Manifold Object - viimeiseen asti herrasmiehiä?
Hezzu kirjoitti noin 21 vuotta sitten (0 kommenttia)
Kangasalalainen progebändi Manifold Object on juuri julkaissut kolmannen levynsä "Silence In The Stereo", joka on edellisistä kiekoista poiketen ihan albumin mittainen tuotos. Progemetallina vuonna 2001 aloittaneen bändin musiikillinen ilmaisu on vuosien vieriessä jalostunut ja kehittynyt perinteisemmän progeilmaisun suuntaan metallivaikutteiden jäädessä yhä enemmän taka-alalle (vaikkei niitäkään täysin ole unohdettu). Uudelta levyltä löytyy jopa melkoisen akustista ilmaisua akustisine kitaroineen ja myöskin puhaltimille on annettu melkoisen paljon tilaa, joissain kohdin lähestytäänkin hyvinkin 70-lukulaiselta kuulostavaa vanhaa kunnon suomiprogea.
Manifold Object on siis:
Roope Niemelä: kitarat, piano, klarinetti
Markus Pajakkala: rummut, tenorisaksofoni, piano, laulu
Mikael Suvanto: basso, kitarat
Levyllä vierailevat myös:
Ali Ahmaniemi: laulu
Sami Harju: laulu
Pertti Ahonen: sopraanosaksofoni, bassoklarinetti, klarinetti
Olli Helin: trumpetti
Juha Sarkkola: didgeridoo, lyömäsoittimet
Petri Juutilainen: pasuuna
Anna-Mari Pajakkala: laulu
Mutta otetaanpas bändin herrasmiehet tarkempaan syyniin ja kysellään hieman missä mennään. Eli mistäs nyt tuulee? Ovatko hevimiehet pehmentyneet ja ruvenneet kuuntelemaan Love Recordsin tuotoksia? Pekka Pohjola mainittiin kotisivuillanne vaikutteiden antajana ja senhän kuulee! Mitäs muuta on viime aikoina levylautasellanne pyörinyt?
Markus: Metalli on ehkä Opethia, Cyniciä ja Spastic Inkia lukuunottamatta jäänyt selkeästi taka-alalle soittolistalla. Tosiaankin Pekkaa, Pink Floydia, XL:ää, Absoluuttista Nollapistettä, Piirpauketta ja John Coltranea on tullut paljon kuunneltua ja sieltähän niitä vaikutteita imetään.
- Puhaltimia halusin hyödyntää enemmänkin, sain koulukaveri ja Suomenmestari Olli Helinin trumpettiin soittamaan, Pirkanmaan musiikkiopiston pop/jazz-linjan johtaja Petri Juutilaisen pasuunaan (Suomen hiihtoliiton voitelukomitean notaari) ja oman opettajan Pertti Ahosen soittamaan sopraanofonia ja klarinetteja (sittemmin hankin itsekin sopraanon). Jousisoittimia olisi myös hauska hyödyntää mutta ei oikein löydy niistä kokemusta saati suhteita siltä sektorilta. Suhteet säästävät rahaa :D
Mikael: Levylautasella pyörineet CMX, XL, Pink Floyd, Wigwam sekä Pantera.
Roope: Viime aikoina olen tutustunut lähinnä klassisen musiikin eri tyylikausiin, koitan olla vieroksumatta mitään aikakautta. Debussy, Satie, Stravinsky, Schoenberg ja Messiaen ovat kuitenkin nousseet monien muiden joukosta ja tehneet lähtemättömän vaikutuksen. Klarinetin saatuani olen kuunnellut myös paljon klarinetille sävellettyjä teoksia ja löytänyt sitäkautta lisää syvyyttä klassiseen musiikkiin.
- Rockmusiikin puolelta täytyy ehdottomasti mainita Frank Zappa. Jokaisen muusikon enemmän tai vähemmän ohimenevä Zappakausi on jatkunut kohdallani pelottavan pitkään. F.Z.:n levyjä on kertynyt useita, mutta tämänhetkiset suosikkini ovat Yellow Shark, Zappa In New York, Hot Rats, Roxy & Elsewhere ja Guitar.
- Nirvana-, Satriani-, ja Vai-kausien ohimentyä monet uudet rock-tuttavuudet ovat jääneet minulla vain todella lyhyelle tutustumisasteelle.
Uusi levy on ilmestynyt vasta omakustanteisena cd-r-kiekkona, mutta sitä on ilmeisesti tarkoitus kaupitella ihan oikeillekin levy-yhtiöille julkaistavaksi? Voitteko tässä vaiheessa vielä kertoa mitään tarkempaa, onko kiinnostuneita julkaisijoita löytynyt?
Markus: Pitäisi ottaa itseä niskasta kiinni ja lähestyä kiikarissa olevia tahoja.
Kertoisitteko levyn biiseistä jotain? Omia suosikkibiisejä? Onko materiaali kuinka pitkältä ajalta peräisin? "Rapture In Silence" (levyin heveintä antia) on ilmeisesti ainakin vanhempaa materiaalia?
Mikael: "Rapture":n olen säveltänyt pääosin jo vuosien 2001-2002 vaihteessa. "Viimeiseen Asti Herrasmies" vietiin raakileena studioon ja siellä se koottiin kasaan. Suosikkivärssy on "Les chambres qui n’existent pas".
Markus: Levynteko suoritettiin Mikaelin ja Roopen asepalveluksen aikana, joten suuri osa materiaalista on meikäläsen käsialaa, kun tuota laatuaikaa soittimien ääressä löytyi vähän enemmän. "Human Coal" on kovin Opeth-vaikutteinen, se syntyi siinä "Blackwater Park":in huumassa. "Valvova":n teeman alku saattaa jopa herättää epäilyksiä Pekka Pohjolan plagioinnista, krhm. "Valvova" ja "Rowboats" otettiin mukaan vasta joitakin viikkoja ennen levytyksen alkua, niitä ei oikeastaan keretty juuri treenaamaankaan. Lisäsin pari Mikaelin aihiota keskelle omaa räpellystä ja siitä tuli "Les chambres qui n’existent pas". Dialogin kirjoitin itse suomeksi ja kiikutin ranskanopettaja-isosiskolleni ranskannettavaksi, jonka kanssa myös puhuin dialogin nauhalle.
- Näin nuorella iällä ei juuri löydy tuota elämänkokemusta mistä ammentaa lyriikkaa, joten omat sanoitukset perustuvat lähinnä hassuihin toteamuksiin ja assosiaatioihin.
- Suosikkibiisi vaihtelee.
