Moi anonyymi! » Login | Social login | Uusi käyttäjä

Hands free my ass!

MikkoRauhamala kirjoitti noin 21 vuotta sitten (13 kommenttia)
Vuodenvaihteessa voimaantullut laki kuljettajan kännykänkäytöstä on aika radikaali uudistus. Mitenhän se mahtaa vaikuttaa ja noudatetaanko lakia? Palasokerin liikennetutkija tutustui tilanteeseen tienpäällä.

Tammikuun alusta lähtien moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettaja ei saa ajon aikana käyttää matkapuhelinta ilman kädet vapaiksi jättävää hands free -varustetta. Laitetta on käytettävä myös silloin, kun ajoneuvo on pysähtynyt liikennevalojen tai esimerkiksi ruuhkan takia. Matkapuhelimen käyttöä ajon aikana valvotaan tavanomaisen liikennevalvonnan yhteydessä.

Matka perjantaina 3.1. aamupäivällä Haminasta Lappeenrantaan ja iltapäivällä Lappeenrannasta Imatralle oli mielenkiintoinen reissu. Liikkeellä oli jonkun verran autoja, ei mitenkään ruuhkaksi asti, mutta tarkkailun mahdollistava määrä kuitenkin. Toisaalta minulla autonkuljettajana oli muutakin tekemistä kun pelkästään tarkkailla vastaantulijoiden kännykänkäyttöä, mutta sen, minkä ehdin tarkkailla, kokemukset olivat odotetunlaisia.

Tietenkään kaikki eivät noudata uutta lakia, sehän on selvä. Samoinhan ajetaan sumuvaloilla kirkkaassa säässä tai ilman ajovaloja kokonaan. Piittaamattomuus on lisääntynyt viiden viimevuoden sisällä dramaattisesti.

Aamupäivän trendi tuntui olevan naiskuski, joka puhui puhelimessa käsi poskella, eli ilman hands freetä. Viides niistä käytti myös kirkkaalla ja aurinkoisella säällä etusumuvaloja (kyseisessä autossa (Volvo V70) palaa tuolloin kojetaulussa selkeä keltainen valo sumuvalojen merkiksi). Samoin vastaan tuli neljä autoilijaa kokonaan ilman ajovaloja, ja yksi, jonka mielestä ajovalot voidaan korvata kokonaan sumuvaloilla.

Sitten vastaan tulikin jo rekka, jonka kuljettaja ei käyttänyt hands freetä. Kummallista, rekoilla ajetaan yleensä pitkiä matkoja kerrallaan ja puikoissa on ammattikuski. Nappikuulokkeen voisi asetella lähtiessä koska matkaa yleensä on edessä.

Lappeenrannassa, linja-autoaseman suuressa risteyksessä risteykseen tullessani huomio kiinnittyi kahteen autoon: Toinen niistä ajoi kääntyvien kaistalta suoraan risteyksen yli ja toinen törkeästi punaisia päin. Itse pysähdyin valoihin odottamaan vuoroani ja sain kimmokkeen tarkkailla lähimmäisiäni:
1 kpl hands free-rikkomus, 1 kpl ajovaloton auto, 1 kpl (lisää) punaisia päin ajanut auto, 1 kpl virheellinen sumuvalojen käyttö ja 1 kpl suuntamerkin näyttämättä jättäminen.
Nuo havainnot ehdin siis tehdä yksien punaisten valojen aikana. No huh huh.

Sitten eteenpäin Imatralle. Ensimmäinen lainrikkoja oli unohtanut laittaa ajovalotkin päälle puhelimessa puhuessaan. Hands free-rikkomuksia tuli vastaan 4 kpl mutta saman verran myös autoja, joissa ei ollut ajovalot päällä.

Poliisin nettisivuilla (jos nyt linkki saadaan tähän laittaa) on mielenkiintoinen sakkolaskuri. Siellä voi jokainen käydä katsomassa, mitä sitten tapahtuu kun jää kiinni niistä arkisista piittaamattomuuksistaan. Monelle on varmaan yllätys, että mm. punaisen liikennevalon noudattamattajättäminen, suojatien eteen pysähtyneen ajoneuvon ohittaminen pysähtymättä ja riittämätön turvaväli ovat kaikki päiväsakoille meneviä rikkomuksia.
Suuntamerkin antamatta jättäminen: rikesakko 50€! Missä tahansa liikenneympyrässä Suomessa voisi päivystävä sakotuspartio kerätä niin huomattavat summat rahaa, että niillä rahoitettaisiin vaikka lasten päivähoito tai vaikka poliisitoimi. Samalla voitaisiin sakotella niitä turhaan sumuvaloja käyttäviä.

