Moi anonyymi! » Login | Uusi käyttäjä

Lost in Luxembourg

KimmoVesajoki kirjoitti noin 22 vuotta sitten (1 kommenttia)
Luxemburg, tuo bruttokansantuotteen asukaskohtaisella määrällään lihaksiaan pullisteleva kääpiövaltio Euroopan sydämessä on varsin kiintoisa matkakohde. Mikäli aika ei ole kortilla, eikä kyseessä ole vain pikapysähdys matkan varrella, huomaa pian että pieneen maahan mahtuu paljon näkemisen arvoisia paikkoja
”Jees, palaillaanpas taas näppäimistön pariin ja kirjoitellaan jotain Palasokeriin” ajattelin kun muistin yllättäen lupaukseni kirjoittaa jutun matkastani Keski-Eurooppaan heti sieltä palattuani. No, nyt matkasta on kulunut reilut puoli vuotta ja uusi reissu on suunnitteilla, joten lienee korkea aika lunastaa lupaukset. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, eikö niin?
Lähdin perheeni kanssa tapaamaan Luxemburgissa asuvaa siskoani viime syyskuussa. Vaikka lentoyhtiöiden kesähinnat olivatkin harmittavasti loppuneet juuri ennen lähtöämme, löysin edulliset lennot Helsingistä Frankfurtiin. Tämä lentojärjestely sopikin meille mainiosti, koska se mahdollisti kiinnostaviin paikkoihin, kuten Taunus vuoriin, Rheinin ja Moselin laaksoihin sekä yleisesti Saksalaiseen maaseutuun tutustumisen.

Luxemburg on muutakin kuin vain Luxemburgin kaupunki, vaikka se on eräs Euroopan Unionin tärkeimmistä hallinnollisista kaupungeista. Valtion pääkaupunki on kyllä varsin vaikuttava paikka, enkä halua sitä yhtään väheksyä, mutta itse koin valtion muut alueet pääkaupunkia kiinnostavimmiksi.

Luxemburg jakautuu maantieteellisesti viiteen osaan: pääkaupungin ja sen ympäristön muodostamiin ´sydänmaihin´, läntisen Müllerthalin ´pikkusveitsiin´, pohjoisiin Ardennien kukkuloihin, Moselin laakson viininviljelymaihin ja eteläiseen ´punamaahan´ (Les Terres Rouges). Jokaisella näistä alueista on oma tunnusomainen ilmeensä ja mikä parasta, lyhyiden välimatkojen ansiosta jokaisella näistä alueista voi ehtiä vierailemaan vaikkei aikaa viikkokaupalla olisikaan. Maisemallisesti näistä alueista upein on mielestäni pohjoinen Ardennien alue, jossa valtaosa tämän jutun kuvistakin on otettu.Materiaalinen hyvinvointi näkyy selvästi koko valtiossa, urheiluautot kuten Audi TT ja BMW Z3 ovat pääkaupungin yleisimpiä automalleja. Pääkaupungissa vallitsee myös tarkat pukeutumissäännöt: miehillä on poikkeuksetta puku päällä ja naiset ovat sonnustautuneet muuten vain hyvin tyylikkääsi. Valtion infrastruktuuri on uskomattomassa kunnossa, jopa maaseudun perimmäisillä nurkilla karttaan merkitsemättömällä yksikaistaisella sivutiellä ajellessa on tie valaistu ja päällystetty. Moderni hyvinvointi luo kiintoisan kontrastin keskiaikaisille linnoituksille, joita löytyy joka kulman takaa.

Eksotiikkaakin Luxemburgista löytyy kun suuntaa pois pääkaupungin vilskeestä pieniin maalaiskyliin, joissa alkuperäisväestön keskuudessa puhutaan paikallista Letsin kieltä, joka jaksaa vielä itsepäisesti pitää pintansa vallitsevaa Ranskan kieltä vastaan. Myös Saksan tai Englannin kielen taidoilla Luxemburgissa pärjää, mikäli osaa tarvittaessa auttaa viestin perille elekielellä. Luxemburgin pääkaupungin ohella parhaat isommat kaupungit löytyvät Saksan puolelta Trieristä ja Ranskan Metzistä, jotka ovat alle 50 kilometrin säteellä. Varsinkin Trier, jota on Saksan vanhimmaksi kaupungiksikin tituleerattu on Rooman vallan aikaisine nähtävyyksineen näkemisen arvoinen.

Luxemburgiin pätee hyvin sanonta ”sometimes less is more” sillä niin paljon nähtävää tästä pienestä valtiosta löytyy. Suosittelen lämpimästi kaikkia Keski-Euroopan matkailijoita pistäytymään siellä vaikka ensi kesän reissujen yhteydessä!
+/- saldo : 0 |

    EberkJuho kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Tekstissä on muuten yksi pieni virhe, Luxemburgin paikallinen kieli ei ole Letsi vaan Lëtzebuerg, joka on myös maan nimi "letseksi" (tämä on muuten paikallisten suomalaisten käyttämä lyhenne). Hyvä artikkeli muuten.