Moi anonyymi! » Login | Social login | Uusi käyttäjä

GSM-palveluoperaattorien esiinmarssi

KimmoVesajoki kirjoitti noin 19 vuotta sitten (10 kommenttia)
Vuosi 2004 tulee olemaan palveluoperaattorien aikaa; viime vuoden matkapuhelinnumeron siirrettävyys aloitti GSM-palveluoperaattorien esiinmarssin, joka on luonut Suomeen maailmanlaajuisestikin ainutlaatuisen markkinatilanteen. Tässä artikkelissa käsitellään tätä markkinatilannetta kuivan asiallisesti, joten jos siltä tuntuu voi lukija jättää sen omaan arvoonsa, mutta toivon osaltani tämän artikkelin aloittavan Palasokerin uutissisältöjen laajentumisen uusille alueille.

Vuosi 2004 tulee olemaan palveluoperaattorien aikaa. Lähiaikoina Suomen GSM-markkinoille on ilmaantunut paljon uusia pelureita. Pelkästään joulukuun aikana kaksi uutta merkittävää toimijaa, MTV Oy ja Song Networks, ilmoitti aloittavansa GSM-palveluoperaattoritoiminnan keväällä 2004 Radiolinjan matkapuhelinverkossa. Tässä kuussa tulostaan Suomen palveluoperaattorimarkkinoille on ilmoittanut ruotsalainen Spinbox, joka puolestaa aloittaa toimintansa Finnet Verkot Oy:n matkapuhelinverkossa. Palveluoperaattoreita Radiolinjan, TeliaSoneran ja Finnetin GSM-verkoissa on jo ainakin 5 kappaletta (Saunalahti, Cubio Communications, Globetel, ACN ja Pgfree) ja tänä vuonna luku kasvanee kaksinumeroiseksi Tele2:n, Spinboxin, Songin ja MTV:n sekä TeliaSoneran verkossa toimivien CallToAll:in ja Terraflexin raunioille nousseen NetFonetin aloittaessa toimintansa. Eikä uudet tulijat tähän lopu; matkaviestinverkon suuntanumeroita on myönnetty mm. Wirile Oy:lle ja GSM-palveluoperaattoritoimintaa varten teleyritystunnisteen on saanut ainakin oululainen Bluepoint Oy.

Markkinoita kevyillä kustannusrakenteilla toimiville palveluoperaattoreille tuntuu riittävän. Viime heinäkuussa voimaan tullut matkapuhelinnumeron siirrettävyys antoi lähtölaukauksen liittymien ja asiakkuuksien massan liikehdinnälle. Suuri joukko kuluttajia kiinnostui operaattorin vaihdosta kun se ei enää merkinnyt matkapuhelinnumeron muuttumista. Vuodenvaihteen lähestyessä tämän liikehdinnän huomasivat (asiakaspoistuman takia?) myös suuret GSM-operaattorit, joista TeliaSoneran hiljattain lanseerama Zeroforty-liittymä lienee esimakua niistä toimenpiteistä, joilla nämä yhtiöt pyrkivät saamaan osansa liikkeellä olevista asiakkuuksista. Epävirallisten tietojen mukaan ACN:llä on Suomessa jo huimat 120.000 liittymäasiakasta joka lähenee jo viime vuoden suurimman voittajan, Saunalahden, liittymälukemia. PrePaid puolella markkinat ovat myös houkuttelevat; siinä missä Suomessa alle 5% liittymistä on etukäteen maksettuja, muissa Euroopan maissa keskimäärin joka toinen liittymä on etukäteen maksettu, eli PrePaid –liittymä.

Aloittelevan palveluoperaattorin elämää helpottaa merkittävästi mahdollisuus ulkoistaa kaikki asiakashallintaan ja laskutukseen liittyvät toiminnot, joka tarjoaa sille mahdollisuuden keskittyä omaan ydinosaamiseen, kuten myyntiin ja markkinointiin sekä palvelubrandien hallintaan. Esimerkkinä tällaisesta toiminnasta on MTV Oy, jonka asiakaspalvelu on ulkoistettu myös matkapuhelinverkon kapasiteetin vuokraavalle Radiolinjalle, jolle Starnet Systems Oy puolestaan toimittaa MTV:lle tarjottavan asiakashallinnan tietojärjestelmän ja laskutuspalvelut ulkoistettuna palvelukeskuksena. Näin syntyy kokonaisvaltainen palveluoperaattorien ulkoistettu palvelukeskus, joka laskee selvästi kynnystä palveluoperaattoritoimintojen aloittamiseen. Palveluoperaattorin alkuinvestoinnit ovat pienet, koska sen ei tarvitse investoida laiteympäristöön eikä tietojärjestelmiin ja näin vapautuvat varat voidaan sijoittaa palvelujen myyntiin ja markkinointiin. Vastaavanlaista mallia on hyödynnetty jo jonkin aikaa läntisessä naapurimaassamme, jossa nyt Suomeen rantautunut vuonna, 2001 toimintansa aloittanut, Spinbox AB palvelee Ruotsin johtavia palveluoperaattoreita asiakkainaan mm. MTV Nordic, Song Networks, RSLCom ja Spray Networks.

