Moi anonyymi! » Login | Uusi käyttäjä

Blind Alley: Progressiivista hard-rockia Oulun pimeiltä kujilta!

Hezzu kirjoitti noin 22 vuotta sitten (0 kommenttia)
Oululainen Blind Alley on hiljattain julkaissut kolmannen demo-cd:nsä, joka tuo bändiä taas lähemmäksi maailman mainetta. Bändin aiemmatkin demot ovat saaneet varsin suopean vastaanoton alan piireissä, joten jokohan nyt tärppäisi? Siis huomio levy-yhtiöt ja muutkin ja katse pohjoiseen päin!





Kolme demoa on siis nyt työstetty ja näistä viimeisimmän sain käsiini ihan äskettäin. Ja hyvältähän tämä kuulostaa. Sävelkynä senkuin terävöityy ja ote vahvistuu. Uudelta demolta löytyy neljä biisiä, joista kolme on omaa tuotantoa ja se neljäs nimeltään "Ride In The Sky" on lainattu 70-luvulla vaikuttaneelta saksalaisbändiltä Lusifer's Friendiltä. Omista biiseistä varsinkin 9-minuuttinen "Opportunities" lähentelee jo tietynlaista eeposmaisuutta. Niin no, progeahan tämä onkin! ;-) Mutta annetaanpas miesten itse kertoa lisää. Haastattelu on tehty viime kesänä kakkosdemon tiimoilta, mutta ihan ajankohtaista asiaa tämä on vieläkin. Ladies and gentlemen, saanko esitellä: Petri Kangas: kitarat ja laulu, Marko Ruottinen: basso sekä Ilkka Harjula: rummut, syntikat, urut ja akustinen kitara eli Blind Alley!

Milloin bändi on perustettu ja mitä puuhastelitte musiikin saralla ennen Blind Alleyn syntyä? Kokoonpanon muutoksiltakaan ei ilmeisesti ole säästytty?

Pete: Joo, pistin bändin pystöön elokuussa 2000 rumpali Arto Keskitalon kanssa, jonka olin tavannut joskus kummankin bändin yhteiskeikalla. En tuntenut kaveria kovin hyvin, mutta Arto sai suostuteltua minut soittokaverikseen, koska hän vaikutti nousuhumalassa mukavalta mieheltä! Bassoon saatiin Arton vanha soittokamu Jouni Kotkaranta. Minulla oli takataskussa paljon biisejä, joten homma lähti varsin jouhevasti käyntiin. Tällä kokoonpanolla emme kerenneet kuitenkaan soittamaan yhtään keikkaa, mitä nyt eka demonauha saatiin purkitettua. "Going To Blind Alley" -promo poikikin runsaasti positiivista palautetta ja tämä nauha pääsi myös Musean levymyyntikatalogille. Mitä soittohommiin tulee ennen Blind Alleyta, niin onpa tässä keretty soittamaan kuudessatoista eri bändissä noin viidentoista vuoden aikana. Olin laulaja mm. Oululaisen Scarled Thread bändin kakkoslevyllä. Hyvä bändi muuten.

Ile: Minun osaltani Blind Alley lähti käyntiin vuoden 2000 loppukeväästä, kun Petri soitti ja kysyi minua kannujen taakse. Heidän edellinen rumpalinsa oli lähtenyt juuri bändistä. Muutama viikko treenattiin, ja sitten kävimme soittamassa keikan Oulunsalosta. Tämän jälkeen basistimme lähti myös, mutta pikaisesti saimme basson varteen Markon. Nykykokoonpanolla olemme soittaneet nyt siis vuoden verran. Aiempaa kokemusta minulla on erilaisista proge- ja metallikokoonpanoista. Vakavahenkisin näistä bändeistä on ollut (ja on vieläkin) progemetallibändi Ignis Fatuus, joka on ollut kasassa jo pian kymmenen vuotta. Rumpujen lisäksi soitan muitakin instrumentteja. Klassista kitaraa olen soittanut useamman vuoden ja sähkökitaraa olen myös soittanut muutamassa bändissä. Blind Alleyn uudella demolla kuultava syntetisaattori on minun käsialaani ja myös poikkihuilua olen soittanut, tosin vähäisessä määrin. Niin, ja myös laulan King Diamond -tribuuttibändissä!

