Moi anonyymi! » Login | Social login | Uusi käyttäjä

Perässäroikkujat - Typerät liikenteen vaarantajat

MikkoRauhamala kirjoitti noin 20 vuotta sitten (11 kommenttia)
Joillakin autoilijoilla on kummallinen tapa jäädä taakse roikkumaan aivan lähelle, ikään kuin työntääkseen minut, edellä ajavan, kovempaan vauhtiin. Törkeimmät heistä eivät edes mene ohi vaikka tilaa olisi vaan ajavat muutaman metrin päässä perässä. Onko se turvallista kummallekaan? Mitä pitäisi tehdä?

Toisinaan perään liimautuu autoilijoita jotka virheellisesti kuvittelevat nopeuteni kasvavan mikäli he ajavat riittävän lähellä. Maantiellä käytän yleensä koko ajan vakionopeuden säädintä johon nopeus on säädetty n. 2 – 4 km/h nopeusrajoituksen yläpuolelle. En ole mielestäni hidastelija. Ilman säädintä nopeus saattaisi hieman kasvaakin, mutta todennäköisesti kuitenkin laskisi helpottamaan ohitusta. Mitä lähempänä takana olija ajaa, sitä useammin tuntuu että tuulilasi pitäisi pestä. Tai sitä terävämmin pitäisi muuttaa nopeuttaan rajoituksen laskiessa. Jos muutaman metrin päässä takana lähentelevä kiusaa minua, saan kai vastata.

Minulla on uudehko auto, uudehkot, leveähköt renkaat, tehostetut ABS-levyjarrut kaikissa pyörissä ja pokkaa painaa kunnolla jarrua jos liikennetilanne sitä vaatii, esim. hirven takia. Paniikkijarrutuksessa ABS-jarrut alkavat raksuttaa jo silloin kun eturenkaat pyrkivät lukkiutumaan. Siinä vaiheessa painetaan vielä kovempaa että saataisiin takarenkaatkin samalle rajalle. Liian usein tämä takana roikkuva auto on vanhahko, vanhanaikaisella tekniikalla varustettu, joka esim. hirvitilanteessa auttamattomasti ottaisi kosketuksen. ABS-jarrut toki marginaalisesti pidentävät jarrutusmatkaa paniikkijarrutuksessa, mutta jos perinteisillä jarruilla yhtään yritetään yhtään ohjailla kaarteessa (eli pumpataan), jarrutusmatka pitenee dramaattisesti. Välttääkseni hirven, haluaisin, ettei minun samaan aikaan tarvitsisi huolehtia tästä liian lähellä takana ajavasta, vaan voisin kunnolla jarruttaa tarpeen vaatimalla tavalla ja riittävällä marginaalilla, eikä pyrkiä kompromissiin etu- ja takakolareiden välillä. Onneksi tällaisia jarrutustilanteita on harvassa, perässäroikkujia nimittäin riittää.

Jos halutaan ajaa reippaasti, mennään ohitse ja jos halutaan ajaa perässä, pidetään jonkinlainen väli. Yllättävän monien mielestä 5 metriä on riittävä turvaväli. Siinä voidaan sitten roikkua pitkänkin aikaa vaikka hyviä ohituspaikkojakin olisi. Sellaisille näytän usein vähän ajan päästä hyvässä ohituspaikassa ohitusmerkin eli väläytän oikeanpuolimmaista vilkkua, voi mennä. Fiksu tajuaa että uskon hänen haluavan ohitse. Fiksu saattaa myös tajuta että ajaa liian lähellä, jollei ohitushaluja ole. Kaikki eivät tajua. Takana vaan roikutaan ja roikutaan. Ohittamaan lähteminenkin on vaikeampaa ihan perästä koska ei voi ottaa vauhtia millään lailla. Mikäli vastaantulijan jälkeen olisi vielä pieni mahdollisuus ohittaa, ei roikkuja voi lähteä ohitukseen koska ei ole vauhtia. Mikäli pidettäisiin vähän välimatkaa, voisi vauhtia ottaa jo vähän enne vastaantulijan kohtaamista ja siirtyä hyvällä vauhdilla sitten ohitukseen.

Kaikista ikävin perässäroikkuja on rekka-auto. Onneksi rekkakuskit ovat viimeaikoina vähentäneet tätä järjetöntä toimintaa, olen pannut merkille. Silti tammikuun lopulla Kouvola-Leikari välisellä tiellä perääni tuli täysperävaunullinen rekka jonka kuljettajalla ei ollut mitään käsitystä fysiikasta ja kappaleiden hidastuvuudesta. Eikä tuntunut olevan ajokokemustakaan, siitä myöhemmin

Tulin Tampereelta Lahden kautta ja Kouvolan jälkeen sitten kantatielle jossa oli 80km/h rajoitus ja uudenkarheat nopeudenvalvontakamerat. Poliisithan täydentävät kameravalvontaa myös jatkamalla normaalia liikenteen seassa mittaamista jota ainakin ennen tiellä oli todella runsaasti.

