Moi anonyymi! » Login | Social login | Uusi käyttäjä

Manitou: The Mad Moon Rising

Sunkka kirjoitti noin 18 vuotta sitten (5 kommenttia)
manitoumad.jpgKotkalaisen metalliprogebändi Manitoun uunituore debyyttialbumi kasaa tutut biisit vanhoilta demoilta ja jyräyttää ne uusiin sfääreihin! Kuulostaako ylisanoilta? No, ylisanoja on vaikea välttää, nyt on kyseessä just sellainen levy.

Englantilainen Rage Of Achilles Records julkaisee MANITOU:n debyyttialbumin "The Mad Moon Rising" 21.6.2004, levynjulkkarikeikka Kotkassa perjantaina 18.6. Itse keikasta lisää Palasokeri.com:in artikkelissa keikan jälkeen.

Palasokerin ennakkokuuntelussa levy on saanut pelkästään ylistäviä lausuntoja. Mm. loistava, parempi kuin monikaan uskalsi odottaa! Koskahan Valley of Evergreenin mainio video pyörii Top40-ohjelmassa?

Tässä levyarvostelussa uutuutta lähestytään poikkeuksellisesti vanhojen demojen kautta, koska ne ovat tuttua kauraa monille Palasokerin lukijoille. Demot on kuunneltu puhki ja opeteltu läpeensä, mutta uudella levyllä ei meinaa vanhoja biisejä kunnolla edes tunnistaa! Sovitukset ovat muuttuneet aika lailla, aikuistuneet. Monen kappaleen sävellaji on laskenut, on viritelty kitaroiden e-kieli muodikkaasti vähän alemmas. Koukkuja on vähän kadonnut mutta uusia, entistä hienostuneempia juttuja on tullut tilalle. Huonot jutut on jätetty viisaasti pois.

Markku Pihlajan laulamisessa on edelleen kovasti Bruce Dickinson-vaikutteita. Markus Vanhala taas on sävyjä ja tekniikkaa hallitseva soolokitaristi, joka voisi paahtaa satasta, muttei paahda vaan malttaa aika hyvin! Tarvittaessa astuu esiin tyylinmukainen tilulilu, mutta vain muistutukseksi siitä, mitä genre yleensä vaatii. Pääosin soolot ovat genressään yllättävän hillittyä ja ajatuksella soitettua, kaarellista tarinankerrontaa

Uusi levy alkaa ikivanhalla Mad Moon Rising-nimibiisillä. Muutkin biisit ovat pääosin vanhemmilta demoilta tuttua tavaraa viimeinkin arvoisessaan kuosissa uusin sovituksin, uusin soundein ja tietysti paremmin soitettuna ;) Vanhojen demojen karusta meiningistä biisit ovat saaneet uusia lämpimämpiä sävyjä, ambienssia ja tunnelmaa. Soundimaailma on hyvin nykyaikainen, mieleen tulee esim. Thunderstone. Tämä ei ole yllätys, onhan levyä puuhattu samassa studiossa Thundareiden kanssa.

Manitouta ennenkuulemattomalle voisi Manitouta kuvailla seuraavin esimerkein: Iron Maiden, Queensrÿche, Vanden Plas, Dream Theater. Eli vauhdikasta hevimetallia vaihtelevin tahtilajein ja monipuolisin sävellyksin!

Bändin kuusivuotiselle uralle on mahtunut jo lukuisia keikkoja ja viisi toistaan parempaa demoa. Jokaisen demon jälkeen on tuntunut entistä käsittämättömämmältä, ettei levysopimusta irtoa, kun ainakin omassa soittimessani demot ovat pyörineet uskollisesti. Ehkäpä pojilla on ollut liian kovat sopimusehdot ;)


Arvosana : 9

+/- saldo : 0 |

  Belgarion kirjoitti noin 18 vuotta sitten+/- saldo : 0
  thoo, tuo mad moon rising - biisihän on aivan tuoretta matskua, nimi vaan on kössitty ikivanhalta demobiisiltä, muilta osin yhtäläisyydet kyseiseen biisiin ovatkin kadonneet. :-)