Marko: Itse tosiaan liityin orkesteriin kesällä 2001, varhaisempia musakokeiluja on erilaisia aina Bluesista omaan kitarapop-orkesterihin.

Voitteko mainita joitain esikuvia ja vaikutteita ja millaista musaa itse kuuntelette?

Ile: Blind Alleyn vaikutteet ovat mielestäni vahvasti 70-luku -henkinen heavy, Deep Purple, Uriah Heep ja muut vastaavat bändit, kasariheavy tyyliin DIO, sekä psykedelinen hippimusa. Lieviä progevaikutteitakin löytyy. Itse kuuntelen kyllä musiikkia laidasta laitaan. Siis ihan oikeasti. Klassista, jazzia, progea, heavyä, teknoa ja metallia löytyy levyhyllystä. Samoin intialaista musiikkia ja flamencoa. Ja paljon kategorioimatonta musiikkia. Ehkä suurin yksittäinen minuun vaikuttanut nimi mitä minulle tulee mieleen on kuitenkin Rush. Tosin heidän uudesta levystään en pitänyt.

Pete: Minun soittotyyliin on vaikuttanut suuresti 60/70-luvun raskaan rokin pioneerit, kuten Hendrix, Jimmy Page, Ritchie Blackmore, Tony Iommi, Leslie West ja monet muut. Tämä kuuluu varmasti myös bändin saundissa. Diggailen kovasti vanhasta heavyrokista ja Camelin ja Caravanin tyylisistä progebändeistä.

Marko: Itseltäni löytyy vain kaksi jumalaa... ja he ovat Mr. Blackmore ja Gene Simmons. Joten olettaa saattaa että myös heidän yhtyeensä Deep Purple ja Kiss ovat kuuntelussa joka päivä. Myös muutama perverssio itseltäni löytyy, Lenny Kravitz sekä yhden levyn ihme GUN.

Miten itse kuvailisitte Blind Alleyn musiikkia?

Pete: 70-luvun progressiivinen hardrock on termi jota viljelen usein, kun ihmiset kysyvät bändin tyylisuuntaa. Biiseissä on myös aika paljon Pink Floydin, Wigwamin ja Kingston Wallin tyylistä usvaista psykedeliaa. Käytän kitarassa paljon phaser, flanger, wah-wah sekä delay efektejä, joilla saa aikaan melkoista trippailua ja retromeininkiä. Tosin biiseissä on mukana myös elementtejä nykyajan musiikista, vaikkapa "Hitman"-kappale on tästä hyvä esimerkki. Ei siis pelkkää regressiivistä huuruilua. Sävellän biisit täysin tunnepohjalta, joten biiseissä ei ole kauheita kikkailuja, koska haluan edetä melodian ja äänimaiseman sekä tunnetilojen ehdoilla. Tämä on seikka jota nykybändit ei juurikaan huomioi taikka harrasta. Ei progen tarvitse olla monimutkaista ja vaikeasti lähestyttävää suoritusmusaa.

Ile: Minulle Blind Alley edustaa sellaista feelgood-musaa. Sitä on mukava soittaa ja toivottavasti sitä on mukava myös kuunnella. Turhaa kikkailua on vältetty ja biiseissä koetetaan kestittyä olennaiseen, vahvoihin riffeihin ja melodioihin sekä grooveen rytmiin. Minusta Blind Alleyn musiikissa kuuluu Petri todella selvästi. Biisit ovat hänen käsialaansa, ja minusta Alleyn musiikki kuvaa Peteä ihmisenäkin ainakin jollain tasolla.

Kaksi demoa on nyt työstetty (nythän niitä on jo kolme, toim. huom.), onko näistä saatu minkälaista palautetta? Onko demoja kaupiteltu levy-yhtiöille kuin ahnaasti eli onko levytyssopimusta tiedossa?

Ile: Kaupiteltu on, vaan sopimusta ei ole tiedossa. Paljon kiittävää ja ylistävää palautetta on tullut. Harvalla on ollut mitään pahaa sanottavaa.

