Moi anonyymi! » Login | Uusi käyttäjä

Sumuvaloista ja niiden käytöstä

MikkoRauhamala kirjoitti noin 23 vuotta sitten (0 kommenttia)
Ajelin tiistaina 24.4. kaakkois-suomesta Ouluun ja takaisin ammattini merkeissä. Suurimman osan matkaa vallitsi sumu. Missä olivat nyt ne sumuvalot joita tuntuu olevan joka toisessa autossa kirkkaalla säällä yöllä häikäisemässä vastaantulijoita?

Sumuvalot ovat sekä etu- että takapuolella samasta syystä. Sumussa ja lumisateessa tai lumipöllyssä päivällä on vaikea havaita muita autoilijoita, sumuvalot auttavat asiaa. Lumipöllyisellä kelillä tai sumussa sitä aina toivoo ettei kukaan lähde ohittamaan minun ollessani vastaantulija, siksi käytän silloin etusumuvaloja. Lisääntynyt valoteho auttaa minua erottumaan sumun, lumisateen tai –pöllyn seasta. Niinpä käytin nytkin. Vastaantulijoilla sen sijaan ei sumuvaloja juuri näkynyt. Toki seassa oli pari sellaistakin autoilijaa jotka kuvittelivat pelkkien sumuvalojen riittävän myös sumuisella säällä ajovalojen korvikkeena.

Tiistaina tietenkin ihmeteltyäni päivän ajan sumuvalojen vähyyttä, illalla eli pimeällä ja sumun hälvettyä niitä alkoi viimein tulla vastaan enemmän! Kirkkaalla säällä pimeässä kyllä pidetään! Niin kuin nyt vastaantulijan valot eivät muutenkin häikäisisi! Kyllä pimeällä, sumussa tai ei, näkee vastaantulijan valot jo kaukaa.

Pimeällä etusumuvalot valaisevat pientaretta molemmin puolin varsinaisten ajovalojen alueen ulkopuolelta eli sivuilta, joten kuljettajan oman näkemisen kannalta niistä on enemmän haittaa kuin hyötyä: mitä kirkkaampaa lähellä, sitä huonommin näkee kauas hämärään. Mikäli autoa lähestyy jokin kohde sumuvalojen valaisemalta alueelta (auton nopeuden ollessa esim. 80km/h) tämän kohteen nopeus pitäisi olla huomattavasti auton nopeutta suurempi että se ehtisi tästä kulmasta auton eteen. Siksi kuljettajan havainnoinnin kannalta sumuvaloista ei ole kirkkaalla säällä pimeässä hyötyä vaan haittaa.

Ja lamppuja monilta autoilijoilta oli toinen etuvalo palanut. Todella monelta. Hirmu vaikea ohittaa rekkoja utuisella säällä kun näyttää siltä että kaukaa tulee joku vastaan, vasta yksi valopiste näkyy, etuvalotkaan eivät vielä erotu… Tai jos ei nyt aina niinkään niin kuitenkin vastaantulijan etäisyyttä on vaikea arvioida kun ei näe etulamppujen välimatkaa toisistaan.

Pliis ei käytetä niitä sumuvaloja pimeällä vaan päivien harmaassa sumussa johon ne on tarkoitettu. Onneksi nuorison sumuvalovillitys näyttää himmenemisen merkkejä, pian on pelkillä sumuvaloilla ajaminen yhtä tyylikästä kuin karvanopat tai CD-levy taustapeilin edessä. Erona on tietysti sekin että pelkillä sumuvaloilla ajaminen on vastoin lakia.

+/- saldo : 0 |