Moi anonyymi! » Login | Social login | Uusi käyttäjä

Threshold : Critical Energy

Jake kirjoitti noin 19 vuotta sitten (0 kommenttia)
criticalenergy.jpgProgemetallin (?) parissa puuhasteleva Threshold on ehtinyt työstämään kuusi studiolevyä, ensimmäisen vuonna 1993, ennen tätä Critical Energy live-levyä. Live-pakettia saa siis sekä cd- että dvd-muotoisina, special editionissa taitaa olla molemmat. Bändissä lienee tunnetuimpia artisteja ovat ex-vokalisti Damian Wilson (tuttu esim. Arjen Anthony Lucassen's Star Onesta) ja kitaristi Karl Groom, jolla on ollut hyppysensä pelissä esim. Arenan ja Pendragonin kiekoilla. Kokoonpanoa on muutenkin vaihdettu melko vilkkaasti, tällä livelläkin soittaa uusi basisti Steve Anderson ja suht tuore rumpali Johanne James. Bändin monivivahteisesta tuotannosta ja miehistönvaihdoksista voisi kirjoittaa enemmänkin, mutta lienee parasta vilkaista biografia bändin omilta sivuilta niin ei tule puhuttua tämän enempää läpiä päähän.

Critical Energy on tuhti live-setti sisältäen 18 biisiä kattaen kohtalaisesti bändin vanhemmankin tuotannon. Ensimmäinen merkillepantava asia levyssä on että soundit ovat aivan käsittämättömän hyvät. Edes tällainen soundipoliisi ei löydä mitään moitittavaa. Tai jos oikein yrittää niin voisi moittia soundeja jopa liiallisesta kliinisyydestä. Soundeihin ja tuotantoon liittyy tämän levyn moitteetkin, sillä vahvasti näyttää siltä että laularaitoja on menty näpelöimään rankasti jälkituotannossa. Usean testikatsojan silmin totesimme että laulajan elkeet ja suun liikkeet eivät ole tahdissa äänen kanssa, välillä jopa laulu jatkuu vaikka kaverilla on tuollainen normaalilta näyttävä Shure 58 noin puolen metrin päässä suusta. Pahimmillaan tuo näyttää siltä että päälauluraita on jälkiäänitetty kokonaan. Muuten soitto ja taustalaulut ovat kuitenkin selkeästi ehtaa liveä, joten ei tässä mistään jälkikäteen tehdystä studiolivestä kauttaaltaan ole kyse. Jälkikorjailu saattaa selittyä sillä että extroissa laulaja valittelee ennen keikkaa että tältä on ääni "mennyt", mutta jos tämä on ollut syynä korjailuun niin olisiko kenties pitänyt lykätä live-lätyn tekoa. Jättää hieman karvaan maun suuhun tällainen kikkailu.

Sitten kehuihin. Rumpujakkaralla on kovanluokan tekijä. Suosittelen tätä nimenomaan dvd-julkaisua kaikille lyömäsoittimista kiinnostuneille jo vaikka pelkkänä opetusvideona. Johanne Jamesilla on kuulopuheiden mukaan jazz-tausta rumpuhommissa, minkä kyllä huomaa, sillä harvoin on nähnyt näiden uusprogebändien rumpukorokkeella yhtä vaatimatonta kattausta. Ja ne vähät mitä on käytössä käytetäänkin sitten huolella, hartaudella ja tyylillä. Tähän kai ei voi enää lisätä mitään, aivan uskomaton äijä. Basson varressa heiluva "scarface" joutui tälle keikalle ilmeisesti aika lyhyellä varoitusajalla, mutta tyylillä herra hoitaa tehtävänsä. Kitaristit hoitavat oman sarkansa edellisten tekijöiden tapaan pieteetillä ja kosketinsoittajaakaan ei osaa oikein moittia, joten ainoa asia, mistä jää jotain hampaankoloon on tuo jälkikäsitelty laulu, joka kuulostaa kyllä helvetin hyvältä, mutta näyttää törkeältä rimanalitukselta.

En lähde biisimateriaalia tarkemmin arvioimaan, sen verran huonosti tunnen tuota Thresholdin vanhempaa tuotantoa, mutta suosittelen tutustumaan bändiin vaikka juuri tämän live-pläjäyksen kautta. Thresholdissa on kuitenkin jotain "omaa" mikä erottaa sen näiden progemetelibändien tuhatlukuisesta ja tasapaksusta joukosta.

Arvosana vähän kärsii tuosta laulun ryssimisestä, muuten olisi tullut täysi kymppi.

Arvosana : 8

+/- saldo : 0 |