Säädin vakionopeudensäätimen 84km/h jolloin ei toivottavasti vielä kamera räpsähdä mutta nopeus on silti ihan joutuisa. Pian perääni ilmestyi minua ilmeisesti paljon kovempaa ajava rekka joka hiljaa hivuttautui muutaman metrin päähän takalasista. Vaikutus on inhottava siksikin että minulla on farmariauto josta selvästi näkee kuinka pitkällä rekka todellakin oli autostani, koska auto loppuu siihen missä se lasi on.

Rekka ajoi lähellä ja minulla alkoi pinna kiristyä. Muutama ohituspaikkakin olisi ollut mutta rekka ei ohittanut. Oli pimeää ja tällä tieosuudella on usein hirviä. Jos hirvi siinä olisi pompannut tielle, en olisi voinut jarruttaa koska rekka olisi tullut päälleni. Kiusallinen tilanne. Rekan valot paistoivat himmennetystä taustapeilistä ja sivupeileistä kirkkaasti. Takaikkunasta näkyivät vain etuvalot, puskuri ja etusäleikön alaosa. Valojen paiste ehkäisi minua lukemasta rekan rekisterinumeroa peilin kautta, olisi soittanut poliisin katsomaan välimatkaa. Hyvällä tuurilla poliisiauto olisi ollut jossain lähettyvillä.

Sitten oli pitkä suora jonka päässä pitkä ja jyrkkä mäki. Rekka ajoi perässäni tasaisesti 84km/h koko ajan ja vielä mäen alla se oli korkeintaan viiden metrin päässä. Eli tällä suharilla ei ollut edes minkäänlaista käsitystä siitä, miten rekalla otetaan vauhtia pitkään ja jyrkkään mäkeen. Juuri mäen alla väläytin jarruvaloa ihan välähdyksenomaisesti jolloin rekka jäi heti, eli ilmeisesti refleksit olivat onneksi kunnossa. Ja pikaista ajattelukykyä osoitti myös se että kuljettaja alkoi välkytellä pitkiä valoja.

Minä kipusin mäen, rekka jäi koska vauhtinsa hyytyi. Ei tullut rekka enää niin lähelle vaikka perässä roikkuikin. Muutaman kerran kävi vähän lähempänä mutten viitsinyt ryhtyä toimenpiteisiin. Että minun perässä ei sitten rekkojen tarvitse ajella turhan lähellä. Joku tolkku pitää olla.

Poliisin pitäisi vahtia välimatkoja muuallakin kuin Helsigin kehäteillä, jossa valvontaa kuulemma on ja sakkoja on kirjoitettu. Ei ole poliisit paikalla koskaan silloin kun toivoisi.

Jos loukkaannuit tästä artikkelista niin silloin todennäköisesti kirjoitin juuri sinusta. Tarkkaile ajotapaasi.

+/- saldo : 0 |

  Anonyymi kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Muistan kun aikoinaan autokoulussa kirjallista koetta suorittaessani törmäsin siinä tähän juttuun olennaisesti liittyvään monivalintakysymykseen, joka kuului seuraavasti:

  Kun näet takanasi ajavan ajoneuvon ajavan vaarallisen lähellä omaa ajoneuvoasi, mitä teet?

  a) Painat kaasua karistaaksesi takana roikkuvan ajoneuvon perästäsi.

  b) Painat jarrua osoittaaksesi takana roikkuvan ajoneuvon kuljettajalle hänen ajavan vaarallisen lähellä.

  c) Vähennät nopeuttasi ja ohjaat ajoneuvosi tien laitaan seuraavan levennyksen kohdalla päästäen takana ajavan ajoneuvon ohitse.

  Joo, eli siitä voi jokainen miettiä mitä pitäisi moisessa tilanteessa tehdä. Itse osasin vastata kysymykseen oikein ainakin kokeen tarkastajan mielestä. Pistää vaan ihmetyttämään miksi suomessa, jossa liikenne ei tosiaankaan ole kovinkaan raskasta, ajetaan maanteillä aina kymmenien autojen letkoissa joiden välillä on sitten kilometrikaupalla tyhjää tietä. Olisikohan niin, ettei se letkan ensimmäinen vaan halua päästää takanaan reippaammin ajavia ohitseen? Kelaa sitä! (niinkuin Suomen surkuhupaisin bändi hittibiisinsä kertosäkeessä toteaa...)  MikkoRauhamala kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Olisi se rekka päässyt ohitse monta kertaa vaan ei mennyt. Koetti vaan saada minut ajamaan kovempaa.  MikkoRauhamala kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Oletko ikinä nähnyt rekan antavan tietä satasen rajoitusalueella pysähtymällä levennykselle? En minäkään.

  Jos ajetaan tasaisesti n. 84km/h kahdeksankympin alueella, ei mielestäni rekan tarvitse roikkua perässä kiinni. Niin läheltä on rekalla ihan mahdoton edes lähteä ohitukseen ilman että matkaa kertyisi paljoa.

