Moi anonyymi! » Login | Social login | Uusi käyttäjä

Vene 2004 - Kromia ja tervaa

Jake kirjoitti noin 20 vuotta sitten (6 kommenttia)
Edellisestä venenäyttelykäynnistä ehtikin vierähtämään äkkiä arvioiden kolme vuotta. Jos siis puhutaan tästä maan suurimmasta näyttelystä vuosittain helmikuussa Helsingin messukeskuksessa. Teräväsilmäinen reportteriryhmämme kävi arvioimassa tämän kauden trendit veneilyyn ja mitä kauheuksia on odotettavissa mökkinaapurin rantaan.

Visiittimme osui näyttelyn viimeiselle lauantaille (14.2.) ja messukeskus tuntui olevan varsin täynnä jo heti aamusta. Siitäkin huolimatta että messut olivat ainakin joiden lähteiden mukaan siis suuremmat kuin koskaan aiemmin. Vaan mitä jäi käteen?Päällimmäisenä näyttelystä jäi mieleen sen ristiriitaisuus. Suurimmassa hallissa kromi kiilsi kilpaa kiilloitetun muovin kanssa ja rokki soi. Toisessa hallissa esillä oli puuveneitä, purjeveneitä ja kilpapurjehdusta. Tähän sekoitettiin sitten pari hallillista helppoheikkejä, etäisesti veneilyyn tai vapaa-ajanviettoon liittyvät näytteilleasettajat ja bonuksena krääsäkauppiaat jotka varmaankin ovat kaikkien messujen vakiovieraita. Jokaiselle jotakin, siinä varmaan messujärjestäjien motto, mutta testiryhmämme oli aika yksimielisesti sitä mieltä että tavaraa oli aivan liikaa esillä ja viisi tuntia kestänyt läpimarssimme riitti ainoastaan näyttelyn pääpiirteiseen silmäilyyn. Mutta, kerrataanpa kuitenkin joitakin yksityiskohtia.

Suurimman osan messualueesta olivat vallanneet yllätyksettömästi moottoriveneet. Aikaisempiin vuosiin verrattuna silmiinpistävää oli vakioveneiden rinnalle ilmestyneet mitä ihmeellisimmät vesikulkuneuvot, näistä vesiskootterit ja moottorikajakit ehkä sieltä tavanomaisimmasta päästä. Näihin osittain liittyen kromin ja muovin kiilto oli poikkeuksellisen näkyvää, 90-luvun ns. "jenkkiveneet" näyttäisivät olevan tuloillaan toista aaltoaan markkinoille. Ehkäpä pahimpien "muskelivenevuosien" viritelmiä ei enää nähdä, mutta kyllä nytkin oli tarjolla veneitä, jotka tuntuvat olevan suurelta osin täysin sopimattomia Suomen oloihin. Ainakin maallikko helposti kuvittelisi että valkoiset nahkapenkit ja useiden neliöiden auringonottotasot eivät ole kovinkaan oleelliset saati toimivat varusteet kesän - sellaisen, jona se yleensä meille näyttäytyy - viettoon. Ehkäpä jos rahaa on kuin roskaa niin omakotitalonhintaisen veneen käytettävyydellä ei olekaan niin väliä. Ei voi tietää, ei ole sattunut omalle kohdalle.

