Moi anonyymi! » Login | Uusi käyttäjä

Italian karnevaalit : Battaglia delle Arance

KeTu kirjoitti noin 20 vuotta sitten (0 kommenttia)
Italiassa vietetään karnevaaleja helmikuun loppupuolella, ja juhlaa voidaan verrata usein Suomen vappuun. Kummassakin juhlitaan kevään alkamista. Karnevaalien huippuhetki on helmikuun viimeisen keskiviikon aikoihin. Karnevaaleja vietetään kaupungista riippuen eri tavoilla: Venetsian karnevaalit ovat toki tunnetuimmat, mutta esimerkiksi Milanossa karnevaalia ei juhlita samalla innolla. Yksi mielenkiintoisimmista karnevaaleista on kuitenkin Ivrean Battaglia delle Arance, jossa juhlitaan sotimalla Sisiliasta tuoduilla appelsiineilla!Osa karnevaalikulkueesta Ivreassa

Milanon "vappu"karnevaalit / Venetsia tänä vuonna

Karnevaalia juhlitaan siis yleensä viimeisen keskiviikon aihoihin ja suurella innolla. Näin siis yleensä, mutta Milanossa vietettiin erikseen Carnevale de Ambrosianoa kaupungin pyhimyksen mukaan helmikuun viimeisen viikonlopun aikana. Milanon karnevaali muistutti hyvin paljon suomalaista vappua erilaisine kojuineen sekä tunnelmaltaan. Toisin sanoen Milanon karnevaali ei mitenkään erityisesti jää mieleeni. Suurimmaksi osaksi karnevaali oli nuorten ja lasten iloittelua erilaisia paperisilppuineen ja vaahtoineen. Varsinkin nuoriso sotki innolla toisiaan, joten välillä joutui varomaan vaahtoisia nuoria :)

Toinen yksittäinen karnevaalitapahtuma täällä Milanossa oli yhden asuntolan erikseen järjestämä karnevaali bileet torstaina. Eräässä suuremmassa asuntolassa oli järjestetty kunnon musiikkivehkeet, bändi soittamaan, viinaa sopuhintaan ja paljon opiskelijoita. Niin vaihtareita kuin Italialaisiakin. Jos jätetään se huomioimatta, että viina loppui nopeasti kesken, niin pidän tätä iltaa hyvänä. Itselläni ei ollut minkäänlaista asustetta, mutta monella oli. Ja täytyy nostaa usealla hattua hyvästä asusteesta! Sen lisäksi paikalla oli varsin runsaasti hyvännäköisiä naisia, joten silläkin saralla riitti silmänruokaa :)

Tunnetuin karnevaali Italiassa on tietysti Venetsian karnevaalit. Itse en yhtenäkään päivänä käynyt Venetsiassa johtuen pääosin yhdestä syystä: säästä. Suurin osa karnevaalin viimeisistä päivistä oli säältään todella huono, ja esimerkiksi viimeisenä tiistaina oli Venetsiassa satanut lunta! Sään huonous vaikutti sen verran, että monena päivänä tapahtuma oli peruttu. Joten tämän vuoden karnevaali ei ollut loistava menestys Venetsiassa, vaikkakin joka päivä on varmasti ollut paljon turisteja.


Battaglia delle Arance

Sen sijaan kävin toisessa hyvin tunnetussa karnevaalissa: Battaglia delle Arance:ssa. "Appelsiinien taistelu" käydään Torinon lähellä olevassa Ivrean kaupungissa. Kävin siellä viimeisenä tiistaina vasta sen jälkeen, kun olin aamulla nähnyt sään olevan hyvä. Tarun mukaan taistelu on alkanut tyrannia vastaan nousseesta kapinasta, jolloin kaupunkilaiset olivat kivien kanssa taistelleet tyrannin kärryillä matkaavia sotilaita vastaan kaupungin kaduilla. Myöhemmin kaupungin eri jengit olivat käyttäneet tätä tekosyynä vuosittaiseen mellakkaan karnevaalin aikoihin. Napoleonin valloittaessa kaupungin hän määräsi taisteluaseiksi appelsiinit turvallisuuden takia. Lisäksi Napoleon määräsi kaikkien käyttämään punaisia nauhoja: tämän johdosta nykyisin kaikki ulkopuoliset, joilla ei ole punaista päähinettä, tulkitaan vapaaksi riistaksi kapinallisten toimesta. (samalla on hyvä tulonlähde punaisten päähineiden myyjille :)Vähän makua taistelusta :)

Joten nykyisin kolmen päivän aikana kärryillä olevat "sotilaat" matkaavat neljän kaupungin aukion lävitse, jossa jokaisessa joukko kapinallisia odottaa heitä appelsiinien kanssa. Kuulostaako mielenkiintoiselta? Sitä se todella oli! Ensimmäisen taistelun nähdessäni olin luvalla sanottuna sanaton. Kärryillä olevat sotilaat kypäriensä kanssa yrittivät ottaa vastaan alhaalta tulevat appelsiinit, ja samalla heitellä maassa olevia. Ja kyseessä ei todellakaan ollut pelkkää huviheittelyä! Selvästi näki, että jokaiseen heittoon ladattiin voimaa. Joten mustelmia varmasti tuli jokaisella tapahtumaan osallistujalle. Itseäkin meinasi pari kertaa appelsiini osua päänuppiin.. Kärryjä oli arviolta 30-40, ja jokainen meni kiltisti neljän aukion ohitse ja aukiota kierrellen. Koko tapahtuma kesti 3-3,5 tuntia välillisinä tien raivaustaikoineen. Lisäksi päivän aikana erillinen karnevaalikulkue meni samaa reittiä. Kulkueessa oli tietysti soittajia, vanhan ajan mukaan puettuja sotilaita ja paljon muuta.

Kaiken kaikkiaan päivän retkestäni jäi todella mukava muisto. Jäi tunne siitä, että koko kaupunki ja vieraat todella nauttivat menosta koko ajan. Ja että jokainen tunsi olevan osa jotakin erilaista. Missään muualla ei ole samanlaista perinnettä. Jotenkin tämä vierailu muistutti minua parhaiten siitä tärkeimmästä syystä, että miksi Italiaan lähdin: uuden löytäminen ja täysin erilaisten kokemusten saaminen. Joten jos joskus olette Italiassa karnevaalien aikaan, niin harkitkaa Ivreaa vaihtoehtona Venetsian turistikarnevaaleille.

Lisää kuvia Ivreasta
Loppu hyvin, kaikki hyvin. Enää jäljellä yhteiset pippalot ja pieni siivousurakka+/- saldo : 0 |