Moi anonyymi! » Login | Social login | Uusi käyttäjä

Tuli tämäkin koettua : Juventus-Milan futismatsi

KeTu kirjoitti noin 18 vuotta sitten (0 kommenttia)
Listani ainakin kerran elämässä tehtävistä asioista lyheni sunnuntaina 14.3.2003 yhdellä merkinnällä: käydä katsomassa Juventuksen kotipeli Delle Alpilla joko Interiä tai Milania vastaan. No ottelu oli Juventus-Milan, ja tämä tehty asia jää varmasti mieleeni! Monestakin syystä. Lipunhankinnasta huligaaneihin ja ottelusta jälkitunnelmiin. Joten tässä hieman raportti alkuasetelmasta jälkitunnelmiin. Ainoa harmittava asia on se, että mukana ei ollut minkäänlaista kameraa.

Ennakkoasetelma
Milanoon tammikuussa palatessani tajusin olleeni katsomassa siihen mennessä kolmea peliä, joista yksikään ei ollut Juventuksen peli. Ja tätä täytyy pitää melkoisena häväistyksenä, sillä olenhan italialaisen futiksen ystävänä suuri Juventuksen fani, eli bianconeri. Fanius seuraa kohtaan alkoi vasta myöhemmin, mutta siemenet oli kylvetty Alessandro del Pieron toimesta vuosia sitten hänen ollessa parhaimmassa kunnossaan. Tätä kautta sitten tuli mukaan Juventus, ja kerran menetettyä sydäntä ei enää vaihdeta (mille ei Juventuksen tapauksessa ole ollut tarvetta, mutta sen sijaan pari kertaa on pitänyt kirota Evertonin kannattamista :).

Lipunhankinta
Lipunhankinta meni oikeastaan kolmessa vaiheessa niin, että lopulta lippu tuli kuitenkin otettua. Ensimmäisessä vaiheessa oli ajatuksena mennä yhden italialaisen tuttuni kanssa katsomaan ottelua niin, että hän olisi hankkinut lipun faniseuran kautta. Tästä ei kuitenkaan tullut mitään, sillä liput olivat menneet varsin nopeasti ja emme älynneet toimia tarpeeksi ajoissa. Toisessa vaiheessa aloin sitten miettimään, että mieluummin haluaisin nähdä Juventus-Deportivo matsin, sillä minulla oli aavistus Juven tippumisesta. Tässä vaiheessa lisäksi ajattelin, että lippua ei enää saa Milan peliin (ainakaan helposti). Joten päätin vaihtaa ottelua. Tässä vaiheessa tulikin sitten kolmas vaihe. Netin kautta on mahdollista ostaa Juventuksen peleihin lippuja. En ole tätä ennen käyttänyt, mutta nyt ajattelin kokeilla helppouden vuoksi. Koska kummatkin ylläolevista matseista oli samalla viikolla, niin yllättäen huomasin netin kautta olevan mahdollista ostaa liput jo paria viikkoa aikaisemmin. Ja tässä vaiheessa tuli suurin yllätys: halvin lippu Deportivo peliin maksoi 35 euroa, kun Milan peli maksoi 40 euroa! Kalliita hintoja kummatkin, mutta tuo ero laittoi minut vaihtamaan taas peliä ja ottamaan lipun Milan peliin. Ja loppujen lopuksi homma meni ihan hyvin, sillä tein tilauksen netin kautta ja lipun sain sitten paikan päältä pienten alkuvaikeuksien jälkeen. Ongelmana oli se, että oli vähän huonesti ohjeistettu paikka mistä saa lipun otettua. Mutta lopulta lippu kädessä, matsi alkamassa ja kaikki hyvin!

Delle Alpi
Juventuksen kotistadioni rakennettiin Italian MM-kisoja varten 1990, ja sen lievästi sanottuna huomasi. Varsin mielenkiintoisia ratkaisuja arkkitehtuurisesti, mutta samalla kauniin näköisiä. Kuitenkin etukäteen olin ajatellut stadionin kuvia katsellessani sen olevan vähintäänkin arveluttavan näköinen, mutta kaikki piirteet toimivat mainiosti. Yhtä pientä seikkaa lukuunottamatta: nimittäin jostain käsittämättömästä syystä johtuen stadionille aikoinaan rakennettiin juoksuradat. Tämä pienentää tunnelmaa melkoisesti, ja sen takia Juventus onkin miettinyt joko uutta stadionia tai stadionin remontointia (en ole varma mikä on tällä hetkellä tilanne). Mutta varsinkin ulkopuolelta katsottuna stadioni oli kaunis. Osansa stadionin erikoisuuteen tuo se seikka, että itse pelialue on maanpinnan alapuolella! Eli alempana, kuin ympäröivä maa. Joten ulkoa katsottuna stadioni ei näytä niin isolta kuin mitä se todellisuudessa on (69 000 istumapaikkaa).

