Moi anonyymi! » Login | Social login | Uusi käyttäjä

Ystävänpäivää Kelan malliin

Jake kirjoitti noin 21 vuotta sitten (3 kommenttia)
Ei ole riemulla rajaa. Kansaneläkelaitos eli lyhyemmin Kela päätti vuosien tauon jälkeen muistaa vanhaa ystäväänsä ja niinpä postista kolahtikin ystävänpäivän kunniaksi vähemmän ystävällinen kirje. Lyhyt ja ytimekäs kirje julisti synkästi: "Takaisinperittävä määrä korotuksineen vuodelta 2000 on 390,20 euroa". Ei edes kiitosta perässä.

Myönnettäköön heti alkuun että omaa laiskuuttahan mokoma kirje postista kolahti, pitäisihän tuo jo tällä iällä olla tiedossa että jos on Kelan kanssa missään tekemisissä, kannattaa olla jatkuvasti varpaillaan ja valvoa etuaan kynsin ja hampain. Omaa syytä tai ei, vituttamaanhan tuollainen 2320 vanhan markan lasku alkaa.

En nyt ala tässä turruttamaan lukijoita oman laskentatapani ja Kelan laskentatavan eroavaisuuksilla vaan tyydyn toteamaan että ilmeisesti matematiikan perusteoriat ovat Kelan käytössä muokattu uuteen uskoon, sen verran isoja eroja laskelmissamme on. Toisaalta turha kai Kelan laskentatavasta on narista, onhan näitä tarinoita siitä kuinka jotkut ovat yrittäneet osoittaa Kelan teoriat vääriksi. Koska Palasokerikin varmasti monella tavalla mielletään viihdeportaaliksi, siirrynkin suoraan mielenkiintoisimpaan osaan Kelan takaisinperintäprosessia (joo, kyllä on mielenkiintoista lukea Kelan edesottamuksista, tuskin tästä(kään) jutusta kukaan kovasti yllättyy...).

Haluaisin perustaa firman, joka lainaisi rahaa ihmisille aivan normaalisti, mutta perintävaiheessa lainanottajat eivät maksaisi ainoastaan takaisin lainaamaansa summaa korkojen kera vaan maksaisivat myös ylimääräistä riippuen siitä, minkä verran ovat tienanneet lainanottamisen jälkeen. Eli jos firmani asiakas ottaisi esim. asuntolainan ja sattuisi pääsemään hyväpalkkaiseen työhön ennen takaisinmaksun aloittamista, joutuisi hän maksamaan ensin lainasumman korkojen kanssa ja lisäksi haluaisin puolet hänen tuloistaan, mitä hän on tienannut sinä aikana kun he ovat pitäneet firmaltani lainattua rahaa hallussaan. Hieman liioitellen; näin Kela toimii, eli he eivät tyydy siihen että maksaisin takaisin minulle liikaa maksetun yhden kuukauden opintotuen + kohtuullisen koron ko. summalle vaan maksan heille myös siitä, että olen tienannut työtä tekemällä rahaa ko. kuukautena, eli he haluavat puolet siitä, millä olen ylittänyt heidän määrittämän tulorajan. Onneksi ei mennyt tällä kertaa enempää yli, laskeskelin että tuolla laskentakaavalla ei olisi mahdotonta saada yli 10 000 markan laskua heiltä. Olen kyllä aina ollut sitä mieltä että Kelan kanssa ei kannattaisi olla missään tekemisissä, saattavat tulla rahapussillesi vielä vuosienkin päästä karhuamaan käsittämättömiä summia...

No, koska olisin voinut välttää tämänkin laskun laskeskelemalla kuukausittain tulojani ja tarkkailemalla vuoden kokonaistuloa vuonna 2000 (tulojen arviointihan on tunnetusti helppoa hommaa jos on provisiopalkatussa duunissa) tai viimeistään maksamalla takaisin tuon ylimääräisen kuukauden opintotuen seuraavana vuonna, en parjaa Kelaa enempää, eiköhän kaikki tiedä kuinka hanurista ko. pulju on. Sen verran kuitenkin puolustaudun että missään vaiheessa en tiennyt saaneeni liikaa opintotukea ko. vuonna vaan omien laskelmieni perusteella olin varma siitä, että tulorajat suns muut ovat kunnossa, omaa tyhmyyttäni en tajunnut noita tarkistella vielä toisenkin kerran. Tyhmyydestä sakotetaan, tässä tapauksessa sakko oli noin 1000 mk, toivottavasti Kela tuon rahan sijoittaa järkevästi johonkin nousevaan kykyyn.

Mielenkiintoiseksi tämä voi vielä muuttua siinä vaiheessa kun alan selvittelemään silkkaa v-mäisyyttäni että mitä on käynyt niille veromarkoille joita olen vuonna 2000 maksanut tuosta opintotuesta, jonka joudun nyt maksamaan takaisin. Onkohan oikeuteni saada takaisin tuo vero?

Näitä maksumääräyksiä taisi tiistaina lähteä Kelalta aikamoinen läjä, saas nähdä onko muiden Palasokerin lukijoiden kohdalla napsahtanut. Muutoinkin olisi "hauska" kuulla noita Kela-viritteisiä kauhutarinoita.

(Halvat on huvit kun on paskat housussa... tämä juttu on siis julkaistu kategoriassa Varaventtiili, missä saa itkeä ja ruikuttaa... :)

+/- saldo : 0 |

  Malla kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Jaa. No minä oon vissiin ollu kiltisti, Kelalta kolahti seuraava lappulipuke: "Teille on maksettu aiheettomasti opintotukea yhteensä 0,66 euroa. Liikaa maksetun opintotuen takaisinperinnästä on päätetty luopua."

  Hihhei ja sillai. Ehkäpä tuolla sun "sanktio-tonnilla" rahoitetaan näitä luovuttuja takaisinperintöjä... no joo.

  Anonyymi kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Kyllä sinä ne verosi takaisin saat. Itsekin makselin (ja maksan edelleen) takaisin vuodelta -94 olevia rahoja. Kela on siitä hyvä lainaaja, että olen maksellut opintorahoja takaisin muutaman kympin kuussa. Ja mikä parasta, korottomana. Vastaavasti verottajalta olen sitten saanut palautusta about puolet takaisin maksamastani summasta.

  Mitä mainitsemaasi takaisinperinnän määrään tulee, niin on aivan käsittämätöntä millä oikeudella Kela voi periä takaisin enemmän kuin olet saanut liikaa. Poliitikkoja tai muita päättäjiä Kelan laittomuudet vaan ei tunnu kiinnostavan...

  Anonyymi kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Joo, sama yllätys oli luvassa myös mulle. Tosin summa oli suurempi, eli yli 800 Euroa! En tosin aio maksaa noille KELA:n kusipäille mitään ennenkuin kirveellä uhataan, eli valitin päätöksestä ja pyysin uudelleenkäsittelyä. Kun se ei auttanut niin mentiin toiselle valituskierrokselle ja nyt asia lienee käsittelyssä jossain muutoksenhakulautakunnassa. Päätöksiä saakin sitten odotella hyvässä lykyssä reilusti ensi vuoden puolelle, joten ainakin aikaa olen saanut ostettua. Vituttaa vain tuo KELA:n meininki kun muutenkin päähän potkittuja opiskelijoita kiusataan tällä tavalla, jos on pennikin ´ylimääräistä´ tullut tienattua lyödään heti kuin vierasta sikaa! Ihan niinkuin opiskelijoilla koskaa mitään ylimääräistä olisi...