Moi anonyymi! » Login | Uusi käyttäjä

Tupakka tappaa!

Aranwe kirjoitti noin 21 vuotta sitten (6 kommenttia)
Ilta-Sanomat kertoo sähkeessään, että massiiviset oikeudenkäynnit suuria tupakkayhtiöitä vastaan saattavat loppua USA:ssa, tuossa oikeudenkäyntien ja television oikeussalidraamojen luvatussa maassa. Miksi yhtiöitä on yleensä haastettu oikeuteen?

Jokainen tupakoitsija ja tupakoimaton varmasti tietää, että tupakka tappaa aikanaan ja aiheuttaa paljon kansanterveydelle kohtalokkaita sairauksia, sekä voimistaa kehitysmaiden kurjuutta länsimaisten tupakkayhtiöiden hallitsemien viljelmien vuoksi. USA:ssa tupakoimalla terveytensä pilanneet ja tupakoinnin seurauksena menehtyneiden omaiset ovat haastaneet tupakkayhtiöitä oikeuteen saadakseen lohtua suruunsa massiivisten korvausten muodossa. Yksityishenkilön nostamaa kannetta tehokkaampi tapa on ollut nostaa ryhmäkanne. Nyt tämä mahdollisuus halutaan kuitenkin evätä, koska ryhmäkanteen nostaneiden ihmisten tilanteet ovat niin erilaisia.

Vastikään nostettu kanne hylättiin floridalaisessa vetoomustuomioistuimessa, vaikka alempi oikeusaste määräsi kuusi suurta tupakkayhtiötä maksamaan 700 000:lle tupakoitsijalle 145 miljardin dollarin korvaukset. Summa on käsittämättömän suuri ja veisi yhtiöt konkurssin partaalle. Summaa pidetään kohtuuttomana ja se rikkoo Floridan lakia, jonka mukaan yritykselle ei voida langettaa vahingonkorvauksia, jotka veisivät sen konkurssiin. Tietääkö tämä siis tupakkateollisuudelle erävoittoa loputtomassa taistelussa?

Toivottavasti ei, vaikka jokaista tupakoitsijaa itseään voidaankin pitää vastuullisena omasta terveydestään. Monessa USA:n osavaltiossa tupakkalait ovat äärimmäisen tiukat. Tupakointi on sallittu lähinnä siellä, missä ketään muita ei liiku. Maailman terveysjärjestö WHO:n jäsenvaltiot hyväksyivät vastikään kansainvälisen tupakanvastaisen sopimuksen, joten voimme odottaa tupakkalakien tiukentuvan muuallakin. Suomessa lakia on tiukennettu tasaiseen tahtiin, eikä helpotusta ole luvassa. Todennäköisesti saamme kohta täysin savuttomat ravintolat ja kadulla polttaminenkin kiellettäneen.

Luultavasti tupakointi tullaan kieltämään jossain vaiheessa kokonaan, mikäli kieltolain aiheuttamat salakuljetus- ja salakauppaongelmat saadaan ratkaistua. Rajan takaa virtaa tupakkatuotteita todennäköisesti maahamme entistä tahtia, oli laki sitten mikä tahansa. Yleiseksi trendiksi alkaa kuitenkin viimein muodostua se, että tupakointi on äärimmäisen epämuodikasta ja paheksuttavaa. Monet pohtivat lopettamista ja apteekit tarjoavat auttavan kätensä vieroitusoireiden hoitoon tarkoitettujen nikotiinivalmisteiden muodossa. Ehkäpä tulevaisuudessa yhä useampi mutustelee Nicorettea ja Nicotinellia huulessa roikkuvan Marlboron sijaan.

Eräiden aineiden aiheuttama suhteellinen riippuvuus (In Health, Nov/Dec 1990)
Research by John Hastings.

100 Nicotine
99 Ice, Glass (Methamphetamine smoked)
98 Crack
93 Crystal Meth (Methamphetamine injected)
85 Valium (Diazepam)
83 Quaalude (Methaqualone)
82 Seconal (Secobarbital)
81 Alcohol
80 Heroin
78 Crank (Amphetamine taken nasally)
72 Cocaine
68 Caffeine
57 PCP (Phencyclidine)
21 Marijuana
20 Ecstasy (MDMA)
18 Psilocybin Mushrooms
18 LSD
18 Mescaline

+/- saldo : 0 |

    Löppönen kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Eli parhaat huumeet on psilocybiini-sienet, LSD ja meskaliini.



    Anonyymi kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
    "Todennäköisesti saamme kohta täysin savuttomat ravintolat"

    Aika rohkea arvaus. Mutta jo olisi aikakin!

    didja kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Aina tupakoinnista vouhkataan, miksei esim. ylensyöntiä yritetä rajoittaa yhtä ankarin konstein?
    Liikalihavuus on käsittääkseni vähintään yhtä suuri kansanterveydellinen ongelma. Ravintoloihin ehdottomasti vaa'at ja painoindeksimittarit ovelle, eikä sisään mitään asiaa jos on ylipainoa. Ruoka kupongeille ja suurensuuri haittavero makeisiin, limsoihin ja muuhun turhaan naposteltavaan.

    Voffe kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Alkuperäiseen aiheeseen mitenkään liittymättä: kaveri kertoi erään sivaripaikassaan töissä olleen äijän sanoneen hänelle jotakuinkin näin: "Yhen neuvon mä sulle elämää varten annan: jos syöt meskaliinia, älä aja partaasi seuraavana aamuna, koska et tunnista naamaasi peilistä."

    Cace kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Vaaditaan kyllä aikamoisia toimia jos halutaan saada tupakka kiellettyä kokonaan, mutta ehkä se vielä joskus on mahdollista. Kannattaisi tosin samalla tarmolla käydä huumediilerien kimppuun...

    Anonyymi kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
    >Aina tupakoinnista vouhkataan, miksei esim. ylensyöntiä yritetä rajoittaa yhtä ankarin konstein?

    Öh, mieti! Ylensyönti pilaa vain oman terveyden. Tupakointi pilaa kaikkien ympärillä olevien ihmisten terveyden. Julkisilla paikoilla tupakointi on niinkuin veteen kuseminen uima-hallissa.