Moi anonyymi! » Login | Social login | Uusi käyttäjä

Overhead: Zumanthum

Hezzu kirjoitti noin 22 vuotta sitten (1 kommenttia)
Italialainen Mellow Records on jälleen julkaissut uutta suomalaista progea. Haikaran ja Groovectorin levyt saavat seurakseen Overheadin debyyttilevyn Zumanthum.

Tämä levyhän on ollut julkaisuvalmis jo viime vuoden puolella, mutta jostain syystä Mellow on pitkittänyt julkaisua. Viimein toukokuun lopulla levy saatiin ulos. Ja sanoisinpa, että odotus on kannattanut, kyseessä on nimittäin varsin hieno levy.

[img]juttukuvat/levyt/overhead.jpg" border="0" Alt="Galleria" align="right" hspace="10" vspace="10">Bändin muodostavat:

Alex Keskitalo: laulu, huilu
Jaakko Kettunen: kitarat
Janne Pylkkönen: basso
Tarmo Simonen: piano, syntsa
Markus Wallasvaara: rummut, lyömäsoittimet

Jotkut onnekkaathan ovat päässeet bongaamaan bändin jo pariinkiin kertaan Colossuksen ja VTT:n yhdessä järjestämiltä Alwarin Aukion Art-Rock Festivaaleilta ja jotkut ovat kenties kuulleet bändin aiemman (virallisesti julkaisemattoman) Snowman Album -demonkin. Minä kun en lukeudu edellä mainittujen joukkoon, niin minulla ei oikeastaan ollut juurikaan ennakkokäsitystä siitä, millaista musaa bändi soittaa.

No millaista musaa bändi sitten soittaa?

Noh, ensinnäkin biisit ovat suhteellisen pitkiä, levyllä on vain 5 kappaletta, ensimmäinen niistä ylittää 20 minuutin maagisen rajan. Kappaleet etenevät luonnollisen pitkäjänteisesti välttäen kaiken turhanpäiväisen kikkailun. Vaikka tunnelmat vaihtelevat rauhallisemmista suvannoista rokkaavampiin rypistyksiin, on eri osaset nivottu yhteen johdonmukaisesti ja itsetarkoituksellinen osia osan perään -tyyppinen ratkaisu loistaa poissaolollaan. Pääosan huomiosta nappaa sulava yhteissoitto, kukaan ei jyrää toisia alleen. Kitaristin sooloissa on sitä kuuluisaa sielua, jota joskus jäädään kaipaamaan. Kosketinsoittaja luottaa pääosin pianoon, mutta komeita syntikoita kuullaan myös. Laulaja hallitsee siis myös huilunsoiton ja se antaakin levylle mukavaa lisäväriä. Ja kun nyt tuli muut mainittua niin annetaampa samantien papukaijamerkki myös basistille ja rumpalille, soitto sujuu oikein komeasti. Levyn dramatiikka toimii oikein hyvin ja levyyn on mukava uppoutua ja antaa musiikin viedä mennessään.... Lisäksi levyn soundit ovat oikein selkeät ja ilmavat kun on keskitytty olennaiseen eikä tukittu joka paikkaa täyteen turhalla sälällä.

Vertailukohteita?

Jaa-a, itseasiassa niitä on hankala nimetä. Groovector tuli mieleen muutamista soundeista ja kitaristin komeista venytyksistä, mutta muuten tämä on kuitenkin suht erilaista. Neoprogea tämä ei ole (minä ymmärrän neoprogen sellaisena vanha-Marillion, Pendragon, IQ, Pallas, Ageness -tyyppisenä musiikkina), mutta toisaalta ei myöskään mitään retroilua. Bändin kotisivuilla http://zebra.tky.hut.fi/cgi-bin/overhead/index.cgi mainitaan sellaisia nimiä kuten Kiss, Tori Amos, King Crimson, ELP, Elton John, Rush, Spock's Beard, Deep Purple, Rainbow, Black Sabbath, Joe Satriani, Yngwie Malmsteen, Steve Vai, Kingson Wall, Pink Floyd ja Gentle Giant, joten olettaa kai voi, että vaikutteet ovat niin laajalta skaalalta, että omaperäistä musiikkia siitä väkisinkin syntyy.

Mistä sitä saa?

Mellow Recordsillahan ei ole jakelua Suomessa, joten se tietysti hieman hankaloittaa tilannetta. Hesalaiset import-kaupat ovat varmaan paras paikka kysellä. Omani tilasin Hippie Shake Recordsista http://www.hippieshakerecords.com/ , mutta jos omistat luottokortin, levyä voi tilata myös suoraan Italiasta Mellow Recordsilta http://www.mellowrecords.com

+/- saldo : 0 |

    Anonyymi kirjoitti noin 16 vuotta sitten+/- saldo : 0
    الربح|الفوركس|ربح المال|الكتب التعليمية