Roope: Meikäläisen suosikkibiisi on "Rowboats".
Uudella levyllä käytätte vierailevia vokalisteja (koska entinen laulaja Antti Korpinen jätti bändin viime syksynä), onko heistä kumpaakaan tarkoitus kiinnittää bändiin vakituiksi laulajaksi? Kuka laulaa bändissä livetilanteessa? Onko paljon keikkailtu?
Markus: ”Primäärilaulaja” Ali Ahmaniemi on varmaankin tottunut jo sen verran isorahaisempiin keikkoihin että progekeikat eivät välttämättä houkuta, varsinkaan kun proge ei ole miehen ominta musiikkia. Ali myös mainitsi aikovansa muuttaa Saksaan töihin, joten näyttää vähän heikonlaiselta tämän yhteistyön jatkuvuus. Olemme kyllä hyvin tyytyväisiä herran suorituksiin.
- ”Sekundäärilaulaja” Samin kanssa yhteistyö varmaankin tulee jatkumaan tavalla tai toisella.
- Tarkoitus olisi myös kehittää omaa laulutaitoa hyödynnettävälle tasolle, ja olisi kiva myös laulaa yhdessä.
- Antin lähdön jälkeen on toistaiseksi vedetty vain instrumentaalikeikkoja, niitäkin vain muutama.
Rumpali Markus soittaa vakituisesti myös saksofonia, kummalla aloitit ja kumpi on lempi-instrumenttisi? Miten saksofoniosiot hoidetaan livetilanteessa, ilmeisesti kuitenkin olet ensisijaisesti rumpali?
Markus: Rummuilla aloitin 10-vuotiaana. Ihailin kovasti rumpaleiden työskentelyä, ihailu tosin kohdistui enemmänkin ulkomusiikillisiin tekijöihin kuten soittimen ulkonäköön tai idoleihin itseensä - tyypillistä tuolle iälle. Soittaminen oli kuitenkin hauskaa ja siitä se sitten lähti. Rumpujensoitto on äärimmäisen hauskaa, mutta en pidä niitä kovin hienostuneena tai kauniina instrumenttina, siksi halusin jotain muuta rinnalle.
- Saksofoninsoiton aloitin oikeasti tiedostamalla sen tuottavan kaunista ääntä jolla tahdoin ilmaista itseäni. Soittimen dynamiikka ja muovautuvuus kiehtoivat myös, kuinka yhdellä ja samalla soittimella saa aikaan sekä kaikista upeinta herkistelyä että kauheinta rääkkäystä. Soitin on vaikea, mutta sitä jatkuvasti huomaa saavuttaneensa pieniä maaleja ja tämäkös pitää intoa yllä.
- Livetilanteissa tulee luultavasti esiintymään erilaisia ratkaisuja. Jani (= Mikael) olisi myös pätevä rumpali tuuraamaan sillä aikaa jos olisin torven varressa, saakin jäädä yleisölle yllätykseksi aina keikoille tullessa että kuka mitäkin soittaa... Olemme turvautuneet toistaiseksi keikoilla trumpetisti Olli Helinin ja keikkakitaristi Erno Taipaleen (Blueprint Human Being) apuun, olen soittanut torvea vain harvoissa rummuttomissa kohdissa ja sovittanut muut foniosuudet muille.
- Suosikkisoitinta on vaikea sanoa, sanotaan kompromissina vaikka nokkahuilu.
Mites kotiseutunne musiikkiympyrät muuten, onko bänditoimintaa missä määrin? Blueprint Human Being on ainakin samalta seudulta (ja Markus vierailee heidän levylläänkin). Onko Manifold Objectin jäsenillä missä määrin muita projekteja?
Roope: Subaudition-yhtye perustettiin niihin aikoihin kun Antti lähti MO-yhtyeestä. Halusimme jatkaa yhteismusisointiamme, otimme sävellys- ja soittopuoleen akustiseen musiikkiin pohjautuvan näkökulman. Nauhoitamme ja miksaamme musiikkia uudelle pitkäsoittolevylle. Levy alkaa olla nauhoitusten osalta loppusuoralla. Kuvasimme myös musiikkivideon yhdestä levyn kappaleesta, mutta tällä hetkellä en osaa kertoa siitä sen enempää. Manifold Object ja Subaudition ovat minulle yhtä tärkeitä bändejä, joten en pidä kumpaakaan ns. ”sivuprojektina”, sana ”ikuisuusprojekti” kuulostaa jo paremmalta minun korvaani! : )
Markus: Kangasalan proge-skene on pieni mutta pippurinen, hyvinkin monipuolinen ja aktiivinen kun sille päälle sattuu :D Vierailuja todellakin tapahtuu bändien välillä melkoisesti, varmaankin kaikilla skeneilijöillä on jotakin omaa tarjottavaa. Vierailin saksofoneineni myös tuolla tulevalla Subaudition-levyllä.
- Projekteja löytyy. Soitin pitkään rumpuja jazzbändi Purple Velvetissä, joka on nyt telakalla. Soitan ja laulan koulun bändissä Puhallettavat Lampaat ja myös fonitan popfunkbändi Fiksaatiossa, mutta Manifold Object on se pääjuttu aina ollut. Musiikkiopiston bänditouhuissa tulee myös häärättyä.
- MO:n huumoriprojektien lukumäärä lähentelee jo satoja, harvoja elämään jääneitä ovat mm. yhtyeet Akustinen Kalastus ja Pumping with Arnold.
- Puhetta on ollut myös teknistä death-metallia soittavan yhtyeen perustamisesta.
Mikael: Soitan rumpuja Garden Of Worm -nimisessä doom-metal bändissä.
Mites musiikin opiskelut noin yleensä, oletteko itseoppineita vai onko ihan opiskeltu? Treenaatteko paljon yhdessä?
Mikael: Itseoppinut kitaransoittaja, joka basistin puuttuessa bändistä vaihtoi leiriä. Treenataan aina kun on siihen aihetta.
Markus: Pirkanmaan musiikkiopistossa on pyöritty kapulat, torvi ja teoriakirja kädessä jo pitempään. Kovasti olen rumpujensoittoa oppinut myös videotallenteilta. Nykyään tuntuu että päästään vähemmällä treenaamisella kun ennen.
Roope: Olen opiskellut kitaransoittoa itsenäisesti ja erään tamperelaisen jazzmuusikon johdolla. Kovin teoriapainotteista ei opiskeluni ole ikinä ollut, olen aina soitellut ja opetellut niitä juttuja joista olen aidosti kiinnostunut. Hauskuus ja vapaus kulkevat mielestäni soittohommissa lähes poikkeuksetta käsi kädessä. Ei siis ole yllätys että improvisointi on soittotyylini pohja.
