Moi anonyymi! » Login | Social login | Uusi käyttäjä

Sormuksen Ritarit - Perusversio vs. Extended

Sunkka kirjoitti noin 21 vuotta sitten (3 kommenttia)
Taru Sormusten Herrasta-saagan ensimmäinen osa, Sormuksen Ritarit on viimein ilmestynyt myös odotettuna, puoli tuntia pidennettynä "kotikatselu"-versiona. Mukana on myös lisää bonusmateriaalia. Mitähän eroa näillä kahdella julkaisulla mahtaa olla, ihmettelee kuluttaja? Muutakin kuin hinta? Lue tekninen selostus julkaisujen eroista, itse elokuvanhan kävit jo teatterissa katsomassa?

Taru Sormusten Herrasta: Sormuksen Ritarit (kaksi levyä, teatterileikkaus 2h51min, julkaistu kesällä 2002)

Perusversio julkaistiin kesällä, puolisen vuotta teatteriensi-illan jälkeen. Elokuva on jokseenkin sama kuin teattereissa, pari ihan pikkiriikkistä korjausta tosin oli tehty. Ääniraita on mahtipontinen ja kuva on hyvä, vahvasävyinen ja tarkka, vaikka lähes kolmituntinen elokuva on ahdettu yhdelle levylle. Ääni raitoja on valittavana kaksi: Dolby Digital EX 5.1 surround sekä Stereo Surround, molemmat englanniksi. Tekstitys pohjoismaisilla kielillä sekä englanniksi tai ilman tekstitystä. Ykkäslevyllä on siis vain elokuva, ääniraidat ja tekstitys. Ei esim. kommenttiraitoja.

Kakkoslevyllä ovat kaikki bonukset:

Dokumentteja kulissien takaa: Taustatietoja elokuvan syntyvaiheista: ”Tervetuloa Keski-Maahan”, ”Suuri tehtävä” ja ”Matka Keski-Maahan”.

Koosteita: lordoftherigns.net-nettisivustoa varten tehdyistä pikkudokkareista kerätty kimara: ”Näin Hobittila löytyi”, ”Hobittila herää henkiin”, Brii on totta”, Sormusaaveet: Langenneet kuninkaat”, ”Rivendell: Haltioiden turvapaikka”, ”Keskimaan kielet”, ”Kaksi velhoa” ”Keski-Maan musiikki”, ”Elijah Wood”, Viggo Mortensen”, ”Orlando Bloom”, Cate Blanchett”, ”Liv Tyler”, ”Ian McKellen” ja ”Viimapää: Tuulinen kukkula”.

Nämä pikkudokkarit ovat kestoltaan kahdesta viiteen minuuttia per aihe ja niissä on paikoin samaa materiaalia kuin muissa pikkudokkareissa ja muissa levyn dokkareissa. Todellisia huitaisuja siis. DVD-tyyliin mukana on myös alkuperäistrailereita ja TV-spotteja. Enyasta pitäville on laitettu mukaan Enyan musiikkivideo ”May it be”. Bonuksena on myös kolme ”mainosdokumenttia”. 10-minuuttinen katsaus seuraavan osan ”Kaksi Tornia” kulissien taakse, erittäin mielenkiintoinen. Esimakua "Special Extended Versionista", eli puffi. Ja vähemmän mielenkiintoinen Kaksi Tornia-tietokonepelin mainosdokumentti.

Taru Sormusten Herrasta: Sormuksen Ritarit – Special Extended DVD Edition (neljä levyä, pidennetty elokuva 3h20min (eli +30min), julkastu 13.11.2002)

Niille, joiden mielestä ensimmäisesta osasta puuttui hurjasti kaikenlaista, on tehty tämä pidennetty versio. Tom Bombadilia ja hautakeroja emme näe vieläkään, mutta mutta moni asia saa lisävaloa kun pieniä, jopa sekunnin pätkiä, on lisäilty sinne tänne. Mukana on myös pidempiä kohtauksia ja koko leikkaus on aika lailla erilainen. Uudet kohtaukset ovat muun muassa hobittien esittelyä ja Galadrielin lahjat saattueelle, kyseisistä lahjoista tulee puhetta myöhemmin saagan muissa osissa, joten on tavallaan oleellista, että ne jaetaan. Pidennetty versio on oikeasti mielenkiintoinen vaikka minäkin olen teatterissa käynyt kolmesti ja perusDVD:n tuijottanut muutamia kertoja läpi. Pidennetty versio pitää katsojan pihdeissään tarkasti, vaikka perusversio on jo läpeensä tuttu. Elokuva on jaettu kahdelle levylle, ja nyt mukana ovat elokuvanpituiset kommenttiraidat joita onkin peräti neljä kappaletta: Ääneen pääsevät ohjaaja Peter Jacksonin lisäksi käsikirjoittajat, tuotantosuunnittelijat ja näyttelijät, yhteensä yli 30 henkeä pääsee kommentoimaan elokuvaa. Kommenttiraidoilla ei ole tekstitystä mutta paljon mielenkiintoista juttua asioista, joita ei tiedä tai huomaa.

Kuvanlaatu hämmentää. Kuva on hieman vaaleampi ja kontrastia on vähemmän kuin perusversiossa. Tämä tarkoittaa samalla hailakampia värejä sekä harmaata siellä, missä pitäisi olla mustaa. Jotkin lavasteet näyttävät enemmän lavasteilta kuin perusversiossa juuri tuon valon lisääntymisen takia, kaikki digitaalijutut eivät näytä niin hyviltä. Perusversio on aavistuksen tunnelmallisempi.

