Moi anonyymi! » Login | Uusi käyttäjä

Peter Gabriel : Up

Janus kirjoitti noin 22 vuotta sitten (5 kommenttia)
gabriel-up.jpgRealworld, PGCD11

Vuosien odottelun jälkeen Peter Gabrielin Up on vihdoinkin ilmestynyt. Ei tämän levyn tekemiseen sentään kaikki tuo aika mennyt sillä Gabrielilla oli meneillään monia muitakin projekteja mutta voi hyvin kuvitella että tämän levyn tekeminen ei ollut helppoa. Jotain kertoo sekin että levy aukeaa hyvin hitaasti: parilla ensimmäisellä kuuntelukerralla ei mieleen jäänyt paljoakaan mutta onneksi kappaleet alkoivat lopulta uppoamaan tajuntaan.

Levyn muusikoissa on joitakin tuttuja nimiä Gabrielin aikaisemmilta levyiltä (Tony Levin, Manu Katche, David Rhodes) joten kaikuja menneisyydestä luonnollisesti kuullaan. Levy on rauhallinen ja alakuloinen, tasainen kokonaisuus. Koneita on käytetty maltillisesti. Jotain hieman steriiliä levyyn on kuitenkin jäänyt loputtoman hieronnan myötä vaikka loppujen lopuksi melko ilmavana äänikuva on pidettykin. Kokonaisuus kärsii myös joistakin venytetyistä kappaleista.

Parasta antia itselleni ovat dramaattinen avaus Darkness, kevyemmin kulkeva No Way Out (jossa vierailee bassossa folk-veteraani Danny Thompson jota on aina ilo kuulla), My Head Sounds Like That (hienovarainen torvisovitus toimii hyvin) ja tummasävyinen Signal To Noise jossa vokaaliakrobatiaa tarjoilee edesmennyt Nusrat Fateh Ali Khan. Ainoastaan More Than This jää jotenkin yhdentekeväksi. Sen olisikin huoletta voinut pudottaa pois sillä 66-minuuttisessa kestossaan levy on hieman liian pitkä. Yllättävin veto on todellisuustv:tä suomiva Barry Williams Show joka erottuu hyvinkin henkilökohtaiselta tuntuvasta kokonaisuudesta.

Kyllä vain, vanha PG-diggari voi sittenkin huokaista helpotuksesta vaikka välillä usko mieheen olikin koetuksella.

Arvosana : 7

+/- saldo : 0 |

    kite kirjoitti noin 22 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Mun mielestä taas tuo More Than This on Darknessin ja No Way Outin ohella levyn hienoin raita... Tässä on muuten kyseessä sellanen levy jossa sanotukset on aivan hemmetin keskeisessä osassa, kuten Gabrielin tuotannossa muutenkin. Esim. The Barry Williams Show ei mulle oikein musiikillisesti kolahda, mutta sanoissa on asiaa.

    Arvosana : 8

    Kcrimso kirjoitti noin 22 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Omat suosikkini ovat Growing Up, Sky Blue ja Signal To Noise. Ei levyssä oikeastaan ole mitään huonoa, mutta ehkä More Than This on hieman turha. Mestariteos joka tapauksessa ja ehkäpä paras levy toistaiseksi tällä vuosituhannella. Viisi tähteä.

    Arvosana : 10

    KimmoVesajoki kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Vaikka levy on erilainen kuin US tai herran muu tuotanto, on se tunnelmaltaan hieno kokonaisuus. Ei voi verrata 80-luvun hittituotantoon, mutta eipä Peterillä ole enää ihmeemmin ambitioita MTV:n hittivideokamaa kohtaan. Onkos tuolta levyltä lohkaisu muita sinkkuja kuin tuo parodia-biisi "Barry Williams Show"?

    Arvosana : 7

    Hezzu kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Tosiaan, hieman "vaikea" levy ja vaatii ilmeisesti useita kuuntelukertoja, näin yhen kuuntelun perusteella biiseistä ei jää mieleen oikein mitään. Melko hajuton ja mauton näin äkkiseltään. Soundimaailma on kliininen ja kylmä ja tehasmainen. Noh, kuuntelen lisää... joskus.

    JiiPee kirjoitti noin 17 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Todella paha pettymyslevy itselleni. On hiukan ikävää haukkua vanhaa suosikkiani, mutta Up on suorastaan tylsä.

    Arvosana : 5