Moi anonyymi! » Login | Social login | Uusi käyttäjä

Kuusumun Profeetta: Sanansaattaja Oraakkeli Salamurha Hyökkäysvaunu

Astro kirjoitti noin 20 vuotta sitten (8 kommenttia)
Kuusumun Profeetta: Sanansaattaja Oraakkeli Salamurha Hyökkäysvaunu
Ektro Records (EKTRO-024)

Vau! Kuusumun Profeetta on julkaissut ehdottomasti toistaiseksi parhaan levynsä. Tämä tulee varmasti olemaan yksi parhaista (jollei paras) vuoden 2004 suomalaisista julkaisuista. Todella hienoa myös nähdä, että yhtyeen vuosia kestänyt kompromissiton pakertaminen näyttää kantavan hedelmää myös kaupallisessa mielessä. En olisi suoraan sanottuna uskonut, että listoille voi päästä myös omaperäisellä, luovalla ja mielikuvituksellisella musiikilla… Hyvä Suomi! Sanansaattaja Oraakkeli Salamurha Hyökkäysvaunu naittaa loistavalla tavalla yhteen bändin varhaisen progressiviisen taiderockin, parin viime levyn psykedeelisen folkin ja 80-luvun heavy metallin. Lopputuloksena on todella hieno kokonaisuus, josta ei löydy oikeastaan valituksen sijaa. No okei, vähän psykedeelisempää kamaa olisi voinut tietysti olla enemmän… Jonkinlaisena teemana levyllä tuntuu olevan sota, kuolema, tuho, pahuuden voimat jne. Levyn yleissävy on siis melkoisen synkkä ja surumielinen, mutta ei kuitenkaan liian ahdistava, ainakaan minulle. Yhtyeessä on nykyään kahdeksan jäsentä, jotka saavatkin aikaan melkoisen rikkaan äänimaailman. Koskettimia on käytetty yllättävän vähän, mutta sähkökitaroita reilusti enemmän kuin edellisillä levyillä. Saksofoni ja trumpetti ovat myös vahvasti esillä tuomassa lisää sävyjä musiikiin. Mika Rätön omintakeiset laulut vievät kuitenkin edelleen suuren osan huomiosta, vaikkeivät olekaan enää ihan yhtä tärkeässä osassa kuin aikaisemmin. Naistaustalaulut on korvattu miehisemmällä otteella, mikä levylle sopiikin paremmin. On melko vaikeaa löytää näistä yhdestätoista hienosta sävellyksestä omia suosikkejaan, mutta levyn aloittava ”Me olemme veitsi joka viiltää” erottuu heti edukseen. Kappaletta on kuulunut paljon radiostakin, ja yhtyeen basisti Mikko Elo on ohjannut siihen myös tunnelmaan sopivan mystisen videon. Judas Priest –tyylistä hevitykitystä löytyy armottomasta kappaleesta ”Morsius Kuoleman”. Aivan uskomattomia nuo kavereiden kaksoiskitarasoolotykitykset! Rauhallisemmasta, kauniin melankolisesta osastosta on hyvä esimerkki mahtava ”Hämärän enkeli”, ja miksei myös ”Tuuleen kätketty kirje”. Levyn viimeinen varsinainen kappale ”Puutarha menneen ihmemaan” sisältää jo pienen toivon kipinänkin kaiken synkkyyden jälkeen, mikä on toki paikoillaan. Levy päättyy aika kakofoniseen, lyhyeen instrumentaaliin nimeltään ”Sanansaattaja”, joka jättää kuulijan sopivan psykedeeliseen ja omituiseen tunnetilaan. Osta levy tai häpeä! Ylimääräraita ”Salamurha” on ladattavissa yhtyeen kotisivuilta: http://www.moonfogprophet.com.


Arvosana : 10

+/- saldo : 0 |

  Hezzu kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Paras levy ikinä! ;)

  Arvosana : 10

  YrjöAlkio kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
  aika hyvin on saanut myytyä jos top40 on päässyt. Kyllä nytten olisi kannattanut katsoa. eikös se sunnuntaina tule ylex:ltä tuo lista?

  Hezzu kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
  No levyjen myynti on nykysin kokenut sen verran inflaatiota, ettei listalle pääsy välttämättä kovin suuria myyntejä vaadi. Enemmänkin ihmetyttää se, että levyä on myyty niinkin paljon listaliikkeistä.

  Jimi kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Hippie Shakessa soi taustalla Kuusumun Profeettaa harva se kerta siellä käydessäni, mutta toistaiseksi ei ole vakuuttanut. Ilmeisesti aina minun vierailun aikana soi ne huonoimmat biisit. :)

  Hezzu kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
  En jaksa kaivaa levyä käsiini, mutta kappaleet nr. 2, 6 & 7 on ne kaikkein hiteimmät! Jos levyltä irrotettaisiin sinkku niin paras vaihtoehto ois tuo seiska ;)

  Voffe kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Tuo on kyllä aivan helvetin tiukka levy. Ei voi kuin ihmetellä.  Katsoiko joku tuon lista-ohjelman, eli millainen se Kuusumun video oli? Ja olisko kellään vinkkiä mistä sen saattaisi nähdä?

  Arvosana : 10

  Astro kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Joo, näin kyllä videon. Pienellä budjetillahan se oli tehty, mutta toimi kyllä kappaleeseen. Joku huppupäinen kaveri käveli pimeitä käytäviä yms. Välillä oli kivaa psykedeelistä värinää! Toivotaan, että vielä jossain ohjelmassa näytetään. Sääli, ettei enää ole Moon TV:tä eikä edes Jyrkiä...;)

  Kcrimso kirjoitti noin 19 vuotta sitten+/- saldo : 0


  Arvosana : 7