Moi anonyymi! » Login | Uusi käyttäjä

Jos tohtori Livingstone olisi löytänyt Piilaakson

Jate kirjoitti noin 23 vuotta sitten (7 kommenttia)
Tämä on ensimmäinen kirjeeni täältä sysimustasta Amerikasta sitten saapumiseni. Matka tänne toiselle mantereelle tapahtui hollantilaisen KLM-retkikunnan Boeing 747-ilma-aluksessa. Kuten arvata saattaa, matka toiselle puolelle maapalloa kestää huomattavan kauan, eivätkä mukavuudet täyteen ahdetussa aluksessa vastaa sitä korkeaa tasoa johon olemme kotimaassamme tottuneet. Kaikesta huolimatta laskeuduimme erään viidakon laidalla sijaitsevalle suurelle aukiolle matkasta fyysisesti uupuneina, mutta mieli korkealla, valmistautuneina edessämme aukeavaan työhön: uuden mantereen tutkimiseen.

Paikka jossa pidän tukikohtaani on pienehkö alue kukkuloiden välissä ja vielä minulle tuntemattoman lahden laidalla, jota paikalliset alkuasukkaat kutsuvat nimellä Piilaakso. Laakso sijaitsee kahden suuren yhdyskunnan väliin jäävällä alueella. Pohjoisella puolella on suuri viidakkoalue nimeltään San Francisco ja eteläpuolella toinen valtava viidakkoyhdyskunta nimeltä San Jose. Väestöä lähialueella on huomattavan paljon, mutta siitä huolimatta verrattuna etelä-amerikan vanhoihin korkeakulttuureihin, pohjoisen kulttuurit ovat yhä yllättävän primitiivisellä tasolla muutoin kuin aineellisesti mitattuna.Edellisellä matkallani Itä-Afrikkaan totesin väestön homogeenisuuden olevan tutkimillani alueilla vallalla oleva normi. Täällä alkuasukkaat sitä vastoin ovat hyvin erilaisia, aivan kuin kauan sitten tänne olisi saapunut erilaisia ryhmiä eri puolilta maailmaa. Itse asiassa monet kansanryhmät muistuttavat läheisesti muiden tutkijoiden kuvauksia kaukaisten maiden asukkaista ja yleisesti huhutaankin, että muun muassa eräs suuri väestöryhmä olisikin tuotu kauan sitten tälle mantereelle väkisin, ilmeisesti orjiksi tekemään ruumiillista työtä. Jos muut heimot ovat tulleet tänne vapaaehtoisesti, en vielä pysty arvioimaan pätevää syytä siihen. Toivon pystyväni selvittämään tämän mieltäni vaivaavan arvoituksen viipymättä ja pystyväni raportoimaan asiasta seuraavassa kirjeessäni.

Alue jolla pidän majaani on mielenkiintoinen. Ilman tutkijalle ominaista kykyäni suhtautua näkemääni analyyttisesti voisin väittää alueen olevan monella tapaa järjen vastainen, mutta en halua tehdä harkitsemattomia johtopäätöksiä perustuen vajavaiseen tutkimusaineistoon. Paikalliset tehtaat ovat kovin erilaisia perinteisiin nähden ja ne uhmaavat talouden lakeja: aivan kuin ne eivät tuottaisi yhtään mitään. Tehdasrakennukset ovat valtavia kiiltäviä laatikoita, joiden rakentamisessa ei ole säästetty lasia ja muita kalliita materiaaleja. Siitä huolimatta en havaitse tehdassaleissa minkäänlaista tuotantoa. Jos orjatyö on tällä alueella joskus ollut tietyn ryhmän kirous, nyt se koskee kaikkia alueen työntekijöitä. Ilmiselvästi täällä pätevät samat talouden perussäännöt kuin Euroopassakin, sillä orjatyön käytön syy on tiettävästi taloudellinen kilpailu. Toivon pystyväni selvittämään millä uuden mantereen yritykset kilpailevat, jos eivät myyntimiesten määrällä.

"All work and no play makes Jack a dull boy." Ajan mittaan olen tullut tulokseen että paikallisen asukaskunnan tylsämielisyys johtuu työn määrästä. Tai sitten asia on päin vastoin.

Oletan myös että alkuasukkaita vaivaa yleisesti jonkinlainen neuroosi tai vastaava henkinen tila, sillä heillä on pakonomainen tarve puhua vaikka yleensä heillä ei ole mitään mielekästä sanottavaa. En aio mennä pidemmälle päätelmissäni ongelman laadusta, sillä en omaa muodollista lääkärin pätevyyttä - tyydynkin vain toteamaan että kotimaassani vastaava käytös herättäisi epäilemättä paheksuntaa jo rahvaankin parissa. Myös alkuasukkaiden fyysisessä terveydentilassa täytyy olla jotain pielessä, sillä en ole täällä oloni aikana nähnyt heidän juurikaan kävelevän. Sen sijaan keskimääräinen alkuasukas suorittaa lyhyenkin matkan hevosettomalla vaunulla, niin sanotulla automobiililla.

