Moi anonyymi! » Login | Social login | Uusi käyttäjä

Richard Dawson & Circle : Henki (UK/FI, 2021)

Kcrimso kirjoitti noin 2 vuotta sitten (1 kommenttia)
henki.jpgHenki on Richard Dawsonin ja Circlen ensimmäinen yhteinen studioalbumi.

Monia ei tyylilajeja ja loppumattoman määrän levyjä julkaisseen kokeellista rock-musiikkia soittavan Circlen ja englantilaisen psykedeelisen trubaduurin Richard Dawsonin tiet kohtasivat ensimmäisen kerran Flow-festivaaleilla vuonna 2019. Festivaaleilla soitettu onnistunut yhteiskeikka johti korona-sulkujen keskellä rakennettuun yhteiseen albumiin.

On ehkä hieman outoa väittää että Henki on luonteva Dawsonin ja Circlen tyylien yhteen sulautuma koska Circlen tyyli on alatuisesti muuntuva. Tästä huolimatta musiikissa on paljon Circlelle tyypillisiä elementtejä kuten krautrock-henkistä jumitusta, progressiivisen rockin koukeroita sekä ripaus puhdasta hevi metallia. Dawson puolestaan tuo sekoituksen omalaatuisen ja psykedeelisen näkemyksensä folk-rockista.

Circlen musiikki harvemmin on kovin vokaalipainotteista, mutta nyt Dawsonin pidäkkeettömästi sinne tänne ja hieman sinne päin seilaavat vokaalit, jotka nousevat usein falsettiin, dominoivat musiikkia. Kokonaisuus on kuitenkin musikaalinen eikä Circle jää pelkäksi statistiksi Dawsonia säestämään. Circle soittaa kyllä taustalla tarkasti ja pelkistetysti pääosin Dawsonin kummallisia lauluja palvellen, mutta tarvittaessa yltyen myös koristeellisempaan nypläilyyn tai toisaalta myös raskaampaan tykittelyyn. Yleensä Circlessä vokaalit hoitaneen Mika Rätön pääosin mukavan kevyellä otteella soittamat kosketinsoittimet saavat enemmän tilaa kuin yleensä Circlen musiikissa mikä on mukavaa vaihtelua yhtyeen usein jyrääville kitaravalleille.

Henki on minusta Circlen paras levy toistaiseksi. Tämä on komea suoritus 30 vuotta toimineelta yhtyeeltä. Heti perään on tosin myönnettävä että edellisen lausuntoni arvo on kenties aika vähäinen sillä yleisesti ottaen en ole suuri yhtyeen fani enkä todellakaan ole kuullut sen valtavasta, kymmeniä levyjä kattavasta, tuotannosta kuin murto-osan. Niin tai näin Henki on komea työvoitto Dawsonilta ja Circleltä ja mikä mukavinta ainakin Circlen johtohahmo Jussi Lehtisalo on lupaillut yhteistyön jatkuvan.

Parhaat biisit: “Ivy”, ”Methuselah”, “Lily”

Lisää vuoden 2021 parhaita levyjä: https://pienemmatpurot.com/2021/12/26/vuosi-vuodelta-parhaat-levyt-2021-sijat-1-10/Arvosana : 8

+/- saldo : 0 |

  Kcrimso kirjoitti noin 2 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Pienemmät purot -musiikkimedian Facebook-ryhmässä järjestettiin äänestys vuoden 2021 parhaista levyistä. Henki vei voiton.

  1. Richard Dawson & Circle: Henki
  2. Black Midi: Cavalcade
  3. Esa Holopainen: Silver Lake
  4. Needlepoint: Walking Up That Valley
  5. Nick Cage, Warren Ellis: Carnage / Soen: Imperial /Yes: The Quest / Linda Fredriksson: Juniper /Mastodon: Hushed And Grim
  6. Floating Points, Pharoah Sanders & The London Symphony Orchestra : Promises / Transatlantic: Absolute Universe - The Forevermore / Trifecta: Fragments / Kauan: Ice Fleet