Moi anonyymi! » Login | Social login | Uusi käyttäjä

Have you heard of Fintail - Kennen Sie Heckflosse?

Olli kirjoitti noin 19 vuotta sitten (4 kommenttia)
En ole autoihmisiä. Lukion jälkeen olin vuoden töissä ja ostin auton. Sen myin heti armeijan jälkeen – oli parempiakin sijoituskohteita kuin vanha VW Golf –romu. Namibiassa auto on iso asia. Maa on siunattu etäisyyksillä eikä taajamia ole hirveän paljon. Edes pääkaupungissa Windhoekissa ei ole kunnollista julkista liikennettä. Jos täällä haluaa selviytyä, täytyy omistaa auto. Menopelejä, niiden myyjiä ja korjaajia onkin maan pieneen väkilukuun nähden varmaan enemmän kuin yhdessäkään Afrikan valtiossa.Tarkoitus ei ollut ostaa omaa autoa tälle lyhyehkölle ajalle täällä, sillä työn puolesta meillä piti olla auto. Työauton saaminen viivästyi ja löysimme kadun varrelta auton, jonka ikkunassa oli myynti-ilmoitus. Kahden viikon päästä olimme niin kyllästyneet odottamaan työautoa, että päätimme soittaa "halpa-auton" perään.

Kyseessä ei ollut mikä tahansa peltilehmä, vaan se oli oikea Fintail tai Heckflosse kuten tällaisessa Saksan entisessä siirtomaassa sanottaisiin. Eli auto oli Mercedes Benz 200 vuodelta 1968. Auto oli oikeastaan valmistettu tammikuun alussa, joten kori oli vielä edelliseltä vuodelta. Mutta Mersun perusmalleja vuosilta 1959 – 1968 kutsutaan Fintailiksi kauniin peränsä mukaan. Tällaisen ostimme 1200 eurolla.

Kokemuksemme tällaisista projektiautoista olivat aika vähäiset, mutta tunnelmaa tällaisessa pelissä on siinä määrin, että olimme valmiit näkemään vaivaa saadaksemme hänet kuntoon ja oppimaan autosta enemmän. Olisihan meillä kuitenkin taustatukea koto-suomesta. Itse asiassa melko pian kypsyi päätös siitä, että tämä meidän Charlie (auton lempinimi) laitettaisiin täällä Namibiassa loistokuntoon ja vietäisiin laivarahdilla Suomeen. Siellä hänet rekisteröitäisiin museorekisteriin ja siinä meillä olisi kesäauto, josta moni voi vain uneksia. Erikoisuutena keräilijöiden kiinnostusta kasvattamassa on oikeanpuoleinen ratti, kuten eteläisen Afrikan autoissa vasemmanpuoleisen liikenteen johdosta on.

Pieniä ongelmia ilmeni ensimmäisten kuukausien aikana, mutta rakkaus Charlietamme kohtaan sen kun kasvoi. Joulun alla lähdimme hänen kovimmalle reissulleen, ajoimme Kapkaupunkiin ja takaisin yhteensä 3000 km. Sinne päästyämme piti renkaat vaihtaa uusiin, mutta muuten vanha Fintail pärjäsi täydellisesti. Matkaan mahtui pitkiä suoria autiomaan paahteessa, jyrkkiä nousuja ja laskuja, mutta kaikesta Charlie selvisi loistavasti. Hauska oli huomata, että Etelä-Afrikassa vanhojen autojen arvostus oli aivan toista luokkaa kuin Namibiassa. Siellä ollaan myös valmiit maksamaan aivan toisia hintoja näistä klassikoista, joita Namibiassa arvostavat vain harvat harrastelijat. Toiseksi täällä vanhoja autoja on aika paljon, vaikkakaan todella hyviä peltikorjaamoja ja entisöijiä ei meinaa löytyä millään.

Kotiinlähdön lähestyessä olemmekin ongelman edessä. Pitäisikö laittaa pellit halvalla, mutta silloin jälki on myös halvasti tehdyn näköinen. Hyviä sisäosien entisöijiä kyllä löytyy eikä senkään hinta ole paha. Ongelmana on siis peltityöt. Tällä aikataululla ei löydy ketään tekemään hommaa tällaisen vanhan kaunokaisen arvokkuudelle sopivalla tarkkuudella. Meille on jopa ehdotettu, että vaihdamme Charlien parempikuntoiseen Fintailiin ja otamme sitten sen täältä Suomeen. Joka tapauksessa jos lasketaan auton hinta, korjauksien hinnat, rahtikulut sekä verot yhteen, summa on pienempi kuin mitä keräilijät Suomessa ovat valmiit maksamaan tällaisesta erikoisuudesta. Mutta tämähän ei ole kriittinen tieto, sillä emmehän me voi koskaan taipua myymään tätä ensimmäistä peltirakkautemme kohdetta, Mercedes Benz Fintailiä.

lisätietoa: http://www.heckflosse.nl/History.htm

+/- saldo : 0 |

  Sunkka kirjoitti noin 19 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Hieno siipimersu! Kuvasta päätellen aika kohtuullisen kuntoinenkin.
  Tuota koriahan on Suomessa aina kutsuttu siipimersuksi kun se on ainoa, jossa on nuo siivet eli evät kuin vanhoissa jenkeissä. Minun suosikkini on kuitenkin aina ollut se seuraava korimalli W114/W115 jota myös pystylampuksi kutsutaan. Ja mannemersuksi...
  Mutta yhden tuollaisen siipimersun täydellistä restaurointia olen vähän sivusta seuraillut kun eräällä tutulla tallilla sellainen valmistuu. Hieno peli.

  KimmoVesajoki kirjoitti noin 19 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Kyllä vaan, hieno on auto ja hienot maisemat. Siksipä olisinkin toivonut lisää kuvia juttuun. Löytyykö jotain galleriasta?

  Olli kirjoitti noin 19 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Kuvia voi loytya lisaa osoitteesta http://misc.palasokeri.com/namibia


  --Olli

  Olli kirjoitti noin 19 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Joo, kiitos vaan tarkennuksesta. Siipimersupa hyvinkin. Kuvastaa juuri kiintymyksemme aikajännettä kun ei tunneta suomenkielistä lempinimistöä. Isäpapalla on kyllä ollut kaikki korityypit kaksisatasista 50-luvulta asti, joten jotenkin nuo mersut ovat tulleet äidinmaidossa (tai pikemmin isän nesteissä...?!)