Vasta nyt huomaan kirjeeni antavan varsin negatiivisen kuvan tästä uudesta alueesta. Asian tila ei toki ole ole näin kielteinen: uskon, että uusi manner on erittäin kelvollinen valloitettavaksi.

Muuta sana kirjoittajalta:

En tohdi väittää että tietäisin mistä kirjoittaisin. Olen majaillut Yhdysvalloissa vain suhteellisen vähän aikaa ja senkin ajan olen käyttänyt suurelta osin työn tekoon. Kaiken kukkuraksi työskentelen Kalifornian Piilaaksossa, joka on tiettävästi aika erikoinen paikka jopa näinkin kirjavassa maassa.

En siis ole vielä päässyt kokemaan täydellistä amerikkalaista elämystä, sillä etenkin San Franciscon ympäristössä elämäntapa ja ihmiset muistuttavat enemmän Eurooppaa kuin muualla Yhdysvalloissa. Mutta huoli pois: toki kalifornialaisenkin amerikkalaiseksi tunnistaa – ja vieläpä helposti.
Toimituksen kommentit: Mr. Leikas on Palasokerin Amerikan kirjeenvaihtaja, jolta tullaan (toivottavasti) näkemään mielenkiintoisia juttuja länsijenkkilän elämänmenosta.

+/- saldo : 0 |

  AlexHell kirjoitti noin 23 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Siistiä! Kansainvälistä meininkiä Palasokerissa.

  Mitä sinä piilaaksossa teet? Noin työkseen? Suomalainen vai ulkolainen firma? Ymmärrän ettet voi ehkä ihan tarkkaan kertoa (liikesalaisuus?) mutta olisihan meistä kiva tietää edes suurinpiirtein että mitä suomalaiset sinne pääsevät puuhastelemaan.


  Anonyymi kirjoitti noin 23 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Onko sulla auto? Millainen? Millaista on ostaa ja omistaa auto Jenkeissä?  Jate kirjoitti noin 23 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Auto on, sellanen vanha mutta taloudellinen VW Fox. En viitsisi hirveasti puhua autoilusta, kun ajattelin kirjoittaa aiheesta ihan oman jutun (mm. ajokorttimeiningeista) mutta siis ostaminen oli ihan ok hommaa, joskin saa olla aika varovainen ettei saa kolari- tai muuten huonoa rautaa. Onneksi tuollaiset asiat saa esim. Webista selville.

  Jos vaikka kiteytan asian niin, etta auton omistaminen jenkeissa on aika valttamatonta :)  Anonyymi kirjoitti noin 23 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Odotamme autoiluaiheista artikkeliasi mielenkiinnolla.  Anonyymi kirjoitti noin 23 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Auton omistaminen on tosiaan aika pakollista jos haluaa tulla toimeen ilman suurempaa päänvaivaa. Ainakaan minun asumukselleni ei pääse mailia lähemmäksi kuin taksilla.

  Auton ostaminen on varsin helppoa jos on rahaa tai tarvittavat luottotiedot. Luottotiedot vaikuttavat suoraan autolainan korkoprosenttiin. Autokauppiaat kyllä mielellään järjestävät autolainoja, mutta kannattaa olla tarkkana korkojen kanssa. Käytettyjen autojen kanssa korot saattavat olla hieman korkeammat.

  Autovakuutus voi olla kanssa haasteellinen. Ei koskaan kannata hommata autovakuutusta autokauppiaan luona käyviltä vakuutusmyyjiltä, koska hinnat ovat aivan hirveät. Kannattaa hommata vakuutus erikseen. Perusvakuutus on $500 vuodessa ja kasko on toisen mokoman päälle, nämä $500 omavastuulla. Urheiluautosta joutuu tietenkin maksamaan kovemmat (jopa 2x) vakuutusmaksut.

  Auton omistaminen on hyvin helppoa, itse ajattelin rahdata kärryn Suomeen. Siinä vielä riittää kommervenkkiä ja valintakaan ei ollut helppoa, kiitos verottajan 195kmk rajan verottomalle muuttoautolle.  Anonyymi kirjoitti noin 23 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Mitä tuo 195 kmk tarkoittaa, eli tarkoittaako se auton verotonta hintaa ja missä maassa? Ja millä ajanjaksolla mitattuna, eli arvioidaanko auton arvon aleneminen vai mitä? Prkle, löytyisköhän tästä joku verovapaa-autoportaali jostain....  Anonyymi kirjoitti noin 23 vuotta sitten+/- saldo : 0
  tullin linkki autoveroasiasta: http://www.tulli.fi/esite/autovero.html.  oon itsekin suunnittelemassa töihin lähtemistä ulkomaille ja luonnollisesti verovapaan auton tuontia. Käsittääkseni autoveron max. poistomäärä on 80tmk jonka lisäksi 0,6% vähennys jokaisesta käyttökuukaudesta (vähintään auto pitää omistaa 6kk joten vähennys tuolta osin 6 x 0,6%). Tuolla laskutavalla auton hinta suomessa max. n. 202tmk.  PS: miksi sä sen hondan tuot ? Ootko kattonu minkälainen jälleenmyyntiarvo sillä on 3 vuoden päästä kun voit sen myydä eteenpäin ??