  En minä sitä rekkaa ohittamasta estellyt, ajoin tasaisesti. Jos se olisi tehnyt pienentäkään elettä ohittaakseen, eli esim. näyttänyt vilkkua, olisin ilomielin päästänyt sen ohitse (hidastamalla itse vauhtia kun se on siirtynyt vierelle) mutta tuollaiselle mulkun takia ei tee mieli pysähtyä mihinkään levennykselle. Pysähteletkö sinä henkilöautolla levennyksille päästääksesi rekkoja ohi?  Anonyymi kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Eikös kuorma-autoissa pitäisi olla nykyään joku rajoitin 80km/h....  Jake kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Tuo taitaa olla 90 km/h tai jotain, ei muistaakseni ainakaan ihan tasan 80 ollut. Joku rekkamies voisi meitä valaista asiassa.  Anonyymi kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Se nopeudenrajoitin rajoittaa muistaakseni 90km/h mutta sen voi kiertää helposti ja siten ettei kiertokikka edes ilmene katsastuksessa. Kyllähän rekat usein ajavat jopa toista sataa. Olen ollut kyydissäkin kun on ajettu 115km/h Mersurekalla.  Anonyymi kirjoitti noin 18 vuotta sitten+/- saldo : 0
  No huh huh.

  Kylläpäs sieltä on tullut tekstiä oikein olan takaa.

  Ajatteleppas sitä kun yöllä ajaa tyhjää tietä niin eiköhän siellä ole joku henkilöautoilija joka fiksusti ajaa takapuskurissa kiinni ja vielä pitkät valot päällä. Kun luullaan ettei ne valot näy täysperävaunun takaa... (FIKSUA)

  Jos on kerran sattunut että "herran" uuden auton perässä on ajanut rekka liian lähellä niin voi katsoa peiliin ja miettiä miksi?

  oisko kuskilla ollu kiire tuoda sitä leipää sinunkin pöytään.

  Kuski on varmasti ollut ammattitaitoinen ja juuri tuollaisen tyhjän asian soittamisen takia poliisit ovat ylityöllistettyjä ja eivät jouda selvittämään esim. raiskauksia ja kotiväkivaltatapauksia.

  Tuntuu että konginkankaan onnettomuuden jälkeen natina rekoista on lisääntynyt ja osa on aivan aiheetonta. Ja ollaan sitä mieltä että rekat pois maantieltä, ei ainakaan minun lähikaupan oven eteen ole rakennettu rautatietä tai laituria.

  Ettäs siinä mun näkökanta asiaan.  ¤ Nti Rahtari ¤

  Anonyymi kirjoitti noin 18 vuotta sitten+/- saldo : 0
  NIIN ALAMÄKEEN!!!!!!!!!!

  unta oot nähnyt jos se tasasella menee noin kovaa  ¤Nti Rahtari ¤

  MikkoRauhamala kirjoitti noin 18 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Tämän jutun yhteydessä on turha viittailla Konginkankaaseen, artikkeli on julkaistu 23.9.2001. Ja Konginkankaan suuronnettomuus taas johtui käsittääkseni pikemminkin kyseisen tienpätkän rakenteesta ja siitä, ettei sitä oltu hoidettu kunnolla. Ja olen samaa mieltä, minua pöyristyttävät Konginkankaan jälkeiset uutiset, jossa kerrotaan, että rahtareille on vittuiltu levähdysalueilla ja huudeltu asiattomuuksia. Se ei todellakaan paranna liikenneturvallisuutta.  Ja artikkelin viesti ei tietenkään ole "rekat pois maantieltä", sitähän olisi ihan ääliömäistä vaatia. Liikennesääntöjen noudattamista siinä peräänkuulutettiin.  Ja on sitä kiire minullakin usein yleishyödyllisistä syistä, mutten silti vaaranna liikennettä sen takia. Neito Rahtarin mielestä on siis ihan jees ajaa rekalla henkilöauton takapuskurin tuntumassa? Toivottavasti et tapa ketään tuolla menettelyllä.

  Anonyymi kirjoitti noin 17 vuotta sitten+/- saldo : 0
  yleensä ne rajoittemet on kyllä 85 km/h jota saa ajaa jonkun ajaa minkä jälkeen ainaki jossain rekoissa katkeaa polttoaineen syttö kokonaan kunnes vauhtia on alle 80 km/h

  EsaJii kirjoitti noin 17 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Ajan aamuisin ruuhkassa. Siinä voi olla vaikea vaihtaa kaistaa. Perussääntönä tunutuu olevan että edelläolevaan ei saa jättää kuin auton mitan tai alle. Muuten joku menee siihen rakoon. Parhaiten saa tilaa kun ajaa rekan perässä. Jos siihen jättää rekan mitan tilaa, kukaan ei siihen tule kuin vaihtaakseen taas kaistaa. Kaistoja vaihdetaan turhanpäiten koko matkan ajan, vaikka matka ei mene sen nopeammin edes niille. Ovat vaan koko ajan liikkeessä ja "vapaana". Jonkunlainen ahtaanpaikankammo?  Mutta onhna tämä yleismaailmallinen ilmiö. Moni autolija ei millään halua ajaa hiljempää kuin oma vakionopeus olisi.