Moi anonyymi! » Login | Social login | Uusi käyttäjä

Wojciech: Ystävät, toverit

Hezzu kirjoitti noin 15 vuotta sitten (3 kommenttia)
wojciech.jpgTämä hieman kummallisen nimen omaava bändi tulee ilmeisesti Turusta ja kyseenä oleva kiekko lienee heidän ensimmäisensä. Wojciech soittaa hämyistä ja psykedeelistä poppia, josta löytyy paikoitellen myös progevivahteita. Lähin vertailukohde heidän musiikilleen lienee Liekki. Wojciechin musiikki ei kuitenkaan ole niin rennon iloista vaan selvästi hämärämpää. Musiikki on melko pienimuotoista ja hidastempoista ja vauhdikkaammat hetket ovat melko harvassa. Siispä kun kesken kaiken "Starfenkround" -biisissä pistetäänkin progempi ja hieman hurjempi vauhti päälle niin moisesta ihan yllättyy. Varsinaiset huippukohdat ovat siis melko harvassa, mutta musiikki on kuitenkin kaikinpuolin mielenkiintoista ja soundimaailman pienoinen lo-fi -henkisyys miellyttää myös. Mellotronin omaisia koskettimien suhinoita jousi- ja kuoroefekteineen kuullaan paljon, kuten myös hämyisiä urkumattoja ja melodicaa, kitaroissa on suriseva psykedeelinen soundi tai sitten ne soivat akustisesti. Paikkapaikoin menoa elävöitetään jännillä surinoilla, kellopelin pimputuksella tai muilla efekteillä. Laulajan melko flegmaattisen viileä laulutyyli vierasti aluksi hieman, mutta siihen tottui suht nopeasti. Moinen ilmaisu vaikeuttaa kuitenkin sanoitusten seuraamista ja sanat menevätkin suurelta osin ihan ohi, niistä ei jää mieleen oikeastaan mitään. Yksittäisiä biisejä on muutenkin hieman hankala muistaa jälkikäteen kun levy on loppunut, kiintopisteet ovat harvassa. Levy toimiikin ennen kaikkea kokonaisuutena. Kivaa utuilua ja leijuntaa. Jos levyltä pitäisi valita singlebiisi, olisi se luultavasti "Halipuut", se on melkeinpä ainoa hieman tarttuvampi ralli jo mainitun "Starfenkround":in lisäksi.


Jari Oisalo: laulu, kitara, koskettimet, kellopeli, perkussiot, basso
Sami Lehtonen: kitara, koskettimet, melodica, taustalaulu, basso
Kalle Saarinen: rummut
Ran Zohar: basso


(Plastic Passion PVC 032)


Arvosana : 8

+/- saldo : 0 |

  waka/jawaka kirjoitti noin 15 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Minä ehkä kuitenkin hakisin sitä lähintä vertailukohdetta ihan tuolta ulkomailta saakka. Sparklehorsesta, Grandaddysta ja Mercury Revistä on tämän bändin yhteydessä jauhettu loputtomiin saakka, eikä ihan suotta. Kotimaisista yhtyeistä Liekki sitten onkin kohtuullinen vertailukohde, vaikka mielestäni enemmänkin sieluntoverina kuin tyylillisenä vastineena.  Sikäli kuin olen levyä ehtinyt iltavapailla kuunnella, on Ystävät, toverit Wojciechilta ihan lupaava pelinavaus. Hiukan terävämpää otetta jään minäkin paikoin kaipaamaan, vaikka toisaalta osa yhtyeen viehätyksestä saattaisi tarttuvampien biisien myötä kadota.  Kyllähän tätä levyä hyvällä omallatunnolla voisi suositella muutamille (lähinnä Janus, ehkä Pekkakin) sokrulaisille. Hintakaan (10e) kun ei ole paha.

  Hezzu kirjoitti noin 15 vuotta sitten+/- saldo : 0
  No joo, luin netistä yhen arvostelun, josa nuita Sparklehorseja ja muita mainittiin, mutta moiset bändit on itelle ihan outoja, joten enpä pysty moisiin vertailemaan ;)  Levyä saa siis suoraan levy-yhtiöstä edulliseen 10 e:n hintaan.

  waka/jawaka kirjoitti noin 15 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Ja stadissa saa Stupidolta vielä kymmenen senttiä halvemmalla. :)