Mitä bändin lähitulevaisuuteen kuuluu? Muita ajatuksia?
Markus: Pitempään on ollut jo puhetta nimenvaihdosta, mutta sitä ei ole vain saatu aikaan, ts. keksitty parempaa joka olisi kaikille kelvannut. Bändiin saattaa jossain vaiheessa myös liittyä lisää porukkaa.
[img]juttukuvat/bandikuvat/manifoldobject.jpg" class="colorbox">
Manifold Object on siis:
Roope Niemelä: kitarat, piano, klarinetti
Markus Pajakkala: rummut, tenorisaksofoni, piano, laulu
Mikael Suvanto: basso, kitarat
Levyllä vierailevat myös:
Ali Ahmaniemi: laulu
Sami Harju: laulu
Pertti Ahonen: sopraanosaksofoni, bassoklarinetti, klarinetti
Olli Helin: trumpetti
Juha Sarkkola: didgeridoo, lyömäsoittimet
Petri Juutilainen: pasuuna
Anna-Mari Pajakkala: laulu
Mutta otetaanpas bändin herrasmiehet tarkempaan syyniin ja kysellään hieman missä mennään. Eli mistäs nyt tuulee? Ovatko hevimiehet pehmentyneet ja ruvenneet kuuntelemaan Love Recordsin tuotoksia? Pekka Pohjola mainittiin kotisivuillanne vaikutteiden antajana ja senhän kuulee! Mitäs muuta on viime aikoina levylautasellanne pyörinyt?
Markus: Metalli on ehkä Opethia, Cyniciä ja Spastic Inkia lukuunottamatta jäänyt selkeästi taka-alalle soittolistalla. Tosiaankin Pekkaa, Pink Floydia, XL:ää, Absoluuttista Nollapistettä, Piirpauketta ja John Coltranea on tullut paljon kuunneltua ja sieltähän niitä vaikutteita imetään.
- Puhaltimia halusin hyödyntää enemmänkin, sain koulukaveri ja Suomenmestari Olli Helinin trumpettiin soittamaan, Pirkanmaan musiikkiopiston pop/jazz-linjan johtaja Petri Juutilaisen pasuunaan (Suomen hiihtoliiton voitelukomitean notaari) ja oman opettajan Pertti Ahosen soittamaan sopraanofonia ja klarinetteja (sittemmin hankin itsekin sopraanon). Jousisoittimia olisi myös hauska hyödyntää mutta ei oikein löydy niistä kokemusta saati suhteita siltä sektorilta. Suhteet säästävät rahaa :D
Mikael: Levylautasella pyörineet CMX, XL, Pink Floyd, Wigwam sekä Pantera.
Roope: Viime aikoina olen tutustunut lähinnä klassisen musiikin eri tyylikausiin, koitan olla vieroksumatta mitään aikakautta. Debussy, Satie, Stravinsky, Schoenberg ja Messiaen ovat kuitenkin nousseet monien muiden joukosta ja tehneet lähtemättömän vaikutuksen. Klarinetin saatuani olen kuunnellut myös paljon klarinetille sävellettyjä teoksia ja löytänyt sitäkautta lisää syvyyttä klassiseen musiikkiin.
- Rockmusiikin puolelta täytyy ehdottomasti mainita Frank Zappa. Jokaisen muusikon enemmän tai vähemmän ohimenevä Zappakausi on jatkunut kohdallani pelottavan pitkään. F.Z.:n levyjä on kertynyt useita, mutta tämänhetkiset suosikkini ovat Yellow Shark, Zappa In New York, Hot Rats, Roxy & Elsewhere ja Guitar.
- Nirvana-, Satriani-, ja Vai-kausien ohimentyä monet uudet rock-tuttavuudet ovat jääneet minulla vain todella lyhyelle tutustumisasteelle.
Uusi levy on ilmestynyt vasta omakustanteisena cd-r-kiekkona, mutta sitä on ilmeisesti tarkoitus kaupitella ihan oikeillekin levy-yhtiöille julkaistavaksi? Voitteko tässä vaiheessa vielä kertoa mitään tarkempaa, onko kiinnostuneita julkaisijoita löytynyt?
Markus: Pitäisi ottaa itseä niskasta kiinni ja lähestyä kiikarissa olevia tahoja.
Kertoisitteko levyn biiseistä jotain? Omia suosikkibiisejä? Onko materiaali kuinka pitkältä ajalta peräisin? "Rapture In Silence" (levyin heveintä antia) on ilmeisesti ainakin vanhempaa materiaalia?
Mikael: "Rapture":n olen säveltänyt pääosin jo vuosien 2001-2002 vaihteessa. "Viimeiseen Asti Herrasmies" vietiin raakileena studioon ja siellä se koottiin kasaan. Suosikkivärssy on "Les chambres qui n’existent pas".
Markus: Levynteko suoritettiin Mikaelin ja Roopen asepalveluksen aikana, joten suuri osa materiaalista on meikäläsen käsialaa, kun tuota laatuaikaa soittimien ääressä löytyi vähän enemmän. "Human Coal" on kovin Opeth-vaikutteinen, se syntyi siinä "Blackwater Park":in huumassa. "Valvova":n teeman alku saattaa jopa herättää epäilyksiä Pekka Pohjolan plagioinnista, krhm. "Valvova" ja "Rowboats" otettiin mukaan vasta joitakin viikkoja ennen levytyksen alkua, niitä ei oikeastaan keretty juuri treenaamaankaan. Lisäsin pari Mikaelin aihiota keskelle omaa räpellystä ja siitä tuli "Les chambres qui n’existent pas". Dialogin kirjoitin itse suomeksi ja kiikutin ranskanopettaja-isosiskolleni ranskannettavaksi, jonka kanssa myös puhuin dialogin nauhalle.
- Näin nuorella iällä ei juuri löydy tuota elämänkokemusta mistä ammentaa lyriikkaa, joten omat sanoitukset perustuvat lähinnä hassuihin toteamuksiin ja assosiaatioihin.
- Suosikkibiisi vaihtelee.
Roope: Meikäläisen suosikkibiisi on "Rowboats".
Uudella levyllä käytätte vierailevia vokalisteja (koska entinen laulaja Antti Korpinen jätti bändin viime syksynä), onko heistä kumpaakaan tarkoitus kiinnittää bändiin vakituiksi laulajaksi? Kuka laulaa bändissä livetilanteessa? Onko paljon keikkailtu?