Paketin bonusmateriaalilevyillä on runsaasti dokumentteja ja ne ovat eri dokkareita kuin perusversiossa. Joitakin otteita on nähty perusversiossakin mutta pääosin materiaali on erilaista. Siinä, missä perusversion dokkarit raapaisivat pintaa, tämä version dokumentit ovat enemmän syventäviä ja paneutuvampia. Ja dokumenteissa on tekstitys. 3. levyllä on 2,5 tuntia dokumentteja, jotka voi katsoa putkeen, niin kuin ohjaaja suosittelee levyn alussa (Play all-toiminto) ja lisäksi levyllä on Keski-Maan kartta reitteineen, kuvagallerioita (melkein 2000 kuvaa) sekä kohtausten käsikirjoituksia ja luonnoksia vertailussa lopulliseen elokuvaan.
4. levyllä on 11 dokumenttia, yhteensä noin 3,5 tuntia, kuvagalleriat ja kuvia kulissien takaa. Ja erittäin hyvin dokumentteja ovatkin. Lisäksi paketin päällä lukee mahtipontisesti, että pakkaus sisältää 12-sivuisen ”keräilylehtisen”. Are you kidding me? Kyseinen vihko käsittää hyvin simppelisti kohtausten nimet sekä valikkokartan. Lisäksi etuaukeamalla on vähän tekstiä ja pari ihan pientä piirrosta. Että oikein keräilylehtinen… Lisäksi paketin päällä lukee että ”Alkuperisiä tuotantopiirroksia sisältävä pakkaus”. Nuo piirrokset ovat siten, että yksi on kansion takaseinässä ja loput neljä levyjen (ja pidikemuovin) alla. Lisäksi jokainen levy on etiketin kuvitukseltaan erilainen. Mahtipontinen lupaus osoittautuu normaaliksi koristeluksi.

Pidennetystä versiosta on myynnissä kaksi pakkausta joissa toisessa on mukana kirjatuet (Collector’s box / Collector’s DVD gift set – kaksi nimeä) ja se on pakattu suurempaan laatikkoon niiden vuoksi. Muuta eroa ei käsittääkseni juuri ole, levyt ovat kai ihan samat, voin olla väärässäkin. Niin, paitsi hintaeroa, Anttila TopTenissä 39,95€ / 66,95€ (collector’s box).

Jos elokuva kiinnostaa, muttei nyt hirveän paljoa eikä dokkareita nyt yleensä tule katsottua, silloin suosittelen perusversiota. Jos elokuva on jo nähty useaan kertaan ja aihe kiinnostaa kovasti, silloin kannattaa ostaa pidennetty versio jo ihan dokumenttienkin takia.

+/- saldo : 0 |

  Kcrimso kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Aika yllättävää, että tuossa pidennetyssä versiossa olisi huonompi kuvanlaatu kuin normaali versiossa. Pidempi on kuitenkin jaettu kahdelle levylle mikä tietää suurempaa käytettävissä olevaa bittivirtaa. En ole myöskään muissa arvosteluissa nähnyt että pitkän version kuvaa olisi moitittu.

  Sunkka kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Joo, tosiaan heti tökkäsi kun sitä katselin. Piti ottaa perusverio verrattavaksi ja tosiaan on niin. No, vaaleampi kuva vaatiikin enemmän bittivirtaa kun yksityiskohtia erottu enemmän... Eikä ero nyt niin dramaattinen ole kuin mitä tekstistä voi ymmärtää...

  Aranwe kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Aloitin toissapäivänä lukemaan kirjaa uudelleen, sillä edellisestä kerrasta on vierähtänyt n. 6 vuotta ja huomasin, että muistini oli pettänyt leffaa katsoessa ja todellisuudessa Peter Jackson on muuttanut monia kohtia. Osa on ihan ymmärrettäviä, esim. Narsilin tynkä Aragornin mukana onkin korvattu näyttävämmällä tavalla, sillä miekansirpaleet ovat kunniapaikalla Rivendellissä. Tom Bombadilin puuttuminen harmitti monia, vaikkakin kyseessä on hieman outo hahmo ja osittain tarinasta irrallinen.

  Vanhan metsän halki matkaaminen toi mieleen perinteisemmän fantasian (vrt. Legenda), mutta onhan luonnollista, että monisatasivusesta kirjasta ei saa lyhyttä elokuvaa ja katsojien viihtymiseksi on joitakin kohtia hieman muutettava. Olisihan huvittavaa, jos elokuvassakin Frodo odottaisi Konnusta lähtöä 17 vuotta! Enemmän kyllä häiritsi Merrin mukaantulo vasta Bukinmaassa, kun leffassahan nelikko matkusti maissipelloilta lähtien (kirjassa naurispelto).

  Tietysti pitää muistaa, että kirja on aina kirja ja elokuva on elokuva. Ei niillä ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Kirjassa voi aina kertoa paljon laajemmin ja jättää lukijan mielikuvitukselle loput. Mikäli Jackson olisi seurannut kirjan tapahtumia sanantarkasti, olisi leffa ollut ehkä tylsähkö suuren yleisön mielestä ja sitä olisi ollut vaikea nipistää edes siihen extended-version 3 tunnin 20 minuutin versioon.

  Täytyykin sitten Kahta tornia katsoessa jättää aivot narikkaan ja unohtaa kirjan tapahtumat kokonaan. Maisemat ovat mahtavia ja elokuva toimii, kuin junan vessa. Eihän siinä voi kuin nauttia.