Vuoden ensimmäisellä pidemmällä ajoreissulla tuli samalla mietittyä sitäkin, miten hands free-pakko vaikuttaa ihmisten kulutukseen ja operaattorien liiketoimintaan. Ihan lyhyellä matkalla ei nappikuuloketta viitsi viritellä ja ne puhelut jäävät siis puhumatta. Moniko meistä soittelee lyhyillä matkoilla juuri niitä ”turhia” puheluita, joita muuten jäisivät soittelematta. No, minä ainakin, nimittäin ennen. Toisaalta taas pitkiä matkoja ajettaessa, tai kun kuulokkeen on kerran viritellyt, tulee helpommin soiteltua niitä ”turhia” puheluita.

Mutta tähän olisi kiva saada operaattorien tietoja puhelujen määristä ja kestoista, ennen ja jälkeen hands free-pakon. Ennustan, että puhelujen määrä laskee huomattavasti. Ja se olisikin kiva, sillä kulutushyödykkeiden vähittäiskauppa on kärsinyt jo vuosia siitä, että kuluttajien rahat menevät kännykkälaskuihin. Saataisiin vähittäiskauppakin vähän piristymään.


+/- saldo : 0 |

  Voffe kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Eipä kyllä ollut odotettavissakaan, että tuo hands-free -pakko ainakaan heti vuoden alusta alkaen toimisi millään tavalla.
  Jos poliisi sakottaisi tuollaisista pienemmistä rikkeistä ahkerammin vaikka vain vähän aikaa (eihän poliisin määrärahat kuitenkaan riitä jatkuvaan tehokkaaseen tarkkailuun), saattaisi rikkeiden määrä pienentyä huomattavasti, kun ihmiset oikeasti huomaisivat, että joutuvat maksamaan.

  Aranwe kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Tai sitten ihmisten asenne poliiseja kohtaan muuttuisi entistäkin negatiivisemmaksi. "minkä takia nuo kyttää viattomia autoilijoita kun kaikenmaailman huumehörhöt ja varkaat juoksee vapaalla jalalla"

  KimmoVesajoki kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Ajelin toissapäivänä työasioissa kuutisensataa kilometriä ja seurasin hands-free käytäntöä tai pikemminkin sen puutetta. Asiat näyttää tosiaan olevan niin kuin Mikko artikkelissa totesi: rekkamiehet eivät hands-free laitteita juurikaan käytä, suhdeluku taisi olla jotain 1/10 luokkaa. Parhaat naurut tosin kirvoitti vastaantullut ambulanssi, jonka kuljettaja jutteli puhelimeen tyytyväisenä kädet tosi varattuina :)

  KeysWiz kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Joo.
  Mikähän järki tässäkin laissa nyt sitten on!? Kohta varmaan kielletään radion tai tuuletuslaitteen käyttäminen!
  Nythän on niin (ainakin minunlaiselleni akrobaatille) että se puhelimen pitäminen korvalla (joko kädellä tai poskella) on sangen pieni tekijä verrattuna siihen, että joutuu keskittymään siihen puheluun.

  Se, että ajosurituksesta poistetaan aivokapasiteettia on paljon suurempi paha kuin se, että yhtä kättä lainataan vähän. Ainakin allekirjoittaneelle on käynyt niin (etenkin Mikon mainitsemilla pitkillä matkoilla), että joku 50km:n pätkä on häipynyt tietoisuudesta täysin...

  Mitähän sinä aikana on tapahtunut? Ilmeisesti aivot ovat osanneet autoa ohjastaa oikein, mutta lienee selvää, että reaktioajat ym ovat tuona aikana olleet hitaampia.

  Tätä ongelmaa ei hands free poista. Päin vastoin, tuudittaa ihmiset valheelliseen turvallisuuden tunteeseen, että "nyt voin puhua turvallisesti vaikka kuinka paljon". Huolestuttavaa.

  Niin, ja asiasta toiseen, nythän on pakko käyttää kävellessä heijastinta ja pyöräillessä kypärää. Mitä seuraavaksi? Sadekelillä sateenvarjo on pakollinen varuste?

  Jake kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Mistähän tuosta kypäräpakosta löytyisi mustaa valkoisella (tai no ei noilla väreillä niin väliä ole), en ole onnistunut löytämään kuin jutun, missä mainittiin että kyse olisi säädöksestä tai suosituksesta, ei laista, ts. käyttämättä jättämisestä ei voitaisi rankaista. En siis mene vannomaan että tämä on totuus, haluaisin vain jostain nähdä tuon virallisen muodon (juu, ei löytynyt ainakaan pikaisella googletuksella).