[img]juttukuvat/vene2004/vene2004-04.jpg" class="colorbox">Suurimman osan messualueesta olivat vallanneet yllätyksettömästi moottoriveneet. Aikaisempiin vuosiin verrattuna silmiinpistävää oli vakioveneiden rinnalle ilmestyneet mitä ihmeellisimmät vesikulkuneuvot, näistä vesiskootterit ja moottorikajakit ehkä sieltä tavanomaisimmasta päästä. Näihin osittain liittyen kromin ja muovin kiilto oli poikkeuksellisen näkyvää, 90-luvun ns. "jenkkiveneet" näyttäisivät olevan tuloillaan toista aaltoaan markkinoille. Ehkäpä pahimpien "muskelivenevuosien" viritelmiä ei enää nähdä, mutta kyllä nytkin oli tarjolla veneitä, jotka tuntuvat olevan suurelta osin täysin sopimattomia Suomen oloihin. Ainakin maallikko helposti kuvittelisi että valkoiset nahkapenkit ja useiden neliöiden auringonottotasot eivät ole kovinkaan oleelliset saati toimivat varusteet kesän - sellaisen, jona se yleensä meille näyttäytyy - viettoon. Ehkäpä jos rahaa on kuin roskaa niin omakotitalonhintaisen veneen käytettävyydellä ei olekaan niin väliä. Ei voi tietää, ei ole sattunut omalle kohdalle.

[img]juttukuvat/vene2004/vene2004-04.jpg" border="0"/ style="width:98%">Uusi ilmiö näyttelyssä oli se, että moniin isompiin veneisiin piti olla ajanvaraus, jota toiset näytteilleasettajat noudattivat tarkemmin kuin toiset. Valitettavasti mukaan ei sattunut Palasokerin pressikorttia, millä olisi kerrankin voinut kokeilla sen mitättömyyden sisäänpääsyä tingattaessa. Tästä johtuen emme päässeet ollenkaan vierailemaan näyttelyn kalleimmassa veneessä, ehkäpä jo siksi ettemme kenties näyttäneet tarpeeksi varteenotettavilta asiakkailta ko. paatin ostajiksi, olihan kyseisellä muovilaatikolla hintaa vajaat miljoona euroa.Näyttelyn kalleimman veneen peräpeili, tämän lähemmäksi meitä ei päästettykään

Paikalla kyllä taisi olla tosiostajiakin, visiittimme osuessa reilu viikko messujen avajaisista, moni vene oli jo löytänyt ostajansa tai sitten näytteilleasettajat halusivat antaa vain kuvan kilpailijoilleen siitä että kauppa käy. Kauppa kävi Saunalahden ja/tai Batteryn osastolla, tiedä sitten kumpaa markkinoitiin enemmän. Rokki soi ja kauniit naiset kalastelivat yllättäen niin miesvoittoista messuväkeä osastolle, kai tarkoituksena oli myydä Saunalahden liittymiä tai jotain muuta yhtä vähän veneilyyn liittyvää. Kansaa oli tuolla osastolla olleen tummanpuhuvan pikaveneen (kts. kuva alla)ympärille kerääntynytkin, kampanjan idea kai on saada elämänsä kyydit ko. veneellä jos avaa gsm-liittymän. Mitähän näemme seuraavaksi operaattorikilvassa...
Veneilyyn enemmän tai vähemmän liittyvien harrastusosastojen tienoilta löytyi mielenkiintoisiakin näytteilleasettajia, mutta kyllä parhaasta päästä oli sukellusnäytösosasto, jossa vajaan metrin syvyisessä altaassa oli pari sukeltajaa, jotka näkyivät veden päälle tummina hahmoina ja ilmakuplina. Varsin antoisa näytös katselijoille.

Ehkä näyttelyn koomisin osasto oli kuitenkin jonkinlainen kumiveneen, ultralight lentokoneen ja riippuliitimen risteytys. Varmaan ihan toimiva ratkaisu ja monikäyttöinen laite, mutta kieltämättä naurettavan näköinen ilmestys (kuvittele siis kumivene, mihin on asennettu riippuliitimestä siipi ja polttomoottori pyörittämään työntöpotkuria), vehje on siis ihan oikea lentokone. Valitettavasti kuvasti ei näy koko kauheus, mutta hyvällä mielikuvituksella kai voi kuvitella miltä tuo näyttää lentäessään.

