Moi anonyymi! » Login | Uusi käyttäjä

Kroko: Rabia

Hezzu kirjoitti noin 20 vuotta sitten (3 kommenttia)
rabia.jpgKroko sijoittunee maantieteellisesti jonnekin Turun ja Helsingin maastoon, vaikka heidät olisikin jotenkin helpompi mieltää porilaiseksi bändiksi varsinkin musiikkityylinsä puolesta. Bändin tunnetuin hahmo lienee kitaristi Pentti Dassum, joka vaikutti myös nyttemmin edesmenneessä Deep Turtlessa (joka oli ainakin lähtöisin Porista) ja soittaahan hän myös balkkanilaishenkistä folkrokkausta musisoivassa Transkaakossa.

"Rabia" on bändin toinen albumi, ensimmäinen oli nimeltään "Furia" ja se ilmestyi vuonna 2001. Debyyttilevyn tapaan tämä uusikin levy on koostettu sekä studio- että livemateriaalista ja äänitykset on tehty vuosina 2001-2003. Kroko soittaa melkoisen äänekästä ja meluista instrumentaalirokkia, joka paikoin lähestyy suoranaista kakofoniaa. Biisit ovat joskus hyvinkin monimutkaisen oloisia, joskus taas improvisoidaan hyvinkin vapaamuotoisesti. Välissä tulee mieleen King Crimson hevimmillään, välissä taas Faust ja miksei myös Henry Cow:n studioimprovisaatiot, välissä toki myös Circle. Tältä levyltä löytyy myös aavistuksen verran enemmän hämyistä haahuilua, kilkettä ja kolinaa kuin mitä ensilevyllä oli. Kitarat ovat monasti hyvinkin meluisia ja raatelevia, mutta paikoin kuullaan myös puhtaita ja leppoisia lurittelujakin. Levyn livemateriaali on myös luku sinänsä, sillä niissä on käytetty samantapaista jippoa kuin Circlen "Raunio":llakin, eli eri paikoissa tehdyt äänitykset on jälkikäteen miksattu päällekäin. Tässä tapauksessa saamme kuulla useita kappaleita, joissa samaan aikaan soi vasemmassa kanavassa Semifinalin keikka Helsingistä toukokuulta 2001 ja oikeassa puolestaan Säätämön keikka Turusta päivää aiemmalta. Levyn viimeisessä biisissä on menty astetta pidemmälle ja vasemmassa kanavassa soi Tampere, keskellä Helsinki ja oikeassa kanavassa Pori. Äänitykset ovat niinikään perättäisiltä päiviltä ja tällä kertaa toukokuulta 2002. Päällekkäinasettelut tuntuvat niin luonnollisilta, että Krokon musiikki taitaakin olla tiukemmin sovitettua ja sävellettyä kuin äkkiseltään uskoisikaan?

Hitaasta levytystahdista ja pitkältä ajalta koostetusta materiaalista voisi päätellä että Kroko on enemmänkin projektiluontoinen bändi, mutta nyt kun Deep Turtle on lopettanut niin ties vaikka tahti hieman kiivastuisikin, toivotaan näin.


Petri Hissa: perx
Pentti Dassum: noises

with:
Jussi Ylikoski: bass
Bubka Erjossaari: perx
Sami Järvinen: perx

(Tenzenmen 005TZM / Zerga ZR-20)


Arvosana : 8

+/- saldo : 0 |

    EberkJuho kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Respektit kun jaksat arvostella!

    Velmu kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Onko Turtle ihan virallisesti lopettanut? Vastahan ne muutama viikko sitten soitti Ämyrockissa. Niiden kotisivullakin puhutaan vaan keikkatauosta. No, kumminkin Kroko on sille ihan hyvä keskiluokkaisempi ja jazzahtavampi korvike.

    Hezzu kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Vielä aiemmin ilmotettiin että Deep Turtle lopettaa rumpalin tinnituksen takia, mutta nyt sivuilla sanotaankin "vain" että keikat on peruttu ja vielä tulee levykin, joten ilmeisesti mikään ei oo vielä varmaa :)