Markus: ”Primäärilaulaja” Ali Ahmaniemi on varmaankin tottunut jo sen verran isorahaisempiin keikkoihin että progekeikat eivät välttämättä houkuta, varsinkaan kun proge ei ole miehen ominta musiikkia. Ali myös mainitsi aikovansa muuttaa Saksaan töihin, joten näyttää vähän heikonlaiselta tämän yhteistyön jatkuvuus. Olemme kyllä hyvin tyytyväisiä herran suorituksiin.
- ”Sekundäärilaulaja” Samin kanssa yhteistyö varmaankin tulee jatkumaan tavalla tai toisella.
- Tarkoitus olisi myös kehittää omaa laulutaitoa hyödynnettävälle tasolle, ja olisi kiva myös laulaa yhdessä.
- Antin lähdön jälkeen on toistaiseksi vedetty vain instrumentaalikeikkoja, niitäkin vain muutama.
Rumpali Markus soittaa vakituisesti myös saksofonia, kummalla aloitit ja kumpi on lempi-instrumenttisi? Miten saksofoniosiot hoidetaan livetilanteessa, ilmeisesti kuitenkin olet ensisijaisesti rumpali?
Markus: Rummuilla aloitin 10-vuotiaana. Ihailin kovasti rumpaleiden työskentelyä, ihailu tosin kohdistui enemmänkin ulkomusiikillisiin tekijöihin kuten soittimen ulkonäköön tai idoleihin itseensä - tyypillistä tuolle iälle. Soittaminen oli kuitenkin hauskaa ja siitä se sitten lähti. Rumpujensoitto on äärimmäisen hauskaa, mutta en pidä niitä kovin hienostuneena tai kauniina instrumenttina, siksi halusin jotain muuta rinnalle.
- Saksofoninsoiton aloitin oikeasti tiedostamalla sen tuottavan kaunista ääntä jolla tahdoin ilmaista itseäni. Soittimen dynamiikka ja muovautuvuus kiehtoivat myös, kuinka yhdellä ja samalla soittimella saa aikaan sekä kaikista upeinta herkistelyä että kauheinta rääkkäystä. Soitin on vaikea, mutta sitä jatkuvasti huomaa saavuttaneensa pieniä maaleja ja tämäkös pitää intoa yllä.
- Livetilanteissa tulee luultavasti esiintymään erilaisia ratkaisuja. Jani (= Mikael) olisi myös pätevä rumpali tuuraamaan sillä aikaa jos olisin torven varressa, saakin jäädä yleisölle yllätykseksi aina keikoille tullessa että kuka mitäkin soittaa... Olemme turvautuneet toistaiseksi keikoilla trumpetisti Olli Helinin ja keikkakitaristi Erno Taipaleen (Blueprint Human Being) apuun, olen soittanut torvea vain harvoissa rummuttomissa kohdissa ja sovittanut muut foniosuudet muille.
- Suosikkisoitinta on vaikea sanoa, sanotaan kompromissina vaikka nokkahuilu.
Mites kotiseutunne musiikkiympyrät muuten, onko bänditoimintaa missä määrin? Blueprint Human Being on ainakin samalta seudulta (ja Markus vierailee heidän levylläänkin). Onko Manifold Objectin jäsenillä missä määrin muita projekteja?
Roope: Subaudition-yhtye perustettiin niihin aikoihin kun Antti lähti MO-yhtyeestä. Halusimme jatkaa yhteismusisointiamme, otimme sävellys- ja soittopuoleen akustiseen musiikkiin pohjautuvan näkökulman. Nauhoitamme ja miksaamme musiikkia uudelle pitkäsoittolevylle. Levy alkaa olla nauhoitusten osalta loppusuoralla. Kuvasimme myös musiikkivideon yhdestä levyn kappaleesta, mutta tällä hetkellä en osaa kertoa siitä sen enempää. Manifold Object ja Subaudition ovat minulle yhtä tärkeitä bändejä, joten en pidä kumpaakaan ns. ”sivuprojektina”, sana ”ikuisuusprojekti” kuulostaa jo paremmalta minun korvaani! : )
Markus: Kangasalan proge-skene on pieni mutta pippurinen, hyvinkin monipuolinen ja aktiivinen kun sille päälle sattuu :D Vierailuja todellakin tapahtuu bändien välillä melkoisesti, varmaankin kaikilla skeneilijöillä on jotakin omaa tarjottavaa. Vierailin saksofoneineni myös tuolla tulevalla Subaudition-levyllä.
- Projekteja löytyy. Soitin pitkään rumpuja jazzbändi Purple Velvetissä, joka on nyt telakalla. Soitan ja laulan koulun bändissä Puhallettavat Lampaat ja myös fonitan popfunkbändi Fiksaatiossa, mutta Manifold Object on se pääjuttu aina ollut. Musiikkiopiston bänditouhuissa tulee myös häärättyä.
- MO:n huumoriprojektien lukumäärä lähentelee jo satoja, harvoja elämään jääneitä ovat mm. yhtyeet Akustinen Kalastus ja Pumping with Arnold.
- Puhetta on ollut myös teknistä death-metallia soittavan yhtyeen perustamisesta.
Mikael: Soitan rumpuja Garden Of Worm -nimisessä doom-metal bändissä.
Mites musiikin opiskelut noin yleensä, oletteko itseoppineita vai onko ihan opiskeltu? Treenaatteko paljon yhdessä?
Mikael: Itseoppinut kitaransoittaja, joka basistin puuttuessa bändistä vaihtoi leiriä. Treenataan aina kun on siihen aihetta.
Markus: Pirkanmaan musiikkiopistossa on pyöritty kapulat, torvi ja teoriakirja kädessä jo pitempään. Kovasti olen rumpujensoittoa oppinut myös videotallenteilta. Nykyään tuntuu että päästään vähemmällä treenaamisella kun ennen.
Roope: Olen opiskellut kitaransoittoa itsenäisesti ja erään tamperelaisen jazzmuusikon johdolla. Kovin teoriapainotteista ei opiskeluni ole ikinä ollut, olen aina soitellut ja opetellut niitä juttuja joista olen aidosti kiinnostunut. Hauskuus ja vapaus kulkevat mielestäni soittohommissa lähes poikkeuksetta käsi kädessä. Ei siis ole yllätys että improvisointi on soittotyylini pohja.
Mitä bändin lähitulevaisuuteen kuuluu? Muita ajatuksia?