Pete: Joo, levy-yhtiöiltä on tullut hyvää palutetta, varsinkin Musealta ja Verglasilta, mutta diiliä ei ole vielä tullut. Netissä biisejämme on imuroitu ainakin 1500 kertaa, joka on ihan hyvä luku kotimaassa. Ihmiset ovat kovasti tykänneet biiseistämme. Eiköhän joku pikkutalli poimi vielä meidät siipiensä alle.

Toinen demo on mielestäni selvästi progempi ja psyke-sävytteisempi, kommentteja?

Pete: Kyllä. Ilen tultua Blind Alleyhin bändin progressiivisuus alkoi nostamaan päätään. Mikä on hyvä asia. Minä itse aloin kakkosdemon aikoihin käyttäämään enemmän efektejä, joka myös vaikuttaa asiaan.

Ile: Sieniä on alettu syö... No minä en ollut tekemässä ekaa demoa, eikä Marko! Minun progetaustani varmaan kuluu hieman. Edellisessä bändissäni Ignis Fatuuksessa oltiin joskus ylpeitä siitä että joissain biiseissä ei ollut yhtään 4/4 tai 3/4 -tahtilajia.

Mitäs keikkarintamalle kuuluu, onko paljon jo kierrelty? Mitä luulette, onko progebändille normaalia vaikeampaa saada keikkoja varsinkin näin Pohjois-Suomessa?

Ile: No ei ole paljoa ollut keikkoja. Muutama vuodessa ja nekin tässä lähistöllä. Kyllähän musiikkityyli vaikuttaa keikkojen saantiin. Vaan muutenkin tuntuu että pitää olla jo kohtalaisen iso nimi että kannattaa Suomea lähteä kiertämään. Täytyisi promotoida levyä.

Minkälainen on Oulun progetilanne? Bändejä varmaan riittää, mutta onko progebändejä muitakin? Trusties ainakin on sieltäpäin.

Ile: Metallipuolelta ainakin Ignis Fatuus ja Imagery. Tietoa muista bändeistä ei juuri ole, kun penteleet eivät käy keikoilla.

Pete: No Scarled Thread on Oulusta, kuten aikaisemmin tuli ilmi. Bändi on kyllä lähin hengenheimolainen näillä main. Muuten Oulun progescene on aika mitätöntä. Tämä on enemmän metallimusiikin kotiseutua.

Onko bändin jäsenillä muita musiikillisia projekteja Blind Alleyn lisäksi?

Ile: Jep. Minulla on tuo Ignis Fatuus ja sitten King Diamond -tribuutti. Ja sitten soitan Janne Timonen Quartetissa. Klassinen kitara on ikuisuusprojekti.

Pete: Minulla ei ole muitä bändejä tällä hetkellä. Työ ja perhetilanteeni on sillä mallilla, että ei olisi aikaakaan soitella muissa bändeissä, vaikka haluja joskus olisikin. Reissutyö ja vauva kotona kummasti imee voimat miehestä, hehe... Olen silti tyytyväinen nykyiseen tilanteeseeni. Blind Alley riittää minulle vallan mainiosti.

Marko: Ei muita bändivirityksiä, tosin avovaimoni Sannan kanssa teemme "kotipolttoista" hieman pehmeämpää tavaraa... Keikkabasistiksi on joskus kyselty blues-poppooseen, mutta aika ei tahdo riittää perheen takia... Ja kyllä BA:sta haastetta riittää minullekkin.

Mitä bändin lähitulevaisuuteen kuuluu? Onko levytysrintamalla mitään aktiviteettia luvassa lähiaikoina?

Ile: Kyllä uutta demoa aiotaan alkaa lähiaikoina väsäämään. Biisejä kyllä riittää.

Pete: Luultavasti loppukesästä menemme taas studioon. Uusi materiaali on taas ehkä askel progressiivisempaan suuntaan. Keikkaa heitämme jonkun verran myös.

Mitä muuta tärkeää haluaisitte vielä sanoa?

Pete: Käykää bändimme kotisivuilla osoitteessa http://www.goingtoblindalley.cjb.net. Kuunnelkaa biisejämme ja antakaa palautetta.

Ile: Tulkaa progebändit tänne Ouluun keikalle, minä tulen ainakin katsomaan!


+/- saldo : 0 |