Moi anonyymi! » Login | Uusi käyttäjä

Keski- ja pääkaiuttimien telineet

MikkoRauhamala kirjoitti noin 23 vuotta sitten (3 kommenttia)
Erityisesti keskikaiuttimen sijoitus saattaa olla ongelmallista mutta omat hankaluutensa on pääkaiuttimienkin sijoittelussa. Erilaisia ja varsinkin eri hintaisia telineitä on olemassa ja kaupoissa tarjolla. Artikkelissa paneudun pariin huokeaan vaihtoehtoon.

[img]./juttukuvat/hifi/meliconi.jpg" alt="Meliconi TV-teline">
Keskikaiutin meillä päätettiin ripustaa seinälle TV:n ylle. Tarkoitukseen löytyi Mustasta Pörssistä Italialainen, Meliconi-merkkinen TV:n seinäteline ( joka TÜV:n mukaan kestää jopa 25kg oikein kiinnitettynä. Väri on musta ja hinta on about 200mk joten mitäpä sitä muuta tarvitseekaan. Teline on siisti ja asiallinen. Leveys 37cm ensin tuntui paljolta kun asettelin kaiutinta pystyyn mutta jotta kuulostaisi enemmän siltä kuin puhe todellakin tulisi TV:stä, piti kaiutin kääntää kumolleen jolloin tukilevyn leveys ei ollutkaan enää paha. Koska useimmilla meistä se keskikaiutin vielä on sellainen matala ja leveä malli, tämä teline sattuu mittoihin oikein kivasti. Meliconilla on muitakin kokoja jos kyseinen leveys ei satu.

Seinäkiinnitys tapahtuu kuudella ruuvilla, poraa apuna käyttäen. Kivitaloissa kiinnitys on helppoa poran kera mutta puutalossa kannattaa hakea se juoksu kohdalleen, lastulevyssä ei ainakaan luvattu 25kg:n paino ihan helposti pysy…

Pääkaiuttimien telineissä päätin myöskin päästä halvalla. Vaikka hifimpi ratkaisu olisi varmaan ollut tarjolla alan liikkeissä, päätin ensin tsekata markettien kukkapöydät. Pienen etsimisen jälkeen löytyi Kodin Anttilasta Flora-kukkapöytä, kiinalaista laatua 99,- hintaan. Metallinen, musta ja itse koottava, mutta jotakuinkin sellainen mitä etsin.

[img]./juttukuvat/hifi/flora.jpg" alt="Flora kukkapöytä">
Rakenne on kolmijalka jossa on pyöreä metallilautanen päällä. Korkeus n.58 cm on ainakin meidän murjussa ihan sopiva, kaiuttimet jäävät kivalle korkeudelle muuhun kalustoon nähden. Häkkyrä ei ole kovin tukeva joten rauhattomien koirien tai lasten yhteydessä tämä ei käy. Meillä ei ole vielä kumpiakaan joten toistaiseksi tämä on ihan käypä ratkaisu.

Olisihan sitä voinut ostaa oikeat lattiakaiuttimetkin mutta eipä vaan tullut ostettua. Meille on jokin aika sitten hankittu kolme kpl samanlaisia kaiuttimia koska keskikaiuttimen on hyvä olla samanlainen pääkaiuttimien kanssa. Kotimaiset Pro-X-kaiuttimet ovat pätevät ja lisäksi kohtuullisen painavat (aktiivikaiuttimet) joten kukkapöytä ei kiikkeryydestään huolimatta ihan hulluna heilu. Tosin testilevyn bassotaajuudet saivat koko telineen huojumaan kun elementti kunnolla liikkui ja refleksiaukoista kävi puhuri, mutta sellaista ääntähän ei normaalitilanteissa tule. Saman mallin kaiuttimista on artikkeli toisaalla Palasokerissa, toimittaja-kolleegan arvostelemana.

+/- saldo : 0 |

    Anonyymi kirjoitti noin 23 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Hieman erikoisen näköinen tuo keskikaiuttimen kiinnitys vai onko kyseessä väliaikainen ratkaisu kun kaiutin on nailonremeleillä (?) kiinni alustassa? Luulisi että pääsee liikkumaan tuossa ja resonoimaan tai jos ei muuten resonoi niin hellasärö ainakin useassa taloudessa olisi jo selkeästi erotettavissa ja jopa jossain määrin häiritsevääkin....

    Eikä noita kaiutin telineitä pelkästään lapset tai koirat kaada, kyllä asialla taitaa useimmiten olla huomattavasti humaltunut kotibileiden juhlija tahi vastaava...vai onko näitä huonoja kokemuksia pelkästään minulla?



    MikkoRauhamala kirjoitti noin 23 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Joo, no kieltämättä tuo remmi nyt ei ole kovin esteettinen ratkaisu ja kyllä se siinä pysyisi varmaan muutenkin. Laitoin nyt varmuuden vuoksi, ei se sillä lailla edestäpäin näy tai häiritse.

    Koska kaiutin painaa n. 7 kg se pitää telineen toleranssit aika kohdallaan eli ei se ihme kyllä resonoi edes kunnolla matalia taajuuksia soittaessa. Sikäli ihan pätevä systeemin.

    Humalaisista aikuisista, nuo ovat kaiuttimet onneksi vähän sellaisissa paikoissa ettei siinä ihan läheltä kuljeta joten suurta vaaraa ei ole. Tosin koiria, lapsia ja humalaisia yhdistää juuri tuo satunnainen reittivalinta... Olet oikeassa.

    n


    Anonyymi kirjoitti noin 23 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Niin, eikai tuossa mitään, mutta eikös nuo Pro-X:t (vai mitä ne ny oli) paina aikas perkeleesti? Tuollainen kun mäjähtää parkettiin niin siinä on parketti ja kaiutin paskana ja herkempää kaveria saattaa jo alkaa itkettämään.