  Anonyymi kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Nettimustaa en löytänyt, mutta pitänee tosiaan sen verran oikaista, että kypärän käyttämättä jättämisestä (samoin kun heijastimen) ei tosiaan sakoteta. Mutta voidaan kyllä huomauttaa, ehkä jopa kirjallisesti.
  Mutta haparoiva ensiaskel tämä kuitenkin on...

  Voffe kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Quote:
  <i> Niin, ja asiasta toiseen, nythän on pakko käyttää kävellessä heijastinta ja pyöräillessä kypärää. Mitä seuraavaksi? Sadekelillä sateenvarjo on pakollinen varuste?</i>

  Jäisellä kelillä pitää olla piikkarit jalassa ja jokaisen kansalaisen on pidettävä jatkuvasti mukana satelliittipaikanninta, jotta poliisi voi katoamisilmoituksen saapuessa välittömästi katsoa missä henkilö liikkuu.

  Onneksi eivät sentään sakota siitä ettei ole heijastinta.  darshan kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Ei se heijastimen käyttö nyt niin kauheaa voi olla - etenkään jos Te, heaven forbid, sattuisitte olemaan yksi niitä <i>tummiinpukeutuvia vaihtoehtoihmisiä</i>, joita ei syyspimeydestä erota muuten kuin ajamalla päin. ;)

  Käyttöpakko kyllä sinällään ihmetyttää. Itse en kulje koskaan pimeässä - siitä yksinkertaisesta syystä, että Helsinki tärvää aikamoisia rahasummia kinttupolkujenkin valaisuun. Osaako kukaan näin suoralta kädeltä arvioida, kuinka paljon onnettomuuksia Suomessa tapahtuu puuttuvan heijastimen takia?

  Ja vielä alkuperäisestä aiheesta, eli ajon aikana puhumisesta. Ongelma ratkeaa oikein nätisti, kun puhelimen käyttö ajon aikana kielletään kaikissa sen ilmenemismuodoissa. Hyvin ihmiskunta selvisi automobiilin ensimmäisistä sadasta vuodesta ilman puhelimessa puhumista. Mikään ei ole niin tärkeää etteikö puhelimeen voisi jättää vastaamatta tai edes pysähtyä puhelun ajaksi.

  RecÿKcle_Bin kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Jos se käden pitäminen korvalla sotkee niin ajatuksia niin olisiko ollut parempi sitten ylioppilaskokeissa olla nojaamatta kädellä poskeen?
  Nimi. B:stä C:hen?

  AlexHell kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Ei muuten ole V70-mallissa oranssia valoa mittaristossa vaan pieni vihreä siinä nappulassa. Sekoitat varmaan V40-malliin, joissa ainakin jonain vuonna oli suuri oranssi valo mittaristossa. Ihan hyvä, että oli.

  KeysWiz kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Minä en koskaan milloinkaan tule lausuntoja antamaan... eikun siis heijastinta käyttämään. Minun mielestä about pitäisi säätää laki, että jos jalankulkija kävelee auton alle, omapa oli vikansa. Ainakin itse henk.koht kun kuljen jalan, varmistun siitä, että en jää auton alle. Oli sitten pimeää tai valoisaa.

  Ajon aikana puhumisen kieltäminen... no se voisi enemmän tuoda turvallisuutta, mutta ei tulisi ikinä toimimaan kuitenkaan... ja onhan se kuitenkin mukavaa pitkällä matkalla rupatella jonkun kanssa...

  waka/jawaka kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Juolahtipa tuossa päivällä auton ratissa istuessani mieleen vaatimaton näkemys hands-free-pakosta.

  Itse kannatan käsien vapauttamista ajamiseen, koska olen itsekin pariin kertaan joutunut läheltä piti -tilanteeseen keskittymisen herpaannuttua puhelimessa rupattelemisen takia. Molemmat tapaukset ovat tapahtuneet vilkkaassa kaupunkiliikenteessä, ja tähän pointtiin liittyy myös ajatukseni. Minun mielestäni kännykän käyttö voisi nimittäin aivan hyvin olla sallittua maantiellä ajaessa. Käsille ei tuolloin kuitenkaan ole niin paljoa käyttöä kuin taajama-ajossa.

  Eihän tuossa mitään järkeä olisi ja vaaratilanteet muuttaisivat homman luonnetta merkittävästi, mutta sopisipa vain paremmin omaan toimintaani. Tänäänkin tuli nimittäin "vahingossa" soitettua pari puhelua nimenomaan maantiellä ajaessa. Ilman hands-free-vehkeitä.

  KeysWiz kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Niin, nimen omaan "keskittymisen herpaannuttua". Hands free ei poista keskittymisen herpaantumista...