[img]juttukuvat/vene2004/vene2004-02.jpg" class="colorbox">Veneilyyn enemmän tai vähemmän liittyvien harrastusosastojen tienoilta löytyi mielenkiintoisiakin näytteilleasettajia, mutta kyllä parhaasta päästä oli sukellusnäytösosasto, jossa vajaan metrin syvyisessä altaassa oli pari sukeltajaa, jotka näkyivät veden päälle tummina hahmoina ja ilmakuplina. Varsin antoisa näytös katselijoille.

Ehkä näyttelyn koomisin osasto oli kuitenkin jonkinlainen kumiveneen, ultralight lentokoneen ja riippuliitimen risteytys. Varmaan ihan toimiva ratkaisu ja monikäyttöinen laite, mutta kieltämättä naurettavan näköinen ilmestys (kuvittele siis kumivene, mihin on asennettu riippuliitimestä siipi ja polttomoottori pyörittämään työntöpotkuria), vehje on siis ihan oikea lentokone. Valitettavasti kuvasti ei näy koko kauheus, mutta hyvällä mielikuvituksella kai voi kuvitella miltä tuo näyttää lentäessään.

[img]juttukuvat/vene2004/vene2004-02.jpg" border="0"/ style="width:98%">Positiivisin yllätys oli että yhden hallin perältä löytyi puuveneitä, useita sellaisia ja näiden ympäriltä monia puuvenealaan liittyviä yhdistyksiä ja yrittäjiä. Valitettavasti valaistuksessa oli säästetty (tarkoituksella?) kyseisessä hallinosassa eikä kevyellä kuvauskalustollamme oikein saanut onnistuneita kuvia tuolta ehkä muuten kaikkein kuvauksellisimmalta alueelta.

Lisää kuvia löytyy osoitteesta http://galleria.palasokeri.com/vene2004

+/- saldo : 0 |

  Lobotomix kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Olen muutaman kerran männäkesinä nähnyt tuollaisen lentävän kumiveneen Porkkalan-Inkoon paikkeilla purjehtiessa. Ekalla kerralla meinasi suu kieltämättä loksahtaa auki, mutta hauskalta se vaikutti. Ostaisin, jos olis liikaa mammonaa.

  Sami kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Olikos paikanpäällä Tiiskerin osasto ? Luulisihan että Suomen parhaalla veneellä olisi paatit paraati paikalla. Tietämättömille voi todeta että Tiiskerit valmistetaan Heinlahdessa, Kymin sydämessä. Täydellinen V-pohja koviinkiin keleihin merelle, siis ei mikään sisävesi-jolla. Täydellinen varustus. Valitettavasti ei saa enää mahonkisena, ei edes erikoistilauksesta. Siinä vene minun makuuni, mutta ei kukkarolle.

  Jake kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Olihan tuolla Tiiskerinkin osasto, mutta ei tarjonnut juurikaan mitään uutta (jokin jatkettu versio pikkumallista taisi olla näytillä). Luin muuten äskettäin venelehdestä että Tiiskerin suunnittelija ja alkuperäinen veistäjä Jaakko Kiiski olisi poistunut manan majoille. Samassa stoorissa oli juttua hemmon tinkimättömyydestä; herra oli elämänsä aikana lunastanut muutamia huonosti pidettyjä veneitä takaisin veistämölle, laittanut kuntoon ja myynnyt vastuuntuntoisemmille asiakkaille. Hieman erilainen meininki kuin joidenkin muovikippojen kanssa...

  Sami kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Kyllä, vanhempi Kiiski on poistunut keskuudestamme. Toisiasiahan on että käsityö ja ehdoton asenne ovat tie optimaaliseen lopputulokseen. Esimerkkeinä toimikoon Englantilaiset urheiluautot, Italialaiset veneet, Amerikkalaiset kielisoittimet ja jopa Skotlantilaiset juomat...

  Anonyymi kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Missä kuvat puusoutuveneistä ?

  Jake kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Samassa galleriassa missä ovat kuvat kromatuista nakatapeista.