Markus: Pitempään on ollut jo puhetta nimenvaihdosta, mutta sitä ei ole vain saatu aikaan, ts. keksitty parempaa joka olisi kaikille kelvannut. Bändiin saattaa jossain vaiheessa myös liittyä lisää porukkaa.
[img]juttukuvat/bandikuvat/manifoldobject.jpg" border="0"/ style="width:98%">
Toivotamme yhtyeelle menestystä!
Bändin kotisivut: http://www.manifoldobject.cjb.net
Manifold Object on siis:
Roope Niemelä: kitarat, piano, klarinetti
Markus Pajakkala: rummut, tenorisaksofoni, piano, laulu
Mikael Suvanto: basso, kitarat
Levyllä vierailevat myös:
Ali Ahmaniemi: laulu
Sami Harju: laulu
Pertti Ahonen: sopraanosaksofoni, bassoklarinetti, klarinetti
Olli Helin: trumpetti
Juha Sarkkola: didgeridoo, lyömäsoittimet
Petri Juutilainen: pasuuna
Anna-Mari Pajakkala: laulu
Mutta otetaanpas bändin herrasmiehet tarkempaan syyniin ja kysellään hieman missä mennään. Eli mistäs nyt tuulee? Ovatko hevimiehet pehmentyneet ja ruvenneet kuuntelemaan Love Recordsin tuotoksia? Pekka Pohjola mainittiin kotisivuillanne vaikutteiden antajana ja senhän kuulee! Mitäs muuta on viime aikoina levylautasellanne pyörinyt?
Markus: Metalli on ehkä Opethia, Cyniciä ja Spastic Inkia lukuunottamatta jäänyt selkeästi taka-alalle soittolistalla. Tosiaankin Pekkaa, Pink Floydia, XL:ää, Absoluuttista Nollapistettä, Piirpauketta ja John Coltranea on tullut paljon kuunneltua ja sieltähän niitä vaikutteita imetään.
- Puhaltimia halusin hyödyntää enemmänkin, sain koulukaveri ja Suomenmestari Olli Helinin trumpettiin soittamaan, Pirkanmaan musiikkiopiston pop/jazz-linjan johtaja Petri Juutilaisen pasuunaan (Suomen hiihtoliiton voitelukomitean notaari) ja oman opettajan Pertti Ahosen soittamaan sopraanofonia ja klarinetteja (sittemmin hankin itsekin sopraanon). Jousisoittimia olisi myös hauska hyödyntää mutta ei oikein löydy niistä kokemusta saati suhteita siltä sektorilta. Suhteet säästävät rahaa :D
Mikael: Levylautasella pyörineet CMX, XL, Pink Floyd, Wigwam sekä Pantera.
Roope: Viime aikoina olen tutustunut lähinnä klassisen musiikin eri tyylikausiin, koitan olla vieroksumatta mitään aikakautta. Debussy, Satie, Stravinsky, Schoenberg ja Messiaen ovat kuitenkin nousseet monien muiden joukosta ja tehneet lähtemättömän vaikutuksen. Klarinetin saatuani olen kuunnellut myös paljon klarinetille sävellettyjä teoksia ja löytänyt sitäkautta lisää syvyyttä klassiseen musiikkiin.
- Rockmusiikin puolelta täytyy ehdottomasti mainita Frank Zappa. Jokaisen muusikon enemmän tai vähemmän ohimenevä Zappakausi on jatkunut kohdallani pelottavan pitkään. F.Z.:n levyjä on kertynyt useita, mutta tämänhetkiset suosikkini ovat Yellow Shark, Zappa In New York, Hot Rats, Roxy & Elsewhere ja Guitar.
- Nirvana-, Satriani-, ja Vai-kausien ohimentyä monet uudet rock-tuttavuudet ovat jääneet minulla vain todella lyhyelle tutustumisasteelle.
Uusi levy on ilmestynyt vasta omakustanteisena cd-r-kiekkona, mutta sitä on ilmeisesti tarkoitus kaupitella ihan oikeillekin levy-yhtiöille julkaistavaksi? Voitteko tässä vaiheessa vielä kertoa mitään tarkempaa, onko kiinnostuneita julkaisijoita löytynyt?
Markus: Pitäisi ottaa itseä niskasta kiinni ja lähestyä kiikarissa olevia tahoja.
Kertoisitteko levyn biiseistä jotain? Omia suosikkibiisejä? Onko materiaali kuinka pitkältä ajalta peräisin? "Rapture In Silence" (levyin heveintä antia) on ilmeisesti ainakin vanhempaa materiaalia?
Mikael: "Rapture":n olen säveltänyt pääosin jo vuosien 2001-2002 vaihteessa. "Viimeiseen Asti Herrasmies" vietiin raakileena studioon ja siellä se koottiin kasaan. Suosikkivärssy on "Les chambres qui n’existent pas".
Markus: Levynteko suoritettiin Mikaelin ja Roopen asepalveluksen aikana, joten suuri osa materiaalista on meikäläsen käsialaa, kun tuota laatuaikaa soittimien ääressä löytyi vähän enemmän. "Human Coal" on kovin Opeth-vaikutteinen, se syntyi siinä "Blackwater Park":in huumassa. "Valvova":n teeman alku saattaa jopa herättää epäilyksiä Pekka Pohjolan plagioinnista, krhm. "Valvova" ja "Rowboats" otettiin mukaan vasta joitakin viikkoja ennen levytyksen alkua, niitä ei oikeastaan keretty juuri treenaamaankaan. Lisäsin pari Mikaelin aihiota keskelle omaa räpellystä ja siitä tuli "Les chambres qui n’existent pas". Dialogin kirjoitin itse suomeksi ja kiikutin ranskanopettaja-isosiskolleni ranskannettavaksi, jonka kanssa myös puhuin dialogin nauhalle.
- Näin nuorella iällä ei juuri löydy tuota elämänkokemusta mistä ammentaa lyriikkaa, joten omat sanoitukset perustuvat lähinnä hassuihin toteamuksiin ja assosiaatioihin.
- Suosikkibiisi vaihtelee.
Roope: Meikäläisen suosikkibiisi on "Rowboats".
Uudella levyllä käytätte vierailevia vokalisteja (koska entinen laulaja Antti Korpinen jätti bändin viime syksynä), onko heistä kumpaakaan tarkoitus kiinnittää bändiin vakituiksi laulajaksi? Kuka laulaa bändissä livetilanteessa? Onko paljon keikkailtu?