  Ja ei mitää tiukkoja sopimusehtoi ku laiskoi fläskei äijjii, ei jaksa lähettää levyjä, ei diiliä :D

  Jake kirjoitti noin 18 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Pistetään nyt rohkeasti kymppi kun Pasi ei kehdannut. Kymppi olisi tullut vaikkei olisi tuttuja äijiä kehissä, levy on suorastaan loistava. Ja tämä on paljon sanottu. Kuten noista Mad Moon Risingin saamista arvosteluista voi jo päätelläkin, ei tässä heiluta ihan siellä (neo)progemetallin upottavimmassa suossa vaan hommassa on oikeasti jotain kiinnostavaa. Jopa siinä määrin että huomasin biisien jäävän pyörimään mieleen muutamalla kuuntelulla. Tämä oli jotain uutta ja ihmeellistä pitkästä aikaa, yleensä mieleen jää vain radioasemien soittamat vitutusjenkat, mitkä haluaisi unohtaa välittömästi kuultuaan. Pitikin tämä levy ja nuo viimeksimainitut sotkea samaan lauseeseen, melkein kaduttaa...

  Kun ette kuitenkaan kehuja usko, ostakaa kiekko ja todetkaa itse.

  Arvosana : 10

  Sunkka kirjoitti noin 18 vuotta sitten+/- saldo : 0
  No katohan! Minulla ei ole juuri tuota ekaa demoa, muut on, joten päättelin, että se on sama vanha demobiisi, koska nimi on sama... No höh...

  Mutta upea levy, ei voi mitään. Eipä tässä ole muita levyjä kuunneltu vähään aikaan, Manitou varaa levylautasen.

  Sami kirjoitti noin 18 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Joo, kyllä on Kymin kollit saanu hienon levyn tehtyä. Ensin on sanottava että allekirjoittanut ei ole ns. progehevin ylin ystävä, mutta kun on tutuista kotikylän jampoista kysynys, niin ostin keikalta levyn. Kokonaisuutena huomio kiinnittyy siihen että peruslähtökohta on ollut tehdä hyviä biisejä. Eli joissa on kunnon melodiat ja kertosäkeet. Siinä on onnistuttu hienosti ! Vanhanliiton hard- ja heavy-rock diggarina mieltä lämmittää komeasti kajahtavat kertosäkeet. Muutenkin biisit ovat tarttuvia ja mieleenjääviä. Tämä on mielestäni suuri ero moneen muun genren bändiin, jolla biisit kuulostavat yhteen pakotetuilta tilkkutäkeiltä, joissa punaistalankaa ei löydy vaikka etsisi.

  Pihlajan Markun ääni soi todella upeasti ja tone on justiinsa musiikkiin sopiva. Tulee tunne että seisoo kalliolla ja horisontista lähestyy keskiaikaisia sotalaivoja. Ilmassa on ruudin ja suolaisen meriveden tuoksu. Soitto toimii hienosti ja korviin pistää melodiset euro-heavy henkiset kitara teemat. Myös itse soolot ovat tyylinmukaisia ja hyvällä maulla toteutettuja. Ehdoton suosikkibiisini on Garden Of Fallen Kings, jossa on jumalallinen kertosäe. Myös Mad Moon Rising ja The Valley Of Evergreen miellyttävät erityisesti korvaa. Progemmasta matskusta jää mieleen Race Of Malice, jonka kertosäe on hienon kuuloinen.

  Homma on hyvällä mallilla. Ennen kaikkea vaikuttaa että biisit ovat tärkeässä osassa, niinkuin niiden pitääkin. Samaa ei voi sanoa kaikista muista progemetalli bändeistä.  Belgarion kirjoitti noin 18 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Letsmakesomenoise.com listalla mahdollisuus äänestää tätä levyä, tämänhetkinen sijoitus taitaa olla 2. ! Joten sinne vaan ääniä antamaan (vaatii rekisteröinnin) niin saadaan levy jollain listalla ykköseksi :D