Moi anonyymi! » Login | Uusi käyttäjä

Spiha haastattelu

Astro kirjoitti noin 21 vuotta sitten (3 kommenttia)
Yksi Suomen tämän hetken kovimmista yhtyeistä on helsinkiläinen Spiha. Kaverit ovat vääntäneet rankkaa rockiaan jo useamman vuoden, ja alkavat nyt saavuttaa hieman suurempaakin suosiota uusien julkaisujensa myötä. Yhtyeen alkuperäinen kitaristi Timo Paavolainen (eli Demon P.A. Volume) vastaili kysymyksiini sähköpostin välityksellä lokakuussa 2003.

1. Miten ja miksi Lotuksesta muodostui Spiha?

Lotus oli ajautunut musiikillisesti liian improvisoivaan linjaan, joka tuotti mm. harjoittelun kannalta vaikeuksia. Jokainen biisi oli jokaisissa harjoituksissa erilainen ja minulle laulajana oli ahdistavaa hakea jatkuvasti melodiaa kitaristi Juvosen seikkaillessa musiikin universumin tuntemattomilla territorioilla. Levytys oli pelkkää tuskaa ja tulos ei tyydyttänyt.

Ajattelimme Bomberin kanssa, että haluamme jotain suunnitellumpaa ja eteenpäin rynnivää. Molemmilla oli heavy metal -taustaa ja tunsimme veljeyttä musiikillisen ilmaisun suhteen. Lopulta saatuamme Mike Camaron rumpuihin ja Henry Lee Rockin lauluun tajusimme, että meillä on todella hyvä Rock-yhtye kasassa.


2. Miten Spihan varhainen musiikki erosi Lotuksen kamasta?

Spihan musiikki oli selkeästi valmiimpaa, ja biisit olivat rockia eivätkä improvisoivaa progea. Lotus oli kokeilevaa, Spiha puolestaan suunnitellumpaa psykedeelistä paahtoa.


3. Miten Spihan musiikki on muuttunut alkuajoista?

Soittotaito on parantunut ja olemme tulleet 2000- luvulle. Kahjo-rock on muuntunut intensiivisemmäksi, maisemallisemmaksi ja tiukemmaksi.


4. Entäs musiikkimakunne? Mitkä bändit kolisevat nykyään?

Bändin jätkät diggaavat Mokomaa, Slayeriä, 69 Eyesiä, Queens of the Stoneagea, Kyussta, Pink Floydia, Soundtrack of Our Livesia, Ossia, vanhaa bluesia, AC/DC:tä, teknoa, Maidenin vanhoja, Niitä on niin vitusti...


5. Miten Spihan biisit syntyvät?

Joku tuo biisin treeneihin ja siitä luodaan kaikkien soittajien ja laulajan kesken kokonaisuus, kaikkien lahjoja hyväksi käyttäen.


6. Kuinka usein te treenaatte? Onko usein koko bändi koossa?

N. 2-3 kertaa viikossa. Näemme toisiamme säännöllisesti. Meillä on Spiha sir
club -salakerho, mutta se on salaisuus.


7. Mikä on parasta bändissä soittamisessa? Entä mikä vituttaa eniten?

Kova metakka ja hullu meno. Huono palkka.


8. Miten kuvailisitte Spihan musiikkia? Stoner rock?

Inner visions of six maniacs.


9. Jos Spiha olisi päihde, mikä se olisi?

Jaa, jos Spiha olisi päihde se olisi varmasti se kaikkein vahvin eli elämä.


10. Miten muusikoiden vaihtuminen on vaikuttanut bändiinne?

Rumpali Camaron (nyt Dark Sunissa) vaihtuminen Snoopyn (nyt Amorphiksessa) kautta Pätkään (ex-HIM) on tiukentanut rumpuosastoa samalla, kun Camaron maalaileva jazztyylinen jammaavuus on vaihtunut voimaan ja tarkkuuteen. Kitaristi Allroots puolestaan oli hyvin idealistinen ja inspiroiva, Juntza on taas teknisempi ja hänelle mikään ei tunnu olevan mahdotonta, hän myös komppaa leadisti.


