Moi anonyymi! » Login | Uusi käyttäjä

Axis Of Advance: The List

Doc.B.D kirjoitti noin 20 vuotta sitten (0 kommenttia)
Axis Of Advance: The List (Osmose Productions)

Kanadalainen Axis of Advance on bändi, joka ei ole suomalaisten metallikriitikoiden taholta saanut juuri ymmärrystä osakseen. Koska tämän kirjoittajan mielestä AoA on kuitenkin eräs tämän hetken jännitävimmistä bändeistä, taitettakoon tässä hieman peistä bändin puolesta. Samalla toivon että eräät AoA:n korkealuokkaista metallitaidetta ymmärtämättömät kriitikot tuntisivat pistoksia kyljissään.

Hengeltään Axis of Advance on eräänlainen Korkeajännitys-sarjakuvien musiikillinen vastine. Eli teemana on sota, eikä kyse ole siitä, että protestoitaisiin sotaa vastaan, vaan näille äijille sota on vaudikas ja jännittävä tapa tutustua vieraisiin kulttuureihin ja ihmisiin. Toisaalta: vaikka levyn kannessa tervehditään kaikkia urheita Pakana Sotureita, web-sivuillaan bändi irtisanoutuu kaikenlaisesta politiikasta.

Ilman sen kummenpia taidepausseja tai teloitusten lykkäyksiä AoA:n voidaan todeta kuuluvan metallin subgenreen, jolle ulkomaalaiset ovat keksineet havainnollisen nimen: WAR METAL. WM on pääosin kanadalainen ilmiö; lähimmät aseveljet löytyvät bändeistä CONQUEROR, LUST, REVENGE, ANGELCORPSE, ORDER FROM CHAOS ja tietyin varauksin BLASPHEMY ja CRYPTOPSY.

Bändin musiikki-ilmaisua kuvaavat parhaiten termit kaaottinen ja synkkä. Riffittelyn kaukaisimmat esikuvat löytyvät varmaankin germaanien vanhasta thrash-metallista. Tällä kertaa teutonien tiukka riffiartikulaatio on kuitenkin korvattu koko rintaman levyisellä mustalla äänimassalla, joka kaiken lisäksi etenee melkoisella vauhdilla. Aikalaisakteista soundillisesti lähinnä ovat jo yllä mainitut REVENGE ja ANGELCORPSE.

Harjaantumattomalle korvalle AoA:n musiikki kuulostaa ylikierroksilla käyvän betonimyllyn ryminältä, jossa ei ole mitään tarttumapintaa. Mutta jos osaa poimia vaikkapa Venomin livelevyiltä hittiriffit esiin, Axis of Advancen musiikki tarjoaa paljon kuunneltavaa. Tosin mielenkiintoisia riffejä ei riitä aivan joka hetkeen, mutta silloin huomio kiinnittyy rumpalin työskentelyyn. Kompit vaihtuvat alituiseen ja fillit kuulostavat usein kylmäverisiltä yrityksiltä hajoittaa tomipatteri. Teknisesti rumpali on tarkka kuin lehmänkello, mutta tätä puutetta korvaa seikka, että suorituksesta päätellen hänellä on ainakin kuusi kättä. Mutta jos siis vaikka CRYPTOPSYN rumpalin työskentely herättää kunnioitusta, AoA:n kapulamiehen tyyliä kannattaa havainnoida.

Levy alkaa komeasti kitaraperäisellä noisevallilla, joka kuullostaa lähinnä ilmahyökkäykseltä. Sitten hana päästetään auki ja loppu on kuulijan vastuulla.Tarjolla on 33 minuuttinen audioselkäsauna ja ainakin pari hajatulessa kuollutta seinänaapuria. Vaikka musiikin yleiskuva onkin kaaottinen, säännöllisin väliajoin mustasta massasta erottuu loistavia anthemin kaltaisia metalliriffejä, joita odottaessa levyn jaksaa kuunella vaikka pari kertaa peräkkäin. Ja kuten sanottu, siinä kohtaa missä kitarat alkavat maistua junttapaalulta, rumpali ruoskii sotaratsua eteenpäin.

Yhtä kaikki: briljantti ja samalla brutaali levy. Suositellaan kaikille yli 20-vuotiaille pikkupojille. Samaan ja viimeiseen hengenvetoon suositellaan myös bändin Strike-albumia vuodelta 2001. Ja muistakaa että sota on kaunis - varsinkin televisiossa. Axis of Advance on rintama, joka etenee haluaa sitä tai ei. All Hail!


Arvosana : 8

+/- saldo : 0 |