Markus: ”Primäärilaulaja” Ali Ahmaniemi on varmaankin tottunut jo sen verran isorahaisempiin keikkoihin että progekeikat eivät välttämättä houkuta, varsinkaan kun proge ei ole miehen ominta musiikkia. Ali myös mainitsi aikovansa muuttaa Saksaan töihin, joten näyttää vähän heikonlaiselta tämän yhteistyön jatkuvuus. Olemme kyllä hyvin tyytyväisiä herran suorituksiin.
- ”Sekundäärilaulaja” Samin kanssa yhteistyö varmaankin tulee jatkumaan tavalla tai toisella.
- Tarkoitus olisi myös kehittää omaa laulutaitoa hyödynnettävälle tasolle, ja olisi kiva myös laulaa yhdessä.
- Antin lähdön jälkeen on toistaiseksi vedetty vain instrumentaalikeikkoja, niitäkin vain muutama.
Rumpali Markus soittaa vakituisesti myös saksofonia, kummalla aloitit ja kumpi on lempi-instrumenttisi? Miten saksofoniosiot hoidetaan livetilanteessa, ilmeisesti kuitenkin olet ensisijaisesti rumpali?
Markus: Rummuilla aloitin 10-vuotiaana. Ihailin kovasti rumpaleiden työskentelyä, ihailu tosin kohdistui enemmänkin ulkomusiikillisiin tekijöihin kuten soittimen ulkonäköön tai idoleihin itseensä - tyypillistä tuolle iälle. Soittaminen oli kuitenkin hauskaa ja siitä se sitten lähti. Rumpujensoitto on äärimmäisen hauskaa, mutta en pidä niitä kovin hienostuneena tai kauniina instrumenttina, siksi halusin jotain muuta rinnalle.
- Saksofoninsoiton aloitin oikeasti tiedostamalla sen tuottavan kaunista ääntä jolla tahdoin ilmaista itseäni. Soittimen dynamiikka ja muovautuvuus kiehtoivat myös, kuinka yhdellä ja samalla soittimella saa aikaan sekä kaikista upeinta herkistelyä että kauheinta rääkkäystä. Soitin on vaikea, mutta sitä jatkuvasti huomaa saavuttaneensa pieniä maaleja ja tämäkös pitää intoa yllä.
- Livetilanteissa tulee luultavasti esiintymään erilaisia ratkaisuja. Jani (= Mikael) olisi myös pätevä rumpali tuuraamaan sillä aikaa jos olisin torven varressa, saakin jäädä yleisölle yllätykseksi aina keikoille tullessa että kuka mitäkin soittaa... Olemme turvautuneet toistaiseksi keikoilla trumpetisti Olli Helinin ja keikkakitaristi Erno Taipaleen (Blueprint Human Being) apuun, olen soittanut torvea vain harvoissa rummuttomissa kohdissa ja sovittanut muut foniosuudet muille.
- Suosikkisoitinta on vaikea sanoa, sanotaan kompromissina vaikka nokkahuilu.
Mites kotiseutunne musiikkiympyrät muuten, onko bänditoimintaa missä määrin? Blueprint Human Being on ainakin samalta seudulta (ja Markus vierailee heidän levylläänkin). Onko Manifold Objectin jäsenillä missä määrin muita projekteja?
Roope: Subaudition-yhtye perustettiin niihin aikoihin kun Antti lähti MO-yhtyeestä. Halusimme jatkaa yhteismusisointiamme, otimme sävellys- ja soittopuoleen akustiseen musiikkiin pohjautuvan näkökulman. Nauhoitamme ja miksaamme musiikkia uudelle pitkäsoittolevylle. Levy alkaa olla nauhoitusten osalta loppusuoralla. Kuvasimme myös musiikkivideon yhdestä levyn kappaleesta, mutta tällä hetkellä en osaa kertoa siitä sen enempää. Manifold Object ja Subaudition ovat minulle yhtä tärkeitä bändejä, joten en pidä kumpaakaan ns. ”sivuprojektina”, sana ”ikuisuusprojekti” kuulostaa jo paremmalta minun korvaani! : )
Markus: Kangasalan proge-skene on pieni mutta pippurinen, hyvinkin monipuolinen ja aktiivinen kun sille päälle sattuu :D Vierailuja todellakin tapahtuu bändien välillä melkoisesti, varmaankin kaikilla skeneilijöillä on jotakin omaa tarjottavaa. Vierailin saksofoneineni myös tuolla tulevalla Subaudition-levyllä.
- Projekteja löytyy. Soitin pitkään rumpuja jazzbändi Purple Velvetissä, joka on nyt telakalla. Soitan ja laulan koulun bändissä Puhallettavat Lampaat ja myös fonitan popfunkbändi Fiksaatiossa, mutta Manifold Object on se pääjuttu aina ollut. Musiikkiopiston bänditouhuissa tulee myös häärättyä.
- MO:n huumoriprojektien lukumäärä lähentelee jo satoja, harvoja elämään jääneitä ovat mm. yhtyeet Akustinen Kalastus ja Pumping with Arnold.
- Puhetta on ollut myös teknistä death-metallia soittavan yhtyeen perustamisesta.
Mikael: Soitan rumpuja Garden Of Worm -nimisessä doom-metal bändissä.
Mites musiikin opiskelut noin yleensä, oletteko itseoppineita vai onko ihan opiskeltu? Treenaatteko paljon yhdessä?
Mikael: Itseoppinut kitaransoittaja, joka basistin puuttuessa bändistä vaihtoi leiriä. Treenataan aina kun on siihen aihetta.
Markus: Pirkanmaan musiikkiopistossa on pyöritty kapulat, torvi ja teoriakirja kädessä jo pitempään. Kovasti olen rumpujensoittoa oppinut myös videotallenteilta. Nykyään tuntuu että päästään vähemmällä treenaamisella kun ennen.
Roope: Olen opiskellut kitaransoittoa itsenäisesti ja erään tamperelaisen jazzmuusikon johdolla. Kovin teoriapainotteista ei opiskeluni ole ikinä ollut, olen aina soitellut ja opetellut niitä juttuja joista olen aidosti kiinnostunut. Hauskuus ja vapaus kulkevat mielestäni soittohommissa lähes poikkeuksetta käsi kädessä. Ei siis ole yllätys että improvisointi on soittotyylini pohja.
Mitä bändin lähitulevaisuuteen kuuluu? Muita ajatuksia?
Markus: Pitempään on ollut jo puhetta nimenvaihdosta, mutta sitä ei ole vain saatu aikaan, ts. keksitty parempaa joka olisi kaikille kelvannut. Bändiin saattaa jossain vaiheessa myös liittyä lisää porukkaa.
