Moi anonyymi! » Login | Uusi käyttäjä

Huoltoasemakasettiarkistot avautuvat

Jake kirjoitti noin 12 vuotta sitten (0 kommenttia)
rok096netti.jpgÄänitemyynnin noustessa 1970-luvulla räjähdysmäisesti oli yksi mielenkiintoinen uusi julkaisusara ns. jäljitelmä-äänitteet, joita tuottivat etupäässä pienet levy-yhtiöt. Nämä julkaisut sisälsivät kirjavan tasoisia cover-versioita päivän hiteistä sekä myös julkaisijayhtiöiden omien artistien uutuuslevytyksiä. Jäljitelmä-äänitejulkaisut tekivät hyvin kauppansa etenkin huoltoasemien kasettihyllyjen kautta. Jäljitelmä-äänitteiden kulta-aika kesti aina 1980-luvun puoliväliin, jonka jälkeen niiden julkaisu tyrehtyi lähes kokonaan.

Jäljitelmä-äänitteet ovat mielenkiintoinen osa-alue suomalaisessa kulttuurituotannossa, joka on kuitenkin myöhempinä vuosina jäänyt lähes kokonaan dokumentoimatta ja musiikkisisältö masternauhoilta digitoimatta. Nyt tilanteeseen on tulossa muutos, kun Rocket Records aloittaa alkuvuodesta 2012 suomalaisten jäljitelmä-äänitteiden mittavan julkaisuprojektin tuottamalla kolme neljän cd:n nostalgista kokoelmapakettia. Yhteensä sarja tulee sisältämään 300 jäljitelmäversiolevytystä vuosilta 1979-1985.

Sarjan ensimmäinen osa "Disco City - Huoltoasemakaseteilta tutut jäljitelmäversiot, vol. 1" ilmestyy 11. tammikuuta 2012. Neljän cd:n kokoelmaboksi sisältää yhteensä 100 levytystä vuosilta 1979-1981. Kokoelman kappaleet on julkaistu alun perin "Disco City" -sarjan kaseteilla. "Disco City" oli 1970- ja 1980-lukujen vaihteessa ilmestynyt JP-Musiikin jäljitelmäjulkaisusarja. Sarja osoittautui kaupallisesti jättimenestykseksi. Sen suomenkielisiä covereita sisältäviä osia myytiin vähimmilläänkin 50 000 kappaletta ja parhaimmillaan myyntiluvut nousivat yli 100 000 kappaleeseen. Huikeaan menestykseen vaikuttivat varmasti paitsi äänitteiden kappalesisällön ajankohtaisuus, niin myös kasettien edullinen 19,80 markan kappalehinta sekä levy-yhtiön laaja huoltoasemapainotteinen jakeluverkosto.

"Disco City" -kokoelmaboksin mukana seuraa kansivihkonen, jossa muun muassa käsitellään jäljitelmä-äänitteiden historiaa, julkaisujen syntyprosessia sekä paljastetaan tunnettujakin esittäjänimiä salaperäisten taiteilijanimien takaa. Kuvituksen pääpainon muodostaa luonnollisestikin vanhojen jäljitelmä-äänitteiden kansikuvat.

Rocket Recordsin jäljitelmä-äänitesarjan toinen osa "Turbo Disco" sisältää levytyksiä vuosilta 1981-1983 ja se ilmestyy maaliskuussa 2012. Sarjan kolmas osa "Super Turbo" sisältää levytyksiä vuosilta 1983-1985 ja sen suunniteltu julkaisuajankohta on toukokuussa 2012.

+/- saldo : 0 |