Moi anonyymi! » Login | Uusi käyttäjä

2001:DVD-opas aloittelijalle ja harrastajille

Sunkka kirjoitti noin 23 vuotta sitten (0 kommenttia)
Digitaalinen monikäyttölevy DVD on loppujen lopuksi vain aiempaa edistyneempi muunnelma CD-levystä. Mutta mitä kaikkea parempaa se tarjoaakaan vanhaan verrattuna: laajan tallennuskapasiteetin, digitaalisen kuvan ja äänen. DVD korvaa jatkossa CD-ROMin. tällä hetkellä valtaosa levyistä sisältää kuitenkin elokuvia. DVD onkin mullistanut kotiteatterista haaveilleen maailman.




Mutta mistä sitä aina tietäisi mikä levy on hankinnan arvoinen ja mikä ei, levythän maksavatkin enemmän kuin videofilmit. Nytpä siis pitää hankkia uusi (julkaistu 11/00) kotimainen 2001:DVD-opas johon Pekka Suorsa on arvostellut kaikki syksyyn 2000 mennessä Suomessa ilmestyneet 2-alueen DVD-elokuvat. Joka leffasta on arvosteltu erikseen itse elokuva, elokuvan ääniraita ja levyn extrat pisteytettynä tähdin yhdestä viiteen. Itse elokuvan arvostelu on toki aika subjektiivinen asia jossa mielipiteellä on suurin merkitys mutta tekstimuotoisesta arvostelusta voidaan sitten lukea kommentit ja perustelut (ja rivien välistä lisää). Tekstimuotoinen arvostelu jokaisen elokuvan kohdalla onkin kirjan parasta antia sikäli että kirjoittajalla on aika hyvät tiedot elokuvien taustoista. Jos varsinainen mielipide jätetään pois, voidaan lisäksi lukea asiallista tekstiä mm. levyn extroista, kuvanlaadusta, äänenlaadusta, tekijöistä ja tietenkin lyhyen juonikuvauksen. Toki Pekka Suorsalla on DVD-elokuvien arvostelusta kokemustakin, hänen DVD-palstansa ilmestyy Metrossa, KotiPC:ssä ja useissa maakuntalehdissä. Ihan eilisen teeren pojasta ei siis ole kyse.

Kirjassa on 288 sivua ja pääpaino on tietysti elokuvien esittelyllä. Sivulla on keskimäärin 3 elokuvaa joista löytyvät kansikuva ja faktatiedot (mm. ohjaaja, kuvakoko, ääniformaatti, kesto ja valmistusvuosi), arvostelupisteytys ja arvosteluteksti. Meille monille tärkeitä näyttelijätietoja pitää etsiä arvostelutekstin seasta joten tätä parannusta/lisäystä toivoisi fakta-osastoon. Vaikka kirja onkin melko pätevä, sisältää se silti muutamia epätarkkuuksia, ei suuria mutta silti. Esim. kirjassa mainittiin että Alien elokuvista ei ollut Suomen versioista tietoa vielä syksyllä 2000 vaikka ystäväni kyllä oli ostanut ne jo loppukesästä, suomeksi tekstitettynä. Toisaalta taas kirjoittaja on korjannut paljon levykansien tietojen epätarkkuuksia.

Eräs pienoinen pettymys oli myös kirjan pieni koko, ihan totta… Noin 17x21 cm koko oli tyrmistyttävä kaupassa, varsinkin kun kirja maksaa 159mk. Olin tietysti odottanut tukevaa opusta tai paksua luetteloa. "Don’t judge book by it’s cover", aivan, mutta vaikka tytöt yleensä sanovat että koolla ei ole merkitystä, siltikin teos on enemmän kirjanen kuin kirja. "Size is everything" sanoi Beaviskin plastiikkakirurgille. Koon ei silti pidä antaa masentaa, teos on jokseenkin kattava.

Kirjassa on myös runsaasti tekniikka-, termistö- ja standarditietoja joten jo tekniikkaosuuden puolesta kirja on kiinnostava, varsinkin niille joiden DVD-tietämys ei vielä ole kovin tukevalla pohjalla.

Kirjaa oli vaikea löytää. Kävin kyselemässä monesta paikasta (Anttila TopTen, Citymarketien elokuvaosastot, Suomalainen Kirjakauppa (Kotka) ym.) ennen kuin Tampereella Elokuva-Aitan kauppias kehotti kokeilemaan Tampereen Akateemisesta kirjakaupasta. Sielläkään kirja ei ollut suoraan elokuva-kohdassa (jossa on mm. muita elokuvaluetteloita) vaan myyjäneito haki sen jostain toiselta osastolta. Nyttemmin minulle on selvinnyt myös että kirjan voi tilata suoraan kustantajan kotisivuilta: www.docendo.fi
Kustantaja Docendo (entinen Teknolit Oy) on paremmin tunnettu tietotekniikka-alan kustantajana, itseasiassa Docendo Group on pohjoismaiden suurin sillä saralla.

Kaikenkaikkiaan pätevänoloinen opas ja suositeltava ostos DVD-elokuvien ystäville. Kirja on varsinainen ideakuvasto niille jotka haluavat kotiteatteriltaan laatua ja elämyksiä, kirjasta on helppo etsiä esim. 5 tähteä monikanavaäänen laadusta saaneet ja toisaalta välttää suuria pettymyksiä heikkolaatuisten leffojen kohdalla. Jos kirja löytää yleisönsä, on vuosittain luvassa päivitysosa uusista elokuvajulkaisuista joille tämä kirja siis toimii perusteoksena.

UPDATE! Opasta saa esim. Filmifriikistä, Hämeentieltä Helsingistä. (http://www.filmifriikki.fi).

+/- saldo : 0 |