Moi anonyymi! » Login | Social login | Uusi käyttäjä

The Keith Tippett Group: Dedicated To you, But You Weren't Listening (UK, 1971)

Kcrimso kirjoitti noin 2 vuotta sitten (0 kommenttia)
tippett.jpegDedicated To you, But You Weren’t Listening on The Keith Tippett Groupin toinen studioalbumi.

Levyn julkaisun aikoihin Keith Tippett (1947-2020) oli vasta 22-vuotias mutta jo paitsi huikean taitava pianisti, myös erinomainen säveltäjä ja vahva bändin johtaja. Kertoo myös hyvää Tippettin sopusuhtaisesta egon koosta että siinä missä hänet yleensä tunnetaan virtuoosimaisista, mutta kaoottisista (”kissa kävelee koskettimilla” – kuten King Crimsonin vokalisti Gordon Haskell totesi Tippettin tyylistä) pianosooloista niin tällä omalla levyllään piano pysyttelee pitkälti taka-alalla ja sooloilu jää enimmäkseen puhaltimille. Toisaalta harmi sillä rakastan Tippettin pianohurjasteluja.

Vaikka Tippett olikin bändin selkeä johtohahmo kaikki levyn materiaali ei suinkaan ollut hänen säveltämäänsä vaan pasunisti Nick Evans on säveltänyt kappaleista kaksi, saksofonisti Elton Dean yhden ja nimikappale ”Dedicated To you, But You Weren’t Listening” on hyvin vapaamuotoinen tulkinta Hugh Hopperin samannimisestä sävellyksestä Soft Machinen toiselta albumilta.

Täysin taka-alalle Tippett ei kuitenkaan jää sillä ”Thoughts To Geoffissa” kuullaan sitä Tippettin tavaramerkiksi muodostunutta villiä ja rytmistä pianonsoittoa pitkän herkullisen soolon muodossa johon Elton Dean lopulta vastaa väkivaltaisesti soivilla altosaksoni töräyksillä Charigin ja Evansin tullessa mukaan ilotteluun omilla torvillaan. Aivan huikea meininki!

Levyn formaalimpaa laitaa edustaa ”Green Orange And Night Park” joka sisältää todella herkullisen melodisen riffi josta mehustellaan kaikki mahdollinen irti kappaleen massiivisessa nostatuksessa joka paisuu upeaksi hallituksi kaaokseksi. Tippett käytti kyseistä teemaa myös myöhemmällä samana vuonna isolle 50 henkiselle bändille tekemällään Centipeden levyllä Septober Energy.

Levy flirttailee jazz-rockin kanssa etenkin rytmiensa osalta, mutta pysyen kuitenkin enemmän jazzin puolella. Rumpaleita levyllä on peräti kolme eli Robert Wyatt, Phil Howard ja Bryan Spring. Käsittääkseni kaikki kolme rumpalia eivät ole missään vaiheessa samaan aikaan äänessä, mutta tuplarumpalointia kyllä kuullaan. Dedicated To You tasapainoilee onnistuneesti sävelletyn melodien materiaalin ja vapaamuotoisen avantgarde-tuuttailun välillä kappaleesta tai osuudesta riippuen liikkuen suvereenisti molemmilla laidoilla.

Dedicated To You, But You Weren’t Listening on jossain määrin unohdettu jazz-helmi joka on suositeltavaa kuunneltavaa kaikille jotka ovat kiinnostuneita avantgardistisesta jazzista kevyillä jazz-rock -mausteilla.

Parhaat biisit: ”Thoughts To Geoff” ja ”Green Orange And Night Park”

Lisää vuoden 1971 huippuja: https://pienemmatpurot.com/vuosi-vuodelta-parhaat-levyt-1971/


Arvosana : 8

+/- saldo : 0 |