[img]juttukuvat/bandikuvat/manifoldobject.jpg" class="colorbox">
Roope Niemelä: kitarat, piano, klarinetti
Markus Pajakkala: rummut, tenorisaksofoni, piano, laulu
Mikael Suvanto: basso, kitarat
Levyllä vierailevat myös:
Ali Ahmaniemi: laulu
Sami Harju: laulu
Pertti Ahonen: sopraanosaksofoni, bassoklarinetti, klarinetti
Olli Helin: trumpetti
Juha Sarkkola: didgeridoo, lyömäsoittimet
Petri Juutilainen: pasuuna
Anna-Mari Pajakkala: laulu
Mutta otetaanpas bändin herrasmiehet tarkempaan syyniin ja kysellään hieman missä mennään. Eli mistäs nyt tuulee? Ovatko hevimiehet pehmentyneet ja ruvenneet kuuntelemaan Love Recordsin tuotoksia? Pekka Pohjola mainittiin kotisivuillanne vaikutteiden antajana ja senhän kuulee! Mitäs muuta on viime aikoina levylautasellanne pyörinyt?
Markus: Metalli on ehkä Opethia, Cyniciä ja Spastic Inkia lukuunottamatta jäänyt selkeästi taka-alalle soittolistalla. Tosiaankin Pekkaa, Pink Floydia, XL:ää, Absoluuttista Nollapistettä, Piirpauketta ja John Coltranea on tullut paljon kuunneltua ja sieltähän niitä vaikutteita imetään.
- Puhaltimia halusin hyödyntää enemmänkin, sain koulukaveri ja Suomenmestari Olli Helinin trumpettiin soittamaan, Pirkanmaan musiikkiopiston pop/jazz-linjan johtaja Petri Juutilaisen pasuunaan (Suomen hiihtoliiton voitelukomitean notaari) ja oman opettajan Pertti Ahosen soittamaan sopraanofonia ja klarinetteja (sittemmin hankin itsekin sopraanon). Jousisoittimia olisi myös hauska hyödyntää mutta ei oikein löydy niistä kokemusta saati suhteita siltä sektorilta. Suhteet säästävät rahaa :D
Mikael: Levylautasella pyörineet CMX, XL, Pink Floyd, Wigwam sekä Pantera.
Roope: Viime aikoina olen tutustunut lähinnä klassisen musiikin eri tyylikausiin, koitan olla vieroksumatta mitään aikakautta. Debussy, Satie, Stravinsky, Schoenberg ja Messiaen ovat kuitenkin nousseet monien muiden joukosta ja tehneet lähtemättömän vaikutuksen. Klarinetin saatuani olen kuunnellut myös paljon klarinetille sävellettyjä teoksia ja löytänyt sitäkautta lisää syvyyttä klassiseen musiikkiin.
- Rockmusiikin puolelta täytyy ehdottomasti mainita Frank Zappa. Jokaisen muusikon enemmän tai vähemmän ohimenevä Zappakausi on jatkunut kohdallani pelottavan pitkään. F.Z.:n levyjä on kertynyt useita, mutta tämänhetkiset suosikkini ovat Yellow Shark, Zappa In New York, Hot Rats, Roxy & Elsewhere ja Guitar.
- Nirvana-, Satriani-, ja Vai-kausien ohimentyä monet uudet rock-tuttavuudet ovat jääneet minulla vain todella lyhyelle tutustumisasteelle.
Uusi levy on ilmestynyt vasta omakustanteisena cd-r-kiekkona, mutta sitä on ilmeisesti tarkoitus kaupitella ihan oikeillekin levy-yhtiöille julkaistavaksi? Voitteko tässä vaiheessa vielä kertoa mitään tarkempaa, onko kiinnostuneita julkaisijoita löytynyt?
Markus: Pitäisi ottaa itseä niskasta kiinni ja lähestyä kiikarissa olevia tahoja.
Kertoisitteko levyn biiseistä jotain? Omia suosikkibiisejä? Onko materiaali kuinka pitkältä ajalta peräisin? "Rapture In Silence" (levyin heveintä antia) on ilmeisesti ainakin vanhempaa materiaalia?
Mikael: "Rapture":n olen säveltänyt pääosin jo vuosien 2001-2002 vaihteessa. "Viimeiseen Asti Herrasmies" vietiin raakileena studioon ja siellä se koottiin kasaan. Suosikkivärssy on "Les chambres qui n’existent pas".
Markus: Levynteko suoritettiin Mikaelin ja Roopen asepalveluksen aikana, joten suuri osa materiaalista on meikäläsen käsialaa, kun tuota laatuaikaa soittimien ääressä löytyi vähän enemmän. "Human Coal" on kovin Opeth-vaikutteinen, se syntyi siinä "Blackwater Park":in huumassa. "Valvova":n teeman alku saattaa jopa herättää epäilyksiä Pekka Pohjolan plagioinnista, krhm. "Valvova" ja "Rowboats" otettiin mukaan vasta joitakin viikkoja ennen levytyksen alkua, niitä ei oikeastaan keretty juuri treenaamaankaan. Lisäsin pari Mikaelin aihiota keskelle omaa räpellystä ja siitä tuli "Les chambres qui n’existent pas". Dialogin kirjoitin itse suomeksi ja kiikutin ranskanopettaja-isosiskolleni ranskannettavaksi, jonka kanssa myös puhuin dialogin nauhalle.
- Näin nuorella iällä ei juuri löydy tuota elämänkokemusta mistä ammentaa lyriikkaa, joten omat sanoitukset perustuvat lähinnä hassuihin toteamuksiin ja assosiaatioihin.
- Suosikkibiisi vaihtelee.
Roope: Meikäläisen suosikkibiisi on "Rowboats".
Uudella levyllä käytätte vierailevia vokalisteja (koska entinen laulaja Antti Korpinen jätti bändin viime syksynä), onko heistä kumpaakaan tarkoitus kiinnittää bändiin vakituiksi laulajaksi? Kuka laulaa bändissä livetilanteessa? Onko paljon keikkailtu?
Markus: ”Primäärilaulaja” Ali Ahmaniemi on varmaankin tottunut jo sen verran isorahaisempiin keikkoihin että progekeikat eivät välttämättä houkuta, varsinkaan kun proge ei ole miehen ominta musiikkia. Ali myös mainitsi aikovansa muuttaa Saksaan töihin, joten näyttää vähän heikonlaiselta tämän yhteistyön jatkuvuus. Olemme kyllä hyvin tyytyväisiä herran suorituksiin.