Digitoday:n sivuilta löytyy samasta aiheesta kattavampi artikkeli, jonka tuottamiseen myös itse osallistuin, joten asiasta kiinnostuneet voivat jatkaa lukemista sieltä.

+/- saldo : 0 |

  Hezzu kirjoitti noin 19 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Muapas ei tuo numeron siirrettävyys liikauttanu mihinkään ja muutenkaan ei tuu seurattua yhtään eri operaattoreitten hintoja. Puhelimen käyttö on sen verran vähästä, että tuntuu että aivan sama vaikka joku muu liittymä oiski halavempi.

  Pete kirjoitti noin 19 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Hieman offtopic, mutta Harmittaa kun operaattorit kosii uusia asiakkaita ilmaisella puhe-ajalla yms. sälällä jota tyrkytetään liittymän kylkiäisenä. Vanhoille ja lojaaleille asiakkaille ei kyllä tarjota mitään etuja.  Pitäisi varmaan soittaa operaattorille ja kysyä mitä ne tarjoaa jos En vaihda liittymää...

  KimmoVesajoki kirjoitti noin 19 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Hyvä kommentti; alalla ollaan menossa kovaa vauhtia kohti kanta-asiakkuutta. Ainakin Soneralla ja Radiolinjalla on muistaakseni kanta-asiakas ohjelma joiden tavoitteena on palkita lojaalit ja pitkä-aikaiset asiakkaat. Lähitulevaisuuden hittikäsitteet ovat tällä alueella "customer intimacy" ja "personointi".

  KeTu kirjoitti noin 19 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Sattumalta avasin tämän artikkelin, ja lisäksi nämä kommentit. Jotenkin vain purskahdin nauruun lukiessani tätä kommenttia, ja erityisesti kohtaa hittikäsitteistä ja trendisanoista.. Mitenkä tulikaan mieleen ensinnäkin 80 luvun loppu ja toisaalta myos it-buumi jokunen vuosi sitten. Konsulteitahan ei koskaan pääse eroon, mutta jotenkin it alalla toissa olleena naurattaa aina tälläiset hehkutukset... Koskahan sita päästäisiin maanpinnalle näissä asioissa? Ja en todellakaan nyt tarkoita kommentin lähettäjää, vaan pikemmin koko alaa :)  Hezzu kirjoitti noin 19 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Niin joo, tuosa reilu viikko sitte tuli Soneralta tämmönen kirje, josa kehuttiin että "Haluamme kiittää sinua asiakkuudestasi ja palkita sinua siitä, että olet tehnyt Sonera Etusopimuksen. Etusopimusasiakkaana voit nyt tilata Sonera Profit -kortin maksutta." jne... Piti lähettää (maksuton) tekstiviesti jonnekki ja sieltä pitäis nyt sitte tulla kolmen viikon sisään joku etukortti, jolla saa joitan juttuja "puoleen hintaan" tai "kaksi yhden hinnalla" tai jotain muuta alennusta joistain ravintoloista, kahviloista, kampaamoista, kuntoklubeilta ja ties mistä. Kortti on voimasa tämän vuojen loppuun. Jaa-a, saapa nähä onko tuosta mitään ilua, mutta ku ei se mitään maksanu niin tilasimpa moisen.

  KimmoVesajoki kirjoitti noin 19 vuotta sitten+/- saldo : 0
  KeTu puhuu asiaa sillä onhan hän IT-alan vanha kettu (no pun intended what so ever!). Oma arvioni ex-konsulttina maanpinnalle pääsystä on että se ei tule tapahtumaan koskaan. Noista hittikäsitteistä ja trenditermeistä olen muistaakseni aiemmin avautunut itsekin tämän foorumin sivuilla.

  Jake kirjoitti noin 19 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Nuo brändiliittymät alkavat menemään kyllä aika koomisiksi, jostain syystä luulen että vaatisi melkoista suostuttelua että suostuisin ottamaan esim. Hesburger tai Passeli GSM liittymän. Jos sittenkään.

  KimmoVesajoki kirjoitti noin 19 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Nuohan ovat molemmat itseasiassa Saunalahden liittymiä, joissa Hese ja Passeli ovat vain jälleenmyyntikanavia. Tosin Hese ja Passeli -liittymistä puhutaan, joten kaippa ne ovat siten myös brändiliittymiä...

  Jake kirjoitti noin 19 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Kukahan noissa vastaa esim. asiakastuesta? Saunalahti? Jos näin on niin kerrohan ammattilaisena miten saadaan myyntiin Palasokeri GSM läähätysliittymät?

  Hezzu kirjoitti noin 19 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Saapu tuo Soneran Profit-kortti ja se vaikuttaa kyllä ihan turhalta, ne paikat mistä sillä saa jotain alennuksia sijaitsee lähes yksinomaan Helsingisä, Tampereella ja Turusa :P