11. Miltä tuntuu, kun eka CD EP:nne on nyt julkaistu LP:nä bonusbiiseillä varustettuna? Vieläkö olette Toot Helmetistä ylpeitä?

Oma vinyyli on tietysti unelmien täyttymys, Toothhelmet on mielestäni yksi tärkeimmistä tapahtumista elämässäni...


12. Oletteko tyytyväisiä Egoreactor -levyynne? Nauhoitukset ja miksaus tapahtuivat käsittääkseni melko nopeasti?

Levy on mielestämme hyvä debyyttilevyksi eikä sitä tarvitse häpeillä yhtään. Biisit on kaikki kovia, bassoa voisi olla enemmän. Toisaalta voidaan spekuloida sillä, että levy olisi vielä parempi jos aikaa soittoon, lauluun ja miksauksiin olisi ollut enemmän. Suunnitellut ääniefektit jäivät kaikki pois, kuten osa lyömäsoittimista.


13. Miten levy on otettu vastaan? Paljonko se on myynyt?

Arvostelut ovat olleet yleensä loistavia: ysiä, kymppiä, neljää tähteä viidestä jne. Kyllä sitä on kehuttu. N. tuhat kappaletta tähän mennessä.


14. Onko sitä mennyt ulkomaille?

Ulkomaan julkaisu on tammikuun ensimmäisellä viikolla, se julkaistaan Venäjällä ja entisissä Itä-blokin maissa ja Benelux- maissa, Saksassa , sekä Espanjassa ja Portugalissa.

Levyä on mennyt promona ulkomaille ja saksalainen ASTAN magazine on tehnyt DVD -kokoelman, jolla on videomme. Samassa lehdessä on Egoreactorin arvostelu ja se on valittu kuukauden levyksi.


15. Miten päädyitte Low Frequency –lafkalle? Oletteko olleet tyytyväisiä?

Pitkien neuvotteluiden jälkeen päätimme valita nousevan lafkan monikansallisten riistoyhtiöiden sijaan vitsi, vitsi. Tyytyväisiä ollaan.


16. Jos saisitte valita, minkä yhtyeen kanssa menisitte kiertueelle ja minne?

Pink Floydin kanssa ja kuun kautta telluksen ympäri pari kertaa.


17. Haluaisitteko tehdä musiikkia työksenne? Luuletteko, että tämä olisi mahdollista?

Haluaisin tehdä musiikista työni ja haluaisin tehdä sitä niin monipuolisesti kuin mahdollista. Uskon myös, että koko bändi on pääpiirteittäin samaa mieltä.


18. Osa Egoreactorin kappaleista on jo aika vanhoja. Oletteko tehneet uusia kappaleita lähiaikoina? Minkälaista matskua on nyt tulossa?

Uusi levy alkaa olla koossa, joten uutta matskua on työstetty. Se on raskaampaa ja psykedeelisempää. Melodioita on enemmän ja riffit ovat killereitä.


19. Mitkä ovat Spihan tulevaisuuden suunnitelmat? Ulkomaankeikkoja tiedossa?

Hyviä biisejä, paljon treenejä, paljon keikkaa, hyvää meininkiä ja ulkomaille niin pian kuin mahdollista.


20. Terveisiä Psychotropic Zonen ystäville?

Rakastakaa elämää ja ihmisiä, niin teitä rakastetaan.

http://www.spiha.net


+/- saldo : 0 |

    Hezzu kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Pakko kysyy, vaikka ei suoranaisesti liity aiheeseen, mutta onkos tietoa, mitä Lotukselle kuuluu nykyisin?

    Astro kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Eipä mitään sitten Spihan synnyn. Ville J. Ufonen (Lotuksen kitaristi, räkälähde, haahuilija ja paljasjalka) tehnee edelleen musiikkia omillaan tai pienellä porukalla. Lähinnä kai konemusaa. En ole nähnyt sitten Ozricin Imatran keikan.

    Anonyymi kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Juvonen jatkaa tinkimätöntä linjaansa ja tod.näk. jotain aivan uskomatonta on tulossa...