- ”Sekundäärilaulaja” Samin kanssa yhteistyö varmaankin tulee jatkumaan tavalla tai toisella.
- Tarkoitus olisi myös kehittää omaa laulutaitoa hyödynnettävälle tasolle, ja olisi kiva myös laulaa yhdessä.
- Antin lähdön jälkeen on toistaiseksi vedetty vain instrumentaalikeikkoja, niitäkin vain muutama.
Rumpali Markus soittaa vakituisesti myös saksofonia, kummalla aloitit ja kumpi on lempi-instrumenttisi? Miten saksofoniosiot hoidetaan livetilanteessa, ilmeisesti kuitenkin olet ensisijaisesti rumpali?
Markus: Rummuilla aloitin 10-vuotiaana. Ihailin kovasti rumpaleiden työskentelyä, ihailu tosin kohdistui enemmänkin ulkomusiikillisiin tekijöihin kuten soittimen ulkonäköön tai idoleihin itseensä - tyypillistä tuolle iälle. Soittaminen oli kuitenkin hauskaa ja siitä se sitten lähti. Rumpujensoitto on äärimmäisen hauskaa, mutta en pidä niitä kovin hienostuneena tai kauniina instrumenttina, siksi halusin jotain muuta rinnalle.
- Saksofoninsoiton aloitin oikeasti tiedostamalla sen tuottavan kaunista ääntä jolla tahdoin ilmaista itseäni. Soittimen dynamiikka ja muovautuvuus kiehtoivat myös, kuinka yhdellä ja samalla soittimella saa aikaan sekä kaikista upeinta herkistelyä että kauheinta rääkkäystä. Soitin on vaikea, mutta sitä jatkuvasti huomaa saavuttaneensa pieniä maaleja ja tämäkös pitää intoa yllä.
- Livetilanteissa tulee luultavasti esiintymään erilaisia ratkaisuja. Jani (= Mikael) olisi myös pätevä rumpali tuuraamaan sillä aikaa jos olisin torven varressa, saakin jäädä yleisölle yllätykseksi aina keikoille tullessa että kuka mitäkin soittaa... Olemme turvautuneet toistaiseksi keikoilla trumpetisti Olli Helinin ja keikkakitaristi Erno Taipaleen (Blueprint Human Being) apuun, olen soittanut torvea vain harvoissa rummuttomissa kohdissa ja sovittanut muut foniosuudet muille.
- Suosikkisoitinta on vaikea sanoa, sanotaan kompromissina vaikka nokkahuilu.
Mites kotiseutunne musiikkiympyrät muuten, onko bänditoimintaa missä määrin? Blueprint Human Being on ainakin samalta seudulta (ja Markus vierailee heidän levylläänkin). Onko Manifold Objectin jäsenillä missä määrin muita projekteja?
Roope: Subaudition-yhtye perustettiin niihin aikoihin kun Antti lähti MO-yhtyeestä. Halusimme jatkaa yhteismusisointiamme, otimme sävellys- ja soittopuoleen akustiseen musiikkiin pohjautuvan näkökulman. Nauhoitamme ja miksaamme musiikkia uudelle pitkäsoittolevylle. Levy alkaa olla nauhoitusten osalta loppusuoralla. Kuvasimme myös musiikkivideon yhdestä levyn kappaleesta, mutta tällä hetkellä en osaa kertoa siitä sen enempää. Manifold Object ja Subaudition ovat minulle yhtä tärkeitä bändejä, joten en pidä kumpaakaan ns. ”sivuprojektina”, sana ”ikuisuusprojekti” kuulostaa jo paremmalta minun korvaani! : )
Markus: Kangasalan proge-skene on pieni mutta pippurinen, hyvinkin monipuolinen ja aktiivinen kun sille päälle sattuu :D Vierailuja todellakin tapahtuu bändien välillä melkoisesti, varmaankin kaikilla skeneilijöillä on jotakin omaa tarjottavaa. Vierailin saksofoneineni myös tuolla tulevalla Subaudition-levyllä.
- Projekteja löytyy. Soitin pitkään rumpuja jazzbändi Purple Velvetissä, joka on nyt telakalla. Soitan ja laulan koulun bändissä Puhallettavat Lampaat ja myös fonitan popfunkbändi Fiksaatiossa, mutta Manifold Object on se pääjuttu aina ollut. Musiikkiopiston bänditouhuissa tulee myös häärättyä.
- MO:n huumoriprojektien lukumäärä lähentelee jo satoja, harvoja elämään jääneitä ovat mm. yhtyeet Akustinen Kalastus ja Pumping with Arnold.
- Puhetta on ollut myös teknistä death-metallia soittavan yhtyeen perustamisesta.
Mikael: Soitan rumpuja Garden Of Worm -nimisessä doom-metal bändissä.
Mites musiikin opiskelut noin yleensä, oletteko itseoppineita vai onko ihan opiskeltu? Treenaatteko paljon yhdessä?
Mikael: Itseoppinut kitaransoittaja, joka basistin puuttuessa bändistä vaihtoi leiriä. Treenataan aina kun on siihen aihetta.
Markus: Pirkanmaan musiikkiopistossa on pyöritty kapulat, torvi ja teoriakirja kädessä jo pitempään. Kovasti olen rumpujensoittoa oppinut myös videotallenteilta. Nykyään tuntuu että päästään vähemmällä treenaamisella kun ennen.
Roope: Olen opiskellut kitaransoittoa itsenäisesti ja erään tamperelaisen jazzmuusikon johdolla. Kovin teoriapainotteista ei opiskeluni ole ikinä ollut, olen aina soitellut ja opetellut niitä juttuja joista olen aidosti kiinnostunut. Hauskuus ja vapaus kulkevat mielestäni soittohommissa lähes poikkeuksetta käsi kädessä. Ei siis ole yllätys että improvisointi on soittotyylini pohja.
Mitä bändin lähitulevaisuuteen kuuluu? Muita ajatuksia?
Markus: Pitempään on ollut jo puhetta nimenvaihdosta, mutta sitä ei ole vain saatu aikaan, ts. keksitty parempaa joka olisi kaikille kelvannut. Bändiin saattaa jossain vaiheessa myös liittyä lisää porukkaa.
[img]juttukuvat/bandikuvat/manifoldobject.jpg" border="0"/ style="width:98%">
Toivotamme yhtyeelle menestystä!
Bändin kotisivut: http://www.manifoldobject.cjb.net
+/- saldo : 0 | Tweet