Moi anonyymi! » Login | Uusi käyttäjä

Vene2001 : Miljonäärien kevätostoksia

Jake kirjoitti noin 23 vuotta sitten (0 kommenttia)
Palasokerin lifestyle-toimitus vieraili Helsingin venenäyttelyssä helmikuussa 2001. Jutun teko tuosta hieman venähti lähinnä toimituksen odotellessa kuvamateriaalia messuilta, joilla höystää jo valmiiksi uskomattomia juttuja (tain antaa miljonääreille päiväuniin visioita...). Viimein jonkinlaista materiaalia saatiin haalittua kasaan ja hieman messukokemuksia ja havaintoja seuraavassa.


Pitkästä aikaa Helsingin messukeskus oli viimeistä paikkaa myöten buukattu täyteen, eli näytteilleasettajia ei voitu ottaa enempää vaikka kysyntää olisi ollut. Hieman on meininki muuttunut 90-luvun alusta, jolloin koko messujen järjestäminen oli epävarmaa, koska halukkaita näytteilleasettajia ei näyttänyt olevan tarpeeksi ja pari hallia oli kokonaan pois käytöstä. Pari hallia ei vieläkään tee näistä messuista pieniä, mutta kun tapahtumalla on pitkäaikaiset perinteen Suomen suurimpina messuina, eli harvat messut pystyvät myymään koko Pasilan messukeskuksen täyteen ja saamaan vielä ihmisiä niitä katsomaan.






Mutta mennään asiaan, eli Palasokeri oli messuilla tietysti katsomassa sopivia veneitä niille uusrikkaille, jotka eivät kysy hintaa venettä valitessaan. Pienen haeskelun jälkeen kohdalle osuikin näyttelyn kallein vene, Sunseeker Camargue 50, elikkäs tuollainen reilut 16 metriä pitkä jenkkityylinen vene (kts. kuva yllä). Muita tietoja lyhyesti : paino 18800kg, polttoainetta mahtuu mukaan 2000 litraa, moottoreiksi voi valita 2 x (492kW/660hp), 2 x (449kW/602hp) tai (324kW/435hp) (no eihän tätä mopoversiota kukaan siis osta mutta onpahan tarjolla...:) ja yllättävää kyllä, koneet on siis diesel-vehkeitä eikä suinkaan bentsiinilaitteita kuten yleensä näissä amerikkalaishenkisissä huvialuksissa. Ja lisäksi varustukseen kuuluu 4kW generaattori, mikroaaltouuni, jääkaappi, cd-soitin, tv, juoksevesijärjestelmä (kuuma/kylmä) ynnä muuta tuoki tarpeellista veneilykäyttöön tarvittavaa kalustoa. Hintaa on Palasokerin huonoihin muistiinpanoihin perustuen ilmoitettu n. 4,5 miljoonaa markkaa. Pettymys oli suuri, kun myyjäsetä ilmoitti että vaikka olisi tuo raha takataskussa, ei venettä saisi enää tälle kesälle, koska koko vuoden tuotanto oli myyty ennakkoon ja tuo Helsingin näyttelyvenekin oli siis myyty näyttelyssä ("...joku insinööri sen osti", tuumasi harmaapartainen merikarhu viereisellä näyttelyosastolla). Jäi sitten Palasokerin edustusvene hankkimatta tällä kertaa...

Olihan noita miljoonien veneitä tietysti muitakin, mutta eihän se ole mies eikä mikään, joka ostaa näyttelyn toiseksi kalleimman veneen, milteinpä häpeillen joutuu venettä trailerilla hinaamaan hallista ulos kun kalleimman veneen ostanut hemmo paukuttelee henkseleitään ulkosalla sikaari huulessaan. Niinpä lifestyle-toimitus siirtyikin vähin äänin tutkailemaan purjeveneitä ja perinteisempiä puuveneitä, millä tietysti saa omanlaista arvostusta ainakin alan harrastien joukossa (vaan ei niillä samanlaista pahennusta pysty herättämään kuin mitä tuollaisella Sunseekerillä kun sen ahtaa pursiseuran laituriin...). Mielenkiintoisimpia entisöintiprojekteja olivat täysin entisöity purjevene Daphne, johon joutui jopa jonottamaan (valittevasti kuvia ei löytynyt venhosta) ja sitten tuossa alapuolella näkyvä höyryvene, jossa oli siis täysin entisöity höyrykone. Harrastushan se on tuokin ja onhan noissa tietysti tyyliä ´hieman´ eri tavalla kuin noissa 19 tonnin muovilotjissa.






Oma juttunsa ovat sitten vielä nämä suomalaisen hulluuden ja kenties siihen yhdistyneen sisun tuottamat luomukset, eli mitä käsittämättömimmät viritykset ja rakennelmat. Vai onko monelle meistä tullut useinkin mieleen vetää uistinta vesiskootterilla? Ainakin myyntimiesten mielestä tuollainen keksintö on tuikitarpeellinen, eli vesiskootteriin asennetaan uisteluvavoille telineet ja aletaan hinaamaan lippaa. Strategiana n ilmeisesti että kala väsytetään vääntämällä kahvat pohjaan ja annetaan kalan pyristellä 40 solmun nopeudessa vastaan niin kauan kuin jaksaa, oikein muutenhan tuollaisessa skootterissa ei vonkaleita varmaan pysty väsyttämään. Ei uskoisi ellei omin silmin näkisi.






Näin siis tuli tallattua messukeskus läpeensä ja ihmeteltyä veneilykauden 2001 uutuuksia. Hauskahan noita on käydä ihmettelemässä, toisaalta hauskempi varmasti vielä olisi jos olisi paalua taskussa niin paljon että esittelijät kumartelisivat ja pokkailisivat vaan :).

+/- saldo : 0 |