joudutaan viilamaan muutama markka suuntaan tai toiseen ja uusintahinnoittelusta aiheutuva työkin pitäisi jollain maksaa, mutta kymmenien prosenttien korotukset lähtevät jo hieman käsistä ja varsinkin kun arvostellaan yksityistä sektoria muutamien markkojen viilauksista. Valtionlaitoksien hommia ei sitten ilmeisesti kontrolloi kukaan.  Anonyymi kirjoitti noin 23 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Iltapäivälehtien hinnan nostossa ei ole kyse ihan samasta asiasta kuin päivittäistavarakauppojen hintojen muutoksissa. Jos Suomessa Iltalehti nostaa hintaa markalla on todennäköistä, että myös Iltasanomat nostaa. Suomen markkinoilla kun ei ole muita kilpailijoita ja 20% korotus tuo varmasti lisää rahaa taloon. Jos kauppa nostaa esimerkiksi kaikkien maitotuotteiden hintaa 20% on aika todennäköistä ettei kaikki muut kauppiaat seuraa mukana vaan asiakkaat siirtyvät kilpailijan tiloihin. Joten ei tuo hintojen korotus ole kovin todennäköistä. Pyöristyksiä totta kai tulee, mutta ne jakautuvat varmasti kumpaankin suuntaan.

  PS. Enpä usko, että senttien laskeminen nyt voi olla niin paljon vaikeampaa kuin pennienkään. Vai tuottaako ihmisille yleisesti vaikeuksia nykyäänkin laskea alle 20 mk:n summia. Epäilen  AlexHell kirjoitti noin 23 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Juju onkin siinä että pennejä ei juuri käytetä vähittäiskaupassa marketteja, apteekkeja ja huoltoasemia lukuunottamatta. Yleensä ne pyöristetään kokonaisiksi markoiksi ja erikosliikkeiden hinnat ovat useimmiten täysinä markkoina. Oletko maksanut pennejä hotelleissa, kirppareilla, levykaupoissa, laukkuliikkeissä, vaatekaupoissa ym.? Pikkurahojen kanssa pelaaminen lisääntyy ja sitämukaa laskuvirheiden mahdollisuus. Onhan helpompi antaa takaisin kympistä jos hinta on 8mk kuin 7,73.