Moi anonyymi! » Login | Social login | Uusi käyttäjä

Kraftwerk, Helsingin jäähalli 6.2.2004

Lazer kirjoitti noin 17 vuotta sitten (1 kommenttia)
Lähdin kohti jäähallia epävarmoin mutta kiinnostunein tunnelmin. Lipun olin hankkinut vasta pari päivää aiemmin, vaikka harkinnassa oli ollut jo myynnin alkaessa. Sisäänmenojärjestelyt olivat hiukan kankeat, mutta pääsin kuitenkin. Lavan edustalla odotellessa en oikein vielä tiennyt mitä odottaa, mutta kun esirippuun heijastui varjokuva neljästä koneensa takana seisovasta miehestä, tilanne iskostui. Ei hitto, minähän olen katsomassa Kraftwerkia!

Ja sitten se alkoi! Mies ja kone. Koneäänen toivotettua meidät tervetulleeksi, Kraftwerk oli täällä jatkamassa sitä, minkä Ralf Hütter ja Florian Schneider aloittivat 35 vuotta sitten, aluksi Organisation nimellä. Populaarimusiikin mullistusta. Alkujaan Kraftwerk teki hyvinkin kokeellista krautrockia, mutta siirtyi 70-luvun puolivälissä siihen, mistä se ennenkaikkea tunnetaan, elektroniseen poppiin.

Esirippu avautui. Herrat olivat pukeutuneet tummiin pukuihin, punaisiin paitoihin ja mustiin solmioihin muistumana The Man Machine albumin kannesta ja tuon levyn nimikappale johdatti yleisön suoraan aiheeseen. Rekvisiittana oli suuri videoscreen, jolla kulki kappaleiden mukaista kuvastoa. Itse soittajat seisoivat hyvin eleettöminä laptoppiensa takana, niinkuin Kraftwerkin tyyliin kuuluu.

Seuraavaksi kuultiin Expo 2000 ja kaksi versiota Tour de Francesta. Näillä Kraftwerk osoitti myös sen, että kehityksen kelkasta ei ole pudottu. Sitten päästiin osuuteen, jota yleisö reaktioista päätellen odotti. Autobahn, The Model, Neon Lights, Radioactivity ja Trans Europe Express veivät meidät yhtyeen suuruuden juurille. Trans Europe Expressin päätettyä matkansa screenillä, ilmestyi teksti Kling Klang Movie. Esirippu sulkeutui.

Yleisön taputettua aikansa innokkaasti, kaiuttimista jylisi: Eine, zwei, trei, vier, fünf. Yhtye palasi lavalle johdattamaan meidät tietokoneiden maailmaan Computer Worldiin. Muutaman kappaleen jälkeen esirippu sulkeutui jälleen. Tässä vaiheessa ainakin kenttätasolta osa yleisöstä lähti poispäin. Mutta odottaneet palkittiin. Lavalle oli tullut neljä robottia esittämään kappaleen The Robots, mikä varmaankin oli monille yksi illan kohokohtia. Esirippu sulkeutui ja avautui vielä kerran. Miehistö palasi lavalle mustissa asuissa, joissa oli hohtavia neonvihreitä raitoja. Kuulimme vielä uudempaa osastoa, jossa palattiin jälleen myös pyöräilyteemaan Aero Dynamikissa. Konsertin päätti Musique Non Stop, jonka aikana jäsenet poistuivat lavalta yksi kerrallaan, kappaleen soidessa vielä esiripun sulkeuduttua.

Äänimaailma oli kohdallaan, tosin korvatulpatta kaiuttimien lähellä seisseelle basso jytisi melkein turhankin muhkeasti. Yleisökin tuntui olevan innostunut, vaikka liikettä siihen ei juurikaan tullut. Uudemmissa kappaleissa ja miksauksissa tanssijalallekin kyllä liikuttajaa olisi. Kraftwerk tuli kertomaan meille, millä tavoin se on vaikuttanut nykypäivän musiikkiin, ja että menneen ajan reliikistä ei ole edelleenkään kyse. Herrat ovat kuulemma viime aikoina puuhastelleet uudelleen masterointien parissa. Toivottavasti uuden materiaalinkin aika vielä koittaa. Eteenpäin Autobahnia! Vaikka fillarilla!+/- saldo : 0 |

    Astro kirjoitti noin 17 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Odottelinkin jo, eikö keltään tule raporttia Kraftwerkistä... Ottaa päähän, kun en itse ollut paikalla. Siellä tuntuu olleen melkein kaikki muut...