Huliganismi
Matkalla sisälle tulikin sitten ensimmäiset merkit lievästä huliganismista vastaan. Mellakkapoliiseja oli todella paljon paikalla, ja poliisiautot oli ryhmitetty Milanon katsomo-osan uloskäynnin viereen. Yhden poliisiauton sivuikkuna oli rikottu, ja auton päällä oli sammutusjauhoa. Sen verran jopa, että vähän kirveli silmiä paikan ohittamisen jälkeen. Sisälle päästyäni huomasin, kuinka muutama Juve fani yritti provosoida poliiseja aitoja siirtelemällä ja esineitä heittemällä. Kasvothan toki olivat tässä vaiheessa peitetyt. Ja siinä vaiheessa kun menen heidän ohitseen, niin poliisit ottavat spurtin ja "fanit" häipyvät stadionin sisälle. Ei tuosta minulle mitään vaaraa kuitenkaan ollut. Sisällä sitten tuli pahin yllätys. Nimittäin paikkani oli Milanin fanikatsomon vieressä!!! Mikä tarkoitti sitä, että ekan kerran siirryin ylemmäs kun pulloja alkoi lentämään. Toisen kerran siinä vaiheessa, kun lensi paloja istuimista!! Porukka heitteli kaikkea minkä käteensä sai, ja olen tosi yllättynyt jos kukaan ei loukkaantunut. Tottakai myös palosoihtuja heiteltiin. Säälitti todella paljon vieressä olleen naiskatsojan ja hänen lapsensa puolesta. Muutenkin tuli tosi huono olo, sillä ei tuollainen toiminta kuulu peliin. Huutelu ja kommentointi on asia erikseen, mutta suoranainen tappelunhaluisuus ja toisen vahingoittaminen on sekä pelissä että katsomossa tuomittavaa... Koska lähdin ennen pelin loppua pois, niin en tiedä mitä tapahtui pelin jälkeen fanien ja poliisien kesken... Syynä oli se, että yritin keritä päivän viimeiseen junaan.

Itse ottelu
Ottelu oli hyvä! Vaikkakin lopputulos kirveli tosi paljon, sillä Milan voitti 3-1. Juve siirsi palloa suurimmaksi osaksi hyvin, mutta viimeinen syöttö jäi puuttumaan. Ei ollut tärpeeksi terävyyttä viimeiselle miehelle syötettäessä. Hyökkääjiä olisi voinut ruokkia paremmin. Mitä taas vastaavasti Milanolla ei ollut, sillä he käyttivät varsin tehokkaasti hyökkäykset hyödyksi. Illan tähti oli Clarence Seedorf saldolla kaksi maalia ja yksi syöttö. Illan kämmäri oli Filippo Inzaghi, joka sai lahjana pallon puolustuslinjan taakse, ohitti maalivahti Buffonin ja laukoi 6-8 metristä OHITSE JA YLI maalin!-) Tämä tietty antoi Juven katsojille edes vähän lohtua, sillä Filippo pelasi vielä pari kautta sitten Juventuksessa. Mutta kaikenkaikkiaan en voi jäädä itkemään tulosta, sillä tällä hetkellä Milan pelaa pelottavan hyvää peliä. Hyökkäys on tappava, ja puolustus toimii italialaiseen tapaan. En yllättyisi, jos Milan voittaa sekä Italian sarjan että Champions liigan tänä vuonna. Italian sarjan osalta Milanon mestaruus alkaa näyttämään jo tässä vaiheessa varmalta. Siinä olisi tietty se hyvä puoli, että pääsisi katsomaan voitonjuhlia paikan päällä :) Tosin toki Juventuksen sydämellä, mutta kuitenkin...

Jälkitunnelma
Muistatteko MasterCardin mainoksen, jossa lasketaan hintaa ison ja pojan futisottelulle? Lopussa tulee jotenkin niin, että "huippuottelu yhdessä isän kanssa - korvaamaton". Samaa voisin sanoa tästä ekasta pelistä kaikkine sen huonoinen ja hyvine puolineen (ja kuluineen). Mutta varmastikkaan en voi sanoa samaa seuraavista Juven ottelusta. Eka kerta on aina erilainen, ja silloin tarkkailee myös asioita eri tavalla. Ehkä vielä kerran käyn katsomassa jonkin Juven matsin Torinossa, mutta tuskinpa enempää. Täällä Milanossa sen sijaan odotan, että jos Inter saisi vastustajakseen Valencian Uefa Cupissa. Silloin voisi sen matsin käydä, sillä pidän Valencian tavasta pelata ja rakentaa joukkue.

+/- saldo : 0 |