Moi anonyymi! » Login | Uusi käyttäjä

Pro-X Aktiflex 11 aktiivikaiuttimet

Sunkka kirjoitti noin 23 vuotta sitten (1 kommenttia)
Pro-X on suomalainen, Muuramessa toimiva elektroniikkavalmistaja jonka yhtenä alueena ovat korkealaatuiset hifikaiuttimet. Pro-X Group on erikoistunut elektroniikan ja audio-alan tuotteiden kehittämiseen, suunnitteluun, valmistamiseen, konsultointiin ja markkinointiin eli varsin moneen soppaan lusikkaa tökitään. Palasokerin tuotearvostelussa on tällä kertaa pari aktiivisia hifi-kaiuttimia jotka sopivat hyvin vaikka studiomonitoreiksi.

Omaa kotiteatteria tällä hetkellä rakentavana etsin tietysti pätevää tavaraa joten mahdollisuus päästä kokeilemaan Pro-X Aktiflex 11 aktiivikaiuttimia oli loistava tilaisuus monestakin syystä. Ei vähiten siitä syystä että olin useasti kuunnellut lähes puolueettoman tahon kehuja kyseisistä kaiuttimista, eikä vähiten myöskään siitä syystä että halusin kokeilla miten aktiivikaiuttimet käyttäytyisivät kotiteatterivahvistimeni (Sony STR-DB840) kanssa. Kyseisessä Sonyssahan on aktiivikaiuttimille peräti oma linjalähtöosasto (pää-, keski- ja takakaiuttimet sekä kaksi subbarilähtöä) normaalien karvaliitäntöjen lisäksi. Eniten kiinnosti se, miten äänenvoimakkuus käyttäytyy aktiivien kanssa, olinhan ollut siinä luulossa, että linjatasoinen signaali on aina linjatasoinen, eikä siis säädettävä. Toivottavasti joku muukin on ihmetellyt samaa enkä ole ainoa (viimeinen) jolla asia selviää: äänenvoimakkuuden säätö toimii ihan normaalisti, oli kaiuttimet linja- tai perinteisissä liitännöissä… Kyseessä on siis säädettävä linjatasoinen ulostulo. Samoin normaalit kaiutinliitännät toimivat normaalisti. Liitäntöinä voidaan käyttää XLR, RCA, tai perinteisiä karvaliittimiä. Aktiflexit pitäisivät valmistajan mukaan olla liitettävissä kaikkiin audiolaitteisiin. Pro-X -kaiuttimet tehdään parhaista mahdollisista materiaaleista ja tarkan laadunvalvonnan alla, Pro-X valmistaa kaiuttimensa alusta loppuun saakka itse. Ainakin kyseiset Aktiflex 11 kaiuttimissa oli tehtaalta peräisin oleva todistus, josta ilmenee kyseisen kaiuttimen yksityiskohtaiset testitulokset ja tiedot äänenlaadusta. Vaikuttaa pätevältä ja luo hyvän vaikutelman. Pro-X –kaiuttimilla on lisäksi 2-vuoden takuu. Lisää hyvää vaikutelmaa tulee sitten kuuntelussa. Vanhoihin kaiuttimiini verrattuna ero on selvä: Aktiflexin ääni on selkeämpi ja erottelukykyisempi, bassotaajuudet menevät alemmas kuulostavat napakammalta, diskantit kuuluvat selkeämmin ja kirkkaammin. Enpä tässä nyt taida viitsiä mainita niiden vanhojen kaiuttimien merkkiä ettei heti ajatella että ”ilmankos”. Vanhat kaiuttimet kokivat nimittäin uuden tulemisen jokin aika sitten kun ostin yllämainitun Sonyn vahvistimen. Johan alkoivat vanhatkin pöntöt kuulostaa mahtavilta. Pelkällä vahvistimellakin on uskomaton merkitys (tiedoksi niille, jotka ovat jopa noviisimpia kuin minä). Mikäli esim. huoneessa esiintyy korostumia tai muuten vain halutaan säädellä kaiuttimia, Aktiflex 11 tarjoaa säätöjä takalevyssä. Gainin lisäksi kolmea taajuusaluetta päästään säätämään joten jos kaiuttimet esim. asetetaan lähelle seinää, voidaan alapään korostusta hillitä. Lisäksi takalevyssä on liitännät slave-kaiuttimille, mikäli sillä nyt kenellekään on normaalioloissa merkitystä, pöntöistä lähtee kokolailla riittävästi äänenpainetta muutenkin.

Valmistajan verkkosivuilla puhutaan Aktiflexien filosofiasta: ”Olemme kehittäneet mahdollisimman suuren kaiuttimen mahdollisimman pieneen koteloon. Valitsimme aluksi bassoelementin, jolla on mahdollisimman alhainen Q-arvo. Alas viritetyllä refleksikotelolla saadaan sopivan tasaisesti laskeva bassotoisto, joka kompensoidaan suoraksi aktiivisuodattimella.” Vaikea tuohon on väittää vastaankaan, mielestäni teksti kuvaa hyvin näitä kohtuukokoisia kaiuttimia.

Viimeisenä argumenttina voin mainita että tilaisin itselleni 3 kpl kyseisiä kaiuttimia (keski- ja pääkaiuttimet). Tästä voidaan siis päätellä testitulos…

Pro-X Aktiflex 11
2-tie bassorefleksi
bassoelementti 170mm polypropyleenikartio
diskantti 25mm kalotti
taajuusvaste 50-20000 Hz +/-3 db
jakotaajuus 4,5 KHz
2x50 W RMS / kaiutin
max. äänenpaine RMS@ 1m 106 db
magneettisuojaus
MDF-kotelo 200x310x225 mm (lxkxs)
Paino 7 kg
vakiovarustus: verkkojohto, XLR ja RCA-line IN sekä kaiutin sisään meno liitännät

Hintaluokka 2900.- kpl

Testibiisejä: ja albumeita:

Samuli Edelmann ja Cata Mansikka-aho – Levottomat
Yes – Fortune seller (Open Your Eyes)
Lindenhurst - Deep Thinker
Chroma Key – Colorblind (Dead Air for radios)
Saga – Behaviour
King Crimson – the construKction of light
Destiny’s Child – The Writing’s on the Wall
Meshuggah – The True Human Design (EPCD)
Megafonia – Liquidbass vol.1 testi-CD

Arvosana : 9

+/- saldo : 0 |

    Anonyymi kirjoitti noin 23 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Joo, kyllä nuo ihan messevästi soi, muttei kyllä pääse lähellekään Genelecejä, jotka tosin on pari tonnia kalliimmat, mutta kyllä sillä rahalla tosiaan saa kaiutinta enemmän kuin Pro-X:t. Tietysti makuja on monia, niistä ei kannata kiistellä. Mutta neuvon testaamaan molemmat ennen ostopäätöksen